دوباره میسازمت بدن ولی نه حالا!
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، سالهاست که معتادان کشور در یک چرخه تکراری گرفتار شدهاند؛ دستگیری، سمزدایی و رهایی! تجربه هم نشان داده که اکثر این افراد دوباره به دام اعتیاد میافتند تا جایی که اکنون صدای رئیس پلیس تهران هم در همین رابطه درآمده است. پلیس و متولیان امر بارها طرح مبارزه و جمعآوری معتادان متجاهر را از سطح شهر اجرایی کردهاند و بنا به گفته خودشان، معتادان پس از جمعآوری تحت درمان قرار میگیرند. با وجود این همه طرح جمعآوری و این همه درمان، باز هم چهره معتادان در سطح شهر خودنمایی میکند.
رئیس پلیس پایتخت در جلسه بررسی راهکارهای افزایش مشارکتهای مردمی در پیشگیری از اعتیاد که با حضور استادان دانشگاه و کارشناسان سازمانهای مرتبط برگزار شد، گفت: چرخه بازپروری معتادان باید اصلاح شود؛ چراکه متأسفانه در این زمینه دچار دور باطل شدهایم و بیش از 97 درصد معتادان در چرخه موجود پس از ترک، مجدد به مصرف موادمخدر روی میآورند. باید از ظرفیت همه نهادها و سازمانهای دولتی و غیردولتی در زمینه مبارزه با این پدیده شوم استفاده شود.
سردار حسین رحیمی با بیان اینکه در بحث پیشگیری و برخورد با اعتیاد باید طرحی نو و کارشناسی شده ارائه شود، گفت: فرد معتاد پس از ترک نباید به حال خود رها شود و حتی پس از ترک هم باید تحتنظر و مراقبت قرار داشته باشد. در این مسیر تاکنون اقدامات بسیاری انجام شده، ولی نتیجه مطلوبی در پی نداشته است. مسئله اعتیاد با ضرب و زور قابل حل و فصل و درمان نیست، بلکه حل این موضوع نیازمند کار روانی- اجتماعی است.
بازگشت 80 درصدیها
رئیس سازمان بهزیستی کشور هم با بیان اینکه عملکرد کمپهای ترک اعتیاد در کشور با میانگین استاندارد جهانی فاصله دارد، از بازگشت 80 درصد معتادان پس از ترک به مصرف خبر داده بود.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز با بیان اینکه علت اصلی بازگشت افراد معتاد پس از ترک کمپهای ترک اعتیاد به مصرف موادمخدر بیتوجهی به ایجاد شغل برای این افراد است، گفت: اگر بتوان 30 درصد از افراد بستری در کمپهای ترک اعتیاد را به جامعه بازگرداند، میتوان اذعان کرد که در ترک اعتیاد موفقیت حاصل شده است.
سلمان خدادادی با بیان اینکه بودجه ترک اعتیاد نیز یکی از عوامل مؤثر در کسب موفقیت ترک اعتیاد است، افزود: متأسفانه اعتبارات در نظر گرفته شده برای ترک اعتیاد قابل قبول نیست، ضمن اینکه شهرداری، بهزیستی، کمیته امداد و برخی دستگاههای دیگر در این زمینه ورود کردند، اما دولت هر چند که در این زمینه حساسیت دارد، اما بودجهای را برای بازپروری و ترک اعتیاد در نظر نگرفته است.
پرچم تبریز بالاست
بسیاری از کارشناسان معتقدند که 45 روز برای حضور درکمپهای ترک اعتیاد قابل قبول نیست و باید این روزها افزایش پیدا کند.
به عنوان مثال در شهر تبریز برای جمعآوری معتادان متجاهر از بازپروری به میزان شش ماه استفاده میکنند، ضمن اینکه در کنار این موضوع به ایجاد شغل برای معتادان نیز توجه دارند؛ بنابراین با ایجاد شغل و اعطای تسهیلات به این افراد در حال حاضر تبریز در جمعآوری معتادان متجاهر جزو موفقترین شهرهای کشور است.
یکی از نگرانیهایی که در حوزه اعتیاد مطرح میشود، دریافت نکردن خدمات مراقبت پس از درمان است؛ موضوعی که درصد زیادی از معتادان را به سمت موادمخدر بازمیگرداند. در حال حاضر چرخه درمان اعتیاد در کشور ناقص است و یکی از راهحلهای آن، یعنی آییننامه مراقبت پس از خروج معتادان هم اجرا نمیشود.
آییننامهای برای اجرا نشدن
دوازدهم آبان ماه 92، بسته مداخلات مراقبتهای پس از ترخیص که بیشتر مربوط به مداخلات اجتماعی است، توسط رئیس قوهقضائیه ابلاغ شد، ولی تا امروز عملیاتی نشده است.
قوهقضائیه در این آییننامه که ستاد مبارزه با موادمخدر آن را تهیه کرده، تکالیفی را بر عهده معتادان گذاشته است. یکی از وظایف مراجعه به مراکز ترک برای شرکت در برنامههای درمان، بازتوانی و کاهش آسیب مثل درمانهای دارویی و جلسات مشاورهای و آموزشی است.
همچنین گذراندن دوره یا دورههای خاص آموزشی و یادگیری مهارتهای زندگی یا شرکت در دورههای مذهبی، تربیتی، اخلاقی، ورزشی و...، حرفهآموزی، انجام خدمات عمومی یا اجتماعی نیز از جمله مواردی است که معتادان مشمول این آییننامه باید بعد از مدت درمان خود انجام دهند. البته دستگاههای متولی هم تاکنون برنامهای برای اجرای این آییننامه تدوین نکردهاند.
یادآور اردوگاههای اجباری
مراکزی که به گفته بسیاری از افرادی که درگیر سوءمصرف مواد هستند، تداعیگر اردوگاههای ترک اعتیاد اجباری هستند، در بند الحاقی به ماده «26» لایحه برنامه ششم توسعه هم جایگاه ویژهای دارند. براساس این ماده، دولت مکلف شده است با همکاری شهرداری نسبت به تکمیل «مراکز و اردوگاههای بازپروری اجباری» معتادان متجاهر و بیخانمان با مدیریت سازمان بهزیستی اقدام کند.
کارشناسان و درمانگران اعتیاد معتقد هستند معتادی که بهاجبار به این مراکز برده میشود، دوباره به چرخه اعتیاد بازمیگردد؛ بنابراین مجلس باید به این مسائل بپردازد و بررسی کند که تا چه حد این شیوه مؤثر است. آنها بر این باورند که اردوگاهها و شیوههای اجباری نمیتوانند باعث کاهش یا افزایش آسیبهای اجتماعی شوند و بهتر است این موضوع در پیوند با مسائل گسترش مشکلات اقتصادی و خلأهای ناشی از ناکارآمدی سیاستگذاریهای اقتصادی مورد بازنگری قرار گیرد.
وقتی کسی سابقه مصرف طولانی مواد داشته باشد، بعد از ترک آن از طرف جامعه به راحتی پذیرفته نمیشود. این فرد اعتبار، روابط اجتماعی، شغل خود و خانواده را در جامعه از دست داده است؛ به همین دلیل در این مرحله باید دستگاههای حمایتی وارد شوند.
اگر بازتوانی اجتماعی برای کسانی که اعتیاد خود را ترک کردهاند، انجام نشود، احتمال بازگشت آنها به سمت موادمخدر بسیار زیاد است؛ اینجاست که چرخه درمان ناقص میماند. درمان اعتیاد فقط به معنی متادون درمانی و مداخلات روانشناختی نیست؛ درمان اعتیاد مقولهای پیچیده است و به مداخله در خانواده، اجتماع و محیط کار نیاز دارد.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/