نتوانستهایم اسلام را بدرستی معرفی کنیم/ لزوم انجام فعالیتهای فرهنگی گروهی و سازمانی
به گزارش خبرنگار گروه واحدهای دانشگاه آزاد خبرگزاری آنا، حجتالاسلام رضا میرزایی، سال 1375 بعد از اینکه دیپلم تجربی خود را از دبیرستان امیرکبیر سلماس اخذ کرد، وارد حوزه علمیه قم و بعد از 6 سال که در حوزه علمیه قم تحصیل کرد، وارد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) قم شد.
همزمان با تحصیل در حوزه در موسسه هم تحصیلات خود را ادامه داد و بعد از آن برای تکمیل تحصیلات به خارج از کشور سفر کرد. او در موسسه امام (ره) و رشته فلسفه تا سال 85 مقطع کارشناسی تحصیل کرد و بعد از آن تا سال 89 توانست کارشناسی ارشد خود را به پایان برساند.
انتشار کتاب ویژگیهای انسان سیاسی مطلوب در قرآن و نهجالبلاغه باعث شد با حجتالاسلام رضا میرزایی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه به عنوان نویسنده کتاب به گفتوگو بنشینیم.
ماحصل گفتوگوی خبرنگار آنا با میرزایی را در ادامه میخوانیم:
* توضیحاتی درباره تحصیلات تکمیلی و رساله ارشد خود بیان کنید.
- بعد از آنکه توانستم مقطع دکتری خود را در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در رشته مبانی نظری اسلام از سال 89 تا 93 به پایان برسانم در دوره ارشد موضوع رسالهام بحث جایگاه تفکر عقلانی در حوزه اعتقادات در کلام اهل بیت (ع) بود که از طریق روایات حضرات معصومین میخواستیم ببینیم که چه جایگاهی را برای عقل و عقلانیت در روایات خود اختصاص دادند.
در دوره دکتری هم بیشتر دنبال موضوعات کاربردی بودم، چون در مقطع کارشناسی ارشد موضوع رساله بنده بیشتر در مورد روایات حضرات معصومین بود به همبن دلیل بنده علاقهمند بودم که به بحث همان روایات و آیات وارد شوم.
با مشورت استادان و علاقه خود، موضوع ویژگیهای انسان سیاسی مطلوب از دیدگاه قرآن و نهجالبلاغه با راهنمایی استاد خوبم جناب حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه که هم در دوره ارشد و هم در دوره دکتری استاد راهنمای بنده بودند، مورد بررسی قرار دادم .
درباره چارچوب این رساله در سه حوزه، ویژگیهای انسان مطلوب را مورد بررسی قرار دادیم؛ یکی اینکه انسان در سه ساحت وجودی است، یکی ساحت اندیشه و تفکر، دوم ساحت اخلاق و صفتهای اخلاقی و سوم ساحت رفتار انسان که قطعا رفتاری که از انسان صادر میشود، مبتنی بر صفتهای اخلاقی و صفتهای اخلاقی مبتنی بر تفکر و اندیشه انسان است.
منظور از انسان سیاسی مطلوب همان است که وقتی ما یک مسلمان را در نظر میگیریم در حوزه مباحث سیاسی باید چه ویژگیهایی را داشته باشد، چگونه باید بیندیشد و چه صفتهای اخلاقی داشته و رفتار او در صحنه اجتماع چگونه باشد.
* با توجه به اینکه حضرتعالی کتابی درباره انسان سیاسی مطلوب تالیف کردهاید توضیحاتی درباره این کتاب ارائه دهید.
- بهمن 93 که از موضوع رساله دفاع کردم، بعد از آن پیگیر قضایای چاپ شدم و زمستان 96 توانستم این کتاب را با نام انسان سیاسی مطلوب در قرآن و نهجالبلاغه با همکاری موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) به چاپ برسانم.
البته این نخستین کتاب من نبوده و کتابهای دیگری هم دارم که بعضی از آنها مستقل و بعضیها هم با همکاری بوده که میتوان کتاب چلچراغ حکمت که چاپ کانون اندیشه جوان بوده را نام برد.
در این کتاب به چهل موضوع اشاره شده است که منبع این چهل موضوع از آثار شهید مطهری هست و این آثار به زبان، قلم و بیان سادهای که برای قشر دانشجو و جوان قابل فهم باشد، مورد تالیف قرار گرفته که مجموعهای از آن متعلق به اینجانب است.
* با توجه به تالیفات فراوان حضرتعالی، اثری از شما که بیشترین استقبال را داشته کدام اثر بوده و چرا؟
- به نظر من همین کتاب که برای رساله دکتری است با مباحث روز خیلی همخوانی دارد و کاربردیتر است، از آنجایی که مرجع این بحثها قرآن و نهجالبلاغه بوده، مورد استقبال بیشتری قرار گرفته و کتاب انسانشناسی اسلامی هم که یکی از کتابهای درسی گروه معارف بوده به خاطر کتاب درسی بودنش مورد استقبال واقع شده است.
* انجام فعالیتهای فرهنگی را چگونه توصیه میکنید؟
- قطعا فعالیتهای فرهنگی برای سامان پیداکردن و به نتیجهرسیدن باید به صورت گروهی و سازمانی انجام گیرد، بویژه در حال حاضر و با توجه به تخصصی شدن رشتهها و گرایشها اگر مجموعهای از افراد کار فرهنگی گروهی را انجام دهند، خیلی سریع به نتیجه میرسد.
به عنوان مثال کتاب انسانشناسی اسلامی که به همت چند نفر تالیف شد، هر کدام از دوستان یک یا دو موضوع را به صورت تخصصی بررسی کردیم طبیعتا این کار، موثرتر میشود.
* توضیحاتی درباره شغل و موقعیت کنونی خود ارائه دهید.
- بنده از سال 1393 که دانشجوی دکتری و در شرف دفاع از رساله بودم، تقریبا از اول مهر 93 هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه و بعد از اینکه به مدت یک سال عضو هیات علمی بودم، سال 1394 به عنوان مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی انتخاب و تاکنون هم این وظیفه را بر عهده دارم.
* علت موفقیت شما در شغلتان چه بوده است؟
- به نظر من کسی که چنین موقعیت و مسئولیتی را بر عهده میگیرد، به عنوان مسئول نهاد نمایندگی رهبری امتیازات و ویژگیهای خاصی باید داشته باشد چراکه نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه است و طبیعتا باید همان نگاه رهبری را هم داشته باشد و به عنوان پدر معنوی مجموعه فعالیت کند.
چون اینجانب هیات علمی این دانشگاه هستم خود هیات علمی بودن در این مجموعه بین همه مقبولیت بیشتری را ایجاد و سبب میشود با دانشجویان ارتباط بیشتری برقرار کنم.
* به عنوان نویسنده چندین کتاب و اثر، چه توصیهای برای جوانان دارید؟
- در مباحث نویسندگی یکی از کارهای مهم نوشتن و ممارست است و جوانان باید فنون نوشتن را به خوبی بلد باشند و این فنون را فقط با تمرین میتوان به دست آورد.
شکی نیست که نقش استادان و مربیان هم بسیار مهم است. متاسفانه در فضای موجود، فضایی که قشر جوان در آن قرار میگیرند، این کارها به صورت مطلوبی انجام نمیگیرد مثلا دانشجویان دوره ارشد وقتی مقالهای مینویسند در کنار کل اشکالات محتوایی که میتوان برای آن گرفت، اشکالات شکلی بسیاری هم وجود دارد.
* در مورد ارتباط جوانان با اسلام و مسائل دینی چه توصیهای دارید؟
- به نظر من روایاتی از امام باقر (ع) و امام صادق (ع) داریم که فرمودهاند: مردم اگر زیباییهای سخنان ما را میدیدند حتما از ما تبعیت میکردند، بالاخره اسلام و کلام معصومین و اهل بیت (ع) و دینی که از سوی خدا آمده است دقیقا منطبق بر فطرت انسان است و زمانی که منطبق با فطرت انسان باشد هر فطرت پاک و سالمی این را میپذیرد. مشکل اینجاست که ما نتوانستهایم همین اسلام را به مردم بدرستی و در شان این دین مبین معرفی کنیم و آنچنان که باید خوب ارائه دهیم و از طرفی فضای تبلیغی علیه اسلام هم بسیار گسترده شده بویژه از طریق شبکههای مجازی دشمن تبلیغ گستردهای علیه اسلام دارد.
ما روحانیون باید به عنوان الگو در جامعه کنونی با عمل و افزایش آگاهیهای خود درس اخلاق برای نسل جوان باشیم و همواره سعی در نزدیک شدن و ارتباطی موثر با آنان داشته باشیم.
انتهای پیام/