دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 اسفند 1396 - 17:52

بزرگداشت محمود بهزاد و روز زیست شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد

مراسم بزرگداشت دکتر محمود بهزاد پدر علم زیست شناسی نوین ایران و روز زیست شناسی با حضور تعدادی از مسئولان، استادان و دانشجویان به همت گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در سالن اجتماعات علامه شهیدی برگزار شد.
کد خبر : 267858

به گزارش خبرگزاری آنا از بروجرد، در این مراسم، فیلم کوتاه و مستند معرفی پروفسور محمود بهزاد که توسط دانشجویان گروه زیست تهیه شده بود پخش شد.


در این فیلم پروفسور بهزاد چنین معرفی شده بود: محمود بهزاد در 22 اسفند سال 1292 شمسی در رشت به دنیا آمد. دوره ی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شهر رشت گذراند. سپس در سال 1314 رشته ی علوم طبیعی و تربیتی را در دانشسرای عالی به اتمام رسانید. وی در سال 1324 تحصیلات خود را در دانشکده داروسازی دانشگاه تهران آغاز نمود و در سال 1328 موفق به اخد مدرک دکترای داروسازی گردید. همزمان با اخذ مدرک دکترای داروسازی، فعالیت خود را بر تهیه ی کتاب های درسی و کمک درسی متمرکز ساخت. دکتر بهزاد از سال 1340 تدریس علوم طبیعی به زبان فرانسوی را در دبیرستان فرانکوپرسان (رازی ) عهده دار شد. در همین مدت با دانشگاه آزاد ایران قبل از انقلاب اسلامی به عنوان «ویراستار ارشد » همکاری داشت. حاصل این دوره تألیف حدود 50 عنوان کتاب بود. محمود بهزاد را می‌بایست یکی از ستاره‌های پرفروغ آسمان جنبش علمی کشور دانست که فضای حرکت‌های علمی در ایران امروز، مرهون دستاوردها و تلاش پیشگامانی همچون اوست که زندگی خود را وقف علم و دانش، آموزش، تحقیق، تالیف و ترجمه کردند. دکتر محمود بهزاد، پدر علم زیست‌شناسی نوین کشوردر سن ۹۴ سالگی در گذشت.


دکتر حسین لاری یزدی از استادان گروه زیست شناسی واحد بروجرد هم پروفسور محمود بهزاد را یکی از بزرگان علمی کشور و پدر زیست شناسی نوین ایران عنوان کرد و چند عنوان از تألیفات مهم وی را برشمرد.


وی سپس با طرح این سوال که زیست شناسی به چه کار می آید و جایگاه علم زیست شناسی در کشور کجا قرار دارد؟ زیست شناسی را یکی از شاخه های علوم تجربی عنوان کرد و شاخه های متنوع این رشته را در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد معرفی کرد.


لاری یزدی زیست شناسی را یکی از رشته های کاربردی عنوان کرد و افزود: «به دلیل همین کاربرد فراوان، این رشته به سرعت در جهان امروزی در حال توسعه است و از رشته‌هایی است که بیشترین حجم تولید علم را در زمینه علوم ژنتیک به خود اختصاص داده است.»


این استاد برجسته دانشگاه آزاداسلامی واحد بروجرد خاصیت علم زیست شناسی نوین را اینگونه بیان کردند: «در زیست شناسی نوین از جزء نگری به کلی نگری می‌رسیم.»


وی در این زمینه به "سلولهای بنیادی" و کاربردهای آن اشاره کرد و گفت: «سلولهای بنیادی قدرت تقسیم زیادی دارند و با تمایز بافتهای مختلف بدن را به وجود می آورند.»


عضو هیأت علمی واحد بروجرد اظهار کرد: «درپنجاه سال گذشته علم زیست شناسی پیشرفت زیادی داشته است، حجم اطلاعات داده ها، یافته ها بسیارزیاد شده است که برای بررسی آنها نیاز به استفاده از نرم افزارهای متعدد و مختلفی است که درحوضه علوم انفورماتیک قابل پیگیری هستند و برای بررسی یک روند تحقیقاتی از دید شبکه ایی استفاده کنیم. به طورمثال برای بررسی یک اندامک مثل ریبوزوم سایر اندامکها را نیز در حیطه بررسی خود بیاوریم زیرا امواج و اثرات جانبی همه اجزاء یک سیستم باعث به وجود آمدن مسئله دریکی از اجزا می‌شود.»


وی با ذکر مثالهای از پیشرفتهای ژنتیک گفت: «درگذشته چنین برداشت می شد که بیماریها براثر اختلال ژنی زیاد دریک ژن ایجاد می‌شوند اما امروزه یافته های جدید نشان می‌دهند که بیماریها براثراختلالات ژنی کم درچند ژن ایجاد می‌شوند.»


لاری یزدی از دیگر کاربردهای سلولهای بنیادی را ترمیم بافتهای آسیب دیده، ضایعات نخاعی، آسیبهای قلبی بر اثر سکته، رماتیسم و تخریب مفاصل، دیابت نوع اول و تولید اندام و بافت مصنوعی عنوان کرد.


وی با تشویق دانشجویان به مطالعه عمیق و جدی درعلم زیست شناسی، توصیه کرد دریکی از رشته های زیست شناسی به صورت تخصصی مهارت کسب کنند ودرکنارآن به سایر نیازهای علمی خود بیافزایند.


در این مراسم دکتر ابولفضل عرب جوشقانی استاد گروه زیست شناسی و معاون دانشکده علوم پایه و دکتر الهه ادهم فومنی مدیرگروه زیست شناسی واحد بروجرد هم به ایراد سخن پرداختند.


از استاد ارزشمند و صاحب نام دکتر عبدالکریم چهرگانی‌راد به پاس تلاش ها و کوشش های کم نظیر وی برای ارتقاء سطح علمی این سرزمین هم با اهداء تندیس، لوح و یک هدیه نفیس قدردانی شد.


همچنین از دانشجویان برتر و استادان رشته زیست شناسی نیز با اهدا تندیس و لوح یادبود قدردانی شد.


پخش کلیپ از زندگی دانشجویی گروهی از دانشجویان زیست شناسی واحد، اجرای زیبای استند آپ کمدی واشاره به مسائل دانشجویی و اجتماعی با زبان طنز ادبی واجرای موسیقی سنتی به صورت زنده(دف نوازی) توسط استاد صاحب سبک مهدی حبیبوند، صندلی داغ با استادان و هنرنمایی دانشجو فاطمه تقوی جهت نقاشی چهره دکترمحمود بهزاد از دیگر برنامه هایی بودند که در این مراسم اجرا شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب