17 تصمیم غلط منجر به بحران صندوقهای بازنشستگی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، علی ربیعی با حضور در برنامه پایش در پاسخ به نخستین سوال در خصوص وضعیت مالی بنگاه های اقتصادی زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: متاسفانه در بسیاری از مواقع موضوع بنگاهداری به ویژه شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) غلو می شود. متاسفانه اعلام می کنند شستا ۵۰ درصد از اقتصاد کشور را در اختیار دارد اما همینجا اعلام میکنم سهم این شرکت نه از کل اقتصاد بکله از بازار سرمایه فقط ۹ درصد است. فعالیت اقتصادی صندوقهای بازنشستگی منحصر به ایران نیست و در همه کشورهای دنیا وجود دارد گفت: در برخی از کشورها میزان سرمایه گذاری صندوق ها در GDP به هیچ وجه قابل مقایسه با ایران نیست. اما این واقعیت را باید بدانیم ما در ایران در برهه ای از زمان با یکسری تصمیمات غلط و پیچیده برای صندوق ها بحران ایجاد کردیم.
ربیعی افزود: به طور کلی صندوق های بازنشستگی در یک اقتصاد سالم باید بتوانند فعالیت اقتصادی کنند اما در دولتهای مختلف پول این صندوق ها به موقع داده نشد. از طرفی با تصمیات غلط تعهدات صندوقها را افزایش دادند؛ متاسفم بگویم که تعهدات صندوق تامین اجتماعی را ظرف ۴ سال دو برابر کردند. از یک طرف میزان پولی که باید به صندوق ها داده می شد تا با مدیریت خود در فضای اقتصادی سالم سرمایه گذاری کنند سهم آنها پرداخت نشد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: اما در کشور ما چه اتفاقی برای صندوق های بازنشستگی رخ داد تا امروز این صندوق ها زمین گیر شوند؟ ۱۷ تصمیم غلط در حوزه نظام بازنشستگی و بیمه ای اتخاذ شد. امروز نسبت ورودی و خروجی در صندوق بازنشستگی فولاد یک به ۱۰ شده است؛ به این معنا که به ازای هر یک نفر کارکن، ۱۰ نفر بازنشستگی دریافت می کنند.
وی افزود: به جای اینکه پول و سهم صندوق ها را برای سرمایه گذاری بدهند، شرکت های زیان ده را بدون اختیار به صندوق ها تحمیل کردند. متاسفانه ناظران اقتصادی وقت و مجلس در آن زمان به این سیستم غلط اعتراض نکردندتا امروز که با مسئله صندوق های بازنشستگی مواجه شدیم. همینجا اعلام می کنم من از زمره کسانی بودم که برای اولین بار در یکی از جلسات غیرعلنی مجلس آژیر بحران صندوق های بازنشستگی را کشیدم.
برخی شرکتهای تحمیل شده به صندوق ها ۲ درصد هم بازدهی سرمایه ندارند
ربیعی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ درصد بهره وری ما از صندوق ها ناشی از ۲۰ درصد سرمایه گذاری آگانه خودمان است تصریح کرد: در حال حاضر برخی شرکت هایی که واگذار شدند به اندازه ۲ درصد هم بازدهی سرمایه ندارند. امروز شرکتی در مجموعه یکی از صندوق ها فعالیت می کند که ۸ هزار نیروی کار اضافی دارد. همچنین شرکتی اخیرا به یکی از صندوق ها واگذار شده که حدود ۵ هزار نیروی کار مازاد دارد. ما امروز داریم تیمار داری می کنیم.
وی افزود: بنابراین من می خواهم بگویم سیاست غلطی در دوره ای رخ داده اما بدون اینکه هشداری داده شود امروز تبدیل به بحران شده است و خروج از بنگاه داری را در صندوق ها آغاز کردیم.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با تاکید بر اینکه ما ناگزیر به ارتقای بازدهی سرمایه گذاری در کشور هستیم گفت: ما سیاست های استخراج صندوق های سود آور استراتژیک، زیان آور و سود آور خارج از استراتژی را دنبال کرده ایم و خروج از بنگاه داری را برای سال ۹۸ هدفگذاری کرده ایم.
مردم باور کنند که داریم با فساد مقابله می کنیم
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه کسی نمی تواند ادعا کند فساد از بین می رود گفت: فساد را باید محدود کرد. چون هر جا نفس انسان باشد فساد قطعا رخ می دهد اما حتما باید یک نظام ساختارمند برای مقابله با فساد در پیش بگیریم.
ربیعی با اشاره به اینکه چند پدیده به فساد دامن می زند که یکی از عوامل توسعه آن، بزرگ جلوه دادن فساد است تاکید کرد: من منکر فساد و فراینده های فساد نیستم اما ۲ موضوع برخورد سیاسی با فساد و نگاه غیر واقعی به آن، به فساد دامن می زند. فساد ریشه در مسائل سیاسی ندارد بکله ریشه آن را باید در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جستجو کرد.
وی ادامه داد: تا زمانیکه سیستم ها توسط صاحبان آن اداره نشود فساد وجود دارد. بین ساختارهای فساد ساز، فساد گستر و فساد سوز ارتباط وجود دارد که باید در این زمینه ساختاری عملی کنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره برخورد خود با فساد در این وزارتخانه گفت: علاوه بر صدور بخشنامه هایی در این زمینه، یکی از اقداماتی که انجام داده ام این است که اگر فردی در مجموعه وزارتخانه و شرکت های وابسته در بیش از یک هیئت مدیره عضویت داشته باشد، حتی اگر عضویت وی منع قانونی نداشته نباشد باید با مجوز من و البته بدون دریافت حقوق فعالیت کند.
مردم فساد در بدنه وزارت کار را گزارش دهند
ربیعی با بیان اینکه مردم اعم افراد حقیقی و حقوقی در صورت مشاهده هر گونه تخلف و فساد در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می تواند موضوع را از طریق کانال تلگرامی sandogh_shafaf@ گزارش دهند گفت: ما باید سرمایه اجتماعی را در کشور توسعه و فرهنگ سازی کنیم. مردم باور کنند که ما مسئولان با فساد برخورد می کنیم. به عنوان مثال در نظام پرداختی امروز در ساختارهای رسمی پرداخت های غیر متعارف نداریم؛ این حق مردم است که بدانند یک وزیر چقدر حقوق دریافت می کند.
حقوق کارگران سالها از تورم عقب مانده است
وزیر کار در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به سوالی در خصوص حقوق کارگران و عدم درک مسئولان از زندگی کارگری گفت: مردم حق دارند احساس کنند سطح زندگی مسئولان شاید با آنها فاصله دارد. اما واقعیت این است که من خودم به عنوان وزیر در جامعه تردد می کنم؛ خرید می کنم. تمام اقوام من جنوب شهری هستند و با آنها رفت و آمد دارم. محیط اجتماعی زندگی من به عنوان وزیر همین است. ولی مردم این را بپذیرند که وزرا محدویت زمانی دارند و نمی توانند در جامعه حضور داشته باشند.
ربیعی با بیان اینکه حقوق کارگران سالها از تورم عقب مانده است گفت: اما از ابتدای دولت یازدهم تلاش کردیم سالانه میزان افزایش دسمتزد بیش از نرخ تورم باشد. منکر مشکلات زندگی کارگران نیستم ام اگر از من بپرسید مسیری که برای اصلاح این امور می رویم چگونه است پاسخ می دهم مسیر را در جهت اصلاح ساختارها درست انتخاب کردیم.
وی افزود: من به عنوان وزیر کار باید مراقب کارفرما و تولید کننده نیز باشم. در این شرایط اما من می توانم حداقل دریافتی یک کارگر را از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به یکباره به ۲ میلیون تومان افزایش دهم؟ ما باید یک شیبی را در نظر بگیریم که تولید کشور از بین نرود و کارفرما بتواند فعالیت کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: امسال حداقل دستمزد را بیش از نرخ تورم افزایش می دهیم تا قدرت خرید ضعیف شده کارگر را طی چند سال بازگردانیم. ما ناگزیریم که با یک سیاستگذاری این شرایط را اصلاح کنیم.
جوانان ما امروز احساس نا امیدی دارند
ربیعی در بخش دیگری از اظهاراتش به ناامیدی در بین جوانان اشاره کرد و گفت: به جوانان توصیه می کنم به دنبال کارهای بزرگ نباشند. از کارهای کوچک شروع کنید و به دنبال موفقیت های کوچک باشید. متاسفانه امروز یک حس ناامیدی در بین جوانان وجود دارد و احساس می کنند هر فعالیتی که انجام دهند باز هم موفقت نمی شوند.
وی ادامه داد: دهه شصتیها نعمتی هستند که می توانند موتور محرک اقتصاد باشند. من از متولدین دهه شصت می خواهم با مهارت آموزی آشتی کنند و به موفقیت بی اندیشند. ما و جوانان ما امروز به موفقیت نیاز دارند و این امید به موفقیت باید در آنها زنده شود.
انتهای پیام/