پیشنهاد ارتقاء دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد به معاونت ریاست جمهوری/ ما در حوزه تجارت بزرگ شده اما عاقل نشدهایم
به گزارش خبرنگار آنا، حمیدرضا مومنی در جریان بازدید سردبیران و دبیران اقتصادی مطبوعات و خبرگزاریها با طرح این سوال که چرا مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی در ایران توفیقی ندارند، گفت: بنده این عدم توفیق را به سه چالش اصلی تقسیمبندی میکنم؛ یک چالش مربوط به خود مناطق آزاد است، دیگری در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و آخرین چالش هم در داخل خود دولت است. ضمن اینکه ما مشکلاتی نیز با سایر نهادها از جمله قوه قضائیه، نهادهای نظامی و صداوسیما داریم.
وی ساختارهای مالی و نیروی انسانی را از جمله مشکلات منطقه آزاد قشم عنوان کرد و با بیان اینکه این ساختارها، دارای اشکال است، تصریح کرد: ما منابع مالی مشخص و پایداری در منطقه آزاد قشم نداریم. در بحث نیروی انسانی نیز دارای مشکل هستیم به طوری که کیفیت را کم کرده و کمیت را بالا بردهایم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، اشکال دیگر در ساختار مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی را اشکال برنامهای عنوان کرد و گفت: کشور ما خیلی برنامهمند نیست و متکی به برنامههای اشخاص کار میکند یعنی هر فردی که مسئولیتی میگیرد صرفا برنامه خود را به مرحله اجرا درمیآورد در حالی که ما باید متکی به اسناد بالادستی باشیم و بر اساس آن عمل کنیم. دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد باید برنامههای کلان را اخذ و به دنبال رفع مشکلات قانونی موجود در این ساختار باشد تا بتوانیم سریعتر به اهداف خود برسیم.
مومنی، اشکالات ساختاری در سازمان مناطق آزاد تجاری را از دیگر مشکلات این سازمان دانست و یادآور شد: در صورت تصویب مجلس، ما تا پایان سال جاری باید 115 منطقه آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی در کشور داشته باشیم این در حالی است که سازمان مناطق آزاد در حال حاضر هم نمیتواند حق و حقوق ما را بگیرد چون رئیس آن صرفا مشاور رئیس جمهوری است در حالی که بنده معتقدم برای اصلاح و پیشبرد امور، باید به معاونت ریاست جمهوری ارتقاء یابد.
وی افزود: البته ما متاسفانه هنوز در دولت هم به اجماعی درباره این ارتقاء دست نیافتهایم. ما بالعکس عمل میکنیم. به طور مثال ما در قشم دارای سه نوع حاکمیت هستیم؛ هم ما حاکمیت داریم، هم فرمانداری و هم حاکمیت خود قشم بر آن وجود دارد.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، نبود ثبات مدیریتی را از دیگر چالشهای مناطق آزاد، عنوان و خاطرنشان کرد: در طول سالهای اخیر من چهارمین مدیرعامل منطقه آزاد قشم بودهام و هماکنون 18 ماه در این منصب مشغول به فعالیت هستم، این در حالی است که سلطان احمد بن سلیم، رئیس منطقه آزاد جبلعلی امارات 27 سال در این پست حضور دارد که نشان از ثبات مدیریتی در این منطقه دارد.
مومنی ادامه داد: در طول سالهای گذشته هر مدیرعاملی که در منطقه آزاد قشم مشغول به فعالیت بوده، یک ماموریت برای خود تعریف کرده و مسیر منطقه را به آن سمت برده است در حالی که این مسئله غلط است و همه باید از سند بالادستی مناطق آزاد پیروی کنند.
وی با یادآوری این مسئله که تجارت در قشم سابقه 500 ساله دارد، تاکید کرد: ما در حوزه تجارت بزرگ شده اما عاقل نشدهایم. ما هنوز نتوانستهایم یک برند در منطقه ایجاد کنیم، هرچند که یکسری کارها انجام دادهایم و به طور مثال بخشی از لباس ارتش عراق در قشم تولید میشود. ما باید به یک تولید برنامهمحور دست پیدا کنیم و یک نقشه راه داشته باشیم که البته این برنامه با استفاده از مشاوران خارجی تا اردیبهشت 97 آماده میشود.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم درباره دیگر اقدامات انجام شده در این منطقه نیز گفت: ما سال گذشته و پس از دو سال تلاش توانستیم سند سبز ژئوپارک خود را دریافت کنیم.
مومنی با تاکید بر اینکه مزیت نسبی قشم نسبت به دیگر مناطق مسئله گردشگری است، یادآور شد: ما در قشم احساس کردیم نیازی به هتل پنج ستاره نداریم چرا که 70 درصد گردشگران به قشم با پراید وارد این شهر شده و مشخص است که گردشگران ما در چه سطح مالی و اقتصادی هستند و بر این اساس برای آنها برنامهریزی کردهایم. ما تا پایان سال هشت هتل دو تا چهار ستاره راهاندازی میکنیم. ضمن اینکه در حال حاضر نیز 64 کاشانه مهمان داریم که مشغول خدماترسانی به گردشگران هستند.
وی، سفر به قشم را گران دانست و تصریح کرد: ما به لحاظ تعداد پرواز و مسافر در کشور، رتبه نخست را به خود اختصاص دادهایم لذا ما باید قیمت تمام شده حملونقل در قشم را کاهش دهیم.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم، نرخ بیکاری در این شهر را 6.5 درصد عنوان کرد و گفت: این نرخ در کل کشور بیسابقه است. ما به دنبال برنامهریزی برای جذب نیروی کار از خارج قشم هستیم.
مومنی با اشاره به اینکه قشم به دنبال توسعه از مسیر جوامع محلی است، افزود: اگر توسعه ما غیر از این باشد، قطعا پایدار نخواهد بود.
وی در ادامه سهم مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی در بحث قاچاق کالا را ناچیز اعلام و تاکید کرد: به جرأت میتوانم بگویم امروز مناطق آزاد هیچ نقش کلیدی در بحث قاچاق کالا ندارند.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم در ادامه درباره آخرین اقدامات انجام شده در احداث پل خلیج فارس نیز گفت: کمیتهای در این باره در دولت تشکیل شده و سرمایهگذارانی از ایتالیا، کره و چین آماده سرمایهگذاری برای احداث این پل هستند که امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.
به گزارش آنا، سردبیران و دبیران اقتصادی خبرگزاریها و روزنامهها در جریان سفر خود به منطقه آزاد قشم که به همت شورای عالی اطلاعرسانی دولت و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد انجام شد، از شرکت «پیرامون سیستم» تولیدکننده آنالایزرهای آنلاین در حوزه نفت و گاز، نیروگاه خورشیدی جزیره قشم با سرمایهگذاری مستقیم کشور ایتالیا، اسکله نفتی «حرا»، نیروگاه مپنا تولیدکننده آب و برق همزمان در جزیره قشم و ظرفیتهای گردشگری و جاذبههای طبیعی و اقدامات انجام شده در سازمان در راستای توسعه صنعت گردشگری بازدید کردند.
انتهای پیام/