مدیریت شهری وظیفه مستقیم در کاهش آسیبهای اجتماعی ندارد
به گزارش خبرنگار شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، محسن هاشمی صبح امروز در همایش مدیریت شهری و آسیبهای اجتماعی با بیان اینکه خانواده کوچکترین و موثرترین نهاد مدنی است، گفت: اگر خانواده آسیب ببیند، قطعاً جامعه هم دچار آسیب میشود و بهترین ابزار مقابله با آسیبهای اجتماعی نیز خانوادهها هستند.
وی با بیان اینکه ابر چالش آسیبهای اجتماعی یکی از بحثهای حیاتی و بحرانی جامعه است که در بالاترین سطوح نظام دنبال میشود، گفت: به نظر میرسد در ماههای آینده به خصوص اواخر سال ممکن است ما با بحران جدی در این حوزه مواجه شویم.
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به رابطه نقش مدیریت شهری در مقابله با آسیبهای اجتماعی تصریح کرد: ابتدا به نقش مجموعه حاکمیت و نظام در مواجهه به این آسیبها باید بپردازیم و توجه کنیم که قانون برای مدیریت شهری به چه میزان اختیار و نقش برای مقابله با آسیبهای اجتماعی پیش بینی کرده و بر اساس آن وارد شویم.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران در سنوات گذشته به بحث کاهش آسیبهای اجتماعی به انواع مختلف ورود پیدا کردهاند؛ اما هیچ مطالعه و پژوهشی در مورد میزان اثرگذاری آن انجام نشده است، افزود: از مرکز مطالعات شهرداری تهران درخواست میشود تا مطالعهای در مورد میزان هزینههای صرف شده و همچنین میزان اثرگذاری برنامههای انجام شده در شهرداری تهران برای کاهش آسیبهای اجتماعی انجام دهند.
هاشمی با اشاره به اینکه به نظرم مهمترین ریشه آسیبهای اجتماعی فقر است، گفت: بر اساس برآوردها در حال حاضر بیش از یک سوم مردم کشور در زیر خط فقر و یک دهک جامعه در زیر خط مطلق فقر قرار دارند و این نشان میدهد که ما با یک موج تورمی در نیمه دوم سال مواجه خواهیم بود که موجب کاهش قدرت خرید و رفاه شهروندان میشود.
وی با اشاره به تحریمها و خروج آمریکا از برجام تصریح کرد: طبیعتا دولت برای تامین بودجه خود نیز با چالشهایی مواجه میشود و نمیتواند منابع قابل توجه جهت جبران موج تورمی تخصیص بدهد. بنابراین مجموعه حاکمیت برای مواجهه با ابرچالش آسیبهای اجتماعی همچون اعتیاد، بزهکاری و ... با مشکلاتی مواجه است اما بخش زیادی از این چالشها به دلیل بیکاری و فقر است و باید رویکردهای سنتی کمیته امداد و بهزیستی را به گونه دیگر طراحی کرد.
وی با بیان اینکه ممکن است با سیاستهای شتابزده، موجب ایجاد یک موجب تورمی یا کاهش ارزش پول و درآمد جامعه شوند، گفت: امروزه فقر مانند یک سونامی از بالا بر جامعه وارد میشود و سپس از دستگاههایی مانند شهرداری انتظار داریم که با تخریبهای این سونامی مقابله کند. این در حالیست که مدیریت شهری نیز با بحران کمبود نقدینگی مواجه است و وظیفه مستقیمی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی در قانون به آن واگذار نشده است.
وی با بیان اینکه تهران سالهاست با موضوع آسیبهای اجتماعی درگیر است، گفت: شاید شکل بیرونی آسیبها در طی سالها عوض شده باشد اما معضلاتی همچون حاشیهنشینی، اعتیاد و ... همواره بر سر شهر سایه انداختهاند و با طرحهای ضربتی نیز حل و فصل نمیشود بلکه لازم است مدیرانی با اراده و حسن نیت برای حل آسیبهای اجتماعی وارد میدان شوند.
رئیس شورای شهر تهران ادامه داد: مهمترین درسی که میتوان از تجربیات گذشته گرفت این است که آسیبهای اجتماعی پدیدهای پیچیده است و به راحتی نمیتوان آن را با راهحلهای ضربتی و امنیتی از میان برد.
وی با بیان اینکه کوچکترین نهاد مدنی خانواده است و بعد از آن میتوان از سمنها و تشکلهای خیریه غیردولتی استفاده کرد، گفت: البته از سمنها و NGOهایی باید استفاده کرد که شفافیت مالی داشته باشند. نه اینکه در پس کارهایشان پول شویی کنند و در حال حاضر یکی از مهمترین مشکلات ما این است که نمیتوانیم یک خیریه درست پیدا کنیم و همچنین باید فعالیتهای داوطلبانه و خیریه در جامعه گسترش پیدا کند.
وی با بیان اینکه بهتر است شهرداری تهران تنها وظیفه تهیه زیرساختها و نگهداری از آنها را داشته باشند و در بخش اجرا از توان نهادهای مردمی استفاده شود، گفت: واقعیت این است که بهمن آسیبهای اجتماعی حرکت خود را از مدتها قبل شروع کرده و هر روز صدا و لرزش آن واضحتر قابل رویت است و اگر برای مقابله با این بهمن کاری نکنیم باید منتظر خسارات سنگین و صدمات بیشتری باشیم. چرا که امروز زنگ خطر برای مسئولان و مردم به صدا درآمده و تا ابعاد این چالش غیر قابل کنترل نشده باید آن را از بین ببریم.
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کاهش نرخ پول و مشکلات اقتصادی به یک دفعه جامعه را با فقر درآمدی مواجه کرد، افزود: سیاست جدید مجلس و تصویب قانون منع بکارگیری بازنشستگان قطعا یکی از دلایلش ایجاد بحث اشتغال است. چرا که اگر اشتغال وجود داشته باشد نقدینگی نیز افزایش مییابد و وضعیت جامعه بهتر میشود.
وی با بیان اینکه مهمترین درسی که میتوانیم از تجربیات گذشتگان در کاهش آسیبهای اجتماعی بگیریم این است که دیگر راه حلهای ضربتی و روبنایی همچون کارهایی که کمیته امداد و بهزیستی میکند جوابگو نیست و نمیتواند فقر را از بین ببرد، گفت: در همین شهرداری معاونت فرهنگی و اجتماعی و سازمان فرهنگی و هنری بودجههای زیادی دارند اما به جای آنکه کارهای فرهنگی زیربنایی انجام شود، به سمت برگزاری مراسم مناسبتی رفتند که البته این موضوع هم خوب است اما باید فکری به حال فرهنگسازی شود و حرکت واحدی در شهرداری برای فرهنگسازی داشته باشیم.
هاشمی با بیان اینکه فقر باعث آسیبهای اجتماعی میشود، گفت: اگر فقر بر اساس سیاستهای نظام حل و فصل شود بعد از آن اقدامات روبنایی کمیته امداد و بهزیستی نیز میتواند موثرتر باشد و باید دولت، نظام، مردم با این موضوع عاقلانهتر رفتار کنند.
انتهای پیام/4009/
انتهای پیام/