«عقل و اعتقاد دینی»؛ نگاهی به مهمترین نکاتی که اندیشمندان دینی باید بدانند
به گزارش خبرنگار سرویس اندیشه خبرگزاری آنا، کتاب «عقل و اعتقاد دینی؛ درآمدی بر فلسفه دین»، نوشته مایکل پترسون، ویلیام هاسکر، بروس رایشنباخ، دیوید بازینجر؛ با ترجمه احمد نراقی و ابراهیم سلطانی، به چندین دلیل از مهمترین آثار ترجمه شده در حوزه دین و اندیشه دینی بشمار می رود. در زیر ضمن معرفی کتاب ضمنا به این دلایل خواهیم پرداخت.
از جمله اولین دلایل این گزینش این است که نویسندگان این اثر از جمله شاخص ترین اساتید حوزه فلسفه دین در سطح بزرگترین دانشگاههای جهان هستند.
مایکل پترسون، هم اکنون استاد فلسفه دانشکده آزبری و مولف کتاب های شر و خدای مسیحی(1982) فلسفه تعلیم و تربیت؛ مسائل و راهحل ها (1986) است.
ویلیام هاسکر، هم اکنون استاد فلسفه دانشکده هانیگتون و مولف کتاب خدا، زمان و علم پیشین(1989) است.
بروس رایشنباخ، هم اکنون استاد فلسفه در دانشکده آگسبورک و مولف کتاب شر و خدای خیر(1982) است.
دیوید بازینجر، هم اکنون استاد فلسفه در دانشکده رابرتزوزلین و مولف کتاب قدرت الهی در الهیات پویشی(1988) است.
حضور این نویسندگان در نگارش این کتاب دلیلی شده تا «طرح نو» این اثر را برای هشتمین بار با تیراژ 2200 نسخه منتشر کند.
دلیل بعدی که بر اهمیت این اثر میافزاید توجه پرسشوار به مهم ترین مسائل حوزه فلسفه دین است که شما می توانید با درنگی در فهرست این کتاب آن را بخوبی ببینید.
نگاهی به فهرست و مسائل موجود در این اثر
خواننده در مطالعه این کتاب با سیری کاملا هارمونیک و منظم از مسائل و پرسش های حول اندیشه دینی مطلع خواهد شد. عناوین و پرسش های هر فصل این اثر، هریک بصورت جدا از مهم ترین مسائل حوزه اندیشه دینی هستند و مخاطب می تواند با مراجعه به این اثر از آن ها به طور اجمالی و البته دقیق با خبر شود.
عنوان فصل نخست کتاب عقل و اعتقاد دینی، «تامل در باب خداوند؛ در جستجوی حقیقت غایی» است. در این فصل تعریفی از دین ارائه شده و از وجوه مختلف به این پدیده پرداخته شده است.
فصل دوم این کتاب مربوط به بحث مهم تجربه دینی است و نویسندگان به این پرسش ها می پردازند که مواجهه با امر الوهی چه معنایی دارد؟ و تجربه دینی دقیقا چیست؟ و چه چیزی را تجربه دینی می خوانیم؟ تجربه دینی همواره یکی از اصلی ترین مسائل در حوزه فلسفه دین میان اندیشمندان دینی در جهان بشمار می رود.
عنوان فصل سوم این اثر رابطه عقل و ایمان است که یکی دیگر از مباحث دقیق و مهم در حوزه دین بشمار می رود.
عنوان فصل چهارم کتاب «صفات خداوند: خداوند شبیه چیست؟» است. در این فصل نویسندگان به این موضوع می پردازند که کدام صفات مهم ترین صفات خداوند است و هر کدام از اوصاف امری به نام خدا چه معنایی دارد؟
عنوان فصل پنجم «براهین خداشناسی؛ ادلهای در تایید وجود خداوند» میباشد که در این فصل انواع و اقسام براهین اثبات وجود خداوند مورد تامل و نقد قرار گرفته و هر یک به طور جداگانه بررسی شده اند.
عنوان فصل ششم این کتاب «مساله شر؛ مساله ای علیه وجود خداوند» است. مساله شر همواره از عمیق ترین مسائل، مشکلات و انتقادات مهم در حوزه اندیشه دینی بوده و هم اکنون نیز مباحث زیادی پیرامون آن مطرح می شود. شما با مطالعه این فصل این موضوع را بخوبی درک خواهید کرد.
عنوان فصل هفتم «شناخت خداوند؛ بدون توسل به برهان» است. در این فصل به آرا قرینهگرایی و نظرات پلنتینجا اشاره و تاکید شده است.
عنوان فصل هشتم «زبان دین؛ چگونه می توانیم به نحو معنا داری در مورد خداوند سخن بگوییم؟» میباشد که در آن نویسنده به پدیده زبان و پرسش از چیستی زبان دینی میپردازد.
عنوان فصل نهم «معجزات؛ آیا خداوند در امور زمینی دخالت میکند؟»؛ است. در این فصل همانطور که از عنوان آن نیز مشخص است تحلیل و واکاوی فعل خدا در عالم زمین و جایگاه اراده بشری است.
فصل دهم به «حیات پس از مرگ؛ آیا دلیلی برای امیدواری وجود دارد؟» میپردازد. در این فصل به زندگی پس مرگ و چیستی و چگونگی این قول پرداخته شده و نویسنده میکوشد نظرات مهم درباب مرگ و حیات اخروی و معاد از دیدگاه اندیشمندان فلسفه دین را مورد تامل قرار دهد.
فصل یازدهم این کتاب «علم و دین؛ آیا علم و دین با یکدیگر سازگارند یا ناسازگار؟» است. در این فصل نیز با پرسشی مهم به یکی دیگر از مهم ترین مسائل پیش روی اعتقادات دینی یعنی بحث از علم و نسبت دین و علم پرداخته شده است.
عنوان فصل دوازدهم این «کتاب کثرت گرایی دینی(پلورالیزم دینی)» است و نویسنده کوشیده با طرح انتقاداتی به کثرت گرایی، انحصارگرایی و شمولگرایی نظری به هر سه دیدگاه داشته باشد و مخاطب را به ایرادات و انتقادات هر یک توجه دهد..
عنوان فصل سیزدهم این کتاب «اخلاق دینی؛ نسبت خداوند با اخلاق» است و نویسنده در این بخش کوشیده تا نسبت اخلاق و دین را در میان آرا اندیشمندان روشن سازد و اینکه آیا دین مبتنی بر اخلاق است یا اخلاق مبتنی بر دین؟
عنوان فصل چهاردهم این اثر مختص به «فلسفه و آموزه های الهیات؛ آیا فلسفه می تواند اعتقادات دینی را وضوح بخشد» میباشد. در این بخش به تجسد امر الوهی(خداوند) و انتقادات و دفاعیات در مورد آن پرداخته شده است.
عنوان اخرین فصل این کتاب نیز «جستجوی مدام؛ خداوند و خطر کردن انسان» است که نویسنده در آن به مباحثی همچون این پرسش که «از اینجا به کجا می رویم؟» پرداخته و بدنبال نتایج حاصل غایی از اعتقادات دینی است.
در پایان باید بار دیگر تاکید کرد که این اثر که از ارزشمند ترین آثار در حوزه اندیشه های دینی در دوره معاصر و فلسفه دین بشمار میرود هم اینک به همین دلیل از جمله منابع مهم تدریسی و تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته فلسفه دین در دانشگاه های ایران و جهان بشمار میرود و همچنین در حوزه های علمیه نیز بسیار مورد توجه و تعمق اندیشمندان حوزه دین است.
لازم به ذکر است این اثر توسط نشر طرح نو در 530 صفحه و با قیمت 360000 ریال در بازار نشر کشورمان موجود است.
نویسنده: محمدرضا زمانی خطیبی
انتهای پیام/