هیچ بخش خصوصی آموزشی کشور به قوت دانشگاه آزاد نیست/ حرکت دانشگاه در مسیر حل معضلات
عبدالله خالصی دوست در حاشیه بازدید از واحد دانشگاهی شاهرود و در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تشریح برنامههای خود پرداخت و اظهار کرد: «دانشگاه آزاد اسلامی یک برند آموزشی محسوب میشود و هیچ بخش خصوصی آموزشی در کشور به قوت دانشگاه آزاد اسلامی نیست.»
متن زیر گفتوگوی خبرنگار آنا با خالصی دوست است.
*نظر شما در مورد امکانات واحد شاهرود و به ویژه دانشکده پزشکی و بیمارستان این دانشگاه چیست؟
-حقیقتاً وقتی قسمتهای مختلف بیمارستان و دانشگاه را دیدم مشعوف شدم و به هرحال موفقیتهای این واحد دانشگاهی در استان مایه خرسندی است. واحد شاهرود امکانات بسیار خوبی در زمینه پزشکی دارد و از لحاظ استانداردها در حد مطلوب است و با توجه به این امکانات و نیز توان بالای پذیرش و تربیت نیروی متخصص در شاخههای علوم پزشکی، امیدواریم در این بخش شاهد گسترش بیشتری باشیم.
سازمان مرکزی دانشگاه آزاد هم در این زمینه ورود و طرحهای جدیدی را ارائه کرده است و برای این قسمت نگاه ویژهای دارد. به هر حال بحث بودجه، امکانات و نیروی متخصص یکی از معضلات دانشگاه آزاد در شاخه علوم پزشکی است که امیدواریم با رایزنیهایی که با وزارت بهداشت انجام میشود این امور هم مرتفع بشود تا بتوانیم با کیفیت بالاتر و خدمات بهتر در بحث خدمات پزشکی و آموزش دانشجویان پزشکی گام برداریم.
*بخش اعظم آموزش عالی کشور در بخش پزشکی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی است؛ تأثیرگذاری دانشگاه در حوزه پزشکی را چگونه ارزیابی میکنید و وزارت علوم و بهداشت چگونه میتوانند با دانشگاه در تعامل باشند؟
-با توجه به سیاستهای کلان دولت در بخش آموزش اعم از آموزش عالی و یا وزارت بهداشت و درمان، استحضار دارید که بخش عمده و شاید نیمی از بار آموزش عالی کشور را دانشگاه آزاد به دوش میکشد و به خصوص در بحث پزشکی هم این قضیه مشهود است؛ تربیت نیروی انسانی در بخش پزشکی مشکلات خاص خودش را دارد و امکانات خاص خودش را میطلبد و البته دولت هم محدودیتهای خاص خودش را در سطح کلان جامعه دارد.
آنچه مشخص است دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک برند آموزشی محسوب میشود و در حوزههای مختلف آموزش و بهداشت و درمان میتواند ورود پیدا کند. هیچ بخش خصوصی در کشور در بحث آموزش به قوت دانشگاه آزاد نیست و ما امیدواریم مشکلاتی که در این مسیر وجود دارد مرتفع بشود تا در بحث گسترش علوم پزشکی هم دانشگاه آزاد بتواند سهم خوبی را نسبت به گذشته ایفا کند، هرچند بعضاً ناملایماتی وجود دارد و در بعضی از قسمتها توفیقات چندانی نداشتیم. اما بدنه وزارت بهداشت هم اگر همکاری لازم را داشته باشد با توجه به امکاناتی که در دانشگاه آزاد وجود دارد میتوانیم به موفقیتهای چشمگیری برسیم.
*در زمینه رشتهها و تأیید آنها از سوی وزارت علوم، سیاست دانشگاه چیست و آینده رشتهها به لحاظ تصویب به کجا میرسد؟
-استحضار دارید که مسیر تصویب رشتهها در وزارت علوم انجام میشود که البته استانداردهای رشتههای پزشکی یک مقدار سختتر است و رشتههای علوم پزشکی و پیراپزشکی هم مشکلات خاص خودشان را دارند و نگاه متفاوتتری به آنها میشود. سازمان مرکزی در این خصوص سازوکارهایی را پیشبینی کرده که نسبت به قبل یک مقدار فضا مساعدتر شده اما هنوز مشکلاتی داریم چرا که ممیزی که در این حوزه انجام میشود یک مقدار سختتر است چون ما یک ممیزی داخلی داریم که در خود مجموعه دانشگاه آزاد انجام میشود اعم از واحدهای استان و سازمان مرکزی و سپس پرونده به وزارت بهداشت میرود.
بنابراین به جرأت میگویم که استانداردهای ما در این حوزه بسیار بالاست و با تمام قوا میتوانیم کار را ادامه دهیم به طوری که پروندههایی که از سازمان مرکزی به وزارت بهداشت منتقل میشود به کمیسیونهای تخصصی و بوردهای تخصصی که میرود معمولاً مشکلات کمی دارد به خاطر اینکه خود سازمان مرکزی ارزیابی موشکافانهای میکند و اگر مشکلاتی در این مسیر باشد گوشزد میکند تا مسئولان برطرف کنند تا وقتی پرونده به وزارت بهداشت رسید حداقل مشکل را داشته باشد.
در قسمت نیروی انسانی هم خود دانشگاههای علوم پزشکی که زیرمجموعه وزارت بهداشت هستند نیز با محدودیتهایی مواجه هستند، چون به هر حال در بحث پزشکان متخصص، پرستاران و مجموعه کادر درمان محدودیتهایی وجود دارد که حتی در خیلی از مراکز استانها و شهرهای بزرگ هم با این محدودیتها مواجه هستند و اگر بعضاً در حوزههای پزشکی در دانشگاه آزاد هم این مشکلات وجود داشته باشد مشکل بزرگی نیست و انشاءالله با راهاندازی رشتهها قطعاً این مسائل در آینده نزدیک حل خواهد شد. وزارت بهداشت ارزیابیهای دورهای دارد و قطعاً جزء مراحل تصویب رشته همین ارزیابیهای دورهای است.
*برنامههای راهبردی شما برای آینده دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان چیست؟
- با توجه به پتانسیل دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه ثابت کرده که توانایی فراوانی دارد. دانشگاه آزاد یک برند است، یک مجموعه بزرگ دانشگاهی حضوری در سطح جهان و از حالت ملی هم بالاتر رفته است. دانشگاه زمانی هدفش تربیت نیروی انسانی ماهر بود که از پس آن به خوبی برآمد و در دهههای اول و دوم و حداکثر دهه سوم این امر بهخوبی محقق شد. در ادامه آن نسل دوم دانشگاهها بحث پژوهشی بود که بحث پژوهشی را هم با توجه به رشدی که پیدا کرد پشت سر گذاشت و به استناد مراکز علمی دنیا و شاخصهایی که در بحث پژوهش مطرح هست مثل تعداد مقالات، کتابها و دانشمندان برتری که در دنیا مطرح هستند در این هم دانشگاه آزاد رشد خود را داشته و بر کسی پوشیده نیست.
اما نسل سومی که الآن با آن مواجه هستیم و همه دانشگاههایمان با آن مواجه هستند وجود دانشگاهها بعد از آموزش و پژوهش است که در این هدف به حل مشکلات جامعه در موضوعات مختلف اجتماعی، اقتصادی، صنعتی، علوم پزشکی کمک کنند که اخیراً دانشگاه آزاد اسلامی هم با قدرت در این فاز وارد شده و با حضور دکتر رهبر و دکتر ولایتی که از دانشمندان برجسته هستند، قطعاً این اتفاق خواهد افتاد و ما میتوانیم در این شاخه هم موفق باشیم.
دانشگاهی موفق خواهد بود که بتواند مشکلات جامعه را حل کند و این مهم در سازمان مرکزی در دستور کار قرار گرفته و به دانشگاهها ابلاغ شده و دانشگاهها هم روی این موضوع کار میکنند و امیدواریم که در دهه موجود و دهه آینده در این مسیر هم بتوانیم موفق باشیم و مشکلات جامعه را حل کنیم. پتانسیل موجود در دانشگاه آزاد اعم از نیروی انسانی، تجهیزات، سرمایه، ساختمانها و تمام اینها آماده است و انشاءالله با این زیرساختهای کاملاً آماده و یک گام بلند بتوانیم مشکلات را پشت سر بگذاریم و در حل مشکلات جامعه هم موفق باشیم.
*حدود یک سال از انتصاب دکتر ولایتی میگذرد و شاهد تحولات زیادی در دانشگاه بودهایم؛ نظر شما در این رابطه چیست و این تحولات را چگونه میبینید؟
-شخصیت دکتر ولایتی یک چهره فراملی و بینالمللی است. وی خوشبختانه هم ابعاد سیاسی بالایی دارد و هم متخصص در حوزه پزشکی و دانشمندی برجسته در زمینههای مختلف و چند بعدی است. ما کمتر دانشمندانی داریم که چندبعدی باشند و باید بگویم دکتر ولایتی از آن دسته استادانی است که با اینکه در حوزه تخصصی خودشان بسیار ماهر است، اهل فن این هم را تأیید میکنند که در مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی چندبعدی است.
با ورود وی به دانشگاه آزاد اسلامی تحولات مثبتی را داشتیم بخصوص در زمینه فرهنگی؛ با توجه به اینکه وی سبقه فرهنگی مناسبی هم دارد امیدوارم که انشاءالله این بخش در دانشگاه آزاد به سرانجام برسد و از بعد فرهنگی هم دانشگاه آزاد اسلامی به آن حدی برسد که در تراز یک دانشگاه ممتاز در جمهوری اسلامی است که البته این دور نیست و به زودی با تحول مثبتی که در دانشگاه ایجاد شده این امر محقق خواهد شد.
*و صحبت پایانی...
از شما و همه همکارانتان سپاسگزارم. واقعاً تلاش دوستان را ارج مینهیم و از همه همکارانی که در این مدت کار کردند و مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی را به این مرحله رساندند، تشکر میکنیم. تمام عزیزانی که در دورههای مختلف اعم از کارکنان و اعضای هیات علمی و مدیریت و حتی دانشجویان که به هرحال سرمایههای دانشگاه آزاد و سرمایه ملی محسوب میشوند و بخشی از سرمایههای مردم هستند. ملت ایران نشان داده است که به آموزش علاقه دارد و سهم زیادی در سبد هزینههای خانوار در بحث آموزش هزینه میشود و قطعاً مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی روزبهروز در حال گسترش و رشد است و انشاءالله شاهد موفقیتهای این دانشگاه بزرگ و همه همکارانمان خواهیم بود.
گفتوگو از سید امیر رضا حسینی نژاد
انتهای پیام/