کاهش 6 درصدی سزارین در نخستین بارداری
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، «سید ابوالفضل هاشمی اصل» سهشنبه 8 اسفند در یک کنفرانس خبری گفت: عمل سزارین در بارداری اول در سال 93 بین 33 تا 35 درصد زایمانها را شامل میشد اما این عدد امروز به 27 درصد رسیده است.
او در عینحال تاکید دارد که عدد مطلوب در این آمار 15 تا 23 درصد است و هنوز تا رسیدن به سطح قابل قبول فاصله داریم.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ماحصل کاهش زایمان سزارین، کاهش مرگ و میر مادر و نوزاد و چسبندگی جفت بوده است.
هاشمی با بیان اینکه طی سالهای 92 تا 95 شاهد کاهش 40 درصدی مرگ و میر مادران باردار بودهایم، گفت: در سال 92 از هر 100 هزار تولد، 18 تولد منجر به مرگ مادر میشد که این عدد در پایان سال 95 به 5 مورد کاهش یافت.
او به کاهش آمار مرگ نوزادان در 2 ساعت اول بعد از تولد طی سالهای 92 تا 95 اشاره و خاطرنشان کرد: این آمار نیز از 3.8 مرگ در هزار تولد به 1.1 در هزار تولد کاهش یافته است.
هاشمی با بیان اینکه ترویج زایمان فیزیولوژیک و بدون درد از برنامههای آینده وزارت بهداشت است، لزوم تغییر نگرش مادران به زایمان طبیعی را برای دستیابی به هدف مد نظر در این برنامه ضروری دانست و همراهی رسانهها را امری مهم توصیف کرد.
مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی و هتلینگ معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز ضمن تبریک هشتم اسفند، روز بسیج جامعه پزشکی، گفت: گرچه موضوع ترویج زایمان طبیعی از گذشته جزو برنامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده است اما، از زمان اجرای طرح تحول نظام سلامت، به یکی از برنامه های ویژه بحث ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین تبدیل شد و در این زمینه دستورکارهایی به دانشگاه های علوم پزشکی، ابلاغ شده است.
هاشمی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت و توجه به ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین، تعرفه زایمان طبیعی در مراکز دولتی صفر شد؛ همچنین اجرای این برنامه ها در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه سیاست های جمعیتی اجرا شد که دستاوردهای خوبی به همراه داشت.
رییس اداره مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: اجرای یک برنامه و استمرار آن به اقداماتی نیاز دارد که در همین راستا، دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز خدمات چشمگیری برای توسعه زایمان طبیعی انجام شده است.
ثریا شفیعی بهینه سازی اتاق های زایمان را یکی از اقدامات دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه معرفی و با بیان اینکه فارس در این رابطه رتبه اول کشور را دارد، گفت: بیش از 40 کارگاه زایمان فیزیولوزیک برگزار شده است؛ همچنین مادران به شرکت در کلاس های آمادگی زایمان طبیعی تشویق می شوند و در بیشتر واحدهای زایمان، کلاس های آمادگی زایمان طبیعی برگزار می شود؛ مادران باردار به همراه همسر یا یکی از نزدیکان خود در کلاس ها شرکت می کنند و آموزش های لازم را فرا می گیرند.
او اضافه کرد: تمام شرایط و تمهیدات برای مادران باردار انجام می شود تا بر اساس قوانین و دستور کارهای وزارت بهداشت، زایمان طبیعی یا سزارین انجام شود؛ ایجاد مراکز پایش مراقبت های بالینی برای پیگیری مادران باردار پرخطر از دیگر اقداماتی است که از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد و پس از آن، در تمام کشور مراکز پایش مراقبت های بالینی ایجاد شد.
رییس اداره مامایی دانشگاه، با اشاره به اهمیت آموزش به مادران از انجام بیش از هشتاد هزار زایمان طبیعی به صورت رایگان در شیراز، خبر داد.
بیمارستان شوشتری؛ تنها مرکز دولتی مجری زایمان فیزیولوژیک در شیراز
رییس بیمارستان مادر و کودک شوشتری شیراز نیز با بیان اینکه بیمارستان مادر و کودک شوشتری یک بیمارستان خیریه است، توضیح داد: این بیمارستان دارای دو بخش اصلی درمانی و پشتیبانی است که بخش درمانی شامل دو قسمت کلینیکی و پاراکلینیکی است؛ همچنین بخش های مختلفی مانند بخش نوزادان، بخش مراقبت های ویژه نوزادان، بلوک های زایمانی، داروخانه، ماموگرافی، واحد واکسیناسیون و غربالگری بدو تولد و بخش زایمان فیزیولوژیک که بخش زایمان در آب و زایمان بدون درد در این بیمارستان، به مراجعان خدمت رسانی می کنند.
محمد مرزوقی از خدمت رسانی بلوک های زایمانی این مرکز با تجهیزات پیشرفته خبر داد و افزود: این مرکز یکی از معدود مراکزی است که در شیراز سونوگرافی سینه مادران در آن انجام می شود؛ همچنین بخش PKU یکی از مزیت های بیمارستان مادر و کودک شوشتری محسوب می شود.
او اضافه کرد: این مرکز تنها بیمارستانی است که تریاژ مادران باردار را به صورت رایگان انجام می دهد و قرار است این بخش در سراسر کشور ایجاد شود.
رییس بیمارستان مادر و کودک شوشتری، با بیان اینکه در هنگام بستری مادران باردار یک کیف بهداشتی به صورت رایگان به آنها داده می شود که تمام وسایل موردنیاز در آن وجود دارد؛ گفت: اعمال سزارین در این بیمارستان با تعرفه دولتی و بسیار ارزان انجام می شود؛ در این مرکز کمترین مداخله در زایمان انجام می شود؛ همچنین در این بیمارستان دولتی مانند سایر بیمارستان ها زایمان زیر نظر پزشک متخصص زنان و ماما انجام می شود.
مرزوقی گفت: همچنین در واحد PKU علاوه بر توزیع شیر مخصوص، مشاوره های لازم نیز به بیماران ارایه می شود؛ با هماهنگی سازمان ثبت احوال فارس کارشناس صدور شناسنامه در بیمارستان مستقر شده تا پس از تولد شناسنامه نوزاد صادر و تحویل شود؛ در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز اقدامات خوبی در بیمارستان انجام شده است.
فواید زایمان طبیعی برای مادر و کودک
مریم زارع خفری، متخصص زنان و زایمان بیمارستان مادر و کودک و شوشتری نیز با اشاره به فواید زایمان طبیعی از بسیاری جهات پزشکی، جسمی، روانی و مالی برای مادر و کودک، افزود: یکی از فواید پزشکی زایمان طبیعی، جلوگیری از مرگ مادر است؛ وقتی یک مادر سزارین می شود برای این عمل باید بیهوش شود که ریسک مرگ مادر را بالا می برد.
این متخصص زنان و زایمان، از چسبندگی جفت به عنوان یکی دیگر از عوارض سزارین نام برد و ادامه داد: مرگ و میر مادران در سزارین، هفت برابر زایمان طبیعی است؛ همچنین عفونت محل زخم جراحی یکی از عوارض دیگر سزارین است و باید بدانیم خطر ایجاد عفونت های رحمی در سزارین بیشتر است که می تواند باعث از دست دادن رحم شود؛ از دست دادن خون زیاد و آسیب به مثانه و روده ها از دیگر عوارض انجام سزارین است.
زارع خفری، خطر لخته شدن خون در پاهای مادر در زایمان طبیعی را بسیار کمتر عنوان کرد و افزود: از نظر فواید روانی نیز در زایمان طبیعی مادر هشیار است و حس می کند که در تولد نوزاد مشارکت دارد که از نظر روانی برای مادر بسیار موثر است.
این متخصص زنان و زایمان گفت: شیر مادر برای نوزاد فواید زیادی دارد؛ مادرانی که زایمان طبیعی دارند بیشتر به نوزادشان شیر می دهند؛ در زایمان طبیعی وقتی نوزاد متولد می شود به قفسه سینه نوزاد فشار وارد می شود که باعث خروج ترشحات می شود.
زارع خفری، اضافه کرد: مشکلات تنفسی نوزاد در زایمان طبیعی کمتر است و تولد نوزاد نارس در این زایمان کمتر اتفاق می افتد؛ در سزارین چون رحم دستکاری می شود دارای زخم است و در بارداری بعدی، خطر پارگی رحم وجود دارد و دردهای زایمان زودتر از موعد مقرر آغاز می شود.
در حاشیه این نشست خبری، خدمات غربالگری پایش فشار خون، قد و وزن به خبرنگاران شرکت کننده ارایه شد.
انتهای پیام/