رضا حیرانی: ارشاد جریانهای نوگرای شعر را غیرخودی میداند
رضا حیرانی، شاعر و منتقد ادبی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا درباره حمایت نکردن ارشاد از کتابهای شعر شاعران تجربهگرا، گفت: «من فکر نمیکنم مسئولان هیات خرید کتاب ارشاد با جریانهای پیشرو شعر آشنا نبوده و از آن بیاطلاع باشند. اما فکر میکنم اینکه معمولا این کتابها جایی در میان فهرستهای خرید ارشاد ندارند، دلیلش سلیقهای عمل کردن مدیران است.»
وی افزود: «متاسفانه این باور در میان مدیران فرهنگی کشور وجود داشته که شعر کلاسیک، شعر جامعه است و شعر پیشرو،شعر خواص! این تصور اتفاقا تصور غلطی است زیرا مطابق با آمار فروش کتابهای شعر در سالهای اخیر، اتفاقا سرودههای شاعران نوگرا (که البته من به شخصه کار تمامشان را تایید نمیکنم) حجم قابل توجهی از فروش کتابشعر در کشور را به خود اختصاص داده است.»
حیرانی ادامه داد: « البته دلیل دیگر بیتفاوتی مسئولان به این دسته از کتابهای شعر، این است که از گذشته تصویری منفی و اشتباه رواج داشته که مطابق با آن شعر کلاسیک با تفکرات و رویکردهای دولتی همسو است ولی جریانهای تجربهگرا در شعر، به دلیل سویههای انتقادی و اعتراضی را خودی نمیدانند.»
شاعر مجموعه «چندرضایی» گفت: «سابقه نشان داده که مدیران دولتی در هر دورهای، ضریب ریسکپذیری پایینی دارند و معمولا بهترین کار را در تبعیت از مدیران قبلی خود میبینند. به همین خاطر است که این رویه و تفکر از دهه 60 متوجه کتابهای شاعران تجربهگرا بوده و هست.»
وی یادآور شد: «پیرو همین تفکرات اشتباه، به نظر میرسد هنوز هم نام شاعران بیشتر از اثرشان برای مسئولان مهم است. به عبارت دیگر کتابهای برخی از چهرهها که مورد وثوق دولت هستند، همیشه در لیستهای خرید ارشاد تکرار میشوند اما اسم برخی از شاعران (و حتی ناشران) حاشیه امنیتی برای مدیران ارشاد ندارد.»
این شاعر و منتقد ادبی در پاسخ به این سوال که آیا مجموعه شعرهای پیشرو و تجربهگرا در کتابخانههای عمومی میتواند مورد استقبال قرار بگیرد، گفت: «قطعا همینطور خواهد بود؛ زیرا افرادی که عادت استفاده از منابع کتابخانهای را دارند، از سر تفریح کتاب نمیخوانند و معمولا از سر پژوهش و تحقیق به کتابخانهها میروند. بنابراین عرضه کتابهای شعر پیشرو در کتابخانهها قطعا با استقبال مواجه خواهد شد.»
وی در پایان ضمن انتقاد به سیاستهای فرهنگی دولتها در این حوزه خاطر نشان کرد: «متاسفانه نه تنها کتابخانههای ما از وجود مجموعه شعرهای خوب و جدی بینصیب ماندهاند، بلکه در سالهای قبل سابقه پاکسازی برخی کتابخانههای مهم که مرکز پژوهش پژوهشگران شناخته میشوند را نیز در خاطر داریم. این یعنی چربش سلیقه شخصی مدیران بر ضوابط و ارزشها.»
انتهای پیام/