آموزش فرهنگ شهروندی در موزه آمادای دانشگاه آزاد اسلامی همدان
به گزارش گروه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی خبرگزاری آنا از همدان، گستردگی مسائل شهرسازی و شهرگرایی در سده اخیر و همچنین انفجار جمعیت در شهرها، ابعاد متنوعی به مسائل شهر داده و مباحثی چون آموزش و مشارکت شهروندان، اهمیت ویژهای یافته است.
با کاهش کیفیت محیط زیست شهری و افزایش آلودگی صوتی، آلودگی بصری، کمبود منابع، رشد آسیبهای اجتماعی، نابسامانی سیستمهای دفع فاضلاب و زباله، توسعه غیررسمی شهرها، کاهش کیفیت زیست و رفاه شهری، مسائل سکونتی و ناهنجارهای رفتاری در شهرها، ضرورت ایجاد و گسترش پایگاههای آموزش شهروندی در سطح شهر تشدید شده است.
امروزه فقدان آموزش فرهنگ زندگی شهری کاملاً مشهود بوده و ناآگاهی از فرهنگ شهرنشینی و قواعد رفتاری زندگی شهری، هزینههای زیادی را به ادارهکنندگان شهر، محیط شهری و ساکنان شهر تحمیل کرده است.
مهمتر از همه به مسأله فرهنگ باید توجه اساسی کرد، زیرا فرهنگ دارای کارکردهای هویتی و اجتماعی بوده و در اصل شخصیت اصلی جامعه را تشکیل میدهد. آشنایی و شناخت دقیق مفهوم شهروندی، گام نخست برای تحقق آن است اگر شهروندان با نیازها و حقوق خود و دیگران آشنا شوند خود را در برابر هم مسئول دانسته و متعهد میشوند در ساخت شهر، نقش اساسی و مؤثر داشته باشند.
مطلوبترین روش آموزش و تفهیم معنای عمیق شهروندی و مشارکتپذیری، آموزش توسط متخصصان و کارشناسان حوزههای مختلف شهری است که با انتقال آموزشهای شهری و شهروندی به قشر دانشآموز، این امکان مهیا میشود که آنان با شالودههای اصلی شهرداری آشنا و از وظایف شهروندی آگاه شوند و با آگاهی کامل به عنوان شهروند متعهد، مسئولیت خود را نسبت به جامعه و شهر بر عهده گرفته و ابزارهای اصلی مشارکتپذیری را بهعنوان یک شهروند بیاموزند.
بر همین اساس موزه مردمشناسی و تاریخ طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی همدان از ابتدای مرداد میزبان اردوهای آموزش شهروندی شهرداری همدان است.
در این بازدید دانشآموزان مقاطع مختلف با دانشگاه آزاد اسلامی همدان به عنوان یک نهاد علمی و فرهنگی تأثیرگذار در شهر همدان آشنا میشوند و با حضور در موزه «آمادای» این واحد دانشگاهی با پیشینه اقوام قبل از خود و سبک زندگی مردمان دهههای قبل آشنا میشوند.
شهرداری، متولی آموزش شهروندان است و ادامه مستمر آموزشها در جامعه ضرورت دارد، چرا که در نهایت اثرات منفی ناآگاهی مردم از فرهنگ شهرنشینی و شهروندی و ضررهای آن مستقیماً به شهرداری برمیگردد. بر همین اساس با خوش فکری شهرداری همدان و همکاری دانشگاه آزاد اسلامی در 15 روز گروههای مختلف از دانشگاه آزاد اسلامی همدان و موزه آمادی این دانشگاه بازدید خواهند کرد.
«محمد» یکی از دانشآموزان حاضر در این اردو به خبرنگار آنا گفت: «اصلاً تصور نمیکردم چنین موزهای در دانشگاه آزاد اسلامی همدان وجود دارد. بخش پروانههای این موزه بسیار زیبا و جالب بود و خوشحال هستم که امروز به دانشگاه آزاد اسلامی همدان آمدم و میتوانم برای پدر و مادرم از تجربه امروز حرف بزنم.»
«کیان» دیگر دانشآموزی که با لباس ورزش آبی در این اردو حاضرشده بود، گفت: «دیدن وسایل و خانههای قدیمی که ما فقط در فیلمها میبینم بسیار آموزنده بود و توضیحات آقای علیزاده مسئول موزه هم این زیبایی را دوچندان میکرد.»
«سپهر» دیگر بازدید کنده موزه آمادای در اردوی شهروندی گفت: «اینکه چگونهپدربزرگان ما زندگی میکرد و با چه وسیله ای زندگی خود را سپریمیکردن نکتهای بود که امروز من در بازدید از این موزه برایم جالب بود و میخوام پدر و ماردم هم را برای دیدن این موزه دعوت کنم که خوشبختانه اجازه را از روابط عمومی دانشگاه گرفتم.»
مهدی صفرزاده مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی همدان در حاشیه این بازدید بیان کرد: «اطلاعرسانی و آموزشهای شهروندی میتواند در راستای ایجاد نگرشها، افکار و رفتارهای پسندیده در چارچوب هویت اسلامی تأثیرگذار شود لذا مجموعه آموزشهای ارائهشده به شهروندان را باید همراه با فرایند، ساختار و برنامههای منسجم و هماهنگ تنظیم کرد.»
صفرزاده افزود: «یونسکو، آموزش را آغاز توسعه دانسته است؛ آموزش شهروندی در اصل حرکتی از «نقص» به سمت «کمال» است و رشد و توسعه مطلوب شهری به تغییرات و دگرگونیهایی نیاز دارد که در آن باید منابع آموزشهای شهری از تمامی قدرت خود برای تحرک شهروندان و مشارکتپذیری آنان استفاده کند.»
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی همدان آمادگی کامل دارد در این زمینه گام بردارد خاطرنشان کرد: «برای توسعه مطلوب آموزشهای شهروندی باید از شیوههایی استفاده کرد که مقبولیت اجتماعی با تأکید بر پیشرفت برنامههای آموزشی همراه با تغییرات مثبت، توأم شود ضمن اینکه با معیارهای اجتماعی و فرهنگی و زیستمحیطی همخوانی و سازگاری داشته و به هویت اسلامی و ایرانی لطمه نزند.»
این مسئول ادامه داد: «در حال حاضر بسیاری از آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از عدم همکاری و مشارکت مردم و یا عدم آشنایی آنها با فرهنگ زندگی شهری است و تجربه ثابت کرده که آموزش مردم به میزان زیادی میتواند بر رفتار آنها در تولید آلودگیهای زیستمحیطی و بهداشت عمومی مؤثر شود. مثلاً در مورد تفکیک زباله به دلیل عدم آگاهی مردم و یا به دلیل عدم سرمایهگذاری در آموزش مردم، روزانه هزاران تن مواد با ارزش و قابل بازیافت به همراه دیگر مواد زبالهها نابود میشوند و بر آلودگیهای محیط میافزایند.»
مدیر روابط واحد همدان اظهار کرد: «بررسی الگوهای مشارکتی کشورهای جهان، نقش و اهمیت مشارکت مردمی در مدیریت و تصمیمگیری شهری را بیش از پیش روشن میکند. مدیران شهری باید به این اصل توجه کنند که در شرایط کنونی برای حل مسائل شهری به همکاری و مشارکت شهروندان نیاز دارند و لذا برای تشویق مشارکت گستردهتر شهروندان در امور شهری به ارکان و پایگاههایی نیاز است که آموزشهای شهری از طریق ابزارهای آموزشی مؤثر و منطبق با ساختار اجتماعی انتقال داده شود و دانشآموزان امروز مدیران آینده این جامعه را خواهند ساخت.»
انتهای پیام/4065
انتهای پیام/