خلأهای نظارتی منشأ ورود داروهای غیرمجاز است
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، جمعآوری یک داروی تهیهشده از مواداولیه چینی از سوی سازمان غذا و دارو و همزمانی آن با هشدارها و اظهارات ضدونقیض وزیر بهداشت درباره اوضاع دارو و درمان در جریان تحریمهای امریکا موجب بروز نگرانیهایی در مردم شده است. برخی از کارشناسان حوزه سلامت هم نگرانند؛ افرادی همچون عباسعلی پوربافرانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که معتقد است سازوکارهای نظارتی بر واردات دارو دچار خلأهایی است و همین مسئله گاهی سبب ورود داروهای غیرمجاز چینی به کشور میشود. اما در برابر این، سخنگوی سازمان غذا و دارو تأکید میکند: نظارتها کامل است و داروی چینی هم نداریم.
اظهارات اخیر وزیر بهداشت درباره توفان تحریمها و مشکلات دارویی آنچنان بازتابی داشته که تلاشهای بعدی مسئولانی همچون رئیس سازمان غذا و دارو و دیگر اعضای این وزارتخانه برای بازگشت آرامش به مردم و بیماران چندان کارساز نیست. به خصوص اینکه همین چندروز پیش آقای وزیر درباره کمبود داروی بیماران خاص هشدار داده بود. وی در اظهارات دیگری با بیان اینکه مشکل تأمین دارو نداریم و پیشبینیهای لازم نیز انجام شده است، تأکید کرد: مردم مراقبت کنند که مریض نشوند و اگر هم شدند در حد توان تلاش میکنیم که برطرف شود. جمعآوری داروی کنترل فشار والزارتان تولید شده از مواد اولیه چینی، نگرانیهای ناشی از اظهارات متناقض وزیر بهداشت درباره اوضاع دارو را بیشتر و بیشتر کرد. با این پیش فرض که مبادا فشار تحریمها ما را ناگزیر کند از استانداردهایمان در حوزه دارو کوتاه بیاییم.
خلأهای نظارتی منشأ واردات داروی چینی
عباسعلی پوربافرانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره ورود داروهای چینی به کشور گفت: واردات دارو به کشور تحت سامانهای الکترونیکی صورت میگیرد که اگر این سامانه به درستی فعالیت نکند، امکان ورود هرگونه کالای غیرمجاز به کشور از جمله داروهای چینی وجود دارد و متأسفانه سامانه کنترل واردات به کشور در تمامی حوزهها از جمله دارو با مشکلاتی همیشه روبهرو بوده است، از زمان ثبتسفارش تا زمان دریافت دارو مراحل مختلفی وجود دارد که هر مرحله باید در سیستم الکترونیکی و سامانه مورد نظر ثبت و ضبط شود. اما گاهی ممکن است که خلأهای نظارتی در این سامانه سبب ورود کالاهای غیرمجاز به کشور شود، ضمن اینکه الزامات قانونی ورود دارو با سایر کالاها به کشور متفاوت است.
پوربافرانی با بیان اینکه دریافت مجوزهای خاصی برای ورود دارو به کشور ضروری است، میافزاید: متأسفانه نظارتها در شرایطی دچار مشکل شده و در این میان برخی نیز با سوءاستفاده از کمبودها و خلأها در سامانههای نظارتی اقدام به واردات داروهای غیرمجاز از هر نوعی به کشور میکنند، البته این مسائل به آن معنا هم نیست که نظارتها به هیچ عنوانی صورت نمیگیرد؛ اما همین نظارتهای غیرقابل توجیه هم سبب ورود داروهای خطرناک به کشور شده است. این عضو خانه ملت تأکید میکند: اکنون بیش از ۹۵ درصد داروهای موردنیاز کشور در داخل تولید شده و نباید با بیتدبیری داروهای غیرمجاز را به کشور وارد کرد؛ البته ناچاریم برخی داروهای خاص را که امکان تولید آن در کشور وجود ندارد، وارد کرد.
پوربافرانی، با اشاره به اینکه خوشبختانه کیفیت تمام داروهای تولید داخل اثبات شده، افزود: در شرایطی که میتوان بخش بیشتر داروها را در داخل کشور تولید کرد، چرا داروی چینی به کشور وارد شود که از خطر و کیفیت پایینتری برخوردار هستند.
نظارت کامل بر واردات دارو و مواد اولیه
در برابر سخنان این نماینده مجلس، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو اینگونه توضیح میدهد: واردات دارو و مواد اولیه دارویی کاملاً تحت نظارت سازمان غذا و داروست.
وی با تأکید بر اینکه قاچاق دارو و داروی قاچاق پدیده جدیدی نیست، تصریح کرد: برخی به گونهای از قاچاق دارو صحبت میکنند که گویی جزئیات و مبادی و مجاری آن را دقیقاً میشناسند، اگر چنین هست چرا این اطلاعات دقیق را به مراجع امنیتی، انتظامی و قضایی رسماً اعلام نمیکنید؟
جهانپور تأکید میکند: داروی چینی نداریم و قصدی هم برای ورود دارو از چین در سازمان غذا و دارو وجود ندارد و نیازی هم به داروی چینی وجود نخواهد داشت.
وی همچنین در دفاع از سامانههای رهگیری و پیگیری اصالت کالا و سامانههای دارویی سازمان غذا و دارو میگوید: این سامانه در نوع خود در کشور و حتی در میان بسیاری از کشورها هم ارز کمنظیر و حتی بیمانند هست و واردات کالای غیرمجاز و قاچاق هیچ ربطی به عملکرد سامانهها ندارد، مجرای قاچاق و واردات کالای غیرمجاز از مجاری غیررسمی و غیرقانونی است.
اصالت کالا و داروی وارداتی بهراحتی قابل شناسایی است و بهجای آدرس غلطدادن، در این زمینه مردم را باید بیش از پیش با سامانه و شناسه کالا آشنا کرد.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/4028
انتهای پیام/