دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 خرداد 1397 - 05:01
آنا گزارش می‌دهد؛

سفره‌‌های افطاری دولت؛ بلند بالا برای حامیان و خیلی کوتاه برای منتقدان

رئیس دولت دوازدهم، رمضان 97 میزبان گروه‌ها و اقشار مختلف بود، میزبانی برای یک سنت حسنه که امسال اما و اگرهای فراوانی به همراه داشت.
کد خبر : 287373

گروه سیاسی خبرگزاری آنا_آرزو نوروزجم: آقای سخنگو یکی دوهفته‌ قبل، بعد از نه بزرگی که هنرمندان به رئیس جمهور برای حضور در میهمانی افطاری گفتند، گفت: سنت حسنه افطاری یکی از فرصت‌های خوب است که بین دو طرف فرصت گفت‌وگو ایجاد شود.


سنتی که پیش‌تر از این هم برقرار بود و امسال وزرشکاران و ایتام و صنعتگران و تجار و هنرمندان و اهالی رسانه سر این سفره مهمان شدند هر چند این سفره برای حامیان دولت بلند و دراز و برای منتقدان و مخالفان خیلی کوتاه بود.


هنرمندان و اهالی سینما و موسیقی مانند هرسال دعوت شدند تا هم دغدغه‌هایشان را بگویند و هم بابی باشد برای ارتباط بیشتر دولت و دنیای هنر، ارتباطی که کمی با دلخوری همراه شد، تعدادی از بازیگران کمپینی به راه انداختند و هشتگ زدند ( #نه_به_افطاری_رئیس جمهور ).


آنها ضیافت افطاری را تحریم کردند و گفتند سفره‌های مردم خالی است پس در این ضیافت شرکت نمی‌کنند.


نان و خرمای این ضیافت‌های افطاری یک طعم مشترک هم داشت، برجام و اتفاقاتی که بعد از تصمیم دونالد ترامپ رخ داده و فراز و نشیب این روزهای بازار ایران.



اولین میهمانان این سنت حسنه برای رئیس دولت دوازدهم، خانواده بزرگ زنان، جوانان و دانشجویان بودند، رئیس دولت در کنار ارائه گزارش و آمار از به کار گیری زنان و جوانان در سمت‌های دولتی و غیره، از آمریکا و متحدانش هم سخن گفت.


روحانی اشاره‌ای به وضعیت سیاسی و حیاتی برجام بعد از ترامپ کرد و گفت: امروز کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا، روسیه، چین و همه کشورهای مهم جهان کار ترامپ را غیرصحیح، غیرقانونی و برخلاف صلح و امنیت جهانی تلقی می‌کنند و این موفقیت ماست.


میهمانان بعدی حسن روحانی برای دورهم بودن و گفت‌وگو در خصوص مشکلات و نیازها، اهالی دنیای ورزش بودند و فوتبالی‌هایی که قرار بود مسافر روسیه و مسابقات جهانی 2018 باشند.



روحانی در دیدار با ورزشکاران در کنار گلایه برای عدم حضور بانوان در ورزشگاه‌ها و حرف از حق و حقوق مساوی برای زن و مرد، اشاره‌ای هم به تصمیم آن طرف آبی‌ها کرد و گفت: ملت ایران از تهدیدات توخالی نمی‌هراسد و بسیار بزرگتر از ترامپ، پمپئو، بولتون و همه این کسانی است که امروز به عنوان افراطیون در واشنگتن جمع شده‌اند از اینجا می‌گویم که آقای ترامپ این ملت در برابر شما پیروز و موفق خواهد بود.


رئیس دولت در دیدار بعدی خود با طلاب و مبلغین همچنان خود را یک طلبه دانست و اظهار کرد: در طول 5 سال گذشته آنچه از لحاظ اقتصادی به مردم وعده دادیم این بوده که تا حدی فشار زندگی آنها کاسته شود.


وی پای برجام و سران غربی را هم وسط کشید و از تصمیم اروپا برای انتخاب میان آمریکا و ایران گفت که رئیس جمهور فرانسه و چند همتای اروپایی‌اش اعلام کرده‌اند از برجام حمایت می‌کنند.


دغدغه‌های اقتصادی جامعه و مردم و نوسانات بازار هم پای ثابت چند ساعت گپ و گفت روحانی با فعالان اقتصادی و تجار بازار بود،‌ حرف و حدیث‌هایی که رنگ و بوی نگرانی از اوضاع و احوال اقتصاد کشورداشت.


آقای رئیس جمهور در این دیدار گفت حضور بخش خصوصی و پویایی آن بسیار اهمیت دارد و این بخش می‌تواند در همه عرصه‌ها فعالیت کند، او همچنین به خروج برخی شرکت‌های خارجی هم اشاره‌ای کرد و گفت آنها از این رفت و آمد خوشحالند اما بدانند ما اجازه نمی‌دهیم تجربه سال‌های 90 و 91 تکرار شود .



دیدار رمضانی روحانی با اهالی هنر اما کمی متفاوت‌تر بود، نبودن و اعتراض خیلی از هنرمندان و بازیگران فضای این میهمانی را جنجالی‌ کرده بود.


در این دیدار از هر دری سخن گفته شد، ‌ازخودکفایی گندم گرفته تا اوضاع و احوال بازار و تحریم و وضعیت معیشتی مردم و تعریف و تمجید آقای رئیس جمهور برای بهبود شرایط زندگی مردم و افزایش آمار بازار اشتغال.


علما و بزرگان اهل سنت میهمانان بعدی رئیس جمهور برای دیدار رمضانی دولت بودند، رئیس جمهور از اشتراکات دو مذهب گفت و با اعتماد تاکید کرد: شکی ندارم با وحدت از شرایط جدید به خوبی عبور خواهیم کرد.


اقای رئیس جمهور از حال و هوای بعد از خروج آمریکا از برجام هم صحبت کرد و گفت: امروز حتی آمریکایی‌ها بهانه‌ای برای اعمال فشار علیه ایران ندارند، چرا که ایران به عهد و پیمان خود وفادار بوده و این آمریکاست که اصول و مقررات بین‌المللی را زیر پا گذاشته است.


در کنار این ضیافت‌ها که برای این گروه و آن گروه برگزار شد، روحانی میهمانی هم برای خانواده دولت ترتیب داد و از فضیلت‌های ماه مبارک رمضان حرف زد و شرایط سیاسی جهان و دوران ویژه ای که در آن قرار داریم.


آقای رئیس جمهور علاوه بر اینکه از تک تک اعضای دولتش برای صبر و تلاشی که در جهت پیشبرد اهداف دولت تدبیر و امید به خرج می‌دهند تصریح کرد: آمریکا و دیگر قدرتهای حامی آن بتوانند ملت ایران را به زانو در آورند بلکه ما ایستاده ایم و می توانیم مسیر را به خوبی طی کنیم.


رمضان 97 تقریبا به روزهای پایانی خود نزدیک شد، قرعه آخرین ضیافت افطاری رئیس جمهور در بیست و هشتمین روز ماه رمضان، به نام اهالی رسانه افتاد.


جمعیتی که تعداد حامیان دولت خیلی بیشتر از منتقدان است، عده‌ای هم میانه راه حرکت می‌کنند و آنگونه تیتر می‌زنند که نه سیخ بسوزد و نه کباب .



جمعیتی حدود 300 ،400 نفر به سالن اجلاس آمده بودند تا حرف‌های خودمانی اهالی رسانه و مطبوعات را بی پرده بگویند و برای سوال‌هایشان جواب پیدا کنند. از مطبوعات گرفته تا خبرگزاری‌ها و خبرنگاران و مجریان رسانه ملی .


مجری مراسم صحبت‌هایش را آغاز کرد و کم کم فضا را آماده کرد تا رئیس دولت دوازدهم وارد سالن اجتماعات شود، سخنرانان این مراسم یکی یکی معرفی شدند و هرکدام 5 دقیقه فرصت پیدا کردند درددل ها و مشکلات حوزه رسانه را مطرح کنند .


چهار سخنرانی که با یک نگاه کلی و سطحی هم می‌شد درک کرد که گلچین شده‌اند و فرصت بیشتری برای رسانه‌های حامی دولت مهیا شده است تا کمتر از دولت انتقاد شود.


اولین نفری که اسمش خوانده شد، عباس عبدی بود، روزنامه‌نگار و پژوهشگر اجتماعی.



حرف‌هایش را با توصیف جامعه‌ای نا امید آغاز کرد و گفت فضای حاکم سرد و تاریک است و جمعیتی حدودأ 85 درصدی از مردم ایران نگرانند .


عباس عبدی اززبان شهروندان ایرانی گفت که دیدشان نسبت به جامعه پر از ناامیدی است، اختلاف سلیقه نسبی وجود دارد و تا حدود زیادی هم نگرانی و فضایی همراه با نقد که متاسفانه کسی به آن توجه نمی‌کند.


این پژوهشگر اجتماعی حتی اشاره‌ای هم به صندوق‌های رای کرد و ادامه داد مردم ایران دیگر صندوق‌های رای را راه حلی مناسب برای حل مشکلات نمی‌دانند .


عباس عبدی صحبت‌هایش تمام نشده بود که با اولین تذکر حرف‌هایش را نیمه تمام گذاشت و خداحافظی کرد.


میهمان دوم بیژن مقدم یکی از سابقون دنیای روزنامه‌نگاری بود، جنس حرف‌هایش مانند خط‌های خبری این روزها، جهتی برجامی داشت، برخلاف عباس عبدی اما کمی خشک‌تر و رسمی تر نوشته بود.



مقدم گفت: باید تعامل با جهان را از دو منظر نگاه کرد: 1- تعامل به معنای سازش نباشد 2_ از ظرفیت داخلی غفلت نکرد .


نوشته‌هایش نشان می‌داد معتقد است میان سران آمریکایی از کارتر گرفته تا ترامپ فرقی وجود ندارد و آنچه هر روز روشن تر و عیان‌تر می‌شود بغض غرب نسبت به ملت ایران است.


هر چند او هم مانند عبدی معتقد بود جامعه نسبت به آینده خود نگران است اما با صراحت گفت دولت می‌تواند در این 3 سال باقی مانده از حضورش در پاستور، بدون اینکه چشم‌داشتی به صندوق‌های 1400 داشته باشد با کارکردی خالصانه به مردم خدمت کند و مشکلات را حل و فصل کند.


او همچنین به رئیس دولت از نبود کابینه‌ای فعال و جوان و پویا انتقاد کرد و گفت: بخشی از این کابینه انگیزه لازم برای پیشبرد اهداف دولت را ندارد.


مدیر مسئول روزنامه شرق سومین فرد بود که پشت تریبون این مراسم آمد و با لحنی خودمانی و صمیمی با حسن روحانی مثالی از خودی‌هایی زد که موقع کار و برنامه‌ها و دوندگی‌ها رویشان حساب می‌کنند اما موقع عمل که می‌رسد همین خودی‌ها گم می‌شوند.



کنایه‌ای که مهدی رحمانیان حواله رئیس قوه مجریه کرد از ناراحتی و گلایه اهالی رسانه حامی دولت حکایت داشت، گلایه‌ای که حرف از گرانی کاغذ می‌زد و بی اعتنایی دولت و وزارتخانه مربوطه‌اش به مشکلات و کمبودهای این روزهای دنیای رسانه .


مدیر مسئول روزنامه‌ی شرق با دلی پر از ناراحتی و مثال‌هایی کنایه‌آمیز آمده بود، مثالی زد از زمان نخست وزیری میر حسین موسوی که تا اسمش را آورد صدای دست و سوت از داخل سالن بلند شد، صدایی که نشان می‌داد اکثریت دعوت‌نامه‌های ضیافت افطاری رئیس جمهور به سمت کدام جریان سرازیر شده است.


او با لحنی منتقدانه به رئیس جمهور از ندادن فرصت برای گفتن حرف‌های اهالی رسانه گفت که چرا در طول مدت ریاست جمهوری‌شان تا کنون این فرصت مهیا نشده است.


زمان تمام شد وحرف‌های رحمانیان هم ختم شد به خاطره‌اش از محمود دعایی که تعریف کرده بود، خدمت امام (ره) رسیده و گفته از حاج احمد آقا برای ما وقت ملاقات بگیرید.


این خاطره را با کنایه به حسن روحانی پس داد و گفت: برای ما از وزیر ارشاد یک وقت ملاقات بگیرید.


آخرین نفری که بر روی سن آمد و از اوضاع و احوال رسانه و مطبوعات حرف زد خانوم فراهانی بود که حرف‌هایش را با یک اصلاحیه ازمعرفی مجری شروع کرد که نام کوچکش را نادرست تلفظ کرده است.


او که پژوهشگر حوزه رسانه بود ابراز ناراحتی از نبود تیراژ بالا برای روزنامه‌ها و پایین بودن سرانه مطالعه اخبار کاغذی کرد.


پیش از آنکه مجری مراسم رئیس دولت را برای ایراد سخنرانی به جایگاه دعوت کند، میان خبرنگارها ولوله‌ای آرام به پا شد.


اعتراض کردند که چرا میان سخنرانان این مراسم حتی برای یک خبرنگار که الان کار خبرنگاری می‌کند و مانند آن چهار نفر مدیر و مسئول نیست، فرصتی برای حرف زدن داده نشده است.


ساعت نزدیک 20:30 دقیقه بود که حسن روحانی پشت تریبون آمد و ابتدا با لبخند تلاش کرد به گلایه‌ها و ناراحتی این چهار نفر که به نمایندگی از تعداد زیادی خبرنگار آمده بودند پاسخ دهد.



لبخندی که خیلی دوام نیاورد و اوقات آقای رئیس جمهور را تلخ کرد و او را ناچار کرد از اعداد و ارقام بگوید و اعلام کند که فلان رشد اقتصادی بالا رفته و در صادرات و واردات خیلی از محصولات خودکفا هستیم و وضعیت سکه و بازار ارز خوب است چرا که توزیع آنها زیاد شده است .


گویا آقای رئیس جمهور فراموش کرده بود که توزیع بالا توجیه مطلوب بودن بازار نیست و این جیب مردم است که خوب و بد بازار را تعیین می‌کند .


مثل دیدارهای رمضانی این ماه آقای رئیس جمهور، باز حرف و حدیث برجام و اعتماد و دادن فرصت و تحریم و هزار اما و اگر دیگر هم به میان آمد.


حسن روحانی در جواب بی اعتمادی مردم به صندوق های رآی که عباس عبدی به آن اشاره کرده بود گفت: اعتماد مردم را نتایج حاصل شده از صندوق‌های رای در سال‌های 92 و 96 نشان داده است و کاملا روشن است .


او گفت: صندوق رأی تنها راه‌حل مشکلات پیش روی ماست و جدا شدن از صندوق یعنی جنگ داخلی و تسلیم شدن در برابر دشمن.


رئیس جمهورهمچنین علت وجود برخی مشکلات اقتصادی و وجود ناآرامی در بازار ارز و سکه و بالا و پایین شدن نرخ‌های هر روزه را به عملکرد و کارکرد اهالی رسانه حواله کرد و گفت، همه اینها آثار جنگ روانی است و انتشار اخبار دروغ، دادن آدرس غلط به مردم و ناامید کردن آنها از آینده است.


او به اهالی رسانه انتقاد کرد و گفت: دولت همواره از انتقاد مشفقانه و دلسوزانه استقبال کرده و آن را به نفع دولت و کشور دانسته و می‌داند، اما تخریب، تهمت و دروغ نه تنها باعث تضعیف دولت و نظام بلکه بالاتر از آن باعث تخریب مبانی اخلاق می‌شود.


البته آقای رئیس جمهور برای اهالی رسانه تشویق‌هایی هم داشت و گفت، آنگونه کار باید صورت گیرد که مرجع اصلی و رسمی، رسانه‎های داخلی و ملی باشند نه رسانه‌های بیگانه، من منکر وجود مشکلات نیستم، اما می‌خواهم به قدرت بزرگ رسانه‌ها اقرار و تأکید کنم.


حسن روحانی ضیافت افطاری خود با جمع خبرنگاران را با توصیه و نصیحت به داشتن راستگویی و امانت داری به پایان رساند و تصریح کرد: باید این دو خصیصه در اولویت باشد و با تشدید تاکید کرد "به مردم راست بگوییم".


البته این توقعی است که مردم و اهالی رسانه‌ هم از رئیس جمهور و هیات دولت دارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب