دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ترمیم تیم اقتصادی دولت از نگاه کارشناسان/۶

ایجاد بازار ثانویه ارزی مثبت بود/ سیاست‌های ضدتولید عامل سفته‌بازی

یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر لزوم عدم دخالت دولت در بازار ثانویه، گفت: بخش خصوصی می‌تواند بازار ثانویه را به خوبی مدیریت کند و هر جا دولت مداخله کند، رانت و فساد پیش می‌آید.
کد خبر : 305502

ایرج توتونچیان در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره سوءمدیریت و بی‌تدبیری دولت در بازار ارز و سکه گفت: موضوع ارز و طلا دو موضوع به هم پیوسته است؛ این در حالی است که این نابسامانی به علت سوءمدیریت و عدم توانمندی اداره بانک مرکزی در موضوع ارز و سکه در کشور صورت گرفت.


کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه الزهرا(س) با انتقاد از شرایط فعلی اقتصاد کشور تصریح کرد: این وضعیت ناشی از بی‌توجهی یا کم‌توجهی عده‌ای از مسئولان کمیته اقتصادی دولت به شرایط موجود است.


توتونچیان با اشاره به بازار ثانویه و تأیید این بازار اظهار کرد: تشکیل بازار ثانویه کار بسیار عقلایی بوده است و خوشحالیم که این بازار درحال پیدا کردن راه خود در اقتصاد کشور است.


پیشنهاد بازار ثانویه، بازار را سر و سامان می‌دهد


وی ادامه داد: دست کسی که پیشنهاد بازار ثانویه را داده است درد نکند، قطعا این پیشنهاد از سوی دولت یا کمیته اقتصادی دولت مطرح نشده است چرا که آنها مدت‌هاست که سردرگم بودند که چه بکنیم و چه نکنیم، درحالی که پیشنهاد این بازار ثانویه، بازار را سر و سامان می‌دهد.


این استاد دانشگاه با طرح این سؤال که چطور باید بازار ثانویه اداره شود اذعان کرد: به نظر من باید درآمدهای دولت از ذخایر زیرزمینی مثل نفت و گاز که مربوط به خود دولت است جدا شود. یعنی باید درآمدهای دلاری دولت و آن ارزی که توسط صادرکنندگان بخش خصوصی وارد اقتصاد کشور می‌شود از یکدیگر جدا شود.


وی در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی باید بدون تغییر در نرخ ارز دولتی، کالاهای اساسی و ضروری را تأمین کند، افزود: به عبارت بهتر دولت باید ارز دولتی را فقط به کالاهای اساسی و ضروری اختصاص دهد و این روند را حفظ کند و کاری به کار بازار ثانویه نداشته باشد.


توتونچیان با اشاره به بازار ثانویه و تأکید بر اینکه باید تمام بازارهای دیگر برای تقویت این بازار کنار گذاشته شود، اظهار کرد: بازار ثانویه باید بین واردکنندگان و صادرکنندگان شکل بگیرد و تعیین قیمت در آن توسط خود آنها انجام پذیرد و بانک مرکزی هیچ حقی نداشته باشد که در آن دخالت کند.


این کارشناس اقتصادی با تاکید بر عدم دخالت بانک مرکزی در بازار ثانویه تصریح کرد: باید حتی نرخ این بازار را هم بانک مرکزی اعلام نکند و این بازار را کاملا به دست بخش خصوصی بسپارد، اما باید دولت و بانک مرکزی ساز­­­­­­­­­­­­و­کار این بازار را به خوبی تعیین کنند.


وی با اشاره به اینکه باید وضعیت مملکت را از نرخ ارز غیر دولتی جدا کنیم و دولت کاری به آن نداشته باشد، افزود: در بازار ثانویه اختلاف‌نظرهایی جزئی است که راه حل ساده‌ای برای برطرف کردن آن وجود دارد. به عنوان نمونه برخی شرکت‌های پتروشیمی که درصدی از سهامشان دولتی و درصدی خصوصی است، باید دولت فقط آن درصد از ارزی که سهم بخش خصوصی است را وارد بازار ثانویه کند و سهم ارز خود را به بازار ثانویه وارد نکند.


هر جا دولت مداخله کند رانت و فساد به وجود می‌آید


توتونچیان در پاسخ به این سؤال که اگر دولت در بازار ثانویه دخالت داشته باشد چه مشکلاتی برای اقتصاد به وجود می آید؟ گفت: اساسا چرا باید دولت در بازار ثانویه دخالت کند، بخش خصوصی می‌تواند بازار ثانویه را به خوبی مدیریت کند، هر جا دولت مداخله کند رانت و فساد پیش می‌آید.


این استاد دانشگاه با بیان این که باید مسیر فساد را اصلاح کنیم نه اینکه هر کسی که فساد کرده است سریع اعدام شود، اذعان کرد: باید دست دولت را کوتاه کرد اگر بانک مرکزی عرضه و تقاضا را به هم متصل کند بدون دخالت و اعلام نرخ آن قطعا وضعیت بازار طبیعی خواهد شد.


وی در ادامه با اشاره به دوران دکتر مصدق بیان کرد: در آن دوران واردکنندگان مجبور شدند برای واردات پوست پیاز صادر کنند تا بتوانند واردات به کشور داشته باشند، اگر در بازار ثانویه چنین محدودیتی بگذارند که هرکسی که بخواهد واردات داشته باشد بایستی حتما کالایی را صادر کرده باشد مشکل حل می‌شود.


کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اگر می‌گوییم یک منطقی پشت عرضه و تقاضا وجود دارد باید اجازه بدهیم تا عرضه و تقاضا نقش خود را بازی کند، البته باید جلوی معابر فساد نیز گرفته شود.


با علل فساد باید مبارزه کرد نه با مفسد


توتونچیان در پاسخ به این سؤال که راه­کار مبارزه با فساد چیست؟ اظهار کرد: ما نباید با مفسد مبارزه کنیم بایستی با علل فساد و معابر آن مبارزه کرد.


استاد دانشگاه الزهرا(س) با پیشنهاد اینکه وقتی سفته‌بازی وجود دارد بایستی مالیات حتی صددرصدی گرفته شود، تاکید کرد: اگر زمانی می‌بینیم که به علت سفته‌بازی نرخ ارز در خرید و فروش اختلاف دارد در این شرایط باید وزارت اقتصاد و امور دارایی حتی تا صد درصد از این خرید و فروش‌ها مالیات بگیرد تا مردم به این سمت نروند. در یک قاعده کلی در هرجایی که سفته‌بازی صورت می‌گیرد باید مالیات‌های سنگین تا صددرصد گرفته شود تا مردم تشویق نشوند به این بازارها بروند.


وی درباره وضعیت سکه و طلا با اشاره به نگاه اشتباه اقتصادی که موجع تصمیم‌گیری‌های غلط در دولت شدند از سیستم تصمیم‌گیری دولت به شدت انتقاد کرد و گفت: موجب تعجب است چرا باید ذخایر طلای مملکت در اختیار مردم قرار بگیرد و پول خود را به یک کالای جهانی تبدیل کند.


توتونچیان با بیان اینکه طلا همانند دیگر ذخایر زیرزمینی ما همچون نفت است، تصریح کرد: بانک مرکزی چه وظیفه قانونی دارد که سکه به جامعه تزریق کند، طلا ثروت مملکت است که باید تبدیل به سرمایه و سرمایه باید تبدیل به کالا بشود.


استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال خبرنگار گروه اقتصادی آنا مبنی بر اینکه آیا دولت نباید وارد بحث عرضه سکه می‌شد؟ افزود: دقیقا دولت نباید به هیچ صورت وارد این بازار می‌شد باید این موضوع را به زرگرها به عنوان بخش خصوصی واگذار می‌کردند و از طریق همین بازار ثانویه قیمت طلا و سکه را مشخص می‌کردند.


نگاه اشتباه اقتصادی وضعیت جامعه را به فلاکت و بحران کشانده است


کارشناس اقتصادی کشورمان با بیان اینکه نگاه اشتباه وضعیت جامعه را به فلاکت و بحران کشانده است، تاکید کرد: باید سازوکارهایی به‌وجود بیاید تا این وضعیت را سروسامان دهد و دولت از دخالت در این امور خود را خارج کند.


وی با اشاره به اینکه اگر زمانی رانت وجود دارد باید با گرفتن مالیات جلوی آن گرفته شود، گفت: آیا دولت آمار ­و ارقام از این خرید و فروش‌ها ندارد؟ یعنی دولت نمی‌تواند جلوی فروش 38 هزار سکه را به دو نفر بگیرد؟


این استاد دانشگاه افزود: نه به‌دلیل اینکه حاکمیت این افراد را به دار بیاویزد، چرا که آن‌ها خرید و فروش و یک فعالیت کاملا قانونی انجام داده‌اند. مشکل این است که مفسده از ابتدا بوده است یعنی باید بروند سراغ این که کدام صراف به این افراد 38 هزار سکه فروخته و با او برخورد کنند.


توتونچیان با تاکید بر اینکه دولت به علت سیاست‌های اشتباه موجب ایجاد درآمد و ثروت زیاد در کشور شده است، تصریح کرد: دولت به علت سیاست‌های اشتباه اجازه سفته‌بازی را به سودجویان و افراد ثروتمند می‌دهد که این مشکلات عوارضش است که باید پای این عوارض بنشیند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب