سازگاری با تغییرات اقلیمی، مهمترین راهکار مدیریت مصرف آب است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، سیده هدی رحمتی وضعیت خشکسالی در ایران را نزدیک به فوق بحرانی ارزیابی و اظهار کرد: «اکنون بر اساس آخرین آمار وزارت نیرو در دی سال 1396، 41 درصد از مخازن سدهای کشور در سال آبی 97-96 پر است؛ در ایران تاکنون بیش از 86 درصد از آبهای تجدیدپذیر مصرف شده است که نه تنها وضعیت منابع آبی را در شرایط فوق بحرانی قرار داده، بلکه در عمل برای نسلهای بعدی نیز چیزی باقی نگذاشتهایم؛ اکنون سازگاری با تغییرات اقلیم، مهمترین راهکار مدیریت مصرف آب است.»
رحمتی افزود: «علاوه بر ذخیره پایین آب مخازن سدهای کشور، با توجه به اضافه برداشت سالانه 6 میلیارد مترمکعبی از منابع آبهای زیرزمینی و عدم تغذیه این منابع به دلیل کاهش میزان بارشها و تبخیر بالای آبهای سطحی، از لحاظ منابع آبهای زیرزمینی نیز در وضعیت نامناسبی قرار داریم.»
دبیر کرسی انرژیهای نو و تجدیدپذیر یونسکو به بررسی راهکارهای کنترل و مواجهه با بحران خشکسالی پرداخت و گفت: «مهمترین راهکار، سازگاری با تغییرات اقلیم است زیرا با توجه به تغییرات بوجود آمده در شرایط اقلیمی نمیتوان زمان دقیقی برای پایان خشکسالی در ایران تعیین کرد. بنابراین باید خود را با شرایط موجود سازگار کرد؛ با توجه به اینکه حدود 90 درصد از مصارف آب در بخش کشاورزی است، بنابراین مدیرت مصرف بهینه یا به عبارتی دیگر بهبود راندمان مصرف آب در این حوزه بسیار حائز اهمیت خواهد بود. اگر تنها 10 درصد از مصارف آب کشاورزی را کاهش دهیم، مخازن 20 سد بزرگ کشور پر خواهد شد.»
کارشناس ارشد سابق وزارت نیرو ادامه داد: «متأسفانه میزان بارندگی متوسط کشور بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو از 250 میلیمتر به 205 میلیمتر و میزان منابع آب تجدیدپذیر نیز از 130 میلیارد متر مکعب به 115 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. نکته جالب اینجاست که 92 میلیارد مترمعکب تنها در بخش کشاورزی مصرف میشود. با توجه به شرایط خشکسالی در منطقه و ایران اگر همچنان بر رویه کنونی مصرف آب پافشاری کنیم به زودی با مشکلات و معضلات ناگواری در حوزه آبی کشور روبرو خواهیم شد.»
رحمتی عدم صادرات آب مجازی را راهکار دیگری در مدیریت مصرف بهینه آب بیان و خاطرنشان کرد: «منظور از آب مجازی، میزان آبی است که برای تولید یک محصول در صنعت یا کشاورزی مصرف میشود. به عنوان مثال در تولید یک کیلو هندوانه به طور متوسط 300 لیتر آب مصرف میشود که با صادرات این محصول در اصل اقدام به صادرات آب با ارزش اقتصادی بسیار پایین کردهایم.»
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اظهار کرد: «افزایش آببها نیز میتواند در مشارکت مردم برای مدیریت و مصرف بهینه آب تأثیرگذار باشد. اکنون قیمت تمامشده هر مترمکعب آب تصفیه شده در بخش شرب حدود 1200 تومان است، این در حالی است که با تعرفه هر مترمعکب آب برای مصرفکننده 400 تومان است.»
وی با بیان اینکه نمیتوان از بحث فرهنگسازی در مصرف بهینه آب چشمپوشی کرد، گفت: معتقدم فرهنگ سازی باید از سنین کودکی آغاز شود تا تأثیر خود را داشته باشد. از جمله اقدامات مناسب وزارت نیرو در این راستا میتوان طرح «داناب» را نام برد. در این طرح وزارت نیرو با همکاری وزارت آموزش و پرورش به آموزش صحیح مصرف آب در دانشآموزان مدارس دولتی پرداخته است. این طرح در حال حاضر در برخی از استانها مانند سمنان، اصفهان و خراسان رضوی انجام شده است.
کارشناس مسائل آب افرود: «بارور کردن ابرها نیز میتواند تا حداکثر 15 درصد در افزایش میزان بارندگی نقش مؤثری داشته باشد؛ استفاده از پساب، ارتقای بهرهوری آب و کاهش مصرف غیرضروری به میزان 30 درصد در تمام بخشها باید اجرایی شود.»
انتهای پیام/