به تیراژهای 500 نسخهای تهدید میشویم/ انگار دارم خواب میبینم!
علی باباچاهی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا، ضمن تایید بحران رکود بازار نشر گفت: «شاید تعبیر کُمیکی که میشود از کاهش تیراژ کتاب در کشور داشت، این باشد که فعالان عرصه نشر خواستند از تمدنهای بزرگ، آنچنانکه در اروپا تیراژ کتابها 200 تا 300 نسخه است، عقب نمانند و به شکل معناداری، خودخواسته تیراژهای کتابها را به زیر 500 نسخه کاهش دادهاند.»
وی ادامه داد: «از این شوخی تلخ که بگذریم، بررسی وضعیت بهوجودآمده در بازار کتاب، پیچیدگیهای زیادی دارد اما من فکر میکنم محوریترین عنصر در ایجاد این بحران، چیزی جز مسائل اقتصادی نیست.»
شاعر مجموعه «اتاق بر آب راه میروم» اظهار داشت: «خرید کتاب با وضعیت اقتصادی موجود، واقعا سختیهای خودش را دارد. حتی امثال من که خود را مخاطبان حرفهای کتاب میدانیم، آن قدر دستمان باز نیست که بتوانیم تمام کتابهای مورد علاقهمان را تهیه کنیم؛ بلکه باید قبل از خرید، چرتکه بیندازیم و انتخاب کنیم. حالا با این شرایط، نمیتوان از نسل جوان که در تعلیق اقتصادی است و وضعیت جیبش خوب نیست، انتظار زیادی داشت.»
باباچاهی با انتقاد به برخی نظرات که خرجهای تفریحی جوانان را هدف قرار میدهند، گفت: «نمیشود جوانان را بهخاطر کافیشاپ رفتن و پرداختن پول میز، تکفیر کرد که چرا این پول را برای خرید کتاب صرف نمیکنید! تفریح و سرگرمی برای جوانان یک ضرورت است که خواسته یا ناخواسته، قبلتر از مسائل جدی قرار گرفته. چراکه این روحیه، جزو خوی و خصلت اصلی جوانان است.»
وی ادامه داد: «حتما بساط دستفروشیهای کتاب را کنار خیابان دیدهاید! اگر مردم واقعا با کتاب قهر کردهاند، این دستفروشان چرا بساط خود را جمع نمیکنند و به سراغ شغل دیگری نمیروند؟ با این نشانهها، این امید باقی است که مردم با کتاب قهر نکردهاند؛ بلکه پول خریدش را ندارند.»
وی همچنین در تشریح بازار کساد کتاب ادامه داد: «بعد از کلی تبلیغات و برگزاری نمایشگاه، ناشران به مولفان پیشاپیش این اخطار را میدهند که کتاب بعدیات 500 نسخه بیشتر نخواهد داشت؛ تازه با شرایط موجود، همین 500 نسخه هم به سختی فروش میرود. من با شنیدن این حرفها احساس میکنم که دارم خواب میبینم. از خودم میپرسم مگر میشود در یک کشور 80 میلیونی، تنها 500 جلد از هر کتاب به چاپ برسد؟»
این شاعر ضمن بیان این مطلب که هنوز خودمان را دلخوش نگه میداریم، گفت: «باز به خودمان میگوییم، دنیا به آخر نرسیده است و خودمان را با توجیههای مختلفی، امیدوار نگه میداریم. مثل همین مسائل اقتصادی که اگر درست باشد، با تحولات اقتصادی و ایجاد تسهیلات خاص، امید به بهبود شرایط خوهد بود! البته خصوصیات تابستان و کند شدن نبض نشر را هم به آن اضافه میکنیم.»
وی خاطر نشان کرد: «اما اگر واقعا این بحران، با بهبود اوضاع اقتصادی حل نشود، با یک کُمدیتراژدی و یک گروتسک واقعی روبرو هستیم!»
انتهای پیام/