چرا بورس تهران 90 هزار واحدی شد؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، شاخص بورس تهران هفته خود را با رکورد شکنی آغاز کرد تا در طول 50 سال فعالیت خود برای نخستین بار به کانال 90 هزارتایی وارد شود.
بورس تهران در نخستین روز هفته رشدی 1130 واحدی را به ثبت رساند و به بالای 90 هزار واحد صعود کرد. این رشد شاخص اگرچه با شدت کمتری امروز نیز ادامه داشت تا شاخص بورس تهران جای پای خود را در این کانال محکم کند.
اما چرا شاخص بورس این جهش را به ثبت رساند و آیا رشد بورس در شرایط کنونی حبابی به شمار می رود؟
بورس تهران یکی دو هفته ای است که شیب صعودی خود را حفظ کرده است و در این بازه زمانی از میانه کانال 80 هزار واحدی به بالای 90 هزار واحد پرواز کرده است.
حفظ رشد شاخص یکی از دلایلی است که می توان گفت رشد شاخص حبابی نیست.
از سوی دیگر از آنجه که اقتصاد ایران همچنان رنگ و بویی نفتی دارد، زمانی که نمادهای نفتی تاثیر مثبتی بر شاخص داشته باشند می توان گفت شرایط رشد واقعی است و از شرایط عینی اقتصاد نشات گرفته است.
به طور مثال در روزهای اخیر تاپیکو و هلدینگ خلیج فارس به رشد شاخص کمک کرده اند.
البته تنها نمادهای نفتی در این زمان مثبت نبوده اند. بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص بورس تهران را نمادهای معدنی داشته اند.
شرکت ملی مس دیروز و امروز صدر نشین تاثیر مثبت بر شاخص بورس بوده است. فولادی ها نیز روزهای درخشانی را در تابلو بورس می گذرانند.
تاثیر قیمت های جهانی بر بورس تهران
علت رشد شاخص تحت تاثیر نمادهای معدنی را می توان افزایش قیمت جهانی این محصولات و همچنین افزایش تقاضا در جهان دانست.
قیمت جهانی محصولات معدنی از سال 2015 تا کنون بی سابقه بوده و می توان آن را رکود شکنی دانست. از سوی دیگر تقاضای چین و وضعیت فولاد این کشور بر بازار این محصول در جهان سایه افکنده است.
چین از سال 1996 بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و از سال 1993 بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فولاد در دنیا مطرح بوده و در حال حاضر حدود نیمی از تولید و مصرف جهانی فولاد را به خود اختصاص داده است.
با این حال صادرات محصولات فولادی چین در سپتامبر سال جاری ۱۸ درصد افت ماهانه داشت و ۵.۱۴ میلیون تن ثبت شد. در ۹ ماه نخست سال جاری نیز صادرات فولاد چین ۲۹ درصد کاهش داشته و ۶۰.۴۱ میلیون تن ثبت شده است.تقاضای خوب بازار داخلی فولاد چین قیمت های داخلی را بالا برده و در نتیجه حجم صادرات را کاهش داده است.
کاهش صادرات چین به بازارهای جهانی را می توان مهمترین علت افزایش قیمت این محصول دانست. کشورهای دیگر دنیا نیز نمی توانند به سرعت جای خالی چین را در بازار فولار پر کنند بنابراین در کوتاه مدت شاهد افزایش قیمت این محصولات هستیم که بر بازار داخلی ایران و نماد این محصولات در تابلو بورس تاثیر مثبت داشته است.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که رشد شاخص در سایه افزایش نماد فولادی ها قابل اتکاست زیرا به قیمت های جهانی باز می گردد و هیجانی نیست.
اما علاوه بر این عوامل که شیب حرکت شاخص را صعودی کرده است می توان به انتشار گزارش شش ماهه شرکت ها اشاره کرد.
گزارش شش ماهه شرکت های بورسی به کدال داده شده است . بر اساس این گزارشات، وضعیت شرکت های بورسی مطلوب ارزیابی شده و چشم انداز مثبتی را پیش روی سهامداران قرار می دهد. اغلب شرکت های بورسی توانسته اند سود پیش بینی شده خود برای شش ماه اول سال را محقق کنند و انتظار می رود این روند مثبت تا پایان سال ادامه داشته باشد.
از سوی دیگر بازارهای موازی بازار سرمایه مانند بازار سکه و ارز در پیک خود قرار دارند و بر اساس تحلیل های فاندامنتال در روزهای آینده باید منتظر ریزش قیمت ها در این بازارها باشیم. این دو بازار حداکثر رشد خود را در زمان کنونی انجام داده اند و رشد بیشتر قابل تصور نیست.
ورود دولت به بازار سکه نیز این چشم انداز را ترسیم می کند که این بازار کاهش قیمت را در روزهای تجربه خواهد کرد.
از آنجا که سوداگران دیگر انتظار سود از بازار سکه و ارز را ندارند به تدریج نقدینگی خود را از این بازارها خارج کرده و به سمتی می روند که سود بیشتری به انتظارشان نشسته است که با توجه به شرایط بورس، بازار سرمایه می تواند بهترین گزینه باشد.
افزایش حجم خرید و فروش حقیقی ها در بورس تهران نیز موید این ادعاست که نشان می دهد پول های خرد سرگردان که در بازارهای مختلف حرکت می کند اکنون به بازار سرمایه سرریز شده است.
در واقع پول های سرگردانی که پس از کاهش نرخ سود بانکی به سمت بازار سکه و ارز رفته بود با کمی تاخیر به سمت بازار سرمایه متمایل شده است تا سود مطمئن تری را برای صاحبانشان به ارمغان آورد.
نکته دیگری که نشان می دهد رشد بازار سرمایه حبابی نیست این نکته است که شاخص کشتیرانی ها نیز در وضعیت مطلوبی قرار دارد. شاخص کشتیرانی در بورس نشان می دهد که وضعیت اقتصادی و به دنبال آن وضعیت تجاری بنگاه های تولیدی چگونه است بنابراین زمانی که شاخص این گروه بالاست به معنای بهبود وضعیت تجاری است.
در مجموع می توان انتظار داشت بازار سرمایه روزهای خوبی را تا پایان سال پشت سر گذارد زیرا با توجه به عوامل تاثیرگذار بر بازار بورس،این بازار در شرایط کنونی حبابی نیست و رشد واقعی را تجربه می کند. هرچند که اگر حقیقی ها میزان خرید و فروش خود را کم کنند می توانند شاخص را تا حدی کاهش دهند اما مجموع عوامل حکایت از این موضوع دارد که حقیقی ها بازار پر سود بورس را با توجه بازار های موازی رها نخواهند کرد.
انتهای پیام/