المانیتور: اسرائیل آغازگر رقابت تسلیحاتی در منطقه بوده است، نه ایران
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، پایگاه خبری المانیتور در گزارش خود در این زمینه آورده است: حقیقت این است که زرادخانه هستهای اسرائیل و سیستمهای پیچیده هستهای آن دهههاست که وجود دارد، حتی سالها پیش از آنکه ایران تلاشی برای برنامه هستهای خود داشته باشد.
درست است که باید از سوی کشورهای دیگر از تلاش ایران برای تولید بمب اتم جلوگیری شود، اما این تصور که اسرائیل یک دولت ضعیف و ناتوان همانند دولت چکسلواکی در سال 1938 است و جلوی این دولت نباید گرفته شود، تصور مضحکی است.
نه تلآویو و نه واشنگتن هرگز به طور علنی درباره زرادخانه اتمی اسرائیل سخنی به میان نیاوردهاند. اما در صورت فشار وارد آوردن به مقامات آمریکا، آنان به مسئله زرادخانه اتمی در اسرائیل اشاره خواهند کرد. |
افرادی که ادعاهایی را مبنی بر اینکه توافق هستهای ایران موجب ایجاد رقابت تسلیحات هستهای در منطقه شده است، مطرح میکنند، از این نکته غافل شدهاند که اسرائیل 65 سال است که رقابت تسلیحات اتمی را در منطقه رهبری میکند.
برای نخستین بار در اواخر دهه 1950 بود که نهادهای اطلاعاتی آمریکا برنامه توسعه سلاحهای هستهای اسرائیل را مورد بازرسی و تحقیق قرار دادند. جان اف کندی، رئیسجمهوری وقت آمریکا، به دیوید بنگوریون، اولین نخستوزیر اسرائیل، فشار زیاد و سختی وارد آورد که از تلاش برای توسعه برنامه تسلیحات اتمی دست بردارد. دلیل وی برای این اعمال فشار نیز این بود که این مسئله موجب ایجاد رقابت تسلیحاتی هستهای در منطقه خواهد شد. اسرائیل به دلیل فشارهای کندی پذیرفت که از رآکتور دیمونا که ساخت فرانسه بود، بازرسی انجام گیرد، اما در آن زمان به طور سیستماتیک هر نوع روند بازرسی جدی از تاسیسات هستهای خود را متوقف کرد.
اسرائیل هرگز معاهده انپیتی را امضا نکرده و هرگز اذعان نکرده است که زرادخانه سلاح اتمی دارد. ایالات متحده نیز به اعتراضات خود به برنامه تسلیحات هستهای اسرائیل در دوران ریاست جمهوری نیکسون پایان داد. نه تلآویو و نه واشنگتن هرگز به طور علنی درباره زرادخانه اتمی اسرائیل سخنی به میان نیاوردهاند. اما در صورت فشار وارد آوردن به مقامات آمریکا، آنان به مسئله زرادخانه اتمی در اسرائیل اشاره خواهند کرد.
نشریه اکونومیست در شماره این هفته خود برآورد کرد که اسرائیل دستکم 80 بمب اتمی در زرادخانه خود دارد. این برآورد نشانه این است که اسرائیل از نظر داشتن تعداد بمب اتم در میان دولتهای دنیا بعد از هند و پیش از کره شمالی قرار دارد. اسرائیل دارای سیستم سهگانه انتقال بمب هستهای است که جنگندههای اف15 و اف16 آمریکا را در خود دارد و این سیستمها توانایی انتقال بمب به هر نقطهای را در خاورمیانه دارد. نیروی هوایی اسرائیل دارای بهترین ناوگان هوایی در منطقه است و گفته میشود که بهترین خلبانان جنگنده را نیز داراست. این ناوگان تاکنون دو بار موفق به انهدام تاسیسات هستهای دو کشور شامل عراق در سال 1981 و سوریه در سال 2007 شده است.
اسرائیل منافع بسیاری از حمایتهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا میبرد، از جمله سالی سه میلیارد دلار کمک مالی. باراک اوباما در زمینه اطمینان از دفاع از اسرائیل بسیار فعال عمل کرده است. |
فرانسه فناوری نخستین برنامه موشکی اسرائیل را تامین کرد و اکنون بر اساس اظهارات کارشناسان سیستم موشکی جریکو اسرائیل دارای برد پنج هزار کیلومتری است. نشریه آلمانی اشپیگل اخیرا گزارشی درباره سومین بخش سیستم سهگانه انتقال بمب هستهای اسرائیل، یعنی زیردریاییهای ساخت آلمان منتشر کرده است. بر اساس گزارش این نشریه، این زیردریاییها موسوم به دلفین با موشک کروز مسلح به بمب اتمی تجهیز شدهاند و تاکنون پنج نوع از این موشکها به اسرائیل تحویل داده شده است و موشک ششم نیز در سال 2017 تحویل داده خواهد شد. موشکهایی که قادر هستند ایران را از دریای مدیترانه و از شبهجزیره عربستان هدف قرار دهند.
شاید بتوان مدعی شد که اسرائیل نیاز به دفاع از خود به دلیل قرار گرفتن در یک منطقه پرتنش دارد، اما نکته اینجاست که این دولت یک دولت فاقد تجهیزات دفاعی نیست. در واقع اسرائیل همانند چکسلواکی در دوران حملات آلمان نازی در جنگ جهانی دوم که به شدت ضعیف بود، دچار ضعف نیست که حق داشته باشد مسئله تعادل قدرت در منطقه را نادیده بگیرد. توافق هستهای شاید دارای نقصهایی باشد، اما نقصهای آن به اندازه توافقنامه مونیخ که در آن انگلیس و فرانسه در برابر آلمان نازی تسلیم شدند، نیست. علاوه بر این اسرائیل منافع بسیاری از حمایتهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا میبرد، از جمله سالی سه میلیارد دلار کمک مالی. باراک اوباما در زمینه اطمینان از دفاع از اسرائیل بسیار فعال عمل کرده است.
توافق هستهای ایران به این دلیل مورد اعتراض اسرائیل است که به تهران اجازه حمایت بیشتر از حماس و حزبالله را میدهد. اما اسرائیل همواره بر این نکته تاکید داشته که توان غلبه بر تهدیدات این دو گروه را دارد. اکنون نیز به نظر میرسد کمک بیشتر ایران به حزبالله صرف اقدامات این گروه در سوریه شود تا مقابله با اسرائیل.
برخی نیز مدعی هستند که توافق هستهای میتواند منجر به ایجاد رقابت تسلیحات اتمی در منطقه شود. اما حقیقت این است که رقابت تسلیحاتی هستهای از 65 سال پیش و توسط اسرائیل آغاز شده است.
برخی اسرائیلیها نیز مدعیاند که ایران یک کشور دیوانه است که نمیتوان جلویش را گرفت. اما تاریخ جمهوری اسلامی نشان داده است که این کشور یک بازیگر معقول و منطقی در منطقه است.
بحث درباره توافق هستهای ایران باید در چارچوب مسئله ایجاد تعادل قدرت در منطقه خاورمیانه انجام شود. یک بحث جامع و کامل در این زمینه باید به طور منطقی انجام شود. ایجاد تنش در این زمینه از سوی اسرائیل پاسخ این مسئله نیست.
انتهای پیام/