دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سبقت بخش‌خصوصی از دولت در توسعه بهره‌وری

دبیر جشنواره ملی بهره وری ایران گفت: شاخص XQ یا همان توان اجرایی که از مهمترین شاخص‌های اندازه گیری و مقایسه‌ای است، می‌تواند به عنوان یک شاخص اساسی برای شرکت‌های دولتی، خصولتی و خصوصی مد نظرباشد. متاسفانه در بهترین شرایط توان اجرایی شرکت‌های ایرانی تنها به 35درصد می‌رسد.
کد خبر : 249716

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، فرشید شکرخدایی، دبیر جشنواره ملی بهره وری ایران با اشاره به آئین رسمی بزرگداشت روز ملی بهره وری در نشست خبری خود گفت: جشنواره ملی بهره‌وری در راستای کمک به تحقق مفاد برنامه‌های توسعه در حوزه بهره‌وری و لزوم بهره‌گیری از ساز و کار اجرایی برای تحقق چشم انداز ۲۰ ساله نظام و با هدف اشاعه فرهنگ مدیریت بهره‌وری و کمک به افزایش توان رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی و قدردانی از بهره‌ورترین مدیران ارشد شرکت‌های ایرانی، هر ساله برگزار می‌شود و در یکم خرداد ماه سال جاری، هشتمین دوره برگزاری آن به پایان می‌رسد و نهمین دوره آن به طور رسمی آغاز خواهد شد.


به گفته دبیر جشنواره ملی بهره‌وری، از نخستین روز برپایی این جشنواره اهدافی نظیر توسعه نظام جامع سنجش و اندازه‌گیری بهره‌وری مد نظر قرار داشته و طی 8 دوره گذشته اندازه گیری شاخص های بهره وری به صورت رایگان انجام شده و شرکت‌ها توانسته‌اند که میزان بهره‌وری خود را با دیگر رقبای خود و میانگین صنعت مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. وی در خصوص ثبت ملی شدن این جشنواره نیز گفت:‌ “جشنواره ملی بهره‌وری” در اداره کل مالکیت معنوی به ثبت رسیده است و شامل 5 مسابقه است.


شکرخدایی افزود: مراسم نهمین مسابقه ملی بهره‌وری با ارزیابی شاخص های بهره وری بیش از 2000 شرکت انجام می شود؛ در این دوره، پس از مشخص شدن نامزدهای هر صنعت، با توجه به فرآیند داوری این مسابقه از تاریخ 12 الی 18 دی‌ماه توسط بیش از 7500داور که از متخصصین صنعت مربوطه است به‌صورت آنلاین انجام‌ می‌شود. پس از برگزاری نشست کمیته علمی در تاریخ 19 دی‌ماه نتایج نهایی مشخص و از بنگاه‌های برتر به تفکیک هر صنعت در 24 دی‌ماه تجلیل به عمل می‌آید.


وی تصریح کرد: مهم‌ترین ویژگی جشنواره ملی بهره‌وری رایگان بودن مرحله اول جشنواره است؛ چراکه هر بنگاه اقتصادی که صورت مالی تأییدشده داشته باشد و ترازنامه و سود و زیان‌ . یادداشت های پیوستش به تایید حسابرسی معتبر رسیده باشد بدون هیچ محدودیتی می‌تواند در آن حضورداشته باشد. بهره‌وری‌ این بنگاه‌ها به‌صورت «رایگان محاسبه و کارنامه بهره‌وری آن بنگاه صادر می‌شود.


دبیر جشنواره ملی بهره‌وری افزود: در ادامه جشنواره آئین مراسم روز ملی بهره‌وری و اختتامیه نهمین جشنواره ملی بهره‌وری، در اول خرداد سال 97؛ برگزیدگان مسابقه ملی بهینه کاوی، مسابقه ملی تجربه‌های موفق، مسابقه بهترین محل برای کار، مسابقه ملی برترین توان اجرا معرفی و مراسم تجلیل از آن‌ها برگزار می‌شود، لذا شرکت‌ها می‌توانند جهت شرکت در این مسابقات از هم‌اکنون اقدام کنند.


شکرخدایی تاکید کرد: تندیس ملی بهره وری فقط به شرکت‌کنندگان در همه مسابقات و به شرط عبور از حد نصاب ها داده می‌شود که در سه سال اخیر شرکتی موفق به دریافت آن نشده است. لازم به ذکر است که تاکنون بهره وری بیش از 6 هزار بنگاه اقتصادی در قالب 40 صنعت در این جشنواره در سالیان اخیر محاسبه شده است.


وی با اشاره به پروژه‌های ورودی برای ارزیابی در این جشنواره، تصریح کرد: ۷پروژه در سومیں مسابقه ملی بهینه کاوی شرکت کرده‌اند که از میان پروژه‌های ارسالی گروه‌های مواد و محصولات دارویی و بانک و موسسات پولی و مالی با ۶پروژه بیشترین و گروه صنایع غذایی با ۲ پروژه کمترین پروژه در این دورہ مسابقات ارسال کرده‌اند؛ همچنین با توجه به بررسی پروژه‌ها در حوزههای مختلف ۲۰ پروژه در حوزه نوآوری، ۱۴ پروژه در حوزه تیم سازی، توانمندسازی پرسنل، ۱۱ پروژه در حوزه‌های بهینه کاوی و برنامه‌ریزی استراتژیک و توسعه، ۱۰ پروژه در حوزه‌های مدیریت فرآیند و توسعه و تمرکز بر بازار و مشتری، ۹ پروژه در حوزه مدیریت دانش و فناوری اطلاعات، ۷ پروژه در حوزههای رهبری، روابط با تامین کنندگان و شرکا و استانداردها و جوایز، ۶ پروژه در حوزه ارزیابی عملکرد و ۵ پروژه در حوزههای مسئولیت‌پذیری اجتماعی و زیست‌محیطی و تحصیلات، آموزشی، توسعه و یادگیری بوده است.


در ادامه دبیر جشنواره ملی بهره‌وری درباره چگونگی بررسی شرکت‌های متقاضی در این جشنواره گفت: ‌این جشنواره با حمایت اتاق بازرگانی ایران انجام شده و تمرکز ویژه‌ای بر روی فعالان بنگاه‌های اقتصادی و میزان بهره‌وری آن داشته است.


شکرخدایی ادامه داد: از نخستین روز برپایی این جشنواره اهدافی نظیر توسعه نظام جامع سنجش و اندازه‌گیری بهره‌وری مد نظر قرار داشته و طی ۸ دوره گذشته اندازه گیری شاخص های بهره وری به صورت رایگان انجام شده و شرکت‌ها توانسته‌اند که میزان بهره‌وری خود را با دیگر رقبای خود و میانگین صنعت مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند.


وی در خصوص ثبت ملی شدن این جشنواره نیز گفت:‌ “جشنواره ملی بهره‌وری” در اداره کل مالکیت معنوی به ثبت رسیده و شامل ۵ مسابقه می‌شود.


مسابقه ملی بهره وری


این عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تعداد شرکت‌های حاضر در طول مدت برگزاری این جشنواره گفت:‌ در ابتدای مسیر جشنواره ملی بهره‌وری ابتدا مسابقه ملی بهره وری با ۴۳۰ شرکت در ۱۶ گروه آغاز شده است که این مقدار در هشتمین دوره به ۳۵۰۰ شرکت در ۴۰ گروه جشنواره رسیده است و بررسی و مقایسه با میانگین صنعت در شاخص های: بهره وری نیروی کار، بهره وری سرمایه، بهره وری کل عوامل، فروش سرانه، درصد حاشیه سود خالص، بهره وری انرژی صورت گرفته است.


شکرخدایی در خصوص تداخل عملکرد این جشنواره با دیگر جشنواره‌های بهره‌وری نیز گفت:‌ این جشنواره تمرکز ویژه‌ای بر روی عملکردهای شرکت‌های بخش خصوصی داشته و به هیچ عنوان به حوزه بهره‌وری شرکت‌های دولتی ورود پیدا نمی‌کند اما اگر شرکت‌های دولتی متقاضی این بررسی باشند، جشنواره این امکان را به صورت رایگان برای شرکت‌های دولتی فراهم می‌کند؛ همچنین نهادهایی که در شفافیت آمار و اطلاع‌رسانی فعالیت می‌کنند مانند بانک مرکزی و مرکز ملی آمار، آمارهای ارائه شده شفاف و به روزی را منتشر نمی‌کنند اما کمیته علمی‌ جشنواره ملی بهره وری آمارهای به روز و تصویب شده هر سند را در دستور کار خود قرار داده و آنها را منتشر می‌کند.


مسابقه ملی تجربه‌های موفق


وی در این مورد گفت: مسابقه ملی تجربه‌های موفق دلایل رشد و منطق شکل‌گیری شرکت‌ها را بررسی می‌کند که در نخستین دوره این مسابقه ۸۰ پروژه را سازمان ها ارسال نموده و طی آخرین دوره نیز تعداد پروژه ‌ها به ۳۴ رسید؛ یکی از مهم‌ترین قوانین و البته عوامل کاهش این تعداد ،دستورالعملی بوده که به صورت سخت‌گیرانه بر این مسابقه گذاشته شده که بایستی از زمان انجام پروژه بیش از ۵ سال نگذشته باشد و همچنین سازمان‌ها مجاز به ارسال پروژه‌ای که در دوره‌های گذشته به دبیرخانه ارایه کرده‌اند، نیستند.


مسابقه ملی بهینه‌کاوی


دبیر جشنواره ملی بهره وری ایران افزود: اغلب صنایع داخلی ما از لحاظ وضعیت بهبود و بنچ مارکینگ از وضعیت مناسبی برخوردار نیست و حرکت به این سمت با تمرکز به ترغیب بنگاه‌های اقتصادی می‌تواند باعث فعالیت بیشتر شرکت‌ها در زمینه بهبود فضای کاری شود؛ علی‌رغم اینکه ۴ سال از این مسابقه گذشته اما تا کنون عملکرد قابل قبولی را در این بخش از مسابقه شاهد نبودیم که در دوره نخست آن ۱۴ پروژه، دومین دوره ۲۰ پروژه و در سومین دوره تنها ۷ پروژه در مسابقه ملی بهینه‌کاوی مورد پذیرش قرار گرفته اند.


مسابقه ملی بهترین محل برای کار


شکرخدایی در این باره نیز گفت: تا کنون در شاخص‌گیری‌های اقتصادی هیچ گونه نظارت و ارزیابی بر رضایت کارکنان از محیط کاری وجود نداشته و میانگینی را برای چگونگی بهبود عملکرد محیط کاری نداشته‌ایم تا به شرکت‌های هم ‌رده ارائه کنیم.


وی افزود: در همین راستا این مسابقه نیز عملیاتی شد و در سال نخست آن یعنی سال ۹۴- ۹۵ به میزان ۱۳ هزار و ۲۷۵ شرکت کننده از ۸۱ شرکت و در سال دوم یعنی سال ۹۵-۹۶ ، ۲۳ هزار و ۱۴۴ شرکت‌کننده از ۹۵ شرکت در این بخش از مسابقه شرکت کردند که میزان رضایت کارکنان در نخستین سال ۷۱ درصد بود و اما در سال دوم با کاهش مواجه شد و این رقم به ۶۳ درصد رسید.


مسابقه ملی برترین توان اجرا


دبیر جشنواره ملی بهره‌وری درباره این مسابقه نیز این گونه گفت: یکی از مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی و عملیاتی کشور باید بر اساس بهره‌وری در اجرا بوده و تنها بخشی است که شرکت‌های دولتی می‌توانند در این مسابقه شرکت کنند؛ امروز ۷۰ کشور در سرتاسر دنیا این مسابقه را برگزار می‌کنند که متوسط جهانی این شاخص حداقل روی ۵۰ درصد بوده اما متاسفانه این شاخص در ایران در بین شرکت‌های خصوصی زیر ۳۰ درصد و در شرکت‌های دولتی به زیر ۲۰ درصد می‌رسد. لازم به ذکر است که طی نخستین دوره برگزاری این مسابقه ۲۶ شرکت و در طول برگزاری دومین دوره نیز ۲۸ شرکت در این بخش شرکت کردند.


مدل امتیازی جشنواره ملی بهره‌وری


شکرخدایی در این باره گفت: مجموع امتیازات مسابقه های این جشنواره هزار امتیاز می باشد و به سازمان هایی که بیشترین امتیاز را کسب نمایند و همچنین حداقل ۷۰۰ امتیاز کسب نموده باشند تندیس جشنواره ملی بهره وری اعطا می گردد. لازم به ذکر می باشد طی سه سال گذشته هیچ شرکتی نتوانسته است این تندیس را کسب نماید.


داوری‌ها


وی در خصوص چگونگی بررسی و نظارت بر عملکرد شرکت‌ها گفت:‌ طی نخستین دوره برگزاری این جشنواره در ابتدا ۷۰۰ داور از مدیران عامل، مدیران ارشد، خبرنگاران و کارشناسان اقتصادی به صورت داوطلبانه همکاری نمودند و هر ساله نیز تعداد آنها افزایش پیدا می‌کند و اما در آخرین سال نیز تعداد داوران به ۶ هزار و ۵۰۰ نفر رسید که طبق برنامه‌ریزی‌ها امسال نیز ۷ هزار و ۵۰۰ داور بررسی عملکرد شرکت‌های متقاضی را در دستور کار خود قرار می‌دهند.


دبیر جشنواره ملی بهره‌وری ادامه داد: فعالیت داوران با دو هدف عمده در این جشنواره پیگیری می‌شود ابتدا اینکه داوران یک دوره آموزشی نسبت به چگونگی اجرای شاخص‌های بهره‌وری را می‌گذرانند که نتیجه آن آگاهی کامل داوران از مفاهیم بهره‌وری و چگونگی رشد شاخص‌های میزان بهره‌وری در شرکت‌های گوناگون بوده و در مرحله دوم نیز تمامی داوران می‌توانند از چگونگی بهره‌وری شرکت‌های متقاضی برای بهبود و پیشبرد اهداف شرکت خود استفاده کنند.


بنگاه‌های اقتصادی می‌توانند رایگان خود را محک بزنند
حسن فروزان‌فرد رئیس کمیسیون رقابت، خصوصی‌سازی و سلامت اداری اتاق بازرگانی ایران نیز در ادامه این نشست اظهارکرد: این جشنواره، موضوع بهره‌وری را زنده نگاه می‌دارد و اهمیت ویژه‌ای در هدف‌گذاری بهره‌وری در مجموع صنعت کشور را دارا است.


وی ادامه داد: تحقق توسعه بهره‌وری از مهم‌ترین اهداف برگزاری جشنواره ملی بهره‌وری بوده اما در نگاهی دیگر متاسفانه تحقق توسعه اقتصادی را تنها با رشد سرمایه‌گذاری در اقتصاد محاسبه می‌کنند اما باید توجه داشت که یک‌سوم توسعه اقتصادی فقط از طریق بهره‌ور شدن بنگاه‌های اقتصادی عملیاتی می‌شود.


عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه بنگاه‌های اقتصادی به صورت رایگان در این جشنواره شرکت کنند، تاکید کرد: بنگاه‌های اقتصادی در تمامی حوزه‌ها که آمادگی رقابت را حوزه بهره‌وری را دارند می‌توانند از طریق این جشنواره خود را در معرض آزمایش با دیگر رقبای حاضر در این جشنواره قرار دهند تا خود را مورد ارزیابی کارشناسان، داوران، مدیران عامل و خبرنگاران قرار دهند.


وی اضافه کرد: این جشنواره در تاریخ 24 دی‌ماه 96در هتل پارسیان آزادی برگزار خواهد شد.


دومین کنفرانس بین المللی بهینه کاوی برگزار خواهند شد


دومین کنفرانس بین المللی بهینه کاوی توسط شبکه بهینه کاوی ایران و با حمایت جشنواره ملی بهره وری و گروه پارسیان هوشمند و با همکاری شبکه جهانی بهینه کاوی در تاریخ 16 و 17 بهمن ماه سال جاری برگزار خواهد شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب