دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ششمین جشن کارگردانان سینمای ایران برگزار شد

مهرجویی: خانه سینما در بحث ممیزی ورود کند/ درویش: از 1200 شهر، فقط 64 شهر سینما دارند

ضیافت افطار و ششمین جشن کارگردانان سینمای ایران شب گذشته (چهارشنبه 10 تیرماه) با اجرای امیرشهاب رضویان و با حضور اعضای کانون کارگردان و بسیاری از سینماگران در پردیس سینمایی ملت برگزار شد
کد خبر : 26286

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، این مراسم با پخش چند قطعه تواشیح آغاز شد و پس از آن نماهنگی در مورد 175 غواص شهید به نمایش در آمد.


در ادامه مراسم کمال تبریزی رئیس کانون کارگردانان سینمای ایران ضمن خیرمقدم به حضار گفت: «امیدورام شب خوبی در کنار هم داشته باشیم. امسال سعی کردیم سیاست‌های برگزاری جشن را همسو و همراستا کنیم با خانه سینما و خودمان را با آنها همراه و هماهنگ کنیم. قصدمان این است که مشکلات و معضلاتی که در دوره‌های گذشته وجود داشت دست در دست هم برطرف کنیم.»


وی ادامه داد: «امیدوارم مشکلاتی که گریبان سینما را گرفته هر چه زودتر برطرف شود و بتوانیم در کنار هم آینده روشنی را برای سینمای ایران رقم بزنیم. ما باید دور هم جمع شویم و فکر کنیم چطور می‌توانیم مشکلات سینمای ایران را حل کنیم.»


بخش بعدی مراسم تقدیر از روسای سابق کانون کارگردانان بود.


صمدی: به جرم پیشکسوت بودن فیلمم را به بخش مسابقه سینمای ایران راه ندادند


یدالله صمدی که به عنوان نخستین رئیس کانون برای تقدیر روی سن فراخوانده شده بود، گفت: «دوست دارم یک چیز را از صمیم قلب باور کنم و آن این است که همه اعضا و صنوف مختلف خانه سینما واقعا باهم و در کنار هم هستند و برای رسیدن به این باور تنها به یک کلمه نیاز داریم و آن هم وحدت میان صنوف است.»


وی تصریح کرد: «مدیران می‌آیند و می‌روند و تنها ما می‌مانیم. اما دیدن اینکه برخی از ما راحت‌تر تسهیلات می‌گیرند و درها راحت‌تر به روی آنها باز می‌شود، ناراحت‌کننده است.»


وی ضمن یادآوری و اشاره به اینکه آخرین اثرش (پدر آن دیگری) از بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر خارج شد، بیان کرد: «در این دوره از جشنواره فیلم فجر به بهانه اهمیت دادن به جوانان و به جرم پیشکسوت بودن فیلم من را به بخش مسابقه سینمای ایران راه ندادند. شاید بهتر بود می‌گفتند فیلم خوب نبوده و در شأن جشنواره فیلم فجر نبوده که البته این طور هم نبود.»


این کارگردان پیشکسوت تاکید کرد: «این مساله برای من مشکلاتی را به دنبال داشت که از آن جمله می‌توانم به از دست دادن حامیان مالی خود اشاره کنم که در نهایت باعث به وجود امدن شرایط نامساعد مالی برایم برای من شد. در این میان انتظار داشتم کانون کارگردانان سینمای ایران واکنشی نشان دهد و از من به عنوان یکی از اعضای کانون حمایت کند.»


وی ادامه داد: «این مساله را با محمدمهدی عسگرپور و فرهاد توحیدی مطرح کردم اما متاسفانه این دوستان برخورد مناسبی انجام ندادند. حتی با رییس سازمان سینمایی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این رابطه صحبت کردم اما به هیچ جا نرسیدم.»








صمدی: آقای ایوبی درب اتاق شما به روی ما باز نیست. من چندین بار تلاش کردم اما هنوز نتوانستم وارد اتاق شما شوم

وی حطاب به حجت الله ایوبی تاکید کرد: «آقای ایوبی درب اتاق شما به روی ما باز نیست. من چندین بار تلاش کردم اما هنوز نتوانستم وارد اتاق شما شوم.»


در ادامه کمال تبریزی خطاب به اعضای کانون کارگردانان گفت: «ما از حضور دوستان در شورای مرکزی کانون کارگردانان استقبال می‌کنیم و منتظریم تا بیایند و مشکلات و مسائل‌شان را مطرح کنند.»


رخشان بنی‌اعتماد به عنوان دومین رئیس کانون کارگردانان مورد تجلیل واقع شد. وی گفت: «خوشحالم و امیدوارم این شب‌ها تکرار شود و بیشتر از قبل دور هم باشیم. من دوران کوتاهی این مسئولیت را بر عهده داشتم اما دیگران بسیار بیشتر از من مؤثر بودند و امروز بعد از 25 سال، کانون به یک ثباتی رسیده است و دوستانی که هم اکنون در خانه سینما فعال هستند، کار بسیار سختی در پیش دارند.»



محمد متوسلانی سومین رئیس کانون کارگردانان نیز هنگام تجلیل گفت: «از شورای مرکزی کانون کارگردانان تشکر می‌کنم زیرا قبول مسئولیت در هر مجمع صنفی فداکاری می‌خواهد. آنها باید به گونه‌ای کار کنند که موجب گله نشود، به همین دلیل افرادی که در صنوف کار می‌کنند، آدم‌های فداکاری هستند. امیدوارم دوستان کارگردان هم بدانند که اعضای شورای مرکزی که نمایندگان آنها در خانه سینما به شمار می‌روند، بدون هیچ چشم‌داشتی برای ایجاد شرایط بهتر تلاش می‌کنند.»


محمد بزرگ‌نیا به عنوان چهارمین رئیس کانون کارگردانان گفت: «خوشحالم که یک دوره‌ای ریاست کانون را بر عهده داشتم و امیدوارم در آن دوره مثمر ثمر بوده باشم.»


نفر بعدی که مورد تجلیل قرار گرفت علیرضا رییسیان به عنوان پنجمین رئیس کانون کارگردانان بود اما به دلیل سفر در مراسم حضور نداشت و نامه‌ای برای قرائت در مراسم نوشته بود که توسط کمال تبریزی قرائت شد.


در بخش‌هایی از این نامه آمده بود: «کانون خانه من است. روزی که دوستی تماس گرفت و مرا برای حضور در جشن دعوت کرد گفتم که رسم نیست کسی را به خانه‌اش دعوت کنند. با کمال میل می‌آیم ولی متاسفانه در تاریخ جشن شما در ایران نیستم. هر چند که امروز دیگر تمایلی برای حضور در کار صنفی ندارم. ما می‌توانیم اصول مشترکی که عهد اولیه تشکیل کانون بوده را بنای کار در آینده قرار دهی. همچنین با دفاع از آزادی بیان توأم با مسئولیت‌پذیری می‌توانیم دوباره کانون‌مان را قدرتمند و الگئیی برای صنوف سینما بسازیم.»


سیروس الوند از دیگر مدیرانی بود که در این مراسم تقدیر شد و گفت: «ممنونم و خوشحالم که کانون امروز نگاه زیبایی به گذشته دارد. هرچند که فیلم من را هم از بخش مسابقه جشنواره امسال حذف کردند و من هم گله دارم اما نمی‌خواهم این شب خوب را خراب کنم. نمی‌دانم دوست عزیزم یدالله صمدی چرا اینقدر احساس ناراحتی می کند و چنین ماجرایی را جدی گرفته است. شاید به دلیل مسائل مالی و مشکلاتی است که برایش پیش آمده است.»


اسعدیان: در آن سال‌های خاکستری یک عده دشمن ضد سینما از خارج آمده بودند


همایون اسعدیان مدیر دیگری بود که مورد تجلیل واقع شد. اسعدیان ضمن آرزوی شبی خوش بیان کرد: «می‌خواهم خاطره‌ای نقل کنم که اگر روزی تاریخ ۵۰ سال کانون کارگردانان سینمای ایران نوشته شد، این خاطره در آن کتاب ثبت شود. در آن سال‌های خاکستری که یک عده دشمن از خارج آمده بودند و ضد فرهنگ و هنر و سینما بودند، ما جایی نداشتیم تا جلسات شورای مرکزی را برگزار کنیم؛ به ناچار به دفتر محمد سجادی می‌رفتیم و در آنجا جلساتمان را برگزار می‌کردیم.»








اگر امروز دور هم جمع شده‌ایم و کانون همچنان به قوت خود باقی مانده است به همت شورای مرکزی نیست، بلکه به همت تک تک افرادی است که در اینجا حضور دارند

وی ادامه داد: «در روزهایی که عرصه بسیار برایمان تنگ شده بود، یکی از دوستان گفت بیایید همه با هم استعفا بدهیم و این بار سنگین را به دوش نکشیم. خوشبختانه آن روز هیچکس این پیشنهاد را قبول نکرد و اعضای شورای مرکزی به کار خود ادامه دادند. اگر امروز دور هم جمع شده‌ایم و کانون همچنان به قوت خود باقی مانده است به همت شورای مرکزی نیست، بلکه به همت تک تک افرادی است که در اینجا حضور دارند. من فکر می‌کنم تا آخر عمرم بتوانم با افتخار بگویم که من روزی یکی از اعضای آن شورا بوده‌ام، نه رئیس آن.»


تجلیل از سه نسل از کارگردانان سینمای ایران


بخش بعدی مراسم تجلیل از سه نسل از کارگردانان سینمای ایران بود.


در این بخش همایون اسعدیان از ایرج طهماسب و حمید جبلی به عنوان کارگردانان نسل سوم تقدیر کرد.


پس از آن محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل سابق خانه سینما از احمدرضا درویش به عنوان کارگردان نسل دوم تقدیر کرد.



درویش: سهم سینمای جمهوری اسلامی ایران از عرصه سپهر نمایش دنیای اسلام کجاست؟


درویش ضمن ابراز خوشحالی از حضور در این مراسم گفت: «مجموعه اصناف سینمایی که زیر چتر خانه سینما حضور دارند، گنجینه‌های سینمای ملی ایران به شمار می‌روند و در این میان نقش کانون کارگردانان درخشان و روشن است.»


وی افزود: «معمولا هر فرد و یا هر خانواده‌ای را با توجه به گذشته آن اعتبار می‌بخشند و کانون کارگردانان سینمای ایران اعتبار خود را از اعضای خود می‌گیرد؛ اعضایی که سهم و نقش مهمی را در اعتلای سینمای ایران داشتند که از جمله این افراد می‌توان به داریوش مهرجویی، ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی و عباس کیارستمی اشاره کرد که ذخیره‌های بالنده سینمای ایران هستند. به خصوص شخصیت زنده‌یاد علی حاتمی که مفتخرم اولین جایزه خود برای فیلم سینمایی «کیمیا» را از دستان این کارگردان گرفتم.»


وی ادامه داد: «از این فرصت استفاده می‌کنم و از هم‌نسلان خود در حوزه سینما یاد می‌کنم که آنها هم در شکل‌گیری سینما بسیار تاثیرگذار بودند، کارگردانانی چون زنده‌یاد رسول ملاقلی‌پور، زنده‌یاد سیف‌الله داد، کیومرث پوراحمد، رخشان بنی‌اعتماد، تهمینه میلانی و برادرم ابراهیم حاتمی‌کیا، هنرمندانی که خوشحالم با آنها در سینما هم نسل بودم.»








هر چند حال بخشی از سینمای ایران خوب است، اما در کنار آن حال بخش مهمی از سینمای ایران هم خوب نیست

درویش با اشاره به شرایط فعلی سینمای ایران بیان کرد: «هر چند حال بخشی از سینمای ایران خوب است، اما در کنار آن حال بخش مهمی از سینمای ایران هم خوب نیست که از آن جمله می‌توان به بخش‌هایی چون تولید آثار، پشتوانه فنی، اقتصادی و نمایش فیلم‌ها اشاره کرد که در این بخش‌ها دچار بحران هستیم.»


وی متذکر شد: «مدیران سینمای ایران گرفتاری‌های بسیاری دارند و دو سوم انرژی خود را صرف پاسخگویی به مشکلاتی می‌کنند که ربطی به سینمای ایران ندارد و نمی‌توانند آن گونه که باید به سینما برسند.»


کارگردان فیلم «رستاخیز» با اشاره به اینکه همه چیز در سینما در حال تغییر است، توضیح داد: «این تغییرات به سرعت در حال انجام است و به زودی دیگر چیزی به عنوان آپارات و حتی سرور برای نمایش فیلم‌ها وجود نخواهد داشت و آثار سینمایی از طریق سیستم لیزر نمایش داده می‌شود.»


وی ادامه داد: «در میان همه مسائلی که وجود دارد سهم سینمای ایران از قدرت اقتصادی این هنر که بتواند سینما را روی پای خود نگه دارد، کجاست؟ سهم سینمای جمهوری اسلامی ایران از عرصه سپهر نمایش دنیای اسلام کجاست؟ سهم جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور شیعه از سپهر سینمای شیعه کجاست؟»


وی اظهار کرد: «ما 1200 شهر داریم که از این میان تنها 64 شهر دارای سینما است و بعد مدام از عدالت فرهنگی می‌شنویم در حالی که بسیاری از مردم ایران از دیدن کالا و تولیدات فرهنگی فیلمسازان خود محروم هستند و امکان دیدن این فیلم‌ها را ندارند و به همین دلیل فضای فرهنگی در اختیار تولیدات بیگانه قرار گرفته است.»


این کارگردان سینما در پایان صحبت‌های خود تاکید کرد: «اصلی‌ترین کسانی که می‌توانند راه را باز کنند ما و شما یعنی اهالی سینما هستیم. امیدوارم به عنوان متولیان اصلی به این امر پی‌برده و به مسئولیت‌های خود عمل کنیم.»


مهرجویی: نقد آثار من، تقوایی و کیمیایی را کسانی بکنند که شعور هنری بالا داشته باشند


پس از صحبت‌های درویش کامبوزیا پرتوی برای تقدیر از کارگردان نسل اول روی صحنه آمد و از داریوش مهرجویی به عنوان کارگردان نسل اول تقدیر کرد.


مهرجویی اظهار کرد: «سینمای ایران امروز روزهای خوبی دارد و هر روز نیز بهتر می‌شود. در جشنواره‌های جهانی می‌درخشد و نقش جوان‌ها نیز در این رشد بسیار پررنگ است. امیدوارم هر چه سریع‌تر مشکلات را هم پشت سر بگذارد و خانه سینما نیز وظایف صنفی خود را به درستی انجام دهد و از حقوق اعضای خود در برابر ظلم‌هایی که می شود، حمایت کند.»


وی ادامه داد: «امروز می‌بینیم که یک فیلم در جشنواره حضور پیدا می‌کند و جایزه می‌گیرد اما اجازه اکران نمی‌گیرد. وقتی به یک فیلم سینمایی اجازه اکران نمی‌دهند، کانون کارگردانان وظیفه دارد تا این مساله را پیگیری کند.»








مهرجویی: امروز می‌بینیم که یک فیلم در جشنواره حضور پیدا می‌کند و جایزه می‌گیرد اما اجازه اکران نمی‌گیرد. وقتی به یک فیلم سینمایی اجازه اکران نمی‌دهند، کانون کارگردانان وظیفه دارد تا این مساله را پیگیری کند

مهرجویی تصریح کرد: «در واقع اجازه اکران ندادن به یک فیلم سینمایی یک نوع بی‌حرمتی به امضای کسانی است که پروانه ساخت یک فیلم سینمایی را صادر کرده‌اند.»


وی همچنین اظهار کرد: «باید مراکزی همچون کانون و خانه سینما در بحث‌هایی همچون قضاوت فیلم‌ها و بحث ممیزی ورود پیدا کند. صنف یاید نظارت کند که برای نقد آثار پیشکسوتانی مانند من، تقوایی و کیمیایی باید از کسانی استفاده شود که شعور هنری بالایی داشته باشند و بتوانند خوب را از بد تمیز دهند. کانون کارگردانان باید بداند که چه کسانی و با چه سطح دانایی بر روی تولیدات سینمای ایران نظارت دارند و این افراد چه کسانی هستند که تبدیل به قاضی در سینمای ایران شده‌اند.»


در ششمین جشن کارگردانان سینمای ایران سینماگران برجسته‌ای همچون محمد حیدری، سیدجمال ساداتیان، کمال تبریزی، مازیار میری، داریوش فرهنگ، محمد بزرگ‌نیا، احمدرضا درویش، منوچهر محمدی، تهمینه میلانی، محمد نیک‌بین، رخشان بنی‌اعتماد، جهانگیر کوثری، یدالله صمدی، جعفر پناهی، فاطمه معتمدآریا، احمد طالبی‌نژاد، هوشنگ گلمگانی، سیروس الوند، نیکی کریمی، حمید نعمت‌الله، علی شاه‌حاتمی، مهرداد فرید، سیروس حسن‌پور، حبیب اسماعیلی، علی زمانی عصمتی، غلامرضا آزادی، بیژن امکانیان، کامران ملکی، سیدضیاء الدین دری، اسدالله نیک‌نژاد، علیرضا زرین‌دست، انسیه شاه‌حسینی، رضا مقصودی، روح‌الله حجازی، حمید جبلی، مسعود ده‌نمکی، فریال بهزاد، علی قویتن، بیژن میرباقری، شفیع آقامحمدیان، غلامرضا آزادی، علی غفاری، علی‌اکبر و امیر ثقفی، محمود رضوی، غلامرضا موسوی، رضا درمیشیان، مهدی کرمپور، عباس رافعی، علیرضا امینی، فائزه عزیزخانی، ابوالحسن داوودی، مسعود داوودی، بیتا منصوری، رضا میرکریمی، حسین قناعت، محمدعلی حسین‌نژاد، مجید برزگر، منوچهر شاهسواری، مسعود رایگان، رؤیا تیموریان، سامان سالور، محسن امیریوسفی، محسن محسنی‌نسب، مصطفی کیایی، محمدرضا دلپاک، حبیب ایل‌بیگی، مرتضی رزاق‌کریمی، محمدرضا فرجی، محمد متوسلانی، سیدعباس سجادی، نادر مقدس، محمدعلی سجادی، کامبوزیا پرتوی، کمال تبریزی، همایون اسعدیان، پروین صفری، زینت رضا، بهروز شعیبی، جواد عزتی، شهرام شاه‌حسینی و سیدهادی محقق حضور داشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب