دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

شکاف برجامی۳+۳ داخل اروپا

حمایت کشورهای اروپایی برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران در حال افزایش است، اما وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه در نشست روز دو‌‌‌‌شنبه بر سر اعمال فشارهای بیشتر به ایران به توافق نرسیدند.
کد خبر : 273840

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،‌ حمایت کشورهای اروپایی برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران در حال افزایش است، اما وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه در نشست روز دو‌‌‌‌شنبه بر سر اعمال فشارهای بیشتر به ایران به توافق نرسیدند. گفته می‌شود فرانسه، انگلیس و آلمان با توجیه تلاش برای متقاعد کردن دونالد ترامپ به ماندن در برجام، پیشنهاد داده‌اند که تحریم‌‌‌‌‌هایی علیه ایران اعمال شود اما ایتالیا و اتریش با این تصمیم مخالفت کرده‌اند.


به گزارش «جوان» درحالی که کمتر از یک ماه به مهلت تعیین شده از سوی رئیس‌جمهور آمریکا برای اصلاح نواقص ادعایی برجام باقی مانده، اروپا با وجود وحدت نظر در خصوص لزوم حفظ برجام، هنوز به موضع واحدی در خصوص اعمال تحریم‌های جدید به ایران و تضمین باقی ماندن آمریکا در برجام نرسیده‌است. وزرای خارجه اتحادیه اروپا و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه روز دو‌‌‌‌شنبه در لوکزامبورگ گرد هم آمدند تا درباره چند موضوع از جمله حفظ و ادامه اجرای توافق هسته‌ای با ایران بحث و تبادل نظر کنند. سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس در نشست روز دو‌‌‌‌شنبه وزیران خارجه اتحادیه اروپا، نتوانستند درباره جلب حمایت از اعمال تحریم ایران به بهانه‌های دیگری به غیر از برنامه هسته‌ای توفیقی کسب کنند؛ موضوعی که رسانه‌های غربی نیز بر آن اذعان کرده‌اند.


به گزارش رویترز، این سه کشور با توجیه تلاش برای متقاعد کردن ترامپ به ماندن در برجام، پیشنهاد داده بودند که تحریم‌‌‌‌‌هایی علیه فرماندهان و شبه‌نظامیان طرفدار ایران در سوریه اعمال شود اما برخی کشور‌‌‌‌ها از جمله ایتالیا و اتریش با انجام اقداماتی که موجب دلسردی و کاهش انگیزه ایران در تداوم پایبندی به برجام باشد، مخالف هستند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات اروپایی گفت:«ایتالیا می‌‌گوید مذاکره گزینه بهتری است و اعمال تحریم‌های جدید، موضع اروپا را تضعیف خواهد کرد و بعید است آمریکا را قانع کند. اسپانیا نیز از سه کشور پیشنهاد‌دهنده تحریم‌‌‌‌‌ها خواسته پیامدهای آن را بررسی کرده و در نظر بگیرند.» اعضای دیگر اتحادیه اروپا نظیر سوئد هم از تلاش‌های سه قدرت اروپایی برای تصویب سریع تحریم‌های پیشنهادی خود ناراضی هستند. دیپلمات‌های اروپایی گفته‌اند که ناکامی اعمال تحریم‌های جدید ضد ایران به آن معنا است که اتحادیه اروپا احتمالاً نخواهد توانست به ضرب‌الاجل 12 ماه مه رئیس‌جمهور آمریکا برای اصلاح برجام عمل کند. این دیپلمات‌ها، تصمیم اتحادیه اروپا برای خودداری از اعمال تحریم‌های جدید علیه تهران را بی‌اعتنایی این اتحادیه به ضرب‌الاجل تعیین شده ترامپ ارزیابی کردند.


روزنامه فایننشال‌تایمز دیروز نوشت:«چالش مهم فرانسه، آلمان و انگلیس رفع نگرانی‌های ترامپ در خصوص بند «غروب‌» است؛ زمانی که بعضی از محدودیت‌های اعمال شده بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران برداشته می‌شود». دیپلمات‌های اروپا چنین استدلال می‌کنند که تغییر یکجانبه چنین شروطی، نقض توافق خواهد بود که روسیه و چین هم آن را امضا کرده‌اند و به تأیید شورای امنیت رسیده است. به گزارش این روزنامه، انتظار می‌رود امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در دیدار هفته آتی از واشنگتن درباره حفظ توافق به ترامپ اعمال نفوذ کنند. یکی از راهکارهای مطرح شده از طرف سه کشور اروپایی مشارکت‌کننده در برجام در هفته‌های اخیر، بحث تحریم‌های غیرهسته‌ای جدید یا اضافه کردن برخی افراد و نهاد‌‌‌‌ها به فهرست‌های تحریمی به عنوان نشانه‌ای از همراهی اروپا با آمریکا در جهت تأمین خواسته‌های آن کشور و راضی کردن ترامپ به باقی ماندن در برجام بوده است. انگلیس، فرانسه و آلمان همسو با دولت ترامپ با طرح اتهام‌های واهی ضد توان موشکی ایران، در تلاشند به بهانه حفظ آمریکا در برجام، تحریم‌‌‌‌‌هایی را علیه برنامه موشکی ایران اعمال کنند. در همین راستا، ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه دو‌‌‌‌شنبه شب در مصاحبه با نشریه ژورنال دودیمانش، در اظهارات ضد ایرانی خود گفت باید در عین حفظ برجام مانع از برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران شویم. تلاش آمریکا و متحدان اروپایی آن برای اعمال فشار به ایران درحالی است که مقامات ایرانی بار‌‌‌‌ها گفته‌اند که برنامه موشکی ایران تنها جنبه دفاعی داشته و به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.


حمایت اروپا از مذاکرات جدید


فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که از گفت‌وگوهای سه کشور اروپایی با آمریکا برای اصلاح توافق هسته‌ای ایران مطابق میل ترامپ حمایت می‌کند. به‌رغم این، موگرینی تأکید کرد که این گفت‌وگو‌‌‌‌ها بایستی در چارچوب توافق هسته‌ای ایران و 1+5 باشند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت:«برجام را یکی از عناصر راهبردی امنیت‌مان و امنیت منطقه می‌دانیم. این به معنای آن نیست که ما با ایران درباره مسائل دیگر یعنی مسائل غیرهسته‌ای گفت‌وگو نمی‌کنیم». وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا از همکاری‌های آمریکا و اروپا در خصوص مسئله دائمی‌شدن محدودیت‌های غنی‌سازی ایران حمایت می‌کند گفت:«ما خواستار اجرای کامل توافق هسته‌ای به شکل فعلی آن هستیم.» ترامپ دی ماه گذشته با تعلیق تحریم‌های ایران، در سخنانی مدعی شد که نمی‌تواند پایبندی ایران را به تعهداتش در برجام تأیید کند. ترامپ گفت که اگر تا ماه می‌ نواقص ادعایی برجام اصلاح نشوند، آمریکا از این توافق خارج خواهد شد. از آن زمان تاکنون دیدار‌‌‌‌هایی بین نمایندگان اروپا و آمریکا برگزار شده که جزئیات زیادی از این دیدار‌‌‌‌ها به بیرون درز نکرده است. توقف فعالیت‌های موشکی ایران و امکان ازسرگیری مجدد فعالیت‌های اتمی بعد از وقفه 10 ساله و نبود دسترسی نامحدود از تأسیسات هسته‌ای ایران از جمله عواملی است که ترامپ با اعتراض به آنها قصد خروج از این توافق را دارد. انتصاب «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی و «مایک پومپئو» به عنوان وزیر خارجه به عنوان دو سیاستمدار مخالف برجام، احتمال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای را افزایش داده است.


ادعای همراهی اروپا با آمریکا


به‌رغم شکاف بین کشورهای اروپایی بر سر همراهی با آمریکا در مسئله برجام، اما روزنامه وال‌استریت‌‌ژورنال از افزایش حمایت‌های اروپا از تحریم‌ ایران خبر داده‌ است. روزنامه وال‌استریت‌ژورنال نوشته در جریان دیدار وزرای خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ روز دو‌‌‌‌شنبه تصمیمی در این راستا گرفته نشد زیرا برخی از کشور‌‌‌‌ها هنوز قانع نشده‌اند که اعمال تحریم‌های جدید ترامپ را از خروج از برجام منصرف کند. با وجود این، منابع مطلع از رایزنی‌های انجام شده در روز دو‌‌‌‌شنبه می‌گویند وزرای خارجه اتحادیه اروپا در آستانه توافق بر سر این موضوع هستند که لازم است در این باره اقدام شود. وزیر خارجه دانمارک گفت:«فکر می‌کنم اکثریت کشورهای اروپایی بر این باورند که لازم است در زمینه تحریم‌‌‌‌‌ها گام‌های بیشتری برداشته شود». وزیر خارجه ایرلند می‌گوید:«ممکن است کشورهای اروپایی تا قبل از ضرب‌الاجل 12 می‌ برای تحریم‌های جدید علیه ایران اقدام کنند». به نوشته وال‌استریت‌ژورنال، میان وزرای خارجه اتحادیه اروپا رایزنی‌‌‌‌‌هایی برای اعمال تحریم‌‌‌‌‌هایی علیه اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وجود دارد. همزمان با نشست اتحادیه اروپا، روسیه بار دیگر حمایت خود را از برجام اعلام کرد. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در دیدار با مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو، با بیان اینکه سیاست کرملین همچنان حمایت و حفظ برجام است و هیچ تغییری را در این زمینه نمی‌پذیرد، گفت:«انتظار است اروپا همچنان به تعهداتش پایبند باشد و تسلیم خواسته‌های آمریکا نشود.»


منبع: جوان


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب