دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 تير 1397 - 14:25
تشریح برنامه‌های دانشگاه آزاد استان اصفهان در گفت‌وگو با آنا؛

دانشگاه آزاد اسلامی در شهرهای اصفهان کلینیک‌ دندان‌پزشکی احداث می‌کند/ از مهار ریزگردها تا کنترل خشکسالی

رئیس دبیرخانه هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان با تشریح اقدامات و برنامه‌های این دانشگاه در حوزه‌های پژوهشی و دانش‌بنیان، برخی از پیشنهادها درباره حل معضل ریزگردها و کنترل خشکسالی زاینده‌رود را هم تبیین کرد.
کد خبر : 288187

پیام نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تشریح اقدامات دبیرخانه هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان پرداخت و اظهار کرد: «با توجه به سیاست‌های کلی ابلاغی مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی، جذب درآمدهای غیرشهریه در اولویت قرار دارد که حوزه‌های فناوری و دانش‌بنیان یکی از بسترهای جذب این درآمدها است. امروزه دانشگاه‌ها باید از آموزش دانش محض فاصله گرفته و به سمت کارآفرینی و تولید فناوری در فضای کسب و کار حرکت کنند.»


رئیس دبیرخانه هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان افزود: «دانشگاه آزاد از یک سو به دلیل وابسته‌نبودن به منابع دولتی و نفتی و تجارب ارزنده‌ای که در ارتباط با صنعت در اختیار دارد و از سوی دیگر به دلیل اینکه نهادی است انقلابی که از انقلاب اسلامی برآمده، می‌تواند چالش‌ها و نیازهای کشور را رفع کند و رسالت کارآفرینی را به درستی ایفا کند.»



نجفی خاطرنشان کرد: «در همین چارچوب استان اصفهان نیز به دلیل موفقیت‌های گسترده در عرصه فناوری‌های دانش‌بنیان، باید به سمت تجاری‌سازی محصولات و تقویت این حوزه‌ها حرکت کند. بنابراین تلاش می‌کنیم تا سهم درآمدهای غیرشهریه در بودجه دانشگاه افزایش یابد؛ برنامه‌های عملیاتی واحدها رصد می‌شود و از آنها خواسته شده تا فعالیت‌های پژوهشی خود را به مرحله تولید محصولات عینی برسانند و تجاری‌سازی را در اولویت قرار دهند؛ استادان باید خود را درگیر حل معضلات کشور کنند.»


محصولات کاربردی فراوانی را به مرحله تولید رسانده‌ایم، اما در بازاریابی باید بیشتر تلاش کنیم

این مسئول ادامه داد: «اکنون توانایی تولید محصولات کاربردی فراوانی در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی استان وجود دارد. اما مشکل بازاریابی همچنان احساس می‌شود. البته مراکز رشد برای بازاریابی محصولات وارد عمل شده‌اند و فعالیت بازاریابی را از خود دانشگاه آزاد آغاز کرده‌اند. بنابراین نخستین جامعه هدف برای بازاریابی، خود مجموعه دانشگاه آزاد در سراسر کشور است.»


برای کنترل ریزگردها برنامه داریم


وی با توجه به پدیده ریزگردها به عنوان یکی از چالش‌های کنونی در ایران، عنوان کرد: «طرح واحد اصفهان با عنوان «تثبیت ریزگردها از طریق مالچ رسی» آماده بوده و مذاکراتی با استان‌های سیستان و بلوچستان و خوزستان انجام شده و تثبیت بخشی از اراضی استان اصفهان نیز با این روش به اجرا درآمده است.»



عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «در حوزه‌های کشاورزی، تولید بذرهای بومی و گلخانه‌ای و تولید محصولات آزمایشگاهی در محیط‌های کشت نیز دانشگاه آزاد استان محصولاتی را تولید کرده است؛ دانشگاه آزاد در تولید مواد مرجع آزمایشگاهی(CRM) که به دلیل وارداتی بودن، ارز زیادی را از کشور خارج می‌کند و هزینه‌های فراوانی را به آزمایشگاه‌های پژوهشی، دانشگاهی و اجرایی تحمیل می‌کند نیز فعالیت‌هایی داشته است و محصولات این حوزه نیز پس از تولید، اکنون در مرحله تجاری‌سازی قرار دارند.»


تثبیت بخشی از اراضی استان اصفهان با طرح «تثبیت ریزگردها از طریق مالچ رسی» واحد اصفهان اجرا شده است

نجفی اظهار کرد: «واحد شهر مجلسی نمونه اولیه دستگاه تصفیه هوا را تولید کرده و در حال بازاریابی برای آن است. برخی واحدهای دانشگاهی مانند اصفهان، نجف‌آباد و خمینی‌شهر نیز پژوهش‌های و اقداماتی را برای تولید موتور هیبریدی و دوچرخه برقی آغاز کرده‌اند؛ احداث کلینیک خودرو یکی دیگر از طرح‌هایی است که با توجه به قوت رشته مهندسی مکانیک در واحد اصفهان در دست بررسی و تحقیق قرار دارد.»


توافق با مراکز آموزشی چک و سوئیس


دانشیار گروه آب واحد اصفهان اظهار کرد: «در حوزه پزشکی به دنبال احداث کلینیک‌های دندان‌پزشکی در برخی شهرستان‌ها از جمله اصفهان هستیم تا به مردم خدمت‌رسانی کنند. زیرا دانشکده دندان‌پزشکی بسیار مناسبی در واحد اصفهان وجود دارد.در زمینه گیاهان دارویی و طب سنتی در واحد اصفهان و شهرضا مطالعاتی صورت گرفته است.»


این مسئول گفت: «برخی از مواد شیمیایی مورد نیاز صنایع در واحد شهرضا تولید شده و در مرحله تجاری‌سازی قرار دارد. مرکز تحقیقات سنگ نیز ارتباط تنگاتنگی با انجمن سنگ‌بری‌های استان و کشور دارد. سنگ در کشور می‌تواند درآمد اقتصادی بالایی داشته باشد که مورد بی‌توجهی قرار گرفته است و واحد خمینی‌شهر در حال فعالیت در این عرصه است. در زمینه ساخت قطعات مورد نیاز صنایع بزرگ استان اصفهان مانند فولاد مبارکه نیز برخی واحدها در حال فعالیت هستند.»»


نجفی گفت: «اخیراً تفاهمی با دپارتمان ادبیات فارسی در کشور جمهوری چک منعقد شد تا زبان فارسی به آنها آموزش داده شود. با دانشگاه ژنو نیز پیشنهاد برگزاری دوره‌های کوتاه‌مدت در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه‌های محیط زیستی مطرح شده و تفاهم‌نامه اولیه آن نیز به امضا رسیده است.»



وی تصریح کرد: «آزمایشگاه‌های استانداردی که در دانشگاه آزاد استان وجود دارد، تلاش دارند تا به بسیاری از دستگاه‌های اجرایی خدمات ارائه کنند. در این آزمایشگاه‌ها نمونه‌هایی از مواد غذایی گرفته تا محصولات عمرانی از بیرون وارد می‌شود تا آنالیزهای لازم بر روی آن انجام شود. در برخی حوزه‌ها خوشبختانه تجهیزات و امکانات مناسبی وجود دارد، داده‌ها و دستگاه‌ها نیز استاندارد است و در نتیجه آزمایشگاه به عنوان آزمایشگاه همکار شناخته می‌شود؛ البته در قالب همکاری‌های مختلف در حال انتقال تجربیات خود به واحدهای دانشگاهی استان‌های دیگر هستیم تا بتوانند به استانداردسازی آزمایشگاه‌های خود بپردازند و مورد تأیید دستگاه‌های متولی قرار بگیرند.»


استفاده از آب‌های ژرف، تصفیه فاضلاب، ارتقای راندمان آبیاری و مدیریت یکپارچه منابع آب از جمله طرح‌های دانشگاه آزاد اصفهان برای کنترل خشکسالی است

نجفی در پاسخ به پرسش آنــا درباره اجرای طرح ناحیه‌بندی در استان اصفهان اظهار کرد: «اکنون 5 ناحیه در استان اصفهان وجود دارد. واحدها همچنان به لحاظ ساختاری مستقل هستند و به نظر ما این روش بهتر است. بر اساس طرحی که تاکنون اجرا شده، واحدهای درون یک ناحیه در موضوعات مشترک به پژوهش و فعالیت تحقیقاتی می‌پردازند و ظرفیت‌های خود را به اشتراک گذاشته‌اند.»


رئیس دبیرخانه هیأت امنای استان اصفهان خاطرنشان کرد: «البته به نظر می‌رسد در ادامه اجرای این طرح، واحدهای درون یک ناحیه باید در زمینه رشته‌ها نیز هماهنگ شوند. این هماهنگی در زمینه آزمایشگاه‌ها و اشتراک استاد هم ادامه خواهد یافت. به عبارت دیگر به جای تشکیل و ایجاد یک آزمایشگاه جدید در یک ناحیه، واحدهای یک ناحیه از ظرفیت‌های آزمایشگاهی یکدیگر بهره خواهند برد. زیرا یکی از مشکلات ما تحمیل هزینه‌های زیاد از سوی آزمایشگاه‌های واحدهای مجاور هم است.»


این مسئول گفت: «طرح تعاون نیز به عنوان یکی از طرح‌های موفق در استان اصفهان اجرا شد و بخش مهمی از مشکل موظفی استادان استان حل و بر اساس گزارش هیأت نظارت، حدود 260 میلیون تومان در استان صرفه‌جویی شد. طرح تعاون کارمندی نیز در دست بررسی و اجرا قرار دارد و با مجوز سازمان مرکزی، کارمندان نیز از واحدهایی که با کمبود دانشجو روبه‌رو هستند به واحدهایی با راندمان و درآمد بالاتر منتقل خواهند شد.»


راهکارهای کنترل خشکسالی را در اختیار مسئولان قرار داده‌ایم


معاون برتر پژوهشی کشور در سال‌های 93 تا 95 با توجه به مشکلات جدی استان اصفهان در زمینه منابع آبی و خشکسالی زاینده‌رود، بیان کرد: «طرح احیای تالاب گاوخونی با همکاری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد از سوی واحد اصفهان انجام شده که به نوعی همه راهکارهای موجود که از سوی نهادها و NGOها مطرح شده در این کتاب آمده است که در اختیار نهادهای مسئول قرار داده شد.»



نجفی اضافه کرد: «مرکز تحقیقات آب و مرکز تحقیقات پسماند و پساب واحد اصفهان طرح‌های مختلفی را برای سازمان‌ها و مراکزی مانند شرکت ذوب آهن، شهرداری اصفهان، سازمان بازیافت و ... اجرا کردند تا این مجموعه‌ها بتوانند فاضلاب را تصفیه و از آن برای آبیاری و ... استفاده کنند؛ اکنون نیز در واحد اصفهان پروپزال‌ها و طرح‌های متعددی در دست بررسی است. طرح استفاده از آب‌های ژرف و تصفیه فاضلاب برای استفاده در صنعت و فضای سبز، ارتقای راندمان آبیاری، مدیریت یکپارچه منابع آب و بویژه زاینده‌‌رود از جمله این طرح‌ها است.»


وی بیان کرد: «با توجه به مشکل آب در استان اصفهان، درخواستی برای برگزاری برخی از دروس عمومی به صورت غیرحضوری در فصل تابستان ارائه و مجوزهای آن اخذ شده است و تلاش می‌کنیم تا این طرح از تابستان جاری حداقل در دو واحد دانشگاهی از جمله واحد اصفهان اجرا شود.»


گفت‌وگو از فرهاد وفایی‌فرد


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب