الگوی دیپلماسی فوتبال در رساله دانشجوی دکتری واحد علوم و تحقیقات ارائه شد
به گزارش خبرگزاری آنا، داوود نوری دانشجوی دکتری رشته جامعهشناسی ورزش واحد علوم و تحقیقات، الگوی دیپلماسی فوتبال را در رساله خود به راهنمایی دکتر بهرام قدیمی رئیس فدراسیون ورزشهای بیندانشگاهی جهان ارائه کرد.
مقطع دکتری رشته جامعهشناسی ورزش برای نخستین بار در دنیا از سوی دکتر بهرام قدیمی در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شد و نخستین دوره پذیرش دانشجو در این رشته مقطع از مهر ۹۳ صورت گرفت.
نوری درباره ضرورت و اهمیت موضوع این رساله، گفت: «امروزه ورزش به عنوان یک فعالیت اجتماعی ارتباط زیادی با فرهنگ و توسعه جوامع پیدا کرده است به طوری که جایگاه ورزش در توسعه و پیشرفت جوامع را در سطوح ملی و بینالمللی قابل مشاهد است«.
وی افزود: «در برخی از جوامع ورزش، همانند فرهنگ، به بخش جداییناپذیر زندگی افراد تبدیل شده است. تا جایی که کوفی عنان و بان کی مون- دبیران کل سابق سازمان ملل- از ورزش به عنوان زبان بینالمللی یاد کردهاند. این امر میتواند پیوند میان ملتها را آسانتر کند. با این تعبیر نقش ورزش و فعالیتهای ورزشی فراتر از فعالیتهای صرف بدنی و سلامت، سرگرمی و تفریحی است و به عبارتی نقش مهمی در حوزههای گوناگونی نظیر فرهنگ، اقتصاد، محیطزیست، گردشگری، سیاست و... پیدا کرده است«.
نوری ادامه داد: «با توجه به اینکه رشته جامعهشناسی ورزش برای نخستین بار است که در مقطع دکتری در کشورمان و حتی در دنیا ایجاد شده است، موضوعات مختلفی را میتوان در این حوزه مورد تحقیق و پژوهش قرار داد«.
وی افزود: «دیپلماسی عمومی یکی از موضوعاتی است که در سطح بینالملل میتواند با مبادله اندیشهها، اطلاعات، ارزشها، سنتها، اعتقادات و دیگر جنبههای فرهنگی با هدف تقویت درک متقابل و تفاهم میان ملتها و کشورها از طریق تبیین و ترویج فرهنگ و تمدن بومی و شناخت و درک واقعی فرهنگهای سایر کشورها با کانالهای ارتباطی همچون ورزش منجر به تأمین و توسعه منافع ملی شود«.
نوری ادامه داد: «دیپلماسی فوتبال به عنوان ابزاری کارآمد و قابل انعطاف در سیاست خارجی کشورها میتواند زمینهساز روابط دولتها و نیز افزایش تفاهم میان ملتها و ایجاد صلح و ثبات بینالمللی شود. به این جهت، امروزه ورزش بخش مهمی از فرهنگ ملل در جهان معاصر به شمار میرود. تعدد برنامههای رادیویی و تلویزیونی، مباحث روزنامهها همه نشان از جایگاه ورزش در عرصه ملی و بینالمللی است«.
وی با بیان اینکه موفقیت تیمهای ورزشی بهویژه فوتبال میلیونها نفر را شاد میکند، تصریح کرد: «برای این شادی و نشاط ملّی به وجود آمده از طریق فوتبال در جامعه نمیتوان جایگزینی پیدا کرد. از اینروست که دولتها سرمایهگذاری زیادی در این زمینه انجام میدهند تا مردم خود را خوشحال کنند«.
نوری ادامه داد: «با توجه به نزدیکی جام جهانی روسیه فرصت خوبی برای تعامل با دیگر کشورها که توانستهاند در این رویداد ورزشی شرکت کنند، ایجاد کرده است. استفاده بهینه از این رویدادهای ورزشی میتواند در پیشبرد منافع کشورها نقش بسزایی ایفا کند. دیپلماسی ورزش ابزار مهم و یکی از این راههایی است که میتواند به تحقق منافع ملّی جامه عمل بپوشاند«.
محقق واحد علوم و تحقیقات اضافه کرد: «در اکثر کشورهای پیشرفته مانند چین، کره جنوبی، استرالیا، ژاپن و...، دیگر هدف از اعزام ورزشکاران به مسابقات تنها کسب مدال نیست، بلکه کسب منافع بیشتری نظیر منزلت و پرستیژ، توسعه صلح و دوستی، معرفی کشورها، رونق اقتصادی، ترویج فرهنگ، نشان دادن قابلیتهای کشورها و.. از جمله اهداف مهم دربرگیرنده اعزام ورزشکاران در این کشورها است. از آنجایی که ورزش فوتبال به واسطه جذابیت و محبوبیّت جهانی آن به عنوان یکی از فراگیرترین و پرطرفدارترین ورزشها در دنیا مطرح شده است، دیپلماسی فوتبال میتواند به تحقق این اهداف کمک شایانی کند«.
وی با بیان اینکه در این پژوهش بر اساس روش کیفی دادهبنیاد (گراندد تئوری)، به ارائه الگوی دیپلماسی فوتبال پرداخته شده است، گفت: «جامعه آماری در تحقیق پیش رو متشکل از افراد مطلع و آشنا با ادبیات دیپلماسی و ورزش نظیر استادان دانشگاهها، مدیران، صاحب نظران و کارشناسان بوده است«.
نوری تصریح کرد: «از آنجایی که دیپلماسی فوتبال برای نخستین بار در ایران مورد بررسی قرار گرفته است، نتایج این تحقیق میتواند به عنوان یک الگوی نظری، راهنمایی برای محققانی باشد که در آینده به دنبال بسط و توسعه آن هستند. به عبارت دیگر این تحقیق یک الگو و مدلی از شرایط علّی، شرایط زمینهای و مداخلهگر، راهبردها و پیامدهای دخیل در دیپلماسی فوتبال را ارائه میدهد«.
وی اضافه کرد:«بر اساس این تحقیق میتوان در بحث دیپلماسی فوتبال به عوامل و فعالیتهای لازم برای دستیابی به منافع ملّی در راستای موضوعات فرهنگی، بینالمللی، اجتماعی، اقتصادی و... دست یافت«.
نوری خاطرنشان کرد: «پیشنهاد میشود علاوه بر فوتبال در سایر ورزشهایی که از طرفداران خوبی برخوردار هستند مانند والیبال، کشتی و... نیز اقدام به انجام پژوهشهای مشابهی برای آن ورزشها کرد، چراکه این امر میتواند در بهبود منزلت و معرفی ایران به سایر کشورها کاربرد مثبتی داشته باشد و منجر به کسب درآمد و سرمایهگذاری در این ورزشها نیز بشود«.
این تحقیق در قالب رساله دکتری داوود نوری دانشجوی مقطع دکتری رشته جامعهشناسی ورزش واحد علوم و تحقیقات با عنوان «طراحی الگوی دیپلماسی فوتبال در ایران» به راهنمایی دکتر بهرام قدیمی بنیانگذار رشته جامعهشناسی ورزش در تحصیلات تکمیلی و دکتر محمدعلی اصلانخانی از اساتید علوم ورزش در واحد علوم و تحقیقات انجام شده است.
انتهای پیام/