طرح موضوع «صلح جامع و دائم با تلآویو» بیانگر اضمحلال اتحادیه عرب است
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ نشست سران اتحادیه عرب در ظهران عربستان روز یکشنبه در حالی پایان یافت که سعودیها در ایجاد صف واحد علیه ایران شکست خوردند و کشورهای عربی در موضوع فلسطین، اقدام دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا را در به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل محکوم کردند.
باوجود این، در بیانیه پایانی بیست و نهمین نشست اتحادیه عرب کشورهای عربی موضعی دوپهلو نسبت به موضوع فلسطین اتخاذ کردند و از سویی مقابل ترامپ و دولت آمریکا ایستادند و خود را متعهد به ادامه حمایتهای لازم از قدس تا پیروزی در موضوع فلسطین دانستند و از سوی دیگر موضوع «صلح جامع و دائم با تلآویو» را مطرح کردند.
کلیدواژهای که البته پیش از این سیگنالهایی از آن مطرح شده بود، چنانکه روزنامه الریاض، چاپ عربستان همان روز در گزارشی با عنوان «نشست ظهران؛ صلح با اسرائیل و مقابله با ایران»، مدعی شد: «امروز اعراب هیچ گزینهای جز مصالحه با اسرائیل و امضای توافقنامه صلح جامع ندارند و باید به مقابله با پروژههای ایران در منطقه و برنامه هستهای آنها بپردازند و جلوی مداخلههای تهران را در کشورهای عربی بگیرند. این، گزینهای است که نمیتوان از آن گریخت یا آن را به تاخیر انداخت.»
حمیدرضا ترقی، کارشناس امور بینالملل در گفتوگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره بند موسوم به «صلح با اسرائیل» که در بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب مطرح شد، گفت: «به واقع کلیدواژه صلح با اسرائیل ناشی از سرسپردگی سران عرب به آمریکا و خیانتشان به آرمان ملت فلسطین و ملتهای عربی است که 70 سال با اشغالگری صهیونیستها آواره کشورهای مختلف شدند و سرزمینشان را از دست دادند. این شعار نقطه مقابل آرمان امت اسلامی است و بهطور قطع نه تنها قابل پیاده شدن و عمل نیست، بلکه سران عربی که دست به چنین خیانتی بزنند و با اسرائیل از درِ سازش و صلح در آیند، در میان ملتهایشان جای نخواهند داشت و ممکن است موجب تنفر بیشتر ملتهای اسلامی از خود شوند.»
وی افزود: «در آرمان ملتهای اسلامی صلح با اسرائیل و کنار آمدن و سازش با صهیونیستها در نیم قرن گذشته آزمایش شده و همه تلاشها در راستای صلح بی نتیجه بوده است، زیرا هدف صهیونیستها سلطه بر ملتهای اسلامی و آمریکا بهدنبال تسلط نظامی و راهبردی اسرائیل بر امت اسلامی است و از این رژیم بهعنوان ابزاری برای تفرقه و جدایی میان مسلمانان استفاده میکند. بنابراین کلیدواژهای که در این دوره از اجلاس اتحادیه عرب بهطور علنی مطرح شد، نشان دهنده سقوط و اضمحلال اتحادیه عرب و نویدبخش شکلگیری یک جبهه جدید عربی در منطقه است که مخالف اسرائیل هستند و اتحادیه عرب را در راستای آرمانهای اسلامی و ملت فلسطین همراهی میکنند.»
این کارشناس امور بینالملل در پاسخ به این سوال که «چرا کشورهای عربی در نشست ظهران، خلاف نشستهای دیگر عربی موضعی ثابت علیه ایران نداشتند؟» تصریح کرد: «ما شاهد بودیم در این اجلاس عربستان نتوانست اعراب را بر سر یک میز درباره ایجاد موضعی واحد علیه ایران قانع کند و در نهایت سران عرب در بیانیه پایانی بیست و نهمین نشست هیچ موضوعی را درباره نقش و نفوذ ایران در منطقه مطرح نکردند. این موضوع نشان دهنده آن است که کشورهای عربی با یک واقعیتی غیر قابل انکار مواجه هستند و آن پیشگامی ایران در مبارزه با تروریسم و تکفیریها در منطقه و دفاع جانانه و مخلصانه مدافعان حرم از حریم ملتهای عربی همچون عراق، سوریه، لبنان و یمن است.»
وی افزود: «این موارد نشان میدهد که کشورهای عربی حقیقت و ماهیت تلاشهای ایران را در منطقه دریافتهاند که با لفاظیها و تبلیغات غلط آمریکا و اسرائیل بهطور کامل مغایر است و ایران تنها مدافع آرمان فلسطین در منطقه است و تنها مدافع تمامیت ارضی ملت عراق، سوریه و لبنان بهشمار میرود. این نکتهای است که نمیتوان نادیده گرفت و استفاده از لفظ نفوذ برای کشوری که هیچ انتظاری از کشورهایی که از آنها دفاع کرده است، ندارد و صرفا حامی مظلوم میباشد، نادرست است. بنابراین کشورهای عربی از برخورد مستقیم با ایران خودداری میکنند و همراهی با عربستان و کشورهای مزدور عرب را به زیان خود میدانند.»
به گزارش آنا، سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در نشست اتحادیه عرب موضوع شکایت از یمن را به شورای امنیت مطرح کرده است. موضوعی که این فرضیه نگران کننده را ایجاد میکند که ممکن است سعودیها این را دستاویز و بهانه خود قرار دهند و با حمله ساختگی به شهرهای مقدس شیعیان، همچون مکه و مدینه بخواهند مسئولیت آن را به گردن یمنیها بیندازند.
حمیدرضا ترقی احتمال وقوع چنین فرضیهای را تقریبا ناممکن میداند و میگوید: «اصولا عربستان در برابر یمن بهطور کامل منفعل شده است و باوجود همه سلطهپروازها و تخریبهایی که انجام داده نتوانسته است اراده ملت و ارتش یمن را متزلزل کند و آنها را در مبارزه برای استقلالشان به عقب براند. بنابراین امروز ارتش یمن نه تنها قدرتمندتر از گذشته شده بلکه در حال دست یافتن به تواناییهایی است که این تواناییها بهطور کامل آینده عربستان را با خطر مواجه میکند.»
وی افزود: «موشکهای تقویت شده یمن بهوسیله ارتش این کشور در حال نشانهروی به سوی مراکز نفتی، امنیتی و حساس عربستان است و طبیعی است که سعودیها در یک موضع ضعف و انفعال در برابر ارتش یمن قرار گرفته است. این واقعیت موجب شده است تا آنها برای نجات خودشان از گردابی که ایجاد کردهاند دست به هر اقدامی بزنند. آنها در این راستا تلاش کردهاند تا کشورهایی را واسطه کنند تا این جنگ خاتمه و فشارهای اقتصادی ناشی از این جنگ بر عربستان کاهش یابد. همه اینها عاملی شده است تا عربستان بهدنبال شکایت در سازمان ملل متحد برآید و اینکه بتواند با خودزنی یمن را محکوم کند، احتمال ضعیفی دارد، زیرا شیوههایی که در گذشته آمریکاییها به کار بردند نتیجه نداده است. همانطور که پیشتر دیدیم خانم نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نتوانست در محکوم کردن ایران به نتیجهای دست یابد، که اگر آن ادعا به نتیجه میرسید عربستان هم میتوانست ادعاهای خود را درباره یمن به نتیجه برساند. بنابراین شکست آمریکا در این زمینه قطعا شکست عربستان را به همراه خواهد داشت و امکان اینکه اینها بتوانند چنین اتهاماتی را به یمن وارد کنند بسیار ضعیف است.»
انتهای پیام/