دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

شکوفایی اقتصاد مناطق کم‌آب با عطر گل محمدی

تجربه موفق کاشت گل محمدی در مناطق خشک و کم‌آب در کنار توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی منطقه و نیازی که به کاشت محصولات کشاورزی کم‌آب احساس می‌شود سبب شده تا کاشت گیاهان دارویی و به‌ویژه گل محمدی بهترین جایگزین برای محصولات پرمصرف آبی در برخی از استان‌های کشور شود.
کد خبر : 282781

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، که به عنوان نمونه می‌توان از استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، جنوبی، قم و کرمانشاه نام برد. موضوعی که با توجه به ارزش افزوده عصاره این گل در صنعت دارو، غذا و عطر‌سازی می‌تواند سودآوری، ایجاد اشتغال و ارزآوری را به ارمغان بیاورد.


استفاده از گل محمدی خصوصاً استفاده از عصاره آن در گیاهان دارویی، طب سنتی، انواع غذاها، دم‌نوش‌ها و ساخت انواع عطر و ادکلن‌ سبب شده تا این گیاه از ارزش بالایی برخوردار باشد. در کنار این مزایا، استفاده از کمترین میزان آب خصوصاً در مناطق گرم و خشک که کمترین میزان بارندگی را دارد در کنار ایجاد اشتغال و درآمدزایی و ارزآوری سبب شده تا در چند سال اخیر در بیشتر استان‌های کشور ازجمله اصفهان، خراسان رضوی، جنوبی، قم و کرمانشاه این گل باارزش کاشته شود و مورد بهره‌برداری قرار بگیرد.


یکی از کارشناسان گیاهان معطر و دارویی در این خصوص می‌گوید: «ایران به عنوان یکی از کشورهای مطرح تولید گل محمدی است که از 20 هزار هکتار سطح کشت این گیاه 15 هزار هکتار را به خود اختصاص داده است.» عبدالرضا کاوند می‌افزاید: «مقاوم بودن به خشکی و شوری و همچنین مقاوم بودن به آفات و بیماری‌ها در کنار مزایای اقتصادی ناشی از استفاده در انواع مواد غذایی، دارویی، انواع عطر و ادکلن سبب شده تا بتوان آن را در مناطق مختلف کشور کاشت.» وی ادامه می‌دهد: «با توجه به وقوع خشکسالی‌ها و کمبود منابع آبی در بیشتر استان‌ها می‌توان به عنوان کشت برتر در این مناطق از آن نام برد.»


وضعیت تولید گل و جایگاه صادراتی آن


شرایط مناسب آب و هوایی در ایران ازجمله مزایایی است که سبب شده تا در زمینه تولید انواع گل و گیاه همواره از رتبه‌های برتر برخوردار باشد؛ با این حال برخی موانع سبب شده تا در زمینه صادرات حجم قابل توجهی نداشته باشد. در حال حاضر سهم ایران در بازار ۲۵ میلیارد دلاری صادرات گل در جهان، فقط 3 دهم درصد است و از این نظر در رده یکصد و هفتم جهان قرار دارد.


بر اساس آمار اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه‌های تزئینی، درآمد ارزی کشورمان از صدور گل‌های تزئینی به صورت شاخه بریده و گلدانی و درخت و درختچه ۱۰۰ میلیون دلار بوده است که امکان افزایش آن به ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در سال وجود دارد. از سوی دیگر حدود ۴ هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی ایران زیر کشت و پرورش گل و گیاهان تزئینی است و سالانه ۳ میلیارد و ۸۲۵ میلیون انواع گل در اراضی مزبور پرورش داده و تولید می‌شود و استان‌های تهران، مرکزی مازندران، خوزستان، اصفهان، فارس، چهارمحال و بختیاری و گیلان از مهم‌ترین مناطق پرورش گل در کشورمان محسوب می‌شوند.


در کنار ارزش اقتصادی بالای پرورش گل و گیاهان تزئینی، حدود ۴۵ هزار نفر به شکل مستقیم و ۱۰۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم در گلزارهای کشور کار می‌کنند که تا ۱۰ برابر، قابل افزایش است. در حال حاضر افزون بر ۸۰ درصد تجارت جهانی گل در اختیار کشورهای هلند، آلمان، فرانسه، انگلستان، ژاپن و ایتالیا است و درآمد هلند از صادرات گل و گیاه و بذر و پیاز گل به ۷ میلیارد دلار در سال می‌رسد.


گل محمدی مناسب برای مناطق کم‌آب


در میان انوع گلی که در استان‌های مختلف کشور می‌روید، گل محمدی از ارزش بالایی برخوردار است؛ چراکه این گل علاوه بر مصرف حداقلی آب می‌تواند در تمامی شرایط رشد کرده و در مصارف مختلفی ازجمله غذایی، دارویی و عطر کاربرد فراوان دارد. یکی از کارشناسان گیاهان در این خصوص می‌گوید: «درایران بیش از ۹۰ درصد گل‌های محمدی تولیدی به مصرف تهیه گلاب می‌رسد و این در حالی است که امروزه در جهان محصولات فرآوری شده گل محمدی(ص) از قبیل اسانس، کانکریت رُز، روغن حاصل از سیال فوق بحرانی و غنچه و گلبرگ‌های خشک شده گل محمدی(ص)، ارزش اقتصادی چشمگیری دارد.»


دکتر عبدالرسول ابراهیم‌آبادی با اشاره به برخی از مشکلات می‌افزاید: «نبود تنوع در تولید فرآورده‌های گلاب و بسته‌بندی و حجم زیاد گلاب عرضه شده به بازار، ازجمله چالش‌های صنعت پرورش گل محمدی است. از طرفی حساسیت گلاب به گرما، سرما، نور و آلودگی‌های میکروبی، حمل و نقل و نگهداری گلاب در حجم‌های بالا، امکانپذیر بودن تقلب در تولید گلاب در حد زیاد و همچنین استفاده از ظروف پلاستیکی برای نگهداری گلاب، از دیگر مشکلات صنعت پرورش گل محمدی(ص) و گلاب‌گیری در ایران است.»


وی ادامه می‌دهد: «در حال حاضر هر گرم اسانس گلاب تولیدی بلغارستان حدود ۵۶ دلار و در بسته‌بندی‌های 2/5 گرمی در استرالیا ۵۹ دلار به فروش می‌رسد که این مهم ضرورت فعال‌تر شدن صنعت تولید اسانس گلاب و فرآورده‌های متنوع آن در ایران را بیش از پیش نشان می‌دهد.»


گل محمدی بهترین جایگزین کاشت‌های کم‌آب


همانطور که گفته شد کم‌آبی‌ها و لزوم کشت‌های جایگزین در مناطقی که به شدت از کم‌آبی رنج می‌برند موجب شده تا در سال‌های اخیر کشت گل محمدی در استان‌های مختلف ازجمله اصفهان، خراسان رضوی، جنوبی، قم، کرمانشاه و مازندران از رونق خوبی برخوردار باشد. آمارهای جهاد کشاورزی نشان می‌دهد، هم‌اکنون مازندران با تولید ۲۷۶ تن گل محمدی، کرمانشاه با تولید ۵۰۷ تن، چهارمحال و بختیاری با 200 تن و خراسان رضوی با320 تن از پرورش‌دهندگان این گل هستند. موضوعی که به گفته کارشناسان در صورت ایجاد‌ زیرساخت‌های مناسب می‌تواند ضمن ارزآوری به ایجاد اشتغال و درآمدزایی نیز کمک بسیاری کند.


منبع: جوان


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب