دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

جایگاه شوخ‌طبعی در روابط زوج‌ها

گاهی اتفاقاتی در زندگی مشترک می‌افتد که زن و شوهرها از هم دلخور می‌شوند یا حتی اتفاقات بیرونی ساده اعصاب و روان شان را به هم می‌ریزد. در این مواقع شوخ‌طبعی به داد زوج‌ها می‌رسد؛ رفتاری که کمتر زن و شوهری از اهمیت آن آگاهند.
کد خبر : 305387

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، هیجان‌ها در زندگی انسان‌ها، نقش ممتازی دارند و اگر نباشند، زندگی‌ها خشک و کسل‌کننده می‌شود و انسان بی‌هیجان، بیشتر شبیه ر‌بات‌های انسان‌نما عمل می‌کند. گاهی اتفاقاتی در زندگی مشترک می‌افتد که زن و شوهرها از هم دلخور می‌شوند یا حتی یک اتفاق بیرونی مانند افزایش قیمت‌ها، اعصاب و روان‌شان را به هم می‌ریزد. در این مواقع چه باید کرد؟ آیا غصه خوردن مشکلی را حل می‌کند؟ آیا در زندگی یک زن و شوهر با ناامیدی، بی‌حوصلگی و خشم یکی از آن‌ها، طعم شیرینی احساس می‌شود؟ اینجاست که شوخ‌طبعی به داد زوج‌ها می‌رسد؛ رفتاری که کمتر زن و شوهری از اهمیت آن آگاهند.


جاذبه بیشتر افراد شوخ‌طبع


غم، شادی و ترس از جمله هیجان‌هایی هستند که تعلق انسان را به خود و اطرافیان معنا می‌بخشند. هیجان‌ها اعم از مثبت مثل شادی و منفی مثل غم، به منزله محرک‌هایی هستند که منجر به پویایی و عمل آگاهانه ما می‌شوند. افراد رشد یافته بهتر می‌توانند هیجان‌هایشان را مدیریت کنند و مانع افراط و تفریط در بروز هیجان‌هایشان شوند. همین هیجان‌های مثبت و مدیریت شده است که برخی افراد را به شخصیت‌های شوخ‌طبع و خوش‌مشرب تبدیل می‌کند و این افراد هستند که جاذبه بیشتر و دافعه کمتری دارند و محبوب اطرافیان می‌شوند.


مزایای شوخ‌طبعی در زندگی مشترک


برقراری رابطه مؤثر و پایدار با اطرافیان و به ویژه همسر، عامل اصلی بالندگی و مهارتی است که به دیگران امنیت می‌بخشد و شوخ‌طبعی نشانه هوش مناسب فرد شوخ‌طبع است که به تأثیرگذاری فرد بر مخاطب و جذب بیش‌تر او منجر می‌شود. شوخ‌طبعی زوج‌ها به استحکام رابطه آن‌ها و تشویق به همزبانی با یکدیگر می‌انجامد و هرچه همزبانی مؤثرتر باشد، زمینه همدلی بیشتر زوج‌ها را فراهم می‌کند.


خط قرمزهای شوخ‌طبعی


در این بین، نباید فراموش کنیم که شوخ‌طبعی حدودی دارد و حد آن، نبود افراط و تفریط در مزاح است. اگر افراط باشد و باعث دلگیری فرد یا افراد شود یا به امنیت خاطر مخاطبان و همسرشان آسیب برساند، این نمی‌تواند شوخ‌طبعی قلمداد شود بلکه نوعی دیگر آزاری است. شوخ‌طبعی در حین گفتار و مزاح متناسب با موضوع و شخصیت مخاطب، نوعی احترام و نزدیک شدن به مخاطب است و از کسالت و دلگیری همسر می‌کاهد. شوخ‌طبعی هم تسلط فرد به موضوع و گفتمان را نشان می‌دهد و هم از منیت و خشکی و انعطاف‌ناپذیری ما جلوگیری می‌کند. خنده‌رو بودن، شوخ‌طبعی و با روی باز و تبسم با همسر تعامل داشتن، از سردی روابط و طلاق عاطفی پیشگیری می‌کند و باعث تشویق دو طرف به گفتگو با یکدیگر می‌شود. اگر در خنده و شوخی و مزاح، فردی افراط می‌کند و تحت تأثیر این افراط، اطرافیان را آزرده خاطر می‌سازد این رفتار آگاهانه نیست و به نوعی لودگی تن داده است!


آثار شوخ‌طبعی آگاهانه در خانواده


از جمله مهارت‌هایی که در حوزه‌های خانوادگی و اجتماعی، رمز موفقیت محسوب می‌شود، مهارت ارتباط مؤثر است. حتی طبق بعضی پژوهش‌های معتبر گفته می‌شود این مهارت تا حد 96 درصد می‌تواند در موفقیت ارتباط مان با دیگران مؤثر باشد. حال، همه ما آرزوی داشتن و زیستن در خانواده‌ای بالنده را داریم که رسیدن به این آرزو به فراهم شدن آسایش، رفاه و معیشت فراوان بستگی ندارد.


یکی از شاخصه‌های خانواده بالنده، حاکمیت احترام است و وقتی این احترام واقعی و مستمر به خصوص بین زوج‌ها شکل می‌گیرد که دوطرف مجهز به مهارت ارتباط مؤثر با یکدیگر باشند و از گفتمان تحقیرآمیز، خشک، بی‌روح، آمرانه و سرزنشگرانه جدا بپرهیزند. وقتی این ضعف‌ها در گفتمان بین خانوادگی نباشد، همزبانی مؤثر شکل می‌گیرد و در سایه این همزبانی، بهترین نوع ارتباط یعنی همدلی رشد می‌کند و در سایه همدلی است که خانواده بالنده تشکیل می‌شود و همه اعضای چنین خانواده‌ای احساس ارزشمندی می‌کنند. پس مهارت گفتگوی مؤثر در بین زوج‌ها و به تبع آن بین همه اعضای خانواده، از شکل‌گیری خانواده آشفته جلوگیری می‌کند و در این زمینه، شوخ‌طبعی آگاهانه می‌تواند، جایگاه ممتاز خود را در روابط امن زوج‌ها نشان دهد.


پیش نیازهای شوخ‌طبع شدن


باید بپذیریم که شوخ‌طبعی منطقی، یک هنر و مهارت و به منزله برگ برنده‌ای است که از سردی روابط یا کسل‌کننده شدن روابط و گفتمان در زندگی مشترک جلوگیری می‌کند. شوخ‌طبعی نوعی احترام و ارزش قائل شدن برای طرف مقابل است و به تعلق بیشتر شنونده به گوینده کمک می‌کند اما بیشتر چه کسانی شوخ‌طبع هستند و از این امتیاز در روابط خانوادگی و اجتماعی خود بهره می‌گیرند؟ لازمه اصلی شوخ‌طبعی، داشتن عزت نفس است. فردی که عزت نفس مناسبی دارد، قبل از هرچیز به خود احترام می‌گذارد و در سایه این احترام به خود است که برای شریک زندگی و اطرافیانش احترام قائل است.


فردی که عزت نفس مناسبی دارد با همسرش رابطه حسنه‌‌ای دارد بنابراین با وی با ادبیات فاخر حرف می‌زند و با شوخ‌طبعی، سعی در برقراری و پایداری ارتباط مؤثر دارد. زوجی که عزت نفس دارند، همه رفتارها، گفتارها و تصمیم‌هایشان آگاهانه و زندگی‌شان هدفمند است و کمتر اعمال ناآگاهانه مرتکب می‌شوند. خلاصه زوجی با شوخ‌طبعی بالا، علاوه بر داشتن رضایت فراوان از زندگی، مسئولیت اعمال، گفتار و رفتار خود را آگاهانه می‌پذیرند و هیچ گاه انگشت اتهام‌شان را برای یک ناکامی خانوادگی به سوی طرف مقابل نشانه نمی‌گیرند بلکه هم در موفقیت‌های خانوادگی خود را شریک و تأثیرگذار و هم در ناکامی‌های خانوادگی خود را مسئول می‌دانند و قصد محکوم کردن یکدیگر را ندارند.


منبع: روزنامه خراسان


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب