کدام واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۶۱ راهاندازی شدند؟
در حقیقت سخنان وی، نتایج رایزنی هایی بود که آن مرحوم و دکتر عبدالله جاسبی برای راه اندازی دانشگاه آزاد اسلامی انجام داده بودند. آذر همان سال اساسنامه دانشگاه نوشته و بر اساس آن دانشگاه مؤسسه عام المنفعه ای معرفی شد که همه هزینه های آن صرف امور مربوط به دانشگاه می شود.
نخستین قلم کمک مالی به دانشگاه آزاد اسلامی و سرمایه اولیه این دانشگاه مبلغ یک میلیون تومان کمک امام خمینی (ره) بود و آزمون ورودی این دانشگاه هم اسفند ۶۱ با شرکت ۳۲ هزار داوطلب در شاهرود، اهواز، تبریز، تهران، رشت، زاهدان، کرمان، مشهد و یزد برگزار شد و حدود ۳ هزار نفر در رشتههای راه و ساختمان، برق، مکانیک، فیزیک، ریاضی، شیمی، صنایع فلزی، نساجی و حسابداری پذیرفته شدند.
به گزارش آنا، همزمان با راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی در اردیبهشت سال ۱۳۶۱ واحدهایی از آن نیز در شهرهای مختلف در همان سال راه اندازی شد. از آنجایی که معرفی هر یک از این واحدها گزارشی جامع را می طلبد، گزیده و مختصری از فعالیت آنها از بدو تاسیس تاکنون را یادآور می شویم.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی نخستین و بزرگترین واحد دانشگاهی بین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که به پیشنهاد مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی و به دستور معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) مرداد سال ۱۳۶۱ تاسیس شد و فعالیت آموزشی خود را با ایجاد ۶ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی و یک رشته در مقطع کاردانی و پذیرش ۲۰۰ دانشجو آغاز کرد و به تناسب دستیابی به امکانات، مسیر توسعه و رشد کمی و کیفی را پیمود.
این واحد دانشگاهی اکنون با بیش از ۵۶ هزار دانشجو در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در ۱۴ دانشکده که عمدتاً در سه مجتمع دانشگاهی متمرکز شده اند مشغول به تحصیل هستند.
از افتخارات مهم این واحد، همکاری ۹۴۶ عضو هیات علمی تمام وقت بوده که از این تعداد، ۴۸ عضو استادتمام، ۱۱۵ عضو دانشیار، ۶۰۰ عضو استادیار و حدود ۲۰۰ عضو مربی به جامعه علمی کشور عزیزمان خدمات آموزشی، پژوهشی و فرهنگی ارزنده ای را ارائه می دهند.
از دستاوردهای ۵ سال اخیر پژوهشی واحد تهران مرکزی می توان راه اندازی و فعالیت سه مرکز تحقیقاتی، دارا بودن یک مجله ISI، پنج مجله علمی پژوهشی وزارتین، ۱۰مجله علمی پژوهشی دانشگاه آزاد، تاسیس پژوهشکده مهندس بافت و طب باز ساختی با مجوز ازشورای گسترش وزارت بهداشت، راه اندازی ۱۱۰آزمایشگاه و ۵۵ کارگاه مجهز به دستگاه های تک چاپ ۱۵۸۰ مقاله در مجلات معتبر داخلی و بین المللی همچون ISI و تعداد ۱۲۰ طرح پژوهشی را نام برد.
در ۱۴ کتابخانه این واحد دانشگاهی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار جلد کتب فارسی و ۳۵۰ هزار جلد کتب غیر فارسی زبان موجود است. از دیگر افتخارات این واحد آن است که اکنون انتخاب واحد تهران مرکزی به عنوان مجری برنامه های علمی محیط زیست-علوم و مهندسی ورزش و صنایع خلاق فرهنگی در استان تهران برگزیده شده است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، نخستین واحد دانشگاه آزاد اسلامی در شهرستانهاست. این دانشگاه ۲۳ آبان سال۱۳۶۱ شمسی تأسیس شد و در سال تحصیلی ۶۲-۶۳ با پذیرش ۱۵۰ دانشجو در سه رشته ریاضی، فیزیک و عمران فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد.
دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در این سالها توفیقات چشمگیری به دست آورده است که از جمله آن میتوان کسب رتبه ۴ در بین نزدیک به ۴۰۰ واحد دانشگاه آزاد اسلامی کشور و رتبه ۴۱ در بین کل دانشگاههای ایران بر اساس گزارش پایگاه رتبهبندی «سایماگو» را نام برد.
واحد تبریز به عنوان یک دانشگاه جامع و برخورداری از سرمایه انسانی متعهد و باانگیزه، اکنون دارای ۱۲۰۰ استاد (تمام وقت، نیمهوقت و مدعو)، بیش از ۲۶ هزار دانشجو، ۸۵۰ کارمند و ۸۵ هزار دانشآموخته است.
این قطب علمی شمال غرب کشور اکنون دارای ۱۱ دانشکده، ۲۳۷ رشته - مقطع تحصیلی، ۳ دانشکده فنی و حرفهای و ۸ مدرسه از مقطع ابتدایی تا پیش دانشگاهی (سما)، ۲ بیمارستان (امام سجاد (ع) و زکریا)، ۵ کتابخانه (دارای بیش از ۲۳۰ هزار جلد کتاب)، ۱۳۴ آزمایشگاه و کارگاه تخصصی، ۱۱ مرکز تحقیقاتی، مرکز رشد و مرکز فناور، ۱۳ سایت اینترنت، کلینیک دامپزشکی، سالنهای همایش و کنفرانس، مرکز مشاوره، سلف سرویس، ۲سالن چندمنظوره ورزشی، ۴ خوابگاه دانشجویی، ۲ میهمانسرا و... است.
واحد دانشگاهی تبریز با تأسیس مجتمع بین الملل و با استفاده از پتانسیل موجود از جمله وجود راههای ارتباطی زمینی و هوایی با کشورهای منطقه و موقعیت همسایگی با کشورهای آذربایجان، ارمنستان و ترکیه آمادگی جذب و تبادل دانشجو با کشورهای همسایه را نیز فراهم کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت پس از تهران، همزمان با چند واحد دانشگاهی دیگر مانند تبریز، زاهدان، اهواز، کرمان، مشهد، یزد و شاهرود ۳۰ آذر ۱۳۶۱ به ریاست دکتر ابوالقاسم کمالی در رشت آغاز به کار کرد.
نخستین رشته مصوب این واحد دانشگاهی رشته ریاضی بوده که با تعداد ۱۰۰ نفر دانشجو از اول مهر ۱۳۶۲ کار خود را آغاز کرد.
نخستین ساختمان این دانشگاه به صورت ملکی، ساختمان پشت صدا و سیما ساختمانی دو طبقه بود که در طبقه اول آن خانواده های جنگ زده زندگی می کردند. این ساختمان چهار اتاق داشت که اتاق رئیس و معاون و دو کلاس بیشتر در آن مهیا نبود.
در راستای توسعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت مهر سال ۱۳۷۲ با مجوز معاونت سما دانشگاه آزاد اسلامی، مدارس سما در واحد رشت با ۲۷ دانش آموز در مقطع اول دبیرستان شروع به فعالیت کرد.
اکنون دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت افتخار آن را دارد که با داشتن مجموعه ای با مساحتی بالغ بر ۵۵۰ هزار متر مربع و بالغ بر ۱۹۰۰۰ متر مربع فضای آموزشی و دارابودن آزمایشگاه های مجهز به دستگاه ها و تجهیزات فوق پیشرفته با زیربنای بالغ بر ۵۲۰۰ متر مربع در حال آموزش فرزندان این مرز و بوم خواهد بود.
از این واحد دانشگاهی با داشتن بالغ بر ۱۵۰۰۰ نفر دانشجو در ۱۴۱ رشته تحصیلی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، تعداد ۶۰۰۰۰ نفر فارغ التحصیل شده که به عنوان مدیران نظام مقدس جمهوری اسلامی مشغول خدمت به جامعه اسلامی هستند.
دانشگاه آزاد اسلامى واحد مشهد از نخستین واحدهاى دانشگاهى است که ۱۷ آذر سال ۱۳۶۱ تاسیس و با ۱۶۷ دانشجو در سه رشته مهر ۱۳۶۲ حرکت علمى خود را آغاز کرد و از تیر ۱۳۷۹ از لحاظ رتبه به دانشگاه جامع ارتقا یافت و در دومین مجمع عمومی اتحادیه بین المللی دانشگاه های جهان اسلام ( فروردین ۱۳۸۰ –کوالالامپور ) به عنوان عضو آن اتحادیه پذیرفته شد.
این دانشگاه شامل ۱۲ دانشکده شامل فنی و مهندسی، علوم انسانی، حقوق و علوم سیاسی و زبان های خارجی، علوم پایه، علوم پزشکی، علوم اسلامی، هنر و معماری، کشاورزی، پیراپزشکی، پرستاری و مامایی، حسابداری و مدیریت و مجتمع آموزشی واحد است.
مجتمع آموزشی قاسم آباد و مجتمع آموزشی بین المللی دانشگاه آزاد اسلامی خراسان در گلبهار واحد مشهد را تشکیل می دهند و مراکز دانشگاهی سرخس، درگز، فریمان، خواف، اسفراین، بینالود، بجستان، کوهسرخ، آموزشکده فنی سما تحت پوشش ایندانشگاه هستند.
جمع فضای دانشگاه آزاد مشهد ۲۲۸۷۱۵ متر مربع (بیش از ۲۵۵ هکتار ، عرصه ) ( زمین کشاورزی ۷/ ۲۹ هکتار - مجتمع آموزشی گلبهار ۲۰۰ هکتار) است.
تعداد دانشجویان در نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۶-۹۵، ۳۰۴۰۰ نفر بوده و تعداد فارغ التحصیلان آن تاکنون به ۱۰۱۱۴۰ نفر رسیده است.
اعضای هیات علمی واحد مشهد ۵۳۸ نفر، تعداد پرسنل اداری ۱۰۸۲ نفر، تعداد رشته های تحصیلی در مقاطع کاردانی ( پیوسته و ناپیوسته ) ۱۱ رشته ، (۲۰۴۹ دانشجو) کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) ۱۰۴ رشته، (۱۸۳۹۵ دانشجو) کارشناسی ارشد (ناپیوسته) ۱۲۸ رشته، (۸۱۴۹ دانشجو) دکتری حرفه ای : (۷۴۰ دانشجو ) دکتری تخصصی ( ۱۰۶۷ دانشجو ) و جمع کل رشته ها ۲۹۴ رشته است.
۲ باب بیمارستان با ظرفیت ۲۹۵ تخت ( آریا و ۲۲ بهمن ) ۲باب بیمارستان قراردادی ( فارابی و ۱۷ شهریور) آزمایشگاه ۱۱۷ باب و کارگاه ۴۵ باب جمعا ۱۶۲ باب- ۱۳ کتابخانه با ۳۰۰۳۳۷ نسخه کتاب و ۱۳۳۵۷۳ عنوان از امکانات این دانشگاه است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان ۲۱ آذر ۱۳۶۱ فعالیت علمی خود را با ظرفیت ۹۰ دانشجو در رشته کاردانی عمران، ریاضی و ماشین آلات کشاورزی در ساختمان استیجاری کوچکی آغاز کرد و توسعه روزافزون آن نشان داد که این منطقه مرزی تا چه حد نیازمند چنین اقدامی بوده است و گامی موثر در توسعه و اعتلای اجتماعی- فرهنگی و سیاسی جنوب شرق کشور برداشته است.
این واحد دانشگاهی با درجه جامع یک ستاره، تعداد ۱۱۰۰۰ دانشجو، تعداد ۷ دانشکده و تعداد بیش از ۱۲۰ رشته تحصیلی در مقاطع کاردانیپیوسته و ناپیوسته، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته، کارشناسی ارشد، پزشکی (دکترای حرفهای) و دکتری تخصصی در خدمت جوانان و داوطلبان مشتاق به تحصیل در استان سیستان و بلوچستان است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان علیرغم مشکلات فراوان ۳۰ آذر سال ۱۳۶۱ فعالیت خود را آغاز کرد. حتی خوشبین ترین افراد نیز گمان نمی کردند این واحد در سه دهه به عنوان واحدی با درجه جامع و یکی از بزرگترین مراکز آموزشی شرق و جنوب کشور با بیش از ۱۷۱ رشته در مقاطع دکتری، کارشناسی ارشد،کارشناسی و کاردانی و تعداد ۱۸ هزار نفر دانشجو ، شش دانشکده مصوب، حدود ۶۰۰ عضو هیات علمی تمام وقت و کارمند تبدیل شود.
دانشکده پزشکی واحد کرمان همزمان با بهره برداری از ۱۵ پروژه دیگر دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه علوم پزشکی با شش هزار و ۲۳ متر مربع زیربنا شامل پنج طبقه، ۲۴ کلاس، ۱۳ آزمایشگاه، کتابخانه تخصصی و امکانات دیگر از سوی رئیس وقت دانشگاه و بصورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.
راه اندازی سایت های کامپیوتری، توسعه فضای سبز و احداث پردیس دانشجویی، بازسازی کتابخانه مرکزی و احداث زمین های ورزشی و اماکن تفریحی برای رفاه دانشجویان در کنار توسعه رشته های پزشکی و تحصیلات تکمیلی از برنامه های در حال اجرای این دانشگاه است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز جزء پنج واحد اول دانشگاه آزاد اسلامی در کشور و نخستین واحد دانشگاهی استان خوزستان است که اول دی ۱۳۶۱ تاسیس و در سال ۱۳۶۲ با پذیرش دانشجو در رشته ریاضی فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد.
به دلیل وجود پارهای مشکلات این رشته پس از مدتی منحل شد و دانشگاه مجدداً بهمن سال ۱۳۶۳ با پذیرش دانشجو در دو رشته عمران و کشاورزی (زراعت و اصلاح نباتات) تجدید حیات کرد و به دانشجویان رشته ریاضی اعلام شد که میتوانند به واحدهای دیگر انتقال یافته و یا در این دو رشته ادامه تحصیل دهند.
اولین ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز یک ساختمان ملکی در منطقه زیتون کارمندی بوده است که در آن دو رشته کشاورزی (زراعت – اصلاح نباتات) و عمران راه اندازی شد. پس از راه اندازی رشته حقوق قضایی دو ساختمان دیگر به صورت استیجاری در منطقه کیانپارس اهواز به ساختمانها افزوده شد.
در سال ۱۳۷۲ ساختمان منطقه چهارشیر از واحد آبادان –خرمشهر و سال ۱۳۷۳ قطعه زمینی در منطقه گلستان (کوی سعدی) جهت مدرسه سماوابسته به دانشگاه خریداری شد.
در راستای توسعه فضای آموزشی نسبت به خرید پنج هکتار و نیم زمین در منطقه گلستان اهواز اقدام شد که فعالیت آن در سال تحصیلی ۷۴-۱۳۷۳ آغاز شده است و اکنون این واحد دانشگاهی دارای ساختمان هایی با اعیان ۹۵۸۷۱ متر مربع و عرصه ۱۰۰۶۱۰۸۴ متر مربع مجتمع دانشگاهی واحد اهواز را تشکیل میدهد.
پرسنل این واحد که در ابتدای تاسیس ۹ نفر و اعضای هیات علمی واحد نیز ۳ نفر بوده است،اکنون دارای ۴۹۵ کارمند و ۳۵۰ عضو هیات علمی و ۲۵ هزار نفر دانشجو است.
این واحد دانشگاهی اکنون با ۵۴ رشته در مقاطع کاردانی و کارشناسی، ۸۰ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۰ رشته در مقطع دکتری تخصصی با کادری مجرب به طالبان علم و دانش ارائه خدمت می دهد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد (۵ دی ۱۳۶۱) در زمینی به وسعت ۰۰۰/ ۲۰۰/ ۱ مترمربع در ۸ نقطه، ۰۰۰ /۱۱۳ مترمربع ساختمان و ۰۰۰/ ۲۱۵ مترمربع محوطه و فضای سبز و ۳۰۸۲۰ مترمربع پارکینگ برای رفاه دانشجویان احداث شده است.
اکنون حوزه آموزشی و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه با ۲۶ رشته تحصیلی دکتری، ۸۵ رشته تحصیلی کارشناسی ارشد و بیش از ۶۰ رشته کارشناسی خدمات علمی و آموزشی خود رابه ۱۵۰۰۰ دانشجو ارائه می کند.
این دانشگاه در حوزه پژوهشی با ارائه بیش از ۲۳۶کتاب، ۶۵۰مقاله آی اس آی، ۲۷۵ مقاله علمی پژوهشی، ۶۸۰۰۰پایان نامه ( ۶۰۰۰۰ کارشناسی، ۷۵۰۰ ارشد، ۴۰ دکتری تخصصی و ۸۶۰ حرفه ای)، با داشتن ۵۳ آزمایشگاه و ۳۴ کارگاه، ۲۶۰ طرح تحقیقاتی خاتمه یافته ، ۶۰ طرح در دست اجرا از ، بیش از ۱۵همایش ملی اجرا شده،۵۰ ثبت اختراع و در بخش فنی با ۳۰پرسنل،۸۴ آزمایشگاه، ۲۱۰۵ عدد تجهیزات و ۹۱ خدمت ثبت شده و ۱۹ تفاهم نامه در دست اجرا نقشی برجسته در تولید علم دارد.
معاونت دانشجویی و فرهنگی این دانشگاه در راستای ایجاد بستر مناسب برای افزایش آگاهی و شکوفایی استعدادهای دانشجویان در عرصه های مختلف علمی، اجتماعی، معنوی، فرهنگی و سیاسی؛ تلاش می کند که با مهندسی فرهنگی مناسب به تعمیق و گسترش فرهنگ اسلامی و ایرانی پرداخته و با برنامه ریزی زمینه اعتلای علمی و فکری و سلامت جسم و روان دانشجویان عزیز را فراهم آورد.
مجتمع آموزشی و فرهنگی سما یزد نیز با دارابودن مقاطع تحصیلی پیش دبستانی تا کاردانی در حال ارائه خدمت به بیش از ۱۱۰۰ دانش آموز و ۷۵۰ دانشجو در زمینه های علمی وفرهنگی و.. است
بیمارستان و مرکز درمانی شادروان شاه ولی جنب مجتمع دانشگاه آزاد اسلامی یزد به همت نیکوکار بزرگوار مرحوم سید رضا شاه ولی در سال ۱۳۷۹ آغاز به کار کرده است. بیمارستان در ۶۰۰۰ متر مربع زیربنا بخشهای مختلف تحت نظارت دانشگاه آزاد و دانشکده پزشکی و انجمن حمایت از بیماران سرطانی استان یزد مشغول انجام خدمت به شهروندان بزرگوار است.
دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود ۸ دی سال ۱۳۶۱ تأسیس و به تدریج امکانات آموزشی و فضای لازم و نیروی انسانی آن فزونی یافت، اکنون این دانشگاه با ۱۱۰ هزار مترمربع فضای آموزشی کارگاهی، آزمایشگاهی، رفاهی، ادرای و ورزشی و فرهنگی و رشتههای متعدد و نیز بیمارستان یکصد تختخوابی و مرکز بیماریهای خاص با محیطی زیبا و چشمنواز به جامعه علمی کشور خدمت میکند.
به گزارش آنا، دانشگاه آزاد اسلامی همانند دیگر مؤسسات آموزش عالی در ایران، زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت میکند. نوع مدرک اعطایی به فارغالتحصیلان این دانشگاه به صورت مستقل و از طرف دانشگاه آزاد اسلامی (با قید محل تحصیل) اعطا میشود.
سومین دانشگاه جهان از نظر تعداد دانشجو، پنج میلیون فارغ التحصیل در دوره های مختلف، ۱۰ میلیون متر مربع فضای آموزشی مسقف و ۷۰ هزار عضو هیات علمی و مدرس تمام وقت و نیمه وقت از افتخارات دانشگاه آزاد اسلامی محسوب می شود.
دانشگاه آزاد اسلامی در دور مدیریت جدید و در سی و ششمین سال تاسیس و سی و هفتمین بهار علمی خود با شعار دانشگاهی مسالهمحور و جوانگرا با اولویت و محور «دانشجو» به حرکت علمی و فرهنگی خود ادامه می دهد، موضوعی که در ماههای اخیر، مسئولان این دانشگاه دکتر فرهاد رهبر رئیس دانشگاه و دکتر علی اکبر ولایتی رئیس هیات موسس و امنای دانشگاه آزاد اسلامی در سخنرانیهای خود بارها بر آن تاکید کردهاند.
تهیه و گردآوری: احسان عربی مفرد
انتهای پیام/