دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست:

82 درصد علت خشکی دریاچه ارومیه مدیریت انسانی است/ تشریح علت بوی نامطبوع اطراف فرودگاه امام تا تهران

رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست 82 درصد علت خشکی دریاچه ارومیه را مدیریت انسانی دانست و تأکید کرد، برای احیای دریاچه ارومیه باید مدیریت انسانی را معکوس و همچنین با داشته‌های حوزه این دریاچه آن را احیا کرد.
کد خبر : 230625

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، عیسی کلانتری ظهر امروز در همایش بحران آب با محوریت بازچرخانی و استفاده مجدد از پساب با بیان اینکه مسئله آب به‌خودی‌خود فارغ از مسائلی همچون مصرف و بازچرخایش و دیگر مسائل مهم است، اظهار داشت: مهم این است که باید بدانیم مشکل‌ داریم در این صورت پیدا کردن راه‌حل‌ها آسان می‌شود اما متأسفانه خیلی‌ها به وجود مشکل در این بخش باور ندارند و فکر می‌کنند آب‌ داریم حالا کم یا بیشتر مهم نیست امسال کم باشد سال بعد زیاد است، متأسفانه این‌گونه نبوده و سال‌به‌سال آب کمتر می‌شود.


وی افزود: امروز 50 روز از سال آبی کشور می‌گذرد و متوسط بارش کشور حدود 12 میلی‌متر بوده و اگر بارش‌های شمال کشور را حذف کنیم، بارش بقیه نقاط کشور کمتر از 4 میلی‌متر می‌شود این در شرایطی است که شدت تبخیر با توجه به درجه حرارت بیشتر شده است.


* هنوز باورمان نیست که با کم‌آبی و بی‌آبی چگونه خودمان را وفق بدهیم


معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: اگر باور کنیم که آب نداریم خودمان را می‌توانیم وفق بدهیم و با کمبود آب سازش کنیم، می‌توانیم با بی‌آبی کنار بیاییم، اما مشکل بزرگ ما این است که فکر می‌کنیم آب به‌اندازه کافی داریم.


وی اضافه کرد: میزان مصرف 30 سال پیش ما امروز سر جای خودش باقی‌مانده و مثل خان‌زاده‌ای زندگی می‌کنیم که 4 نسل جلوتر پدربزرگش صد روستا داشت و امروز گرفتار نان شب شده اما رفتارش را عوض نمی‌کند، رفتار ما در مقابل آب تغییر پیدا نکرده است.


وی بیان کرد: هنوز باورمان نشده که با آب کم چگونه زندگی می‌کنیم، هنوز باورمان نیست که با کم‌آبی و بی‌آبی چگونه خودمان را وفق بدهیم یعنی مشکل فرهنگی و آموزشی داریم.


کلانتری ادامه داد: در رأس همه باید سیاستمداران و تصمیم گیران به این باور برسند که کشور دچار کمبود آب بوده در این صورت پیدا کردن راه‌حل آسان می‌شود.


* تصمیماتی می‌گیریم که شاید کشورهایی با بارش یک هزار میلی‌متر هم نمی‌گیرند


وی ادامه داد: هنوز به این نتیجه که آمایش سرزمینی بر مبنای آب نرسیده‌ایم، تصمیماتی می‌گیریم که شاید کشورهایی با بارش یک هزار میلی‌متر هم نمی‌گیرند و رفتارهایی می‌کنیم که مناطقی با 2 هزار میلی‌متر بارش هم آن‌گونه رفتار نمی‌کنند.


رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با تأکید بر اینکه اولین قربانی محیط‌ زیست و بعد از آن مردم هستند، گفت: اروپا با متوسط بارش 800 میلی‌متر سال هر شهروند روزانه 160 لیتر آب مصرف می‌کند اما در کشور ما بدون محاسبه ضایعات درون‌شهری مصرف هر شهروند بالای 220 لیتر است.


وی ادامه داد: گفته شد که از دریای جنوب به شمال کشور آب بیاورند همین امروز اگر از عمان به خراسان آب بیاورند حداقل متری 40 هزار تومان هزینه‌بر می‌دارد.


کلانتری بیان کرد: دلمان خوش بود در آینده با آب‌شیرین‌کن کشاورزی کنیم، اگر روند مصرف این‌گونه باشد اگر بخواهیم با آب‌شیرین‌کن کشاورزی کنیم به ازای هر کیلو گندم باید 10 هزار تومان پول آب بدهیم.


وی اضافه کرد: در شرایطی هستیم که باید بدانیم که چگونه باید مصرف کنیم، امروز مصرف آب به‌مراتب مهم‌تر از تولید آب است، متأسفانه فرهنگ مصرف آب را نداریم.


معاون رئیس‌جمهور افزود: امروز این‌همه دعوا سر انتقال آب از سرچشمه‌های کارون به شرق هست که واقعاً نیازمند هستند، این‌همه نمایندگان جنوب و شمال و مرکز برای 700 میلیون مترمکعب آب ‌جاروجنجال به راه می‌اندازند درحالی‌که امروز در خوزستان کشاورزان حداقل بالای 3 میلیارد مترمکعب آب را هدر می‌دهند، باید مصرف را سروسامان بدهیم.


وی با بیان اینکه تقریباً همه سدهایی که می‌توانستیم بسازیم ساخته‌ایم و همه آب‌هایی که باید مصرف می‌کردیم مصرف کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: می‌توانید تصور کنید در خراسان از چاه‌هایی با عمق 350 متر آب برداشت می‌کنند، خود آذربایجان به چه روزی افتاده است، همه می‌گویند مرگ خوب است اما برای همسایه، ما مشکل مصرف داریم.


کلانتری ادامه داد: در حوزه دریاچه ارومیه بارش آب در 20 سال گذشته 18 درصد کم شده است، اما مصرف ما بدتر از قبل شده، به عبارتی 82 درصد علت خشکی دریاچه مدیریت انسانی است برای احیای دریاچه باید مدیریت انسانی را معکوس کنیم دریاچه ارومیه باید با داشته‌های خود حوزه دریاچه ارومیه احیا شود.


وی بیان کرد: وقتی می‌گوییم آب را کم‌مصرف کنیم، می‌گویند ما مصرف کنیم شهر یا استان دیگر کمتر مصرف کند، هنوز فرهنگ مصرف آب را نتوانسته‌ایم درست کنیم و محیط‌زیست ویران‌شده، درحالی‌که قربانی اول کم‌آبی محیط‌زیست است.


* حق آب دریاچه ارومیه یا دیگر دریاچه‌ها را می‌گیریم


رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور با بیان اینکه فوری حق آب دریاچه ارومیه یا دیگر دریاچه‌ها را می‌گیریم، گفت: امروز در شهر زابل 170 روز در سال مردم خاک تنفس می‌کنند، چون حق آبه‌اش را گرفته‌ایم.


وی با بیان اینکه در خوزستان "حق‌آبه‌‌اش" را گرفته‌ایم و حالا انتظار داریم طوفان خاک نداشته باشیم، اضافه کرد: ستاد ریزگردها گفته باید 20 مترمکعب در ثانیه به دشت خوزستان حق آب بدهیم تا خاک از حالت پریشانی بیرون بیاید وزارت نیرو گفته حق آب نداریم بدهیم، میلیاردها مترمکعب حق آب طبیعت را می‌گیرند و در مقابل وقتی باید 600 میلیون مترمکعب حق آب طبیعت را برگردانیم می‌گوییم آب نداریم و انتظار داریم خوزستان ریز گرد نداشته باشد و ریزگردها روی مقرهای برق نشست نکند و برق قطع نشود و ملت زندگی داشته باشند، این چه زندگی است که درست کرده‌ایم.


کلانتری خاطرنشان کرد: اولین قربانی بی‌آبی محیط‌زیست و بعد از آن مردم هستند آب را باید مصرف کنیم ولی درست مصرف کنیم، هیچ‌کس انگیزه‌ای برای تغییر رفتار ندارد، اوایل انقلاب که مشکل آب نداشتیم حضرت امام یک لیوان آب خورند نصف لیوان که باقی ماند روی لیوان دستمال گذاشتند تا بعد بخورند، چرا این بحث‌ها را یاد نمی‌گیریم.


وی ادامه داد: در طرح‌های نیشکر خوزستان در دهه 60 برای هر هکتار 4 سال اول 23 هزار مترمکعب طراحی‌شده بود و از سال پنجم که شوری‌زدایی شد باید به 18 هزار مترمکعب می‌رسید اما امروز 35 هزار مترمکعب در هکتار آب مصرف می‌کند، بعد می‌گوییم کارون بی‌آب شده است.


* صنعت ما آب را مصرف می‌کنند و شهرها را به گند می‌کشند بعد به دنبال بویش می‌گردند


معاون رئیس‌جمهوری بیان کرد: صنعت ما کجا اولویتش دقت در مصرف آب بوده، آب را مصرف می‌کنند و شهرها را به گند می‌کشند بعد به دنبال بوی گند می‌گردند.


وی ادامه داد: دستوری صادرشده بود مبنی بر بررسی بوی نامطبوع اطراف فرودگاه امام تا تهران، درحالی‌که عمده علت بوی نامطبوع مربوط به فاضلاب 4 کارخانه است، بزرگ‌ترین کارخانه‌های کشور پسابشان را حتی تصفیه هم نمی‌کنند، حرف خوب می‌زنیم اما در عمل مثل آدم‌های قرن هفتم زندگی می‌کنیم.


کلانتری تأکید کرد: در حوزه دریاچه ارومیه 69 درصد آب تجدید پذیر را مصرف می‌کنیم حالا به این وضع افتاده است، در کشور 110 درصد از آب‌های تجدیدپذیر را استفاده می‌کنیم درحالی‌که استانداردها حداکثر 40 درصد است البته در خراسان رضوی 132 درصد مصرف می‌کنیم.


وی افزود: چاه‌های غیرمجاز در حوزه دریاچه ارومیه 7.3 میلیارد مترمکعب آب برداشت می‌کنند اما چاه‌های مجاز که غیرمجاز آب برداشت می‌کنند 8.5 میلیارد مترمکعب آب برداشت می‌کنند با این اوضاع به‌عنوان رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور باید بگویم نسل‌های بعد، ما از شما شرمنده‌ایم باید حافظ منابع نسل‌های بعد باشیم.


رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: اگر سیاست‌های برنامه ششم بخواهد اجرایی بشود با توجه به اینکه مصرف ما 97 میلیارد مترمکعب و آب‌های تجدید پذیر 88 میلیارد مترمکعب بوده باید 33 میلیارد هم به آن اضافه کنیم و به عبارتی 133 میلیارد مترمکعب آب نیاز داریم.


وی افزود: قرار بود در آذربایجان غربی چغندرکاران تنها برای کارخانه‌ها چغندر آذربایجان غربی چغندر تولید کنند اما با زد و بند با سازمان‌های آذربایجان غربی 700 هزار تن بیشتر تولید کرده‌اند یعنی در حدود 14 هزار هکتار بیشتر کاشته‌اند و به عبارتی 280 میلیون مترمکعب آب مصرف‌شده است، مدیران دولتی به سیاست‌های دولت اهمیت نمی‌دهند.


کلانتری با بیان اینکه همه می‌گویند فقط آب بدهید مصرف کنیم، اما با مصرف درست بسیاری از مشکلات را می‌توانیم حل کنیم، گفت: در همین شهر تبریز که وابسته به زرینه‌رود است آیا کاشتن درخت بالای کوه افتخار است؟ این افتخار است که آب را بالای کوه پمپاژ کنیم، اگر پساب همه کارخانه‌ها را رها کنند، حتی اگر تصفیه هم نکنند 2 مترمکعب می‌شود، اما اگر 2 هزار درخت‌کاری کنیم 4 مترمکعب در ثانیه آب می‌خواهد.


منبع:‌فارس


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب