هزینه میلیاردی یک اشتباه دولت در ترجمه لایحه پالرمو + جدول
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، چهارم بهمن ماه سال ۱۳۹۶ نمایندگان مجلس به لایحه دولت مبنی بر پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی، موسوم به پالرمو رأی مثبت دادند.
همان روز این مصوبه همانند سایر مصوبات مجلس، برای بررسی و تأیید روانه شورای نگهبان شد و این شورا در بررسی خود متوجه موضوعی شد که جالب توجه بود!
در واقع شورای نگهبان پس از بررسی این لایحه اعلام کرد: آنچه دولت در قالب لایحه به مجلس فرستاده و نمایندگان مجلس هم به آن رأی مثبت دادند، با متن اصل این کنوانسیون مغایرت فاحشی دارد!
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در این باره گفته بود: این مصوبه علاوه بر اشکالات و ابهامات موجود، نظر به اینکه متن ارسالی در برخی موارد صراحتاً با بعضی از متنهای منتشره که در ماده ۴۱ معتبر شناخته شدهاند، مطابقت ندارد و در مواردی نیز تطابق آن ابهام دارد، بنابراین اطمینان نسبت به این متن حاصل نمیشود لذا مقتضی است متن ترجمه صحیح، تصویب و به این شورا ارسال تا اظهارنظر ممکن گردد.
در واقع ایرادات شورای نگهبان به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو)، اشکالات تایپی و ترجمهای بود که در متن ترجمهشده این معاهده توسط دولت وجود داشت و مجلس هم متوجه این ایرادات نشده بود، چیزی که بعد از مشخص شدن جریان، معاون حقوقی رئیس جمهور آن را تأیید و در اظهارنظری عنوان کرد: این اشتباه مربوط به ترجمه نبوده بهدنبال تایپ اشتباه این اشکال در متن ترجمه ایجاد شده است.
این اشتباه دولت سبب واکنشهای بسیاری شد و برخی از نمایندگان مجلس از این موضوع انتقاد کردند. ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون قضایی مجلس یکی از نمایندگانی بود که به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: این انتقاد به دولت وجود دارد که چرا در ترجمه معاهدات بینالمللی و مواردی به این مهمی چنیناشتباه فاحشی وجود دارد. پیش از این نیز ۲ بار در ترجمه متن توافقنامه برجام اشتباه صورت گرفته بود و در حال حاضر نیز شاهد ترجمه اشتباه متن کنوانسیون پالرمو هستیم.
در نهایت شورای نگهبان بهدلیل اینکه این لایحه از جهات مختلف دارای اشکالات ترجمهای بود، این مصوبه را برای اصلاح به مجلس ارسال کرد.
مجلس نیز بهدلیل نیاز این لایحه به اصلاحات اساسی، آن را به دولت ارسال کرد و دولت نیز اصلاحیه این لایحه را در قالب لایحه جدیدی به مجلس تقدیم کرد، بنابراین بررسی مجدد این لایحه در مجلس نیاز به طی روند قانونی رسیدگی به طرحها و لوایح در مجلس دارد، یعنی ابتدا باید کلیات این لایحه در صحن علنی بررسی شود و سپس این لایحه برای بررسی به کمیسیون قضایی ارجاع شود و پس از آن گزارش این کمیسیون در جلسه علنی مجلس مورد رسیدگی قرار گیرد.
بنابراین لایحهای که چندین ماه در مجلس دهم مورد بررسی قرار گرفته بود و زمان زیادی در صحن علنی و کمیسیونهای اصلی و فرعی، صرف رسیدگی به این موضوع شده بود، مجدداً باید این روند را در پارلمان طی کند؛ آن هم بهدلیل بیدقتی دولت در ترجمه این لایحه.
** لایحه چهمدت در مجلس بررسی شد؟
لایحه "الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی" آذرماه سال ۹۲ از سوی حجتالاسلام روحانی تقدیم مجلس شد و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در سال ۹۳ خواستار مسکوت ماندن سهماهه لایحه مورد نظر شد تا ابعاد حقوقی کنوانسیون توسط این مرکز و با حضور تمام کارشناسان حقوقی دستگاههای ذیربط بررسی شود.
این در حالی است که کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز در تاریخ سوم تیرماه سال ۹۳، این لایحه را رد کرده و دلیل رد را "ابهام در تأمین منافع ملی ناشی از الحاق به کنوانسیون مذکور" ذکر کرده بود.
اما پس از گذشت دوسال، این لایحه مجدداً در مجلس به جریان افتاد و نهایتاً نیز در بهمن ۹۶ از سوی نمایندگان مجلس دهم تصویب شد.
** اما بررسی لایحه پالرمو در صحن مجلس چقدر هزینه در برداشت؟
خبرگزاری تسنیم خردادماه سال ۹۵ گزارشی منتشر کرد که براساس آن هزینه هر دقیقه مجلس محاسبه شده بود. در این گزارش برای نمونه، سال ۹۳ در نظر گرفته شده است و با تقسیم کردن بودجه سال ۹۳ مجلس بر مجموع ساعات و دقایق برگزاری جلسات علنی در این سال، هزینه برگزاری یک دقیقه و یک ساعت از جلسه علنی مجلس محاسبه شده است.
برای محاسبه هزینهای که بررسی و تصویب لایحه پالرمو در صحن مجلس داشته، میتوان از این روش استفاده کرد. از آنجا که بررسی این لایحه در صحن حدود یک ساعت زمان برده است، هزینه آن برحسب تعرفه سال ۹۳ حدود یک میلیارد و ۶۷ میلیون تومان میشود، همچنین بررسی لایحه پالرمو در صحن مجلس براساس هزینههای سال ۹۵ حدود یک میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان میشود.
از آنجا که نرخ دلار در بهمن ماه ۹۵ رقمی حدود ۳۸۰۰ تومان بوده است و نرخ دلار در روز ۴ بهمن سال ۹۶ یعنی زمان تصویب این لایحه در صحن مجلس ۴۸۰۰ تومان بوده است لذا با یک محاسبه ساده میتوان هزینه بررسی لایحه پالرمو در سال ۹۶ را بهنسبت افزایش نرخ دلار در مقایسه با سال ۹۵ محاسبه کرد.
براین اساس میتوان تخمین زد که هزینه بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو که نهایتاً پس از بررسی و تصویب بهدلیل اشتباه ترجمهای دولت به دولت بازگردانده شد، بیش از یک میلیارد و ۶۸۶ میلیون تومان برای مجلس هزینه داشته است.
لازم به ذکر است به این هزینه بررسی لایحه پالرمو در مجلس، هزینه رسیدگی مجدد این لایحه اضافه میشود چراکه این لایحه در حال حاضر در کمیسیون قضایی مجلس در دست بررسی است و پس از آن برای تصویب به صحن علنی ارجاع میشود و زمان دیگری در صحن بهارستان صرف بررسی و تصویب لایحه پالرمو خواهد شد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/