زمان اجرای بسته جدید ارزی/ مجوز مشروط به صرافیها برای خریدوفروش ارز
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، عبدالناصر همتی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما توضیحاتی در خصوص بسته جدید ارزی دولت به مردم ارایه کرد و اظهار کرد: نظام تکلیف کرد این مسئولیت را بگیریم و به همین خاطر از چین به بانک مرکزی آمدم.
وی گفت: خوشحال هستم در جایی قرار گرفتم که بتوانم به ملتم خدمت کنم این یکی از آرزوهای همیشگی من است که به مردم خدمت کنم.
رییس کل بانک مرکزی با طرح این پرسش که وضعیت بازار ارز الان چگونه است؟ افزود: الان بر اساس نرخ ترجیحی 4200 تومان کلیه کالاها وارد میشوند البته این نرخ الان به 4400 تومان افزایش یافته است.
همتی تصریح کرد: با توجه به ممنوعیت خرید و فروش ارز،در حاشیه بازار نرخی شکل گرفته بود که در کل مجموعه اثر گذاشته بود. تلاش کردیم بازار به شکل درست باز شود ادامه این مسیر به هیچ وجه صحیح نیست. چه اشکالی دارد اجازه دهیم فعالین اقتصادی به راحتی با یکدیگر همکاری کنند.
وی با بیان اینکه بسته جدید ارزی در جلسه شورای سران مطرح و تحلیل شد، گفت: امیدواریم این طرح اثر خوبی داشته باشد هرچند گوشهای از این طرح که امروز منتشر شد باعث کاهش قیمت طلا و ارز شد.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه اجرای بسته جدید ارزی را نوید بخش ثبات در بازار ارز دانست و افزود: ما یک بازار خواهیم داشت؛ دغدغه مهم مقام رهبری و رییس جمهور این است که کالاهای اساسی و دارو با قیمت ثابت و بدون افزایش نرخ به دست مردم برسد. این دغدغه رئیس جمهور بود و در تمام جلسات به این موضوع تاکید میکرد.
وی افزود: لیستهای مربوط به کالاهای ضروری که از کالاهای اساسی نیز جلوتر است، دارو و هر آنچه در گروه ضروری مردم قرار دارد باید با ارز 4200 تومانی تامین شود. تا فرودین 98 هم نرخ این ارز نباید تغییر کند. این دستور رئیس جمهور است.
همتی درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که تخلفی در این زمینه وجود نخواهد داشت، تصریح کرد: این اتمام حجت رئیس جمهور با مسئولین مربوطه است و آنها قول دادهاند که نظارت داشته باشند تا تخلفی در زمینه تخصیص ارز دولتی به کالاهای اساسی مردم رخ ندهد.
رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به اینکه قبلاً در بازار ثانویه و بازار اول تخلفاتی در حوزه تخصیص ارز دولتی رخ داده بود، اظهار کرد: چون حجم کالا زیاد بود کنترل هم سخت بود ولی برای اینکه کنترل کارآمد باشد ارز دولتی محدود به کالاهای اساسی و ضروری مردم، شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این سیاست این موجب رانت نمیشود، تصریح کرد: ان شالله که نمیشود.
این عضو کابینه دوازدهم، در تشریح سیاست دولت در بازار ثانویه ارز گفت: بازار دوم عمق خیلی زیادی خواهد داشت و مثل قبل نیست. قبلاًقرار بود 20 درصد ارز صادراتیها به این بازار برود ولی نشد.
همتی در پاسخ به این سوال که چه کسانی باید ارز خود را به بازار ثانویه بیاورند، تصریح کرد: یک بخش واردکنندهها هستند که غیر از کالاهای اساسی و ضروری باید ارز خود را به بازار ثانویه بیاورند.
به گفته وی، عرضه ارز پتروشیمیها، فولادیها، فلزات رنگی، گاز، فراوردههای نفتی در بازار ثانویه خواهد بود که براساس عرضه و تقاضا رخ خواهد داد.
همتی درباره نرخ ارز در بازار ثانویه گفت: ما در نرخ دخالت نخواهیم کرد فقط در مواردی که احساس کردیم ضرورت است، وارد میشویم.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد صادرکنندهها ارز خود را وارد بازار کنند، تصریح کرد: دوره اول صادرکنندهها این کار نکردند و اشتباه هم کردند. در این دوره مابه التفاوت را از آنها میگیریم. و حتما باید به خزانه برگردانند. تمهیداتی را رئیس جمهوری اتخاذ کرده و صادراتیها در این بازار حضور جدی خواهند داشت.
او در پاسخ به این سوال که چطور واردکنندهها مطمئن شوند که گران نخریدهاند، افزود: خیلی بد است که من بخواهم درباره نرخ حرف بزنم؛ نرخ را باید بازار تعیین کند. نرخی که در این بازار شکل خواهد گرفت بخاطر وزن زیادی که دارد، تحت تاثیر قرار میگیرد.
همتی تاکید کرد: امیدواریم نیازی به دخالت در بازار نداشته باشیم و بانک مرکزی ذخایر خود را اضافه کند؛ سیاست من اضافه کردن ذخایر بانک مرکزی است. و انشالله بهتر از این شود.
وی در پاسخ به این سوال که چه کالاهایی در این بازار میتوانند ارز مطالبه کنند، گفت: آنهایی که در وزارت صمت ثبت سفارش میشوند در این بازار میتوانند تامین اعتبار کنند.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد که ارز 4200 تومان اصلا دست تولید کننده نمیرسید؛ هر چه نرخ دستوری باشد، در آن رانت و فساد خواهد بود. خیلیها گفتند که درسته این نرخ 4200 تومان است ولی ما 1500 تومان بالاتر میگیریم و میدهیم.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو به توضیح درباره ادامه فعالیت صرافیها در قالب بسته جدید ارزی پرداخت و گفت: یکی از مشکلات فعلی ما این است که برای مسافرت و دارو گرفتن ارز برایشان سخت بود؛ قاچاق اعلام کردن ارز مشکلات جدی به وجود آورده بود. تصمیم رئیس جمهور بر لغو این دستور است. خرید وفروش ارز از صرافیها از این به بعد آزاد است و دیگر قاچاق محسوب نمیشود.
همتی ادامه داد: بنابراین امیدوارم صرافیهای محترم که مدتی است فعالیتشان متوقف شده واقعا به سیستم بانکی و بانک مرکزی و دولت و مردم کمک کنند که بازار را شفاف کنیم و نیازهای مردم را با نرخ ارز بازار تامین کنیم.
وی افزود: صرافیهایی که خریدوفروش خرد انجام میدهند مثلا تا 10 هزار دلار، این صرافیها حتما باید خود را با بازار ثانوی یکی کنند. دراین بازار حسابشان تسویه میشود.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه چهار ماه اول امسال 15 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم یعنی حداقل 40 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی خواهیم داشت که این خیلی خوب است، تصریح کرد: بالاخره بازار کش(نقد) از بازار حوالهای درصدی اختلاف دارد و همه جا اینطور است؛ در این حد قابل قبول است.
همتی تاکید کرد که صرافیها در خرید مشکلی ندارند ولی در فروش باید کمی کنترل شود که برای نیازهای واقعی مردم باشد.
او درباره آثار تورمی بسته جدید گفت: بالاخره این بازار که اتفاق افتاد، باید قبول کنیم که تحریکات دشمن هم هست. ما شرایطی هستیم که چیزی شبیه جنگ اقتصادی است و امریکا انواع و اقسام تحریمها را برقرار کرده و تلاش برای اضافه دارد ولی دولت انقدر اقتدار دارد که در همان روز تحریمها میخواهیم بازار را باز کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بخاطر جوی که ایجاد شد انتظارات برای مردم خیلی بالا رفت، افزود: صداوسیما و ما در دولت باید کمک کنیم انتظارات مردم مثبت شود. عوامل و عناصری انتظارات منفی ایجاد میکنند تا نرخ بالا برود در حالی که پایه ای ندارد.
همتی با اشاره به کاهش قیمت دلار و سکه بعد از اعلام برخی جزئیات بسته جدید ارزی در روز جاری اظهار کرد: وقتی قاچاق شده بود فشار روی سکه رفته بود بنابراین قطعا قیمت سکه هم خواهد ریخت چرا که حباب دارد و بیشتر از امروز خواهد افتاد.
وی گفت: قبلاً اینها اثرش را روی تورم گذاشته و اتومبیل و موبایل و خانه گران شده است. بیشتر از یک مقدار، بنابراین اگر واقعا نرخی که در بازار شکل میگیرد، حتما کمک میکند که این تورم شکل گرفته را کنترل کنیم. در واقع سیستم کنترل تورم روی فعالیتهای بازار ارز سوار خواهد شد در حالی که الان کنار بودیم و از دست ما خارج بود.
او درباره خروج سرمایه از کشور نیز گفت: متاسفانه قبلاً صرافیها و برخی اقدامات حوالهای باعث خروج شد ولی الان با کنترلی که داریم این اتفاق نمیافتد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: ضمن اینکه الان ورود ارز به کشور توسط صرافیها را آزاد کردیم . صرافیها زین پس هم میتوانند طلا وارد کنند هم اسکناس. اشخاص حقیقی هم البته میتوانند هرچند این موضوع عمدتا در تخصص صرافیهاست. ما بایداین جهت را برعکس کنیم.
همتی گفت: امروز تصویب شد که هر فردی آمادگی داشت طلا وارد کند به او اجازه میدهیم و از تعرفه و ارزش افزوده معاف است.
او درباره پیش فروشها و استفاده از بورس ارز و... گفت: درباره بورس من برنامه جدی دارم و دراین باره صحبتهایی کردهام که بسیار مهم است.
وی درباره ابزار کنترلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز تصریح کرد: کنترل بازار ثانویه را از طریق بازار باز و بازارهای مالی انجام خواهیم داد. یعنی بازار مالی را کنار بازار ثانویه میآوریم و استفاده جدی میکنیم. جلسات مقدماتی هم شروع کردیم انشاءالله در یکی دو هفته آینده تصمیمات خوبی دراین باره میگیریم.
رئیس کل بانک مرکزی زمان اجرای بسته جدید ارزی را سه شنبه اعلام کرد و افزود: برای اینکه بتوانیم جلساتی فردا با صادر کنندههای عمده و صرافیها داشته باشیم؛ که هنوز فرصت نکرده ام، انشاءالله سه شنبه این بسته جدید عملیاتی خواهد شد.
وی با اشاره به یک نکته خیلی مهم در بسته جدید ارزی تصریح کرد: دورهای مردم سپرده ارزی گذاشتند ولی بعدا بهشان ریال دادند که اثر خیلی بدی داشت و به مردم جفا شد. این بار تصمیم گرفتیم بانک مرکزی سپرده ارزی از مردم بگیرد تا با این روش سپردهها را جذب کند. بانکهای عامل مجازند از طرف بانک مرکزی سپردههای مردم را بگیرند و سود ارزی بدهند. آئیننامه اش را به زودی ابلاغ میکنیم.
همتی گفت: مردم ارز داخل خانه و زیر تشک را بیاورند در بانکها بگذارند. این مصوبه سران سه قوه است و بانک مرکزی هم آن را تضمین میکند. همه باید از این استقبال کنند.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: مردم عزیز هم باید کمک کنند دولت را که متعلق به مردم است. جلوی اینهمه فشارهای بینالمللی ایستاده تا مردم زندگی کنند. ببینید در ترکیه مردم داشتند اسکناسهای دلار را آتش میزدند. باید همیت کشوری و ملی داشته باشیم.
وی وضع کنونی اقتصاد کشور را مشابه زمان جنگ دانست و گفت: الان مثل زمان جنگ است؛ الان جنگ اقتصادی است و نباید جنگ حتما موشکی و فیزیکی باشد. ملت ما شک ندارم که انشاءالله حتما مردم و نظام و دولت پیروز خواهند شد.
همتی درباره اینکه آیا بازهم بازار ارز در کوچه و پس کوچهها فعال خواهد بود، عنوان کرد: بازار کوچه پس کوچه در پیشرفتهترین کشورها هم هست و قاچاق هست. ولی قیمت را انشاءالله کاری میکنیم که در بازار شکل بگیرد.
وی در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد: رئیس بانک مرکزی معمولا نباید حرف بزند همه جای دنیا بیانیه میدهد و زیاد حرف نمیزند. امیدوارم من هم زیاد حرف نزنم ولی هرجا نیاز باشد توضیح میدهم.
او در همین بخش گفت: در این شرایط سخت امدم قبول کردم مسئولیت را و همه داشتههای علمی و تجربی را برای خدمت به کار میگیرم. میخواهم اعتماد را به بانک مرکزی برگردانم. این بانک باید قلب اقتصاد کشور باشد.
همتی درباره ارز مسافرتی هم گفت که از این به بعد ارز مسافرتی آزاد است ولی آنها که حواله گرفتهاند به همان نرخ قبلی ارزشان را میگیرند.
وی در ادامه تاکید کرد: اعتقاد دارم بازارهای مالی باید به هم نزدیک بشوند. بانک مرکزی به عنوان متولی و بورس متولی سرمایه و بیمه مرکزی به عنوان متولی بیمه باید با هم هماهنگ باشند. الان بازار غالب متاسفانه بازار پول است. یعنی بالای 80 درصد. باید کمک کنیم بازار پول در خدمت کوتاه مدت باشدو بازار بورس و حتی بیمه بروند به سمت تامین مالیهای بلند مدت. الان فرصت خوبی است و من ایده و علاقه دارم دربارهاش، فعالان بازار سرمایه مطمئن باشند کنارشان هستم و کمک میکنیم این دو بازار به هم نزدیک شوند. به بیمه هم تعلقی مثل عرصه رسانه دارم، یعنی تعلق نوستالژیک.
همتی درباره تغییر نرخ سود سپردههای بانکی گفت: این طرح را هم حتماً بررسی خواهیم کرد ولی در این یک هفتهای که به بانک مرکزی آمدم تمام وقت درگیر سیاست ارزی بودم.
وی افزود: من با مدیران عامل بانکها رفیق و دوست هستم ولی در زمان تخلف آنها، حتما برخورد خواهم کرد.
همتی عمده مشکلات اقتصادی کشور را به دلیل نقدینگی دانست و افزود: اگر قرار باشد بانکها اضافه برداشت داشته باشند، و هر کاری دوست داشته باشند بکنند، حتما با آنها برخورد میشود؛ قطعا با خلق پول، اضافه برداشت و غیره برخورد خواهیم کرد.
رییس شورای پول و اعتبار ادامه داد که بعد از ساماندهی به بازار ارز، بنگاهداری بانکها و مطالبات معوق و بدهی دولت به بانکها رسیدگی خواهد شد.
همتی اظهار کرد: به مردم قول میدهم در مدتی که مسئولیت بانک مرکزی را دارم به صورت تمام وقت در خدمت حل مشکلات سیستم بانکی و مردم باشم.
وی در مورد طرح اصلاح قانون بانکداری نیز گفت: اگر قرار است طرحی و اصلاحی در سیستم بانک مرکزی باشد نباید کار ما را دشوارتر کند٬ هدف تحول است و باید اختیارات و امکانات بانک مرکزی افزایش یابد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه امیدوارم با طراحان طرح به تفاهم برسیم و نظرات کارشناسی ما را نیز بپذیرند، گفت: صحبتهایی با رئیس مجلس و اعضای کمیسیون اقتصادی کردهایم و امیدوارم به راه حلی برسیم که به نفع سیستم بانکی و کشور باشد.
همتی تاکید کرد: همه مسئولین نظام تمام تلاش خود را میکنند تا معیشت مردم دچار مشکل نشود و از سوی دیگر دشمن نیز با تمام قوا وارد میدان شده است، ما مشکلات مردم را درک میکنیم و موظفیم برای حل مشکلات اقدام کنیم.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/4060
انتهای پیام/