دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 ارديبهشت 1397 - 17:17
زرشناس در نشست چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی:

فرآیند آزاداندیشی و دفاع از آزادی، دو دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی هستند

شهریار زرشناس در نشست چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، فکر و فرآیند آزاداندیشی و دفاع از آزادی را دو دستاورد مهم انقلاب اسلامی معرفی کرد.
کد خبر : 277764

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، در نشست چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی که امروز 15 اردیبهشت ماه در مصلای تهران برگزار شد، محمدحسین صفارهرندی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: طبق آخرین آماری که از انتشار کتاب منتشر شده میزان نشر کتاب به بیش از 100 هزار عنوان کتاب رسیده و این در حالی است که در دوره پیش از انقلاب اسلامی این میزان در حد هزار عنوان کتاب بوده است.


وی با بیان اینکه سرانه مطالعه کشورمان چندان بالا نیست، گفت: البته در سرانه مطالعه هم ما امروز در میان 20 کشور اول دنیا هستیم هر چند این رقم، رقم قابل قبولی نیست.


وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به توجه برخی از نهادها با برنامه‌ریزی برای ترویج کتابخوانی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که حتی تشکل‌ها غیردولتی هم برای مراجعه به کتاب در آن همکاری داشته‌اند، انتشار گسترده برخی کتب در طرح‌های تشویقی است و در این میان بخشی از کتاب‌ها که در زمینه شمارگان نظیر ندارند مربوط به کتاب‌های حوزه دفاع مقدس است.


کاهش تیراژ کتاب‌ یک غصه است


وی در ادامه اظهار کرد: ما متهم به سانسور هستیم اما از مدعیان این حرف‌ها باید پرسید چرا کتبی که در زمینه نقد غرب وجود دارند، نباید به دست مردم برسد؟ این موضوع تا جایی ادامه دارد که عده‌ای باید خودشان، آستین بالا بزنند و آن آثار را به دست مردم برسانند. به نظرم مدعیان روشنفکری اجازه دهند، غرب آنطور که هست به داخل معرفی شود و آنطور که غرب خود را معرفی می‌کند، مردم با آن آشنا شوند و روشنفکران آن را سانسور نکنند.


صفارهرندی با اشاره به اینکه کاهش تیراژ کتابها یک غصه است،‌ بیان کرد: برای برطرف کردن این مسئله باید فکری کرد.


شاهد شکل‌گیری نوعی خودآگاهی هستیم


در بخش دیگری از این نشست شهریار زرشناس، فکر و فرآیند آزاداندیشی و دفاع انقلاب اسلامی از آزادی که آزادی نشر و کتب اندیشه‌ای را نهادینه کرده را دو دستاورد مهم انقلاب اسلامی معرفی کرد و افزود: شبح مدرنیته ما را دچار انقطاع در اندیشه کرده که حتی با نگاهی به روند شعر فارسی به وضوح بحران تفکر نیز قابل مشاهده است که البته در دوره پهلوی اوج می‌گیرد.


وی تصریح کرد: در انقلاب اسلامی به عنوان خیزش تفکر ایرانی اسلامی شاهد شکل‌گیری نوعی خودآگاهی هستیم که اگر به تاریخ نگاه کنیم می‌بینیم فرآیند شکل‌گیری خودآگاهی نداشته‌ایم اما امروز شاهد جوانه‌های آن هستیم و این روند ادامه دارد تا جایی که شاهد تحول نظری در حیطه خودآگاهی تاریخی نیز خواهیم بود.


زرشناس با بیان اینکه تصمیم دارد دو محور پیرامون حوزه نشر و کتاب در عصر انقلاب اسلامی را تدوین کند از آزادی اندیشه و نشر به عنوان اتفاقی یاد کرد که با انقلاب اسلامی شاهد آن بوده‌ایم و در ادامه افزود: در جمهوری اسلامی یک اثر تئوریک هرگز سانسور نشده و برای نشر آن محدودیت ایجاد نشده است.


وی با تاکید بر اینکه یکی از نمونه‌های این مورد نشر آثار مارکسیستی است تصریح کرد: تا سال 57 همیشه کتب کلاسیک مارکسیستی به صورت آزادانه انتشار نداشتند اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حالی که گروه‌های مارکسیستی علیه جمهوری اسلامی قیام مسلحانه کردند اما کتب اندیشه‌ای آنها آزادانه منتشر شد و این نشان از صحه صدر و وسعت نظر نظام اسلامی دارد که مجوز نشر آثار اصلی‌ترین نظریه‌پردازان مارکسیست را صادر کرده است و ممنوعیتی برای نشر آنها نداشته است.


این پژوهشگر علوم انسانی ادامه داد: حرف من مربوط به سال‌های 57 تا 60 نیست بلکه من به بعد از سال‌های 60 اشاره می‌کنم که علیه نظام اسلامی اسلحه به دست گرفتند.این اولین باری بود که چنین اتفاقی در ایران روی می‌دهد و باید آن را از افتخارات جمهوری اسلامی دانست که آزادی تفکر در حوزه نشر را رقم زده است.


آمار زنان پیش از انقلاب چندان در عرصه نشر قابل اعتنا نیست


مریم جدلی مدیر انجمن زنان ناشر نیز در بخش دیگری از این نشست، گفت: در دوره پیش از انقلاب کمتر کتابی در موضوع زنان به چاپ می‌رسید و بر همین اساس هم میزان آثار حوزه زنان در عرصه نشر و ادبیات وجود داردچندان قابل اعتنا نیست.


وی با اظهار خرسندی از اینکه بانوان پس از انقلاب اسلامی در حوزه نشر ادبیات فعال شده‌اند تاکید کرد: این موضوع ظرفیتی است که انقلاب اسلامی برای بانوان ما به وجود آورده است.


جدلی در سخنانش گفت: من از مسئولان می‌خواهم که در امور مختلف از همراهی بانوان استفاده کنند چراکه در هیچیک ازتصمیم‌گیری‌های نمایشگاه از هیچ خانمی کمک گرفته نشد در حالی که بانوان به شدت در فعالیت‌های فرهنگی مشارکت دارند.


ناشران و نویسندگان امنیت شغلی ندارند


محمد اللهیاری مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در بخش پایانی این نشست، حکمرانی خوب را دغدغه انقلاب اسلامی دانست و ادامه داد: اگر این موضوع حل شود بخشی از نیازهای مردم در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی برطرف خواهد شد.


وی همچنین با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی در حوزه کتاب نیازمند نگاهی آینده نگرانه است افزود: امروز دستاوردهای بزرگی در حوزه کتاب رقم خورده اما هنوز راه زیادی باقی است برای مثال نویسنده و ناشران هنوز امنیت شغلی ندارند. آنها در چاپ آثار و قراردادهایی که می‌بندد دچار مشکل هستند، همچنین در حوزه توزیع مشکلاتی وجود دارد و در حوزه مصرف هنوز کتب به دست مردم نمی‌رسد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب