دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سایت‌های دانلود غیرقانونی یک‌هفته‌ای فیلتر می‌شوند

خط داغ مقابله با دانلودهای غیرقانونی کتاب در فضای مجازی این‌بار با ورود اتحادیه کسب و کارهای مجازی و کمیته تعیین مصادیق جرایم رایانه‌ای قرار است شکل بگیرد.
کد خبر : 253215

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا،‌ چند سالی است که کتاب‌های بی‌نوای ناشران بی نواتر در فضای مجازی دست به دست می‌چرخد و گویی کسی را یارای مقابله با پدیده دزیدی کتاب در فضای مجازی نیست‌، هر روز بر تعداد سایت‌ها و کانال‌های تلگرامی که فایل‌های پی‌دی اف کتاب‌ها را به اشتراک می‌گذارند‌، افزوده می‌شود،‌ و هر چه تلاش برای بسته شدن آن‌ها می‌شودف بلافاصله از جای دیگری سر بر می‌آورند. به این پدیده البته باید قاچاق کتاب در فضای واقعی را نیز اضافه کرد.


شاید ناشران حق داشته باشند که پس از چند سال مشاهده این وضعیت دیگر نخواهند توان،‌ انگیزه و هزینه‌ای برای مقابله خرج کنند،‌ اما مشاهده برخی تجربیات و تلاش‌ها برای برخورد با این اقدامات چه در فضای مجازی و چه در عالم واقع نشان می‌دهد که مسیراگرچه طولانی و پرپیشچ و خم است اما فرجامی خوش دارد.


در یکی دو سال اخیر تلاش‌های بسیاری برای مقابله با انتشار پی دی اف کتاب‌ها در محیط نت و قاچاق کتاب در فضای واقعی انجام شده است،‌ هر نهاد و اتحادیه‌ای نیز به دنبال ورود به این مسیر بوده است،‌ اما به نظر می‌رسد چندان موفق نبوده‌اند. اما انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی که اخیرا‌ً آغاز به کار کرده است،‌ در اطلاعیه‌ای در فضای مجازی از ناشران خواسته است تا برای مقابله با این پدیده فعال‌شوند.


این انجمن درصدد است تا با توجه به ارتباطاتی که با اتحادیه کسب و کارهای مجازی دارد، زمینه‌ای فراهم کند تا بدون نیاز به طی فرآیندهای طولانی قضایی، سایت‌هایی را که اقدام به انتشار PDF کتاب‌های ناشران می‌کنند،‌ شناسایی کرده و با همکاری کمیته تعیین مصادیق، از طریق اتحادیه مربوطه (کسب و کارهای اینترنتی) نسبت به فیلتر شدن آنها از طریق کمیته تعیین مصادیق اقدام کنند.


حال ممکن است این پرسش پیش بیاید که آیا فیلتر کردن می‌تواند دانلود و فروش غیرقانونی پی‌دی اف کتاب‌ها در محیط وب را از میان بردارد و یا حداقل آن را کمرنگ کند؟


عادل طالبی عضو هیات مدیره انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی در این باره به تسنیم گفت:‌ فیلترینگ در تمام دنیا وجود دارد،‌ در آمریکا‌، آلمان، انگلستان، ترکیه و یونان ما با آن روبرو هستیم،‌به هر حال هر کشوری یکسری سیاست‌هایی دارد، حتی در انتخابات امریکا فیس بوک با دستور دولت امریکا برخی حساب‌های کاربری را فیلتر کرد،‌ بنابراین در تمام دنیا از فیلتر به عنوان راهکاری برای برخورد استفاده می‌شود.


وی ادامه داد: ما در ایران قانونی به نام فیلترینگ داریم،‌ یکسری از سایت‌ها که خلاف قانون رفتار می‌کنند‌، فیلتر می‌شوند‌، در آمریکا نیز این قانون وجود دارد و اگر شکایتی انجام شود در کوتاهترین زمان (حداقل یک هفته) قاضی دستور می‌دهد،‌ اما در ایران روند قضایی طولانی است،‌ برای فیلتر کردن یک سایت گاهی یک تا دو سال طول می‌کشد. بنابراین ما در برخورد با کپی غیرقانونی در فضای مجازی به دنبال روشی سریعتر هستیم.


طالبی تصریح کرد: از طرفی دیگر ما در ایران کمیته‌ این بنام کمیته تعیین مصادیق جرایم رایانه‌ای‌داریم‌، قانون گذار اجازه داده است که سایت‌هایی که به صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند،‌ و باید سریع فیلتر شوند‌، مشمول رویه قضایی شوند و این کمیته بتواند دستور فیلتر آن‌ها را بدهد. این یک ظرفیت قانونی است که ما پیش از این در حوزه اپلیکیشن‌ها نیز از آن استفاده کرده بودیم. چندین سایت مجرم فیلتر شدند و خیلی زود خط داغ مقابله شکل گرفت.


وی افزود:‌ در جریان نشر نیز اگر ما چند سایت که به انمتشار غیرقانونی پی‌دی اف‌ها می‌پردازند را فیلتر کنیم،‌ مابقی حساب کار دستشان می‌آید و خود به خود این جریان از شدتش کاسته شده و محدود می‌شود.


طالبی با بیان این مطلب که انتشار پی‌دی اف کتاب‌های ناشران در آلمان و آمریکا نیز انجام می‌شود،‌ گفت:‌ تفاوت اینجاست که اولا کسی با افتخار در این کشورها این کار را نمی‌کند،‌ بلکه مخفیانه انجام می‌دهد‌، دوم اینکه حجم آن بسیار بسیار اندک است‌، اینگونه نیست که به مانند ایران حجم آن آنقدر زیاد باشد که از فروش فیزیکی کتاب بکاهد.


عضو هیات مدیره انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی خواستار مشارکت هر چه بیشتر ناشران در معرفی سایت‌هایی که به انتشار کتاب‌هایشان می‌پردازند،‌ شد و گفت:‌ ناشران می‌توانند با ارسال نامه‌ای به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خواستار برخورد با این پدیده شوند،‌ اتحادیه نیز این نامه را به اتحادیه کسب و کارهای مجازی ارائه داده و روند قانونی کار برای معرفی وب سایت متخلف به کمیته تعیین مصادیق طی خواهد شد.


وی از لزوم مطالبه افکار عمومی برای مقابله با قاچاق کتاب در فضای مجازی سخن گفت و افزود:‌ ما مذاکرات اولیه را با اتحادیه کسب و کارهای مجازی داشته‌ایم،‌ زمانی که اتحادیه درک کند،‌ این مطالبه ناشران جدی است،‌ روند گکار سریعتر پیش می‌رود و کمیته تعیین مصادیق بر طربق مستندات ارائه شده از سوی ناشران اقدام به فیلترخواهد کرد.


طالبی با اشاره به زیاد شدن کانال‌های تلگرامی که پی‌دی اف کتاب‌های ناشران را به اشتراک می‌گذارند‌، گفت: مدیریت تلگرام اگرچه ممکن است در مسائل سیاسی برخورد جدی نداشته باشد‌، اما تجربه شخص من نشان داده درموضوع کپی‌رایت قاطع عمل می‌کند‌، من خود به شخصه تخلف یک کانال تلگرامی را که کتاب‌های یک انتشارات را منتشر می‌کرد،‌ گزارش کردم و شاهد بسته شدن آن کانال شدم. اگر اتحادیه کسب و کارهای مجازی با مدیریت تلگرام وارد تعامل شود،‌ به راحتی می‌توان چنین کانال‌‌هایی را تعطیل کرد.


منبع:‌تسنیم


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب