دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

از ابهام در سرنوشت دو شاهزاده تا هشدار درباره احتمال ترور بن‌سلمان

خودکشی دانش‌آموز ۱۲ساله به‌سبب بازی موسوم به نهنگ آبی، کشف میلیون‌ها قرص مواد مخدر، انتصاب رئیس سابق شرکت زیمنس به‌عنوان مشاور بن‌سلمان و ابهام درباره سرنوشت پسران دو شاه سابق از جمله خبرهای یک هفته اخیر عربستان است.
کد خبر : 293130

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، مهمترین تحولات عربستان در هفته‌ای که گذشت، به‌شرح زیر است:


اولین قربانی «نهنگ آبی» در عربستان


پایگاه خبری عاجل سعودی هفته گذشته گزارش داد که پیامدهای ویرانگر بازی موسوم به نهنگ آبی وارد عربستان شد و جان باختن یک نوجوان 12ساله را به‌دنبال داشته است.


بر اساس این گزارش، این بازی توانست مرزهای عربستان را درنوردیده و سبب مرگ یک نوجوان 12ساله شود که به‌سبب تسلیم شدن در برابر فرامین بازی، مرگ خود را رقم بزند.


به‌گفته یکی از نزدیکان این نوجوان سعودی که در کلاس ششم درس می‌خوانده است،‌ وی پس از آنکه تحت تأثیر این بازی الکترونیکی قرار گرفت، با انداختن طناب به گردن خود خودکشی کرد و جان خود را از دست داد.


رسانه سعودی خواستار اقدام طرف‌های ذی‌ربط برای جلوگیری از گسترش این بازی خطرناک میان نوجوانان و جوانان سعودی شده است.


چندی است که «نهنگ آبی» یا بازی مرگ سبب جان باختن چندین نفر در مناطق مختلف جهان شده است، نوعی بازی خطرناک از جنس قمار که پس از طی شدن 50 مرحله، فردی که وارد این بازی شده به خودکشی دست می‌زند و خود را از یک مکان مرتفع پرتاب می‌کند، این بازی ابتدا در روسیه و آسیای مرکزی رواج پیدا کرد و به‌تدریج به مناطق دیگر هم کشانده شده است.


اخراج ده‌هاهزار کارگر خارجی؛ افزایش شدید نرخ بیکاری در عربستان


با وجودی که حکومت سعودی دست‌کم 235 هزار کارگر خارجی را در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی اخراج کرده است، اما بیکاری همچنان در این کشور در حال ثبت رکوردهای جدید است به‌طوری که بر اساس آمارهای رسمی صادره از سوی مرکز آمار سعودی، نرخ بیکاری در این مدت به حدود 13 درصد رسیده است.


افزایش نرخ بیکاری با وجود سیاست بومی‌گزینی و استخدام کارگران داخلی به‌جای کارگران خارجی صورت گرفته است.


ناظران بر این باورند که تدابیر و سیاست‌های اقتصادی حکومت سعودی تا کنون به گشایشی در بحران بیکاری فزاینده شهروندان عربستانی منجر نشده است و سیاست افزایش مالیات‌ها و اقدامات ریاضت اقتصادی که با هدف جبران کسری شدید بودجه انجام شده، تأثیر منفی بر بخش خصوصی گذاشته است، این در حالی است که اوایل ماه گذشته میلادی یکی از مؤسسات وابسته به سازمان ملل به کاهش سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم در عربستان به پایین‌ترین سطح خود در طول 14 سال گذشته اعتراف کرده بود.


ماجراجویی محمد بن سلمان در یمن و به‌راه انداختن جنگ ویرانگر در این کشور از سه سال گذشته تا کنون و دیگر اقدامات نسنجیده وی در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی و باج دادن چند صد میلیارد دلاری به ترامپ با هدف هموار کردن راه رسیدن به پادشاهی در عربستان سبب شده است تا اقتصاد عربستان با بحران شدیدی روبه‌رو شود، حکومت سعودی اخیراً قیمت خدمات اساسی از جمله برق را افزایش داده است که سبب بروز نارضایتی میان مردم شده است.


صدور مجوز حمل سلاح برای مردم عربستان یا دامی برای مخالفان


اعلام اعطای مجوز نگهداری سلاح به مردم عربستان از سوی حکومت سعودی از جمله خبرهای هفته گذشته مربوط به عربستان بود، وزارت کشور سعودی آغاز مهلت اعطای مجوز سلاح و مهمات به شهروندان سعودی را از یکشنبه اول جولای (10 تیر) اعلام کرد که انتظار می‌رود این مهلت یک‌ساله باشد.


این روزنامه با اشاره به شروط لازم برای کسب مجوز نگهداری سلاح و مهمات نوشت: براساس اساسنامه مجوز سلاح در عربستان، فرد نباید کمتر از 21 سال سن داشته باشد و سوابق کیفری و امنیتی نداشته باشد. همچنین نباید دچار نقص عضو یا بیماری باشد که مانع استفاده درست از سلاح شود.


وزارت کشور سعودی پیشتر اعلام کرد که همه مردم فرصت دارند تا وضعیت سلاح‌ها و مهمات غیرجنگی خود را سامان داده و برای آن از دولت مجوز بگیرند یا آن را داوطلبانه تحویل دهند تا تحت تعقیب قرار نگیرند و کسانی که بعد از پایان مهلت اعلام‌شده سلاح و مهمات بدون مجوز داشته باشند؛ با مجازات زندان و غرامت و نیز محرومیت از مجوز سلاح روبه‌رو خواهند شد.


به‌نظر می‌رسد اعلام صدور مجوز حمل سلاح، حربه حکومت سعودی برای به‌دام انداختن مخالفان و خلع سلاح آنها باشد.


اعتراف به کشته و یا زخمی شدن ده‌ها افسر و نظامی سعودی در ماه ژوئن


هفته گذشته منابع رسمی سعودی و همچنین فعالان سعودی در فضای مجازی آمار تلفات متجاوزان سعودی در ماه ژوئن گذشته در جنگ علیه یمنی‌ها را اعلام کردند که بر این اساس 30 افسر و نظامی کشته و 46 نفر دیگر زخمی شده‌اند.


در ساحل غربی هم که به‌گفته فرماندهان ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به گورستان متجاوزان سعودی و مزدورانشان تبدیل شده است، ده‌ها دستگاه خودروی نظامی از جمله پنج تانک منهدم شده است.


رژیم سعودی با تکیه بر پترودلارهای خود، مزدورانی را از سودان و داخل یمن و دیگر ملیت‌ها برای مشارکت در جنگ علیه ملت یمن جذب کرده است، اما گروه‌های مزدورش تا کنون متحمل تلفات و خسارت‌های سنگین روزانه شده‌اند که مقامات رژیم سعودی هرگز درباره آنها شفاف‌سازی نمی‌کنند و سیاست سانسور خبری رسمی را درباره آن در پیش گرفته‌اند.


ضربه بلژیک به حکومت سعودی


تصمیم بلژیک مبنی بر ممنوعیت فروش تسلیحات به رژیم سعودی ضربه دیگری به متجاوزان سعودی قلمداد می‌شود.


دادگاه عالی اداری بلژیک روز شنبه حکم فسخ یکطرفه معامله فروش سلاح شرکت "اِف‌اِن هرستال" به عربستان را صادر کرد.


این در حالی است که عربستان در سال 2015 میلادی قراردادی 575 میلیون یورویی برای خرید سلاح از این کارخانه امضاء کرده بود.


ادامه موج خشم مردمی از افزایش قیمت‌ها؛ شاهزاده سعودی هم شاکی شد


افزایش تعرفه‌های برق در عربستان به‌حدی است که سبب به‌راه افتادن موج خشم مردمی شده که همچنان ادامه دارد.


چندی است که کشور عربستان به‌سبب اقدامات ریاضت اقتصادی حکومت این کشور با نارضایتی‌ گسترده عمومی روبه‌رو شده است.


موج خشم در فضای مجازی از چندی پیش به‌راه افتاده به‌طوری که شهروندان عربستانی خشم خود را از افزایش تعرفه برق در پی صدور قبوض برق ماه ژوئن ابراز کردند که به‌شدت افزایش یافته است.


نکته جالب پیوستن یک شاهزاده سعودی به موج خشم و نارضایتی از افزایش قیمت‌ها در عربستان است. در این زمینه شاهزاده سعود محمد العبدالله الفیصل از افزایش شدید بهای برق مصرفی ویلای اختصاصی‌اش شکایت کرده است.


وی در توئیتی نوشته است که یک ویلای 400متری دارد که هیچ کس از ابتدای ماه رمضان در آن سکونت نداشته، با کدام منطق، قبض برق آن، 21 هزار ریال (هر ریال بیش از دو هزار و صد تومان) است؟


وی گفته است خودش بهای قبض مصرفی‌اش را می‌پردازد و دولت همانند سابق هزینه آن را نمی‌پردازد. فعالان سعودی در فضای مجازی اخیراً هشتگ قبض برق را به‌راه انداختند که در صدر اخبار توئیتر در عربستان بوده است.


پشت‌پرده بازداشت‌های جدید در عربستان


روزنامه وال استریت ژورنال تأکید کرد حکومت سعودی همچنان در چارچوب آنچه مبارزه با فساد خوانده می‌شود، افرادی را در بازداشت نگه داشته و به دور جدیدی از بازداشت افراد دست زده است.


این روزنامه در گزارشی خاطرنشان کرد برخی از شاهزادگان و بازرگانان بازداشت‌شده بنا به گفته نزدیکان آنها در معرض ضرب‌وشتم و محرومیت از خواب قرار گرفته‌اند، این در حالی است که هیچ اتهامی به آنها وارد نشده و حتی به خانواده‌هایشان اجازه ارتباط با آنها داده نشده است.


به‌نوشته این روزنامه، شمار زیادی از بازداشت‌شدگان در زندان فوق‌سری در نزدیکی ریاض زندانی هستند و برخی دیگر در اماکنی نگهداری شده‌اند که به بازداشتگاه تبدیل شده است، برخی مسئولان حکومتی اعتراف کرده‌اند که برخی از بازداشت‌شدگان درمعرض بدرفتاری قرار گرفته‌اند.


گزارش این روزنامه غربی به گسترش فساد در عربستان اشاره کرد و نوشت کسانی که همچنان در زندان هستند،‌ از پولدارهای سعودی هستند و برخی هم مناصب تأثیرگذاری در حکومت تا پیش از بازداشت داشته‌اند.


تحلیلگران بر این باورند که بن‌سلمان از سیاست بازداشت گسترده دو هدف اصلی را دنبال می‌کند: اول حذف تمام کسانی که برای تکیه کردن بر تخت پادشاهی رقیب وی هستند و تضمین انتقال آسان قدرت از پدرش به وی است، اما هدف دوم محدود کردن دامنه قدرت پولدارها از طریق تحمیل سازش‌هایی بر آنهاست که تاکنون سبب شده است تا بن‌سلمان، 100 میلیارد دلار از ثروت‌های آنها را به‌چنگ آورد.


آزادی یک زندانی شیعی پس از 6 سال حبس ظالمانه و ناحق


مقامات سعودی، یک زندانی شیعی به‌نام مفید الفرج از ساکنان شهر العوامیه در استان القطیف را پس از 6 سال حبس ظالمانه آزاد کردند.


الفرج از مطرح‌ترین نزدیکان به شیخ شهید نمر باقر النمر به‌شمار می‌رود که دستگاه‌های امنیتی سعودی بارها وی را به‌خاطر فعالیت‌هایش بازداشت کرده بودند.


الفرج 29 آگوست 2012 در یکی از ایست‌های بازرسی العوامیه بازداشت شده بود، و اولین جلسه محاکمه‌اش در 24 نوامبر 2013 برگزار شد بدون اینکه اتهامات وارده به وی مشخص شود.


این در حالی است که اقدامات تبعیض‌آمیز رژیم سعودی علیه اقلیت شیعیان در عربستان همچنان ادامه دارد به‌طوری که سازمان آمریکایی‌ها برای دموکراسی و حقوق بشر تأکید کرده است پادشاهی سعودی همچنان به اقدامات تبعیض‌آمیز خود علیه اقلیت شیعی جامعه عربستان به‌ویژه از طریق نسبت دادن اتهامات صوری و همچنین اتهام تروریسم برای صدور حکم اعدام علیه آنها ادامه می‌دهد.


به‌همین سبب یک منبع در استان قطیف اعلام کرد نیروهای امنیتی سعودی یک شهروند شیعی به‌نام زهیر حسین بوصالح را به‌سبب برگزاری نماز جماعت بر اساس مذهب شیعه اثنی‌عشری بازداشت کرده‌اند.


ابهام در سرنوشت پسران فهد و عبدالله


فعالان سعودی در فضای مجازی همچنان به پرونده بازداشت شاهزاده عبدالعزیز بن فهد و ترکی بن عبدالله پسران فهد و عبدالله شاهان پیشین آل‌سعود می‌پردازند، فعالان خبرهایی را با هم به‌اشتراک می‌گذارند که نشان می‌دهد بن‌سلمان به‌دنبال قبضه کردن املاک شاهزاده عبدالعزیز است.


عبدالعزیز کوچکترین فرزند پسر فهد و ترکی بن عبدالله هم فرزند عبدالله بن عبدالعزیز است.


بن‌سلمان، پسرعمویش، عبدالعزیز بن فهد را در سپتامبر 2017 به زندان افکند، منابع رسانه‌ای تمایل بن‌سلمان برای به‌دست آوردن اموال و دارایی‌های بن‌فهد را انگیزه وی دانسته‌اند.


این در حالی است که ابهامات درباره سرنوشت این دو شاهزاده سعودی و فرزندان دو شاه سابق آل‌سعود ادامه دارد.


حرکت پرشتاب قطار عادی‌سازی روابط سعودی ــ صهیونیستی


به‌نظر می‌رسد حاکمان عربستان دیگر خجالت و ابایی از افشای مناسبات روزافزونشان با رژیم اشغالگر قدس ندارند و علاوه بر اینکه هر روز خبرهایی از خیانت بزرگ آنها به مسئله فلسطین در قالب توطئه آمریکایی موسوم به معامله قرن منتشر می‌شود، دعوت یک نماینده کنیست (پارلمان رژیم صهیونیستی) از محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای ایراد سخنرانی در کنیست از عمق پیوند و مناسبات صهیونیست‌ها و آل‌سعود حکایت می‌کند.


یوسی یونا عضو کنیست اسرائیل خطاب به ولیعهد سعودی گفته بود زمان آن رسیده است تا سران کشورهای عربی گام‌های شجاعانه‌ای بردارند. وی از بن‌سلمان خواست همانند انور سادات رئیس جمهور خائن و معدوم مصر در کنیست سخنرانی کند.


جنجال در عربستان در پی آتش‌زده‌شدن خودروی یک زن


خبر دیگری که هفته گذشته توجه افکار عمومی را به خود جلب کرد، اقدام چند شهروند سعودی در به‌آتش کشیدن خودروی یک زن سعودی تنها یک هفته پس از اجازه یافتن زنان برای رانندگی بود.


اقدام چند مرد در به‌آتش کشیدن خودروی سلمی البرکاتی 31ساله سبب بروز جنجال در عربستان شد. این زن عربستانی که محل کارش در نزدیکی مکه مکرمه است، گفته بود مردانی که با رانندگی زنان مخالف هستند، عمداً خودروی وی را به‌آتش کشیده‌اند.


تجارت مواد مخدر و اعتیاد در عربستان؛خنثی‌شدن قاچاق سه‌میلیون قرص مواد مخدر از بیروت به عربستان


یکی دیگر از خبرهای مربوط به عربستان در هفته گذشته، خبر خنثی شدن قاچاق بیش از سه میلیون قرص مواد مخدر از نوع کپتاگون از بیروت به عربستان بود. بر اساس گزارش شبکه الجدید لبنان، اداره مبارزه با مواد مخدر گمرک لبنان توانست بیش از سه میلیون قرص مواد مخدر را که در صندوق‌های مخصوص حمل میوه جاسازی شده بود تا به عربستان قاچاق شود، کشف کرده است.


اخیراً مقامات لبنانی یک شاهزاده سعودی را در ارتباط با قاچاق مواد مخدر دستگیر کرده بودند.


فروش و مصرف مواد مخدر در عربستان به پدیده‌ای در جامعه این کشور تبدیل شده است، آمارهای رسمی صادره از سوی حکومت سعودی از آمار بالای معتادان به‌ویژه میان جوانان و حتی دختران و سنین پایین حکایت می‌کند.


مقامات سعودی هفته گذشته از خنثی‌سازی قاچاق بیش از پنج میلیون قرص مواد مخدر در شرق عربستان خبر داده بودند.


گزارش‌های فعالان سعودی از گسترش پدیده مصرف مواد مخدر میان شهروندان عربستانی به‌ویژه در ریاض پرده برمی‌دارد.


برخی گزارش‌ها، آمار معتادان در عربستان را بین 150 تا 200 هزار نفر اعلام کرده است، بیشترین ماده مخدری که سعودی‌ها مصرف می‌کنند، حشیش و کپتاگون است که از خطرناک‌ترین مواد به‌شمار می‌رود، بیشتر معتادان را سنین 18 تا 29 تشکیل می‌دهد.


علی المالکی از مبلغان سعودی از دست داشتن برخی از شخصیت‌های مسئول معروف سعودی در وارد کردن مواد مخدر به عربستان پرده برداشته بود.


انتقاد از افزایش هزینه‌های حج در عربستان


در حالی که زمان زیادی به آغاز موسم حج امسال باقی نمانده است، انتقادها از نحوه مدیریت حکومت سعودی در زمینه حج همچنان ادامه دارد.


علاوه بر اینکه انتقادها از حکومت سعودی به‌سبب محروم کردن شهروندان داخل سوریه ادای فریضه حج برای هفتمین سال پیاپی و همچنین سنگ‌اندازی و ایجاد شرایط دشوار در برابر شهروندان قطری برای ادای فریضه حج، هیئت نظارت بر مدیریت حرمین شریفین هم از افزایش هزینه‌های حج انتقاد کرد.


این هیئت اقدامات ظالمانه حکومت سعودی را که سبب محروم شدن هزاران مسلمان در مناطق مختلف جهان از ادای فریضه حج شده، محکوم کرده است.


این هیئت با درخواست از مقامات سعودی برای تجدیدنظر در عوارض و مالیات‌های سنگین تحمیلی در زمینه حج خواستار مشارکت مؤسسات و دولت‌های اسلامی در مدیریت حج به‌سبب شکست حکومت سعودی در این زمینه شده است.


پیشتر نیز اتحادیه ائمه جماعات تونس از مفتی تونس خواسته بود حکم عدم انجام فریضه حج در موسم امسال را به‌سبب افزایش هزینه‌های حج و سوء‌ استفاده حکومت سعودی از پول‌های مربوط به حج در راه تأمین مالی جنگ‌افروزی‌اش علیه کشورهای اسلامی صادر کند.


رئیس سابق شرکت زیمنس مشاور بن‌سلمان شد


شورای مؤسسان پروژه موسوم به نئوم سعودی اعلام کرد کلاوس کلاینفیلد رئیس اجرایی این پروژه، مأموریت‌های گسترده‌تری را به‌عهده گرفته است به‌طوری که به‌عنوان مشاور محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و رئیس شورای اداری پروژه نئوم و نیز عضو شورای مؤسسان این پروژه منصوب شده است.


رسانه‌های سعودی هدف از انتصاب رئیس سابق شرکت زیمنس را تقویت توسعه اقتصادی و فناوری و مالی در پادشاهی سعودی اعلام کرده‌اند.


ناظران بر این باورند که انتصاب کلاینفیلد به‌عنوان مشاور بن‌سلمان و رئیس شورای اداری پروژه نئوم،‌ بیانگر بی‌اعتمادی ولیعهد سعودی به تجارب داخلی سعودی در اداره پروژه‌ها است.


شاهزادگان سعودی در صدر تحقیقات فساد در مالزی


شورای مبارزه با فساد در مالزی هفته گذشته بازجویی از احمد زاهد حمیدی وزیر کشور سابق را در چارچوب تحقیقات گسترده مربوط به مسائل فساد و پولشویی آغاز کرد.


رسانه‌های محلی مالزی پیش‌بینی کرده‌اند که بازجویی از حمیدی در پی اعترافی است که وی در سال 2015 گفته بود نجیب عبدالرزاق نخست وزیر سابق کمک‌هایی از شاهزادگان سعودی به‌مبلغ 700 میلیون دلار دریافت کرده بود.


آیا بن‌سلمان به سرنوشت ملک فیصل دچار می‌شود؟


یک رسانه انگلیسی از احتمال دچار شدن بن‌سلمان به سرنوشت ملک فیصل خبر داده است. مجله اکونومیست هشدار داده است که ممکن است محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به سرنوشت ملک فیصل دچار شود که در سال 1975 به‌ضرب گلوله برادرزاده‌اش به‌نام فیصل بن مساعد با شلیک چندین گلوله به‌قتل رسید.


این رسانه نوشته است ولیعهد سعودی قدرت کم‌سابقه‌ای را در اختیار دارد که پیش از وی فقط عبدالعزیز آل سعود مؤسس حکومت سعودی و پدربزرگش در اختیار داشت، وی بر اقتصاد، نیروهای مسلح، گارد سلطنتی و سازمان اطلاعات سعودی سیطره دارد.


این نشریه به‌نقل از یکی از وزیران عرب یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اشاره کرده که از قول بن‌سلمان گفته است وی دشمنان زیادی دارد و اگر ضعفی در وی (بن ‌سلمان) ببینند، بلافاصله علیه وی قیام خواهند کرد.


هشدار الجزایر به پادشاه سعودی درباره فاجعه تبعیت از دستور ترامپ در افزایش تولید نفت


به‌نظر می‌رسد تصمیم سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی برای افزایش تولید نفت در پی فرمان ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به وی، پیامدهای وخیمی به‌دنبال دارد که مدیرکل شرکت نفتی سوناطراک الجزایر به آن اشاره کرده است.


الجزایر به کشورهای اصلی عضو اوپک درباره پیامدهای اقدام سعودی در افزایش تولید نفت هشدار داده است. مدیرکل شرکت نفتی سوناطراک متعلق به دولت الجزایر تأکید کرده است کشورهای عضو اوپک و روسیه باید توافق الجزایر برای حمایت از بهای نفت را حفظ کنند.


منبع: تسنیم


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب