۵ ابرچالش اقتصاد ایران از نگاه مسعود نیلی
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، مسعود نیلی در دومین همایش اقتصاد ایران گفت: کمتر پیش آمده که قیمت نفت در دامنه میانگین خود قرار گرفته باشد و معمولاً در دو طیف کم و زیاد قرار میگیرد و این امر تورم مزمن 20درصد را برای اقتصاد ایران رقم میزند. دولت وقتی نگاه میکند که با خرج کردن بیشتر، خدمات بیشتری ارایه میدهد، چالش تورم را هم پیشِروی خود میبیند به این معنا که نرخ ارز قیمت انرژی و سایر موارد، باید متناسب با تورم بیشتر شود، در این مرحله دولت با سؤال مردم در زمینه بالا بودن تورم برخورد خواهد کرد، بنابراین دولتها با افزایش قیمتها نیز مبارزه میکنند و به کنترل قیمت دامن میزنند و بهجای اینکه افزایش قیمت با منشأ تورم را مورد توجه قرار دهند، افزایش قیمت با منشأ بنگاه را مورد توجه قرار میدهند.
وی با بیان اینکه هرچه کالایی مهمتر باشد، شدت مداخله دولت در بنگاه اقتصادی نیز بیشتر میشود اضافه کرد: طبیعی است که بنگاه اقتصادی که هزینه آن متناسب با تورم افزایش مییابد ولی قیمت محصولش با تورم کنترل میشود، در معرض چالش قرار میگیرد و زیانده میشود، پس اینجا دولت یارانههایی از جمله یارانه انرژی را به بنگاه میدهد و عواقب دیگری را در اقتصاد ایجاد میکند. در این مرحله دولت وارد فاز تأمین مالی میشود، در حالی که این امر فشار را بر بانکها برای ارایه وام ارزان بیشتر میکند ضمن اینکه نرخ ارز نیز از تورم جدا میشود، بنابراین همیشه نظام چندنرخی ارز را حاکم میکنیم؛ چرا که دولت بهروی نرخ ارز پایین تمرکز کرده و این امر رانتجویی و افزایش واردات را رقم میزند.
نیلی همچنین پایین نگهداشتن نرخ ارز با هدف تأمین مواد اولیه را خوب دانست و تصریح کرد: دولت از نظر رقابتپذیر نبودن محصول تولیدی با نمونه خارجی، تعرفهها را بالا میبرد که نتیجه آن، قاچاق است و این امر تولید متکی به حمایت را رقم میزند. در زمینه بازار کار نیز سیاست دستمزد و مزایای بازنشستگی از این موضوع جدا میشود؛ پس تولید با یک فعالیت با انگیزه سودآوری نیست، بلکه همه بنگاهها بهجای اینکه با فناوری سر و کار داشته باشند، پشت در اتاق مسئولان برای گرفتن امتیازات معطل میمانند و بنابراین بنیان رشد در اقتصاد که همان بنگاههای اقتصادی هستند، ضعیف میشود و در نتیجه این عوامل، ابرچالشها را بهوجود میآورند.
وی در پایان گفت: صندوق بازنشستگی، نظام بانکی، قیمتگذاری و در نهایت بودجه، ابرچالشهای اقتصاد ایران هستند که برآیند آن، رشد اقتصادی پایین و ابرچالش بیکاری است که اقتصاد ایران را درگیر خود میکند.
انتهای پیام/