دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 ارديبهشت 1397 - 12:40
رئیس پلیس فتا مطرح کرد؛

افزایش 900 درصدی جرایم در فضای مجازی/ بیشترین حملات سایبری به کشور از سوی آمریکا و چین است

رئیس پلیس فتای ناجا با بیان اینکه از سال 90 تا به امروز شاهد افزایش 900 درصدی جرائم در فضای مجازی بوده‌ایم، گفت: در سال گذشته به 7 هزار و 525 زیرساخت کشور حمله سایبری شده که آمریکا و چین با 50 درصد سهم بیشترین حملات را داشتند.
کد خبر : 276441

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، سردار کمال هادیان‌فر در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه تامین امنیت فضای مجازی صیانت از اصرار و اموال مردم برعهده پلیس فتا است، اظهار کرد: حفظ حریم خصوصی و آزادی مشروع از دیگر وظایف پلیس فتا است در حال حاضر از بین 429 شهر، شهرستان و مرکز استان در 140 مرکز استان و شهرهای بالای 200 هزار نفر مقر پلیس فتا وجود دارد.


وی تصریح کرد: اواخر سال 96 در تمامی مراکز استان‌های کشور آزمایشگاه‌های ادله دیجیتال راه‌اندازی شد که در حوزه رایانه، بدافزار، تلفن همراه، شبکه‌ها، مالتی مدیا فعالیت می‌کنند. 22 آزمایشگاه با توان فنی داخل کشور و متخصصان و کارشناسان داخلی فعالیت می‌کنند. تشخیص و پیشگیری از جرایم، اشراف اطلاعاتی، مقابله و مبارزه با حملات سایبری، دیپلماسی سایبری از جمله دیگر فعالیت‌های پلیس فتا است.


رئیس پلیس فتای ناجا با بیان اینکه به طور متوسط 86 درصد پرونده‌ها منجر به کشف می‌شوند که این در مقایسه با نرم جهانی بسیار خوب است، گفت: امروز با کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها مواجه هستیم در گذشته 33 روز زمان لازم بود تا به پرونده‌ها رسیدگی شود اما امروز کمتر از 15 روز زمان لازم است. در واقع ادله دیجیتال از شکات و متهمین به صورت مطمئن دریافت می‌شود و 76 درصد بازیابی اطلاعات در گذشته امروز به 90 درصد افزایش داشته و در حالی که قبلا 80 هزار جرم تشخیص داده می‌شد امروز این تعداد به 120 هزار رسیده است.


54 هزار همیار سایبری علاقه‌مند به همکاری به پلیس فتا


هادیان‌فر با بیان اینکه استفاده از همیاران سایبری جزو برنامه‌های 6 سال گذشته پلیس فتا بوده است، تصریح کرد: همیاران سایبری تعدادشان از 17 هزار نفر به 56 هزار نفر افزایش داشته است البته برنامه‌ریزی آموزش پیشگیرانه در دستور کار پلیس فتا بوده و طرح کوآ (کودک و اینترنت) با همکاری سازمان فناوری ارتباطات، پلیس و آموزش و پرورش از اواخر سال 95 آغاز و اوج آن در سال 96 بوده است و بیش از 210 هزار نفر دانش‌آموز در استان‌های مختلف کشور در قالب 49 کارگاه تحت آموزش قرار گرفتند این در حالی است که برای سال 97 بیش از 600 هزار نفر از اقشار مختلف درخواست آموزش عمومی داشتند.


وی با بیان اینکه هوشمند سازی سامانه‌های تشخیص پلیس فتا در دستور کار قرار گرفته است، گفت: در جهان 7/3 میلیارد نفر زندگی می‌:نند که از این تعداد 4/2 میلیارد نفر به اینترنت دسترسی دارند. این در حالی است که در ایران در سال 92، سه میلیون و 400 هزار نفر به اینترنت دسترسی داشتند و بر اساس آمار وزارت ارتباطات هم اکنون 56 میلیون نفر در کشور به اینترنت دسترسی دارند و 937 هزار وب‌سایت با دامنه .ir در کشور فعال است.


تلگرام 40 میلیون و اینستاگرام 20 میلیون کاربر دارد


رئیس پلیس فتای ناجا با بیان اینکه در ایران 40 میلیون کاربر در تلگرام و 20 میلیون کاربر در اینستاگرام فعالیت می‌کنند، گفت: اینستاگرام هیچ سروری در داخل کشور ندارد و بر این اساس ما هیچ دسترسی به سرورها نداریم.


به گفته هادیان‌فر هم اکنون 156 میلیون سیم کارت در اختیار مردم است که این یک افزایش 104 درصدی را نشان می‌دهد و 80 درصد کاربران از اینترنت همراه استفاده می‌کنند. همچنین بیش از 412 میلیون کارت بانکی در کشور وجود دارد و هر ایرانی بیش از 5 الی 6 کارت بانکی دارد و به شماره حساب متصل است و هنوز کد ملی‌ها یونیک نشده‌اند.


وی تاکید کرد: ما هم اکنون در هزار و 38 شهر و 28 هزار روستا اینترنت نسل سه و چهار داریم و شاهد رشد سه هزار و 200 درصدی استارت‌آپ‌ها در کشور هستیم.


هادیان‌فر با بیان اینکه میزان جرایم از سال 90 تا به امروز در کشور 900 درصد افزایش داشته است، گفت: از هر هزار و 400 نفر یک نفر مجرم است و این رشد صعودی را نشان می‌دهد.


رئیس پلیس فتای ناجا با بیان اینکه 51 هزار نفر متقاضی دریافت فروشگاه‌های اینترنتی و نماد اعتماد هستند، تصریح کرد: همکاری ما با صنعت و معدن باعث شده که 31 هزار نفر نماد اعتماد موفق دریافت کنند در واقع مالک فروشگاه را برای پلیس و اصناف مشخص می‌کند و صاحب فروشگاه می‌داند که باید به تعهدات خود عمل کند.


بیش از 6 میلیون حمله سایبری روزانه انجام می‌شود


وی با بیان اینکه روزانه بین 6 الی 7 میلیون حمله سایبری به کشور ما اتفاق می‌افتد، گفت: تعداد زیادی از این حملات دفع می‌شوند و تاثیری روی سامانه‌های کشور ندارند. در سال 96، 7 هزار و 525 حمله به زیرساخت‌های کشور اتفاق افتاده که 358 حمله از طریق آدرس IP آلوده، 235 شناسایی بدافزارها و 296 حمله جدی به سامانه‌ها و زیرساخت‌ها اتفاق افتاده است.


وی با بیان اینکه 50 درصد حملات سایبری از سمت آمریکا و چین اتفاق افتاده است، گفت: 30 درصد حملات از سوی کشورهای اروپایی مانند هلند و آلمان و مابقی آن مربوط به کشورهای آسیایی بوده است. هدف حمله بانک‌ها، موسسات پولی و مالی، زیرساخت‌های مخابراتی استان‌ها، حوزه‌های انرژی توزیع برق و گاز و صنایع پخش فرآورده‌های نفتی بوده‌اند. این حملات سازمان یافته باعث اختلال در نظام پولی مالی و توزیع و فروش نفت شده است. با توجه به اختلالات ایجاد شده در 11 بانک موضوع مورد توجه این بوده که بانک‌ها بیشترین چرخش مالی و مشتری را داشته باشند که البته تذکرات لازم به بانک‌ها داده شده است و بیشترین حملات از نوع بیداس و اختلال بود است.


رسیدگی به 120 هزار پرونده طی 6 سال گذشته


رئیس پلیس فتا با بیان اینکه طی 6 سال گذشته به 120 هزار فقره پرونده رسیدگی شده است، افزود: بیش از 86 درصد پرونده‌ها در طول 6 سال گذشته کشف شده‌اند و در این میان 70 هزار مجرم سایبری دستگیر شده که 77 درصد آنها را آقایان و 23درصد آنها را خانم‌ها تشکیل می‌دادند. همچنین بیش از 32 هزار پرونده کشف شده است و متوسط 84 درصد پرونده‌ها توسط پلیس فتا کشف شده است.


وی با بیان اینکه رشد نزدیک به 10 برابری جرائم به نگرانی‌های پلیس فتا اضافه می‌کند، پیچیدگی جرائم را یکی دیگر از مشکلات عنوان و اضافه کرد: میزان ریالی کشف شده در سال 96 نسبت به سال 94 افزایش داشته و ارزش ریالی پرونده‌ها در سال 96 نسبت به سال 94 بالغ بر یک تریلیون و 427 میلیارد و 867 میلیون ریال و پول‌هایی که از متهمین گرفته شده بالغ بر 931 میلیارد ریال بوده است. در واقع با افزایش 75 درصدی کشفیات پرونده‌های ریالی در سال 96 نسبت به سال 95 روبرو بوده‌ایم.


برداشت غیر مجاز از حساب‌های بانکی در صدر جرایم


هادیان‌فر با بیان اینکه بیشترین جرمی که در سال 96 اتفاق افتاده برداشت غیر مجاز از حساب‌های بانکی بوده است، گفت: این میزان 61/5 درصد نسبت به سال 95 افزایش داشته است همچنین مزاحمت‌های اینترنتی با افزایش 60 درصدی روبرو بوده‌اند که بیشتر مزاحمت‌ها برای خانم‌ها صورت گرفته است. کلاهبرداری رایانه‌ای بیش از 55 درصد افزایش داشته این در حالی است که نشر اکاذیب 31 درصد و انتشار عکس‌های خصوصی و خانوادگی با افزایش 22 درصدی روبرو بوده است. عکس‌های خصوصی را در فضای مجازی منتشر می‌کنند و با یک ربات خاص مجرمین اطلاعات آن را جمع آوری کرده و از آن سواستفاده می‌کنند. اخیرا پرونده‌ای در شمال کشور به دست پلیس فتا رسیده که در آن عکس دختر خانمی در فضای تلگرام تحت عنوان اخاذی منجر به بی‌آبرویی خانواده شد و در نهایت پدر خانواده خودکشی کرد همچنین در جنوب کشور عکس‌های خانوادگی افراد دیگری در کانال‌های تلگرامی قیمت‌گذاری شد و آن افراد به بدنامی معرفی شدند. مجرم برای دسترسی افراد به این افراد صفحات فیشینگ را ایجاد می‌کنند و می‌گویند به عنوان مثال 10 هزار تومان بریزید تا به شما اطلاعات بدهیم البته هدف اطلاعات شخصی است که پول می‌ریزد در واقع پس از ریخته شدن پول اطلاعات شما دزدیده می‌شوند. از خانواده‌ها علی‌الخصوص دختر خانم‌ها می‌خواهیم که عکس‌های خصوصی خود را در شبکه‌های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام منتشر نکنند.


به گفته رئیس پلیس فتای ناجا استان‌های تهران، خراسان رضوی، فارس، اصفهان و مازندران در صدر وقوع این نوع جرائم هستند.


هادیان‌فر سرقت‌های فیشینگ و اسکیمری را یکی از راه‌های سرقت مالی در فضای مجازی عنوان و اضافه کرد: فردی دکه‌ای اجازه می‌کند، بساطی می‌گذارد و دستگاه پوز خود را به اسکیمر متصل می‌کند افراد از او خرید می‌کنند و به محض اینکه کارت در دستگاه پوز کشیده بود اطلاعات 16 رقمی روی اسکیمر ضبط می‌شود سپس مشتری رمز خود را اعلام می‌کند و فرد با گرفتن یک کارت مگنتی اطلاعات 16 رقمی شما را روی آن بارگذاری کرده و سپس از حساب کاربری شما پول کاسته می‌شود حتی فردی بوده که 200 میلیون تومان از حسابش این گونه کاسته شده است.


به گفته وی بیشترین جرائم در فضای مجازی در استان‌های تهران، خراسان رضوی، فارس، اصفهان و آذربایجان شرقی و کمترین جرائم در استان‌های یزد، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و کیش بوده است.


بیش از 49/5 درصد جرایم در تلگرام اتفاق می‌افتد


هادیان‌فر با بیان اینکه بیش از 49 درصد جرائم در فضای مجازی در تلگرام اتفاق می‌افتد، گفت: 72 درصد جرائم در پیام‌رسان‌ها اتفاق می‌افتد به عنوان مثال فعالیت گروه‌های تروریستی، داعش، القاعده در پیام رسان تلگرام دیده شده است. در سال 96 گزارشی را برای پلیس اینترپل اعلام کردیم که مربوط به فعالیت گروه‌های تروریستی در تلگرام بود. امروز بیش از 300 کانال مربوط به افکار تکفیری در تلگرام فعال است که تفکرات داعشی را در فضای مجازی با 11 زبان ترویج می‌کنند که یکی از آنها به زبان فارسی است و در واقع مدیر تلگرام معتقد است چون ترویج خشونت صورت نمی‌گیرد دلیلی برای مسدود کردن این کانال‌ها وجود ندارد همچنین 51 درصد جرائم در تلگرام مربوط به حوزه عفاف و اخلاق و 33 درصد آن مرتبط با حوزه عفاف و اخلاق مربوط به اینستاگرام و 11 درصد مربوط به واتس‌‌آپ است. یعنی تولید و باز نشر محتواهای مبتذل و مستهجن در این فضا اتفاق می‌افتد. این افراد به صورت باندی و عنکبوتی در تلگرام فعالیت می‌کنند 23 هزار و 884 کانال و گروه مجرمانه در همین ارتباط توسط پلیس فتا در تلگرام کشف شده است اما این افراد کمتر از 10 دقیقه مجددا اقدام به راه‌اندازی شبکه دیگری می‌کنند. ارتباطی با تلگرام وجود دارد که برخی از آنها مسدود می‌شوند.


هادیان‌فر با بیان اینکه 650 کانال و گروه در حوزه ضد دین و اسلام و قرآن فعالیت می‌کردند، گفت: سایت‌های مرتبط با مواد مخدر، کالاهای ممنوعه و ترویج به خودکشی از جمله موارد دیگری است که در تلگرام جزو جرائم محسوب می‌شود.


وی با بیان اینکه 51 هزار پیج اینستاگرام مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: بحث ابتذال در این صفحات مطرح بوده که توسط پلیس فتا تحت بررسی قرار گرفته‌اند و با گردانندگان آنها برخورد خواهد شد.


به گفته رئیس پلیس فتا ناجا جرائم در حوزه تلگرام سال 95، 31/79 درصد بوده است که در سال 96 این میزان به 49/5 درصد رسیده است. هتک حیثیت و انتشار تصاویر خصوصی از جمله بیشترین جرائم در این فضا است.


وی با اشاره به طرح مبارزه با فساد اخلاقی و قماربازی در فضای مجازی گفت: از سایت‌ها و کانال‌هایی که در حوزه قمار فعالیت می‌کردند سه هزار و 395 سایت دارای گردش مالی بیش از 200 میلیارد تومان بودند. در همین راستا با هماهنگی قوه قضاییه بیش از 141 درگاه بانکی مسدود شده البته بیشتر این قماربازها که به صورت حرفه‌ای فعالیت می‌کنند در ترکیه مستقر هستند اما با هماهنگی مقام قضایی حکم برگشت آنها به کشور صادر شده است.


دستگیری سه هکر که قصد حمله به 12 هزار سایت را داشتند


هادیان‌فر از دستگیری سه هکر که قصد حمله به 12 هزار سایت را داشتند، خبر داد و گفت: همچنین 10 باند که اقدام به سرقت 15 هزار فقره اطلاعات بانکی کرده بودند شناسایی و دستگیر شدند.


پلیس اجازه تولید پول مجازی به اشخاص حقیقی را نمی‌دهد


رئیس پلیس فتا ناجا با بیان اینکه پلیس اجازه فعالیت هیچ کس را برای تولید پول مجازی در کشور را نمی‌دهد، افزود: بانک مرکزی و وزارت ارتباطات به دنبال تولید پول مجازی هستند تا از پشتیبانی مالی برخوردار باشد مثلا اخیرا بیت‌کویین هزار دلاری به 19 هزار دلار رسید و علی‌رغم هشدارهای پلیس برای نخریدن آن ظرف 20 روز به 6 هزار دلار رسید و افراد به شدت ضرر کردند. این موضوع مربوط به سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا برای تامین ترازهای مالی می‌شود. پلیس خرید و فروش بیت‌کویین را در فضای مجازی رصد می‌کند اما توصیه ما به کاربران این است که آن را نخرند.


از پیام‌رسان‌های داخلی استفاده کنید


هادیان‌فر در ادامه به کاربران ایرانی توصیه کرد تا از شبکه‌های اجتماعی و پیام رسان‌های داخلی استفاده کنند و گفت: اطلاعات پیام‌رسان‌های خارجی مورد سواستفاده قرار می‌گیرد مدیر تلگرام زمانی که از روسیه خارج شد دلاری پول نداشت اما امروز جزو 600 پولدار جهان است فروش بیگ دیتا جزو درآمد اصلی شبکه‌های اجتماعی است. در سال 2017، 150 میلیارد دلار از اطلاعات مردم در شبکه‌های اجتماعی فروخته شده است این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود در سال 2018 این میزان به 168 میلیارد دلار برسد یعنی چندین برابر درآمد نفتی. امروز 200 میلیون کاربر در تلگرام فعالیت می‌کنند که 40 میلیون آنها ایرانی هستند و بقیه روسی که اگر این افراد از تلگرام خارج شوند این فضا راکد می‌شود. این در حالی است که تمامی اطلاعات در این شبکه در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار می‌گیرد.


شاخ‌های مجازی تحت پیگرد پلیس


وی در پاسخ به سوالی درباره فعالیت افرادی موسوم به شاخ‌های مجازی که در اینستاگرام و تلگرام فعالیت می‌کنند و بعضا اقدامات خلاف شئونات انجام می‌دهند، گفت: بخشی از آنها در خارج از کشور و ترکیه مستقر هستند این افراد تحت شناسایی قرار گرفته و در مورد برخی از آنها در حال مستندسازی پرونده‌هایشان هستیم تا برخورد لازم صورت گیرد اما متاسفانه سرور اینستاگرام در آمریکا نیست و این اقدام برای ما دشوار است. طی 24 ساعت گذشته یکی دیگر از این افراد از طریق حکم قضایی مورد پیگیری قرار گرفته و هماهنگی‌های لازم برای برگرداندن او به کشور با همکاری پلیس اینترپل انجام شده است.


مردم به پیام‌رسان‌های داخلی اعتماد کنند


وی درباره فیلتر تلگرام و کوچ کاربران به پیام رسان دیگری توضیح داد: مرجع تصمیم گیرنده در این رابطه پلیس نیست بلکه شورای عالی فضای مجازی و بعضا مقامات قضایی در این باره تصمیم‌گیری می‌کنند اما بیش از نیمی از جرایم در تلگرام اتفاق می‌افتد اخیرا پرونده قتلی را به پلیس فتا ارجاع کردند که خانمی از همین طریق با همکلاسی قدیمی خود ارتباط برقرار کرده بود و این رابطه آنقدر شیطانی شد که در نهایت شوهر خود را به قتل رساند. این بی اعتمادی‌ها به پیام رسان‌های داخلی به آن دلیل است که جو ایجاد می‌کنند خطی است که عده‌ای از خارج و عده‌ای به دلیل منافع از داخل می‌دهند.


هادیان‌فر در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنی‌بر اینکه نبود سرورهای تلگرام در کشور تا چه اندازه در عدم کشف جرایم موثر بوده است، توضیح داد: خیلی از پرونده‌ها به همین دلیل به مشکل برمی‌خورند و شامل زمان می‌شوند چون لاگین‌ها در دسترس ما نیست و در واقع یک و نیم میلیارد اطلاعات محتوایی در 24 ساعت تبادل می‌شود. شرایط برای کشف جرم فراهم نیست و این موضوع به امنیت آسیب می‌رساند البته نمی‌توان گفت پیام رسان‌های داخلی امنیت صد در صد دارند زیرا امنیت یک موضوع نسبی است و هیچ کس نمی‌تواند در فضای جازی مدعی شود که امنیت مطلق وجود دارد. ممکن است ابر سرویس‌های بزرگ هم هک شوند یا مشکلی برایشان به وجود بیاید.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب