دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ظرفیت‌های اشتغال میلیونی در اقتصاد فیروزه‌ای

نام فیروزه با نیشابور گره خورده است به‌گونه‌ای‌که حتی در آمریکا نیز وقتی نامی از فیروزه برده می‌شود ناخودآگاه با نام فیروزه نیشابور عجین شده است. اما این در حالی است که متأسفانه از این محصول بهره‌ای برای بازار اشتغال نبرده‌ایم.
کد خبر : 233855

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، شهرستان فیروزه که در 40کیلومتری نیشابور در استان خراسان رضوی واقع شده به‌دلیل برخورداری از ذخایر فیروزه به همین نام خوانده می‌شود و با قدمتی چندهزار ساله لقب بزرگترین و باکیفیت‌ترین معدن سنگ فیروزه را به خود اختصاص داده است. محاسبات انجام‌شده نشان می‌دهد ذخایر قطعی این معادن بالغ بر 8هزار و 521 تن تعیین شده که سالانه حدود 40 تن انواع فیروزه را به‌نام‌های عجمی، شجری، ابوی، توفان و شکوفه استخراج و به بازار عرضه می‌کند.


معدن فیروزه نیشابور از حدود 8 دهه پیش توسط دولت اداره می‌شد که به‌عقیده برخی از فعالان این حوزه به‌دلیل نبود آگاهی و تجربه کافی مدیران قبلی از نحوه استخراج فیروزه، کارنامه چندان موفقی نداشته است، این درحالی است که از حدود چند سال پیش و در فرآیندی حمایتی حق بهره‌برداری این معدن به اهالی دو روستای مجاور به‌نام‌های علیا و سفلا به‌مدت 25 سال واگذار شده است که اهالی در قالب تشکیل شرکت تعاونی روستایی هم‌اکنون به شغل خرید و فروش و استخراج فیروزه مشغول هستند.


اما نکته حائز اهمیت درباره بزرگترین و باکیفیت‌ترین معدن فیروزه جهان سهم اندک این معدن از بازار جهانی بوده به‌گونه‌ای‌که با وجود ظرفیت بالای استخراج، نبود تجهیزات نوین به‌همراه تخصص و سرمایه‌گذاری مناسب در بخش فرآوری نه‌تنها سهم اندکی از بازار جهانی را برای کشور به‌همراه داشته بلکه اندک صادرات این سنگ باارزش نیز به‌صورت خام و با قیمتی بسیار کمتر از قیمت واقعی بوده است، این در حالی است که بیشتر گوهرشناسان و سنگ‌شناسان معتقدند فیروزه ازجمله سنگ‌های قیمتی است که قابلیت رقابت با دیگر سنگ‌های قیمتی همچون زمرد را دارد.


*اشتغال‌زایی میلیونی تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی برای ایران


سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی دارای تنوع بسیار است. ساخت مجسمه‌ها با استفاده از سنگ‌های مختلف با رنگ‌های متنوع می‌تواند درآمد سرشاری ایجاد نماید. همچنین ساخت نگین انگشتر، گوشواره، سینه‌ریز، دستبند و دیگر زیورآلات که با تلفیق طلا و نقره به‌همراه انواع سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی زیبا انجام می‌گیرد زیبایی بسیار دوست‌داشتنی به زیورآلات می‌بخشد.


از طرف دیگر به‌خلاف اینکه استفاده از زیورآلات طلا برای مرد سفارش نشده است، استفاده از عقیق و زمرد و فیروزه و برخی از دیگر زیورآلات بسیار سفارش شده و مستحب می‌باشد. برخی از این سنگها برای درمان بیماری‌های جسمی و روحی سفارش شده حتی در آمریکا درمانگاه سنگ‌ها راه‌اندازی شده است. از دیگر ویژگی‌ها این است که متناسب با هر ماه نوعی سنگ وجود دارد لذا متناسب با ماه‌های تولد می‌توان سینه‌ریز یا دستبند یا انگشتری با نگین سنگ قیمتی و نیمه‌قیمتی جهت هدیه خریداری نمود. اما متأسفانه این محصول در کشور مورد غفلت واقع شده است.


یکی از اهالی روستا که از سال‌های پیش در معدن مشغول به کار بوده و تمایلی برای معرفی خود ندارد درباره نحوه فعالیت شرکت تعاونی گفت: شرکت تعاونی معدن فیروزه نیشابور هم‌اکنون با حدود 342 نفر عضو که همگی از اهالی روستا هستند به فعالیت مشغول است و روزانه بین 10 تا 20 کیلوگرم استخراج انجام می‌دهد.


وی درباره نحوه فروش فیروزه‌های استخراج‌شده، گفت: پس از جمع شدن فیروزه‌ها و درجه‌بندی آنها، در یک بازه زمانی 2 تا 3ماهه مدیران تعاونی با صدور اطلاعیه‌هایی نسبت به برگزاری حراج‌های حضوری اقدام کرده تا فیروزه‌های خام استخراج شده با بالاترین قیمت به فروش گذاشته شوند.


وی درباره حجم و قیمت فیروزه‌ها در حراج گفت: به‌طور معمول فیروزه‌ها که به‌صورت درجه یک و دو تعیین شده‌اند در وزن‌های حدود 100کیلوگرمی و با قیمت پایه حداقل 10میلیون تومان به حراج گذاشته می‌شوند که در برخی از مواقع قیمت نهایی به مرز 300 میلیون تومان نیز می‌رسد.


این کارگر باسابقه معدن یادآور شد: من معتقدم درآمد حاصل از معدن فیروزه می‌تواند از درآمد بانک ملی نیز بیشتر باشد اما نبود تجهیزات و دستگاه‌های نوین روند استخراج را محدود کرده که در نتیجه شاهد کاهش سودآوری هستیم.


وی درباره نحوه استخراج گفت: تجهیزات قدیمی و استفاده از روش‌های سنتی باعث شده تا در برخی از موارد چاره‌ای جز به‌کارگیری مواد انفجاری در حفاری وجود نداشته باشد که این موضوع ضمن آسیب‌رسانی به محیط زیست موجبات تخریب و از بین رفتن بخشی از سنگ‌های موجود را نیز فراهم می‌کند.


* سنگ فیروزه پتانسیل بالایی در اشتغال‌زایی دارد


علی‌اصغر نورالله‌زاده، چندی پیش با ارائه راهکارها و پیشنهاداتی جهت فعال شدن بخش گردشگری و توریسم شهرستان نیشابور به‌عنوان یک شهر تاریخی و کهن با مفاخر علمی و هنری و همچنین به‌عنوان نزدیکترین و پررفت‌وآمدترین شهر قبل از مشهد مقدس و عبور سالانه 7 میلیون زائر امام رضا(ع) از مسیر نیشابور ــ مشهد، خواستار توجه بیشتر و مضاعف به بحث گردشگری و جذب مسافران در این شهرستان شد و 10 میلیارد ریال اعتبار مازاد اشتغال به این شهرستان اختصاص داد.


*ارزش‌افزوده 1300درصدی


درحالی که بزرگترین معدن فیروزه جهان به‌علت فقدان علم هنوز با فناوری قدیمی و با استفاده از مواد منفجره به استخراج مشغول بوده و از این رهگذر صدمات جبران‌ناپذیری را به معدن وارد می‌آورد، در کشورهایی همچون آمریکا و هند که معادن آنها از لحاظ کیفیت در مقابل فیروزه نیشابور حرفی برای گفتن ندارد، استخراج با روش‌های علمی باعث شده تا هر روز شاهد ارزش افزوده در محصولات استخراج‌شده آنها باشیم.


* صادرات 10درصدی


فرآوری فیروزه در حالی می‌تواند ارزش‌افزوده بالایی را برای کشور به ارمغان بیاورد که سرمایه‌گذاری اندک در این حوزه، فروش فیروزه را محدود به داخل کشور کرده، به‌گونه‌ای‌که بیش از 90 درصد فیروزه تولیدی در داخل کشور مصرف شده و تنها 10درصد آن به‌شکل صادرات توریستی انجام می‌شود.


*اقتصاد فیروزه‌ای


درباره تجارت فیروزه اظهارنظرهای مختلفی موجود است، به‌طوری‌که برخی از فعالان این حوزه معتقدند نبود تجهیزات نوین و محدود شدن فرآوری این سنگ قیمتی با روش‌های سنتی باعث شده تا فیروزه نیشابور نتواند سهم بالایی از بازار جهانی را به خود اختصاص دهد و این درحالی است که در برخی از موارد تاجران چینی، عرب و ترک با خرید فیروزه خام و فرآوری آن اقدام به صادرات فیروزه ایرانی به نام خود می‌کنند.


البته در مقابل این عقیده برخی از فعالان می‌گویند روش تراش و فرآوری فیروزه در تمامی کشورها یکسان است و این درحالی است که سالانه مقدار زیادی فیروزه خام از آمریکا و دیگر کشورها وارد ایران شده و پس از تراش و صادرات دوباره به نام فیروزه نیشابور فروخته می‌شود. در هر حال آنچه مسلم است فیروزه نیشابور از جمله محصولات معدنی است که با سرمایه‌گذاری و بهبود شرایط تولید قادر به توسعه اقتصادی کشور خواهد بود.


منبع: تسنیم


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب