بحران مواد مخدر، گسترش سوءمصرف داروهای تجویزی، کوکائین و تریاک رکورد شکستند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از پایگاه اینترنتی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC)، آخرین گزارش جهانی مواد مخدر که از سوی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد ارائه شده است، نشان میدهد استفاده غیردارویی از داروهای تجویزی، تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی و نیروهای انتظامی در سراسر جهان است و مواد مخدر اپیوئیدی بیشترین آسیب را به خود اختصاص میدهند.
طبق این گزارش، فنتانیل و مشابههای آن هنوز در آمریکای شمالی یک مشکل محسوب میشوند، در حالی که ترامادول (یک مخدر که برای درمان دردهای متوسط و متوسط تا شدید استفاده میشود) در بخشهایی از آفریقا و آسیا باعث نگرانی فزایندهای شده است. دسترسی به فنتانیل و ترامادول برای مصرف پزشکی با هدف درمان درد ضروری است، اما قاچاقچیان آنها را به صورت غیرقانونی تولید و در بازارهای سیاه توزیع میکنند که این کار موجب آسیب جدی به سلامت میشود.
کشف مواد مخدر دارویی عمدتا ترامادول در آفریقای غربی و مرکزی و شمال آفریقا به میزان 87 درصد کل کشفیات جهان در سال 2016 بود. کشورهای آسیایی که پیشتر بیش از نیمی از اکتشافات جهانی را به خود اختصاص داده بودند، در سال 2016 فقط هفت درصد از کل اکتشافات جهانی را گزارش کردند.
تولید جهانی کوکائین در سال 2016 با حدود یک هزار و 410 تن به بالاترین سطحی رسید که تاکنون گزارش شده است. بیشتر کوکائین جهان از کلمبیا میآید، در حالی که این گزارشنشان میدهد آفریقا و آسیا دارند به عنوان مراکز قاچاق و مصرف کوکائین ظاهر میشوند.
از سال 2016 تا 2017 تولید جهانی تریاک با 65 درصد افزایش به 10 هزار 500 تن رسیده، که بالاترین میزان تخمین زده شده از سوی سازمان ملل متحد از زمان آغاز نظارت بر تولید جهانی تریاک در آغاز قرن بیستویکم است. افزایش چشمگیر کشت خشخاش و بهبود تدریجی محصولدهی در افغانستان موجب شد تا تولید تریاک در سال گذشته به 9 هزار تن برسد.
یوری فدوتوف، مدیر اجرایی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد میگوید یافتههای گزارش جهانی مواد مخدر سال جاری نشان میدهد که بازارهای مواد مخدر در حال گسترش هستند و تولید کوکائین و تریاک رکورد شکستند که این خود نشاندهنده چالشهای متعدد در جبهههای متعدد است.
وی تاکید کرد: «دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد متعهد به همکاری با کشورها برای دستیابی به راه حلهای متعادل و جامع برای چالشهای مواد مخدر و همچنین دستیابی به پیشرفت در راستای آرمانهای توسعه پایدار است.»
فدوتوف افزود: «گزارش جهانی مواد مخدر نشاندهنده یکی از ارکان اصلی حمایتی ما، همراه با یاریرسانی در راستای تبدیل تعهدات بینالمللی به اقدام و ظرفیتسازی برای پاسخگویی موثر برای حفاظت از سلامت و رفاه بشری است.»
موادی مانند هروئین و کوکائین که از دیرگاه در دسترس بودهاند، بهطور فزایندهای کماکان در کنار مواد روانگردان جدید و داروهای تجویزی وجود دارند. جریان روبه رشد تولیدات دارویی با منشا نامطمئن برای مصارف غیرپزشکی، همراه با مصرف و قاچاق همزمان مواد مخدر مختلف، سطوح بیسابقهای از پیچیدگی را به معضل مواد مخدر میافزاید.
آسیبپذیری گروههای مختلف سنی و جنسیتی
افرادی که دستکم یکبار در سال مواد مخدر مصرف کردهاند، با تعداد حدود 275 میلیون نفر یا تقریبا 5.6 درصد از جمعیت جهان میان سن 15 تا 64 سال، در 2016 در سراسر جهان ثابت باقی ماند. با نگاهی به آسیبپذیریهای گروههای سنی مختلف، این گزارش نشان میدهد مصرف مواد مخدر و آسیبهای مرتبط با آن در میان جوانان نسبت به افراد مسن بالاتر است. بیشتر تحقیقات نشان میدهد سالهای آغاز نوجوانانی (12-14 سال) تا سالهای پایانی آن (15-17 سال) یک دوره خطر بحرانی برای آغاز مصرف مواد است و امکان دارد این بحران در میان جوانان (18 تا 25 ساله) به اوج خود برسد.
مصرف مواد مخدر در میان نسلهای مسنتر (40 سال و بالاتر) به نسبت کسانی که جوانتر هستند با سرعت بیشتری در حال افزایش بوده است. این گزارش نشان میدهد هرچند اطلاعات محدودی موجود است اما این موضوع نیاز به توجه دارد. افرادی که دوران نوجوانیشان را در برههای گذراندهاند که مواد مخدر محبوب و بهطور گسترده در دسترس بوده است، بیشتر احتمال دارد مواد مخدر را آزمایش کرده و احتمالا به مصرف آنها ادامه داده باشند.
مصرفکنندگان مسنتر مواد مخدر ممکن است مشکلات متعدد سلامت جسمی و روحی داشته باشند و مصرف مواد میتواند در اثر درمانی مطلوب دارو اختلال ایجاد کند، با وجود این، به اختلالات مصرف مواد در میان افراد مسن توجه کمتری شده است.
در سراسر جهان، مرگومیر مستقیم ناشی از مصرف مواد مخدر از سال 2000 تا 2015 به میزان 60 درصد افزایش یافته است. در 2000 افراد بالای 50 سال، 27 درصد از این مرگ و میر را تشکیل میدادند، اما در 2015 این میزان به 39 درصد افزایش یافته است. حدود سه چهارم از مرگومیر ناشی از اختلالات مصرف مواد در میان افراد بالای 50 سال در میان گروه مصرفکنندگان سالخورده مواد مخدر است.
یافتههای این گزارش نشان میدهد بیشتر افرادی که از مواد مخدر استفاده میکنند، مردان هستند، اما زنان الگوهای خاص مصرف مواد مخدر دارند. شیوع استفاده غیردرمانی از مواد مخدر و آرامبخش بهوسیله زنان، در صورتی که واقعا بالا نباشد، با مردان قابل قیاس است. در حالی که زنان ممکن است بهطور معمول دیرتر از مردان مصرف مواد را آغاز کنند، پس از آغاز مصرف مواد مخدر، زنان میزان مصرف الکل، کوکائین و مواد مخدر را سریعتر از مردان افزایش میدهند و همچنین با سرعت بیشتری اختلالات مصرف مواد را تجربه میکنند.
انتهای پیام/