مسکن در گیرودار ورود به بازار بورس
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، چندی پیش عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی بورس و اوراق بهادار از تشکیل بورس مسکن و خرید و فروش املاک در این بازار در آیندهای نزدیک خبر داد که بر اساس آن بازار عرضه و تقاضا مدیریت و در نتیجه سودهای غیر متعارف برخی فعالان بازار مسکن کاهش مییابد.
راهاندازی بورس مسکن به اعتقاد برخی از کارشناسان بازار مسکن کمکی برای جذب سرمایه و رونق تولید و عرضه مسکن تلقی میشود و برخی دیگر آن را موازی با کار مشاوران املاک دانسته و معتقدند که مالکیت افراد را زیر سوال میبرد.
در همین باره رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با بیان اینکه سرمایههای بورس میتواند وارد بازار مسکن شود، گفت: جذب این سرمایهها میتواند در تولید و عرضه مسکن و کمک به خروج این بازار از رکود موثر باشد.
حسن محتشم با تاکید بر اینکه پیش از این فروش متری مسکن در بورس تجربه شده است، افزود: اکنون نیز سهام شرکتهای بزرگ ساختمانی در بورس خرید و فورش و این سرمایهها به بخش ساختمان هدایت میشوند.
وی با بیان اینکه البته شرکتهای ساختمانی اکنون باید به صورت پروژه وارد بازار سرمایه شوند، تصریح کرد: این شرکتها پروژهای را از طریق صندوق زمین و ساختمان تعریف و در صورت واجد شرایط بودن، سهامشان از طریق فرابورس عرضه میشود.
وی ادامه داد: اگر ورود مسکن به بورس در راستای فعالتر شدن و جذب سرمایه باشد، میتواند به رونق بازار مسکن کمک کند.
محتشم اضافه کرد: بورس و سازمان اوراق بهادار شرایط خاص خود را دارد و این طور نیست که در صورت تمایل یک شرکت برای وارد شدن به این بازار، بتواند ساختمانی را وارد بازار کند.
رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران تاکید کرد: شرکتهای ساختمانی میتوانند تحت ضوابط خاصی همانند سایر شرکتها وارد بورس و سهامشان مورد معامله قرار گیرد یا به صورت پروژه مشخص وارد شوند. البته تاکنون هم تجربه ورود بخش ساختمان به بازار بورس بدین گونه بوده و هنوز هم در حال انجام است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا خرید و فروش مسکن در بازار بورس امکانپذیر است یا خیر؟ اظهار کرد: این طرح پیچیدگیهای بسیاری دارد که باید سازمان بورس درباره آن پاسخگو باشد و ما هنوز بر این موضوع ورود نکردهایم.
محتشم: بورس و سازمان اوراق بهادار شرایط خاص خود را دارد و این طور نیست که یک شرکت در صورت تمایل بتواند ساختمانی را وارد این بازار کند |
محتشم با تاکید بر اینکه قیمت هر واحد آپارتمان در یک منطقه با توجه برخی آیتمها از جمله امکانات و تجهیزات خانه متفاوت است، گفت: به علت همین امر نیز اکنون سهام پروژه از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار عرضه یا شرکتها فروخته میشوند.
وی بیان کرد: با این حال هیچ چیزی را نمیتوان ناممکن دانست و باید دید که آیا راهکار خرید و فروش مسکن در بورس امکانپذیر و توجیهپذیر خواهد بود یا خیر؟
محتشم عنوان کرد: اگر بازار جداگانهای مانند رینگ کشاورزی در بورس کالا تعریف شود، آن هم تا حدی میتواند خرید و فروشها را ساماندهی کند.
رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران تصریح کرد: به طور مثال قیر در بورس خرید و فروش میشود اما این خرید و فروش تا سقف مشخصی امکانپذیر بوده و شاید امکان خرید و فورش این فرآورده در حجم 10 تن امکانپذیر نباشد چراکه حوالهها در میزان بیشتری ارائه و عموما حوالههای عمده خرید و سپس خریداران آنها در بازار به صورت خرد توزیع میکنند.
وی خاطر نشان کرد: بر همین اساس نمیتوان وارد جزئیات شد مگر اینکه شرکتها در بورس شرکت کنند و در این صورت میتوان حتی یک سهم را هم خریداری کرد.
محتشم: اگر برای مسکن بازار جداگانهای مانند رینگ کشاورزی در بورس کالا تعریف شود، میتواند خرید و فروشها را ساماندهی کند |
همچنین رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه در بورس مسکن باید مجری و متولی مشاوران املاک در سطح کشور باشند، به خبرنگار آنا گفت: بر اساس قانون سایر مراجع حق خرید و فروش و یا اجاره دادن ملک را ندارند و به همین علت نیز حتی در بورس مسکن باید مشاوران املاک مجری باشند.
حسام عقبایی افزود: پورابراهیمی عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی بورس و اوراق بهادار بحث بورس مسکن را مطرح کردند اما در مصاحبهای که با ایشان داشتم، درباره نحوه اجرای آن عقبنشینی کردند.
وی تصریح کرد: ایشان هم پذیرفتند که این اقدام باید با هماهنگی صنف مشاوران املاک صورت پذیرد.
عقابیی ادامه داد: اگر قرار باشد بورسی در بخش مسکن شکل گیرد این امر باید حتما زیر نظر مشاوران املاک بوده و در جهتی باشد که آنها سازماندهی میکنند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران اظهار کرد: با توجه به اینکه این طرح فعلا در مراحل مطالعاتی است بنابراین قرار شد که اتحادیه مشاوران املاک نیز دعوت و نظرات کارشناسی ما هم اخذ شود و سپس در این باره تصمیمگیری صورت گیرد.
عقبایی: اگر قرار باشد بورسی در بخش مسکن شکل گیرد این امر باید حتما زیر نظر مشاوران املاک باشد |
وی تاکید کرد: مالکیت در اسلام محترم است و باید ببینیم زیرساختهای این اقدام چیست و این امر تا چه حد میتواند در جهت شفافسازی و کنترل قیمتها موثر و چه میزان به عرضه و شبکه بازار مسکن کمک میکند.
در همین باره معاون سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار آنا با تاکید بر اینکه قرار است در بورس کالا بخشی را به مسکن اختصاص دهیم، گفت: با وجود مطرح شدن بحث ورود تخصصی مسکن به بازار بورس، اما تاکنون تقاضای مشخصی برای این امر وجود نداشته است.
حسین امیری افزود: ورود بخش مسکن به بورس کالا علاوه بر زیرساختهای قانونی به زیرساختهای بیرونی هم نیازمند است که تامین آنها باید از سوی متقاضیان پیگیری شود.
وی تصریح کرد: البته این بخش نیازمند پیگیری، تشکیل کارگروه و تیم مشترک است، اما این امر بیشتر به وجود متقاضی بستگی دارد.
امیری: در فاز نخست راه اندازی بورس مسکن به هیچ وجه به دنبال عرضههای خرد نیستیم |
امیری در پاسخ به این پرسش که آیا خریداران تکواحدی مسکن میتوانند وارد بورس مسکن شوند، ادامه داد: در فاز یکم بیشتر تمرکز ما بر روی پروژههای دولتی و شبهدولتی و در صورت وجود تقاضا برای عرضه املاک مازاد در بورس است که زیرساخت و بستر مورد نیاز برای تحقق این امر در بورس کالا را فراهم کردهایم.
وی با تاکید بر اینکه در فاز نخست به هیچ وجه به دنبال عرضههای خرد نیستیم، اضافه کرد: راهاندازی بخش نخست بورس مسکن اهمیت بسیاری دارد و تا عملیاتی نشدن و رفع گره و موانع مقرراتی آن، راهاندازی فاز دیگر را در دستور کار قرار نخواهیم داد.
همچنین عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران با تاکید بر اینکه طرحهای مطرح شده در بازار مسکن پس از مدتی به فراموشی سپرده میشوند، به آنا گفت: بنابر بر اظهارات دولت با ساخت سالیانه یک میلیون و 50 هزار واحد مسکونی در 12 سال آینده عرضه و تقاضا در بازار مسکن به توازن میرسد.
قلیخسروی اظهار کرد: این میزان قرار است در طرح جامع مسکن به 8 سال برسد، بنابراین در صورت تحقق این هدف با صنعتیسازی یقینا دیگر نیازی به لیزینگ مسکن و یا بورس مسکن وجود ندارد.
گزارش از سهیلا گلیزاده
انتهای پیام/