دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نقشه جاه طلبانه محمد بن سلمان برای دستیابی به بمب هسته‌ای

عربستان سعودی که در سه سال اخیر با بمباران موشک‌های خود، یمن را به ویتنام خاورمیانه تبدیل کرده، با توسعه جاه‌طلبی شاهزاده‌های خود در اندیشه دستیابی به «سلاح‌های هسته‌ای» برآمده است تا در کنار آمریکا بر همپیمانی خود با رژیم صهیونیستی تاکید کند.
کد خبر : 263925

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، از این روست که سعودی‌ها سیاست‌های محافظه‌کارانه‌ای را در توسعه روابط با رژیم صهیونیستی در پیش گرفته‌اند و دیدارهای محرمانه‌ای با مقامات امنیتی و دفاعی تل آویو و واشنگتن برقرار ساخته‌اند. موضوعی که نیوریورک تایمز، آن را تلاشی برای دستیابی به «سلاح هسته‌ای» توصیف کرده وعنوان می‌کند که این تلاش‌ها برای مقابله با ایران در منطقه صورت می‌گیرد و سعودی‌ها علاوه بر این، تلاش می‌کنند تا در توافق برجام ایران و کشورهای غربی خلل وارد کنند تا تهران در این عرصه از ریاض عقب بماند.


نادیده گرفتن خطرات هسته‌ای عربستان از سوی آمریکا


به گفته این نشریه آمریکایی، نشانه‌های فزاینده‌ای وجود دارد که ثابت می‌کند سعودی‌ها به دنبال فعالیت‌های هسته‌ای هستند و یکی از آن دلایل نزدیکی و ارتباط هسته‌ای آنها با رژیم صهیونیستی است و به این می‌اندیشند که پس از اسرائیل دومین کشور هسته‌ای در این منطقه بی‌ثبات باشند. از این رو در همکاری با آمریکایی‌ها رآکتورهای 16گانه‌ای در طول 25 سال خواهند ساخت چرا که آمریکا این وعده را به ریاض داده است تا برای سود رساندن به شرکت‌هایش، قوانین اتمی را نادیده بگیرد و خطرات امنیتی را در جهان بالا ببرد.


گفته می‌شود عربستان سعودی قرار است ماه آینده میلادی شرکت‌هایی را که قرار است 2 رآکتور هسته‌ای در بیابان‌های نزدیک خلیج فارس بسازند، معرفی و با این شرکت‌ها قراردادهایی به ارزش چند میلیارد دلار امضا کند. «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در پاییز سال گذشته با دعوت تعدادی از شرکت‌های خارجی تولید رآکتور هسته‌ای به ریاض، از آنها درخواست کرده بود که پیشنهادهای خود را برای ساخت چنین رآکتورهایی ارائه دهند. شرکت آمریکایی «وستینگهاوس» هم از دعوت شدگان بود. در ماه نوامبر، مدیران اجرایی این شرکت‌های بزرگ تولید رآکتور، طرح‌های خود را به مقامات سعودی ارائه کردند.


به نوشته واشنگتن پست؛ این رآکتورهای هسته‌ای برای «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی عامل اعتبار و قدرت بین المللی خواهد بود و گامی در جهت تطبیق این کشور با برنامه‌های هسته‌ای کشور رقیب خود ایران است؛ اما برای دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، این رقابت یک انتخاب سخت و پیچیده بین تقویت شرکت‌های آمریکایی و مقابله با توسعه سلاح‌های هسته‌ای است. ریاض علاوه بر این در سال گذشته میلادی در قالب خرید تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری از آمریکا، سامانه پدافند موشکی تاد، مهمات هوا به زمین، ارتقای سامانه پدافندی پاتریوت، هواپیماهای پشتیبانی سبک هوایی، قایق‌های گشتی و ناو را از این کشور دریافت می‌کند.


عواقب خطرناک هسته‌ای شدن عربستان


اگر دولت آمریکا بخواهد شانس شرکت آمریکایی «وستینگهاوس» را که سابقه‌ای طولانی در ساخت رآکتورهای هسته‌ای دارد بالا ببرد، باید قوانین طراحی شده برای محدود کردن سلاح‌های هسته‌ای را تغییر دهد. این کار می‌تواند خطرات امنیتی بالایی داشته باشد و دیگر کشورهای خاورمیانه را هم ترغیب کند که چنین رویه‌ای را مانند عربستان در پیش بگیرند.


«جان وولفستهال» مشاور حوزه سلاح‌های هسته‌ای و مدیر بخش کنترل تسلیحات در «شورای امنیت ملی» آمریکا در دوره باراک اوباما، رییس جمهور سابق آمریکا، اعلام کرد: اگر سعودی‌ها بدون محدودیت بتوانند به چنین توافقی دست یابند، این مساله می‌تواند عواقب خطرناکی را در منطقه به دنبال داشته باشد و یک شکست بزرگ در سیاست هسته‌ای آمریکا در 50 سال گذشته محسوب می‌شود.


این مساله همچنین می‌تواند یک آزمون برای سیاست خارجی ترامپ و قابلیت چانه زنی او باشد. ترامپ «جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد او و «ریک پری» وزیر انرژی آمریکا سال گذشته میلادی به ریاض، پایتخت عربستان سعودی سفر کردند و با ولیعهد این کشور گفت وگوهایی داشتند تا بتوانند قراردادهای بزرگی را برای شرکت‌های آمریکایی به وجود آورند. قوانین مهم برای فروش تجهیزات هسته‌ای به عربستان سعودی در یک سند به نام «توافق 123» قید شده است. در واقع آمریکا 123 توافق با 27 کشور مختلف جهان دارد.


عربستان سعودی اعلام کرده است که باید حق غنی سازی اورانیوم و استخراج معادن خود را در حالی که به «پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای» پایبند است، داشته باشد.


برخی کارشناسان بر این باورند که اگر آمریکا این رآکتورهای هسته‌ای را برای عربستان سعودی نسازد، شرکت «روس اتم» روسیه و یا «گروه ساخت و مهندسی هسته‌ای چین» چنین توافق‌هایی را با ریاض امضا خواهند کرد. اعتراف دیپلمات عربستانی به هسته‌ای شدن ریاض شایعات مربوط به برنامه‌ها و نیات هسته‌ای عربستان در سال 1994 بر سر زبان‌ها افتاد، زمانی که «محمد الخیلوی» دیپلمات عربستان در سازمان ملل، از پست خود کناره گیری کرد و از آمریکا تقاضای پناهندگی سیاسی کرد. او طی چند مصاحبه‌ای که انجام داد، مدعی شد که کشورش در تعدادی طرح برای دستیابی به توانایی هسته‌ای درگیر بوده است. وی خاطر نشان کرد که به دنبال جنگ 1973 اعراب- اسرائیل برنامه تسلیحاتی براساس دستور شاهزاده «سلطان ابن عبدالعزیز» بنا نهاده شد.


بسیاری از گزارش‌ها بر این امر اتفاق نظر دارند که واحدهای نظامی پاکستان در دفاع از پادشاهی عربستان در موقعیت‌های فراوانی همکاری داشته‌اند و در عوض عربستان کمک‌های مالی فراوانی را به برنامه هسته‌ای پاکستان ارائه داده است. زمانی که شاهزاده سلطان ابن عبدالعزیز از کارخانه غنی سازی اورانیوم و تاسیسات تولید موشک پاکستان در سال 1999 بازدید کرد، شبهات درباره همکاری هسته‌ای این دو کشور افزایش یافت. این بازدید درست پس از آزمایشات هسته‌ای پاکستان صورت گرفت. تلاش‌های عربستان سعودی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای در حالی صورت می‌گیرد که «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه عربستان تلاش‌های صلح آمیز هسته‌ای کشورمان را «غیر قابل قبول» توصیف می‌کند و خواستار افزوده شدن «بند غروب» در توافق هسته‌ای ایران با 6 قدرت جهانی است.


اما آقای بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته در نشست خبری خود در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر همکاری‌های هسته‌ای عربستان و آمریکا تاکید کرد که باید این را بیشتر طنز تلقی کرد چرا که عربستان از توانمندی‌ها و زیرساخت‌های لازم در این زمینه برخوردار نیست و هر چیزی را در جهان نمی‌توان با دلار و پول خرید و نگهداری کرد.


وی افزود: این موضوع حساسی است و باید آن را در یک فضای جنگ روانی و تبلیغات خاص در دورانی که روابط عربستان و آمریکا وضعیت خاصی دارد بررسی کرد. موضوعی است که مورد توجه ماست و آن را دنبال خواهیم کرد.


به نظر می‌رسد، مقامات غربی تمایلی به افزایش کشورهای دارای سلاح هسته‌ای ندارند و در مورد عربستان سعودی سعی دارند با تجهیز این رژیم به تسلیحات و جنگ افزارهای غیرهسته‌ای مانند موشک و جنگنده، جاه طلبی‌های نظامی عربستان را ارضاء کنند.


به بیان دیگر، با توجه به احتمال افراطی شدن هیات حاکمه عربستان و احتمال دسترسی تکفیرهای افراطی به تسلیحات هسته‌ای در آینده، غرب به قمار هسته‌ای در رابطه با عربستان دست نزند. هرچند آمریکا قول ایجاد سپر دفاع موشکی در خلیج فارس و ایجاد چتر هسته‌ای برای این کشورها را به شیخ نشینان داده است.


منبع: صبح نو


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب