«نذار این خواب تعبیر بشه» قصه انتخاب رزمندگان برای حفظ عشق
مهدی نصیری که اینروزها نمایشی با عنوان «نذار این خواب تعبیر بشه» را در تئاترشهر روی صحنه دارد توانسته با پرداختن به دغدغه همسران رزمندگان اثری جدید با موضع جنگ را به مخاطب ارائه کند. نصیری در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا درخصوص ویژگیهای این اثر توضیحاتی ارائه کرده که در ادامه میخوانید:
نمایش «نذار این خواب تعبیر بشه» چقدر توانسته در بازگویی دغدغه همسران رزمندگان موفق باشد؟
یکی از جنبههایی که در نمایشها با موضوع جنگ، مغفول مانده مساله همسران و مادران رزمندگان است. همیشه در نگاه به رزمندگان طوری به موضوع پرداخته شده که بیشتر رزمندگان مورد توجه بودهاند و یا اگر نگاهی به زنان هم بوده این نوع نگرش بعد از جنگ و در راستای تاثیرات جنگ بوده است. در حالی که نمایش «نذار این خواب تعبیر بشه» لحظه جنگ و واکنشهای همزمان با آن را نشان میدهد.
ما در این اثر دغدغهای که به واسطه جنگ در درون خانوادهها به وجود آمده را به تماشا مینشینیم. دلدادگی و عشقی که جنگ آن را با چالش روبرو کرده در این اثر کاملاً نشان داده میشود. زنها بیشتر نمایش را از تم فردی به جمعی تبدیل کردهاند و باعث گستردگی مساله اجتماعی شدهاند. در حقیقت ما با عبور از فرد، مخاطب را با خانواده روبرو میکنیم و با ورود سه زن موضوع گستردگی اجتماعی پیدا میکند.
در این اثر به نوعی بر اعتقاد و باور رزمندگان هم اشاره شده و نشان داده میشود که علیرغم علاقهمندیهای هر شخص به ماندن در کنار خانواده، این افراد تصمیمی متفاوت اتخاذ میکنند. آیا فکر نمیکنید که نمایش در کنار ارزشیبودن، به نوعی جایگاه خانواده را کمرنگ میکند؟
ما در اجرای «نذار این خواب تعبیر بشه» بر این اصرارداریم که عشق مردان به خانواده نشان داده شود و مخاطب ببیند که رزمندگان عشق را دوست دارند دلداده هستند و همچون ما خوردن و خوابیدن را دوست دارند، درد میکشند اما از عشق دل نمیبرند در حالی که به نوعی انتخابشان گذشت از خانواده است. در حقیقت آنها برای بدست آوردن و حفظ عشق و دلدادگی جنگ را انتخاب میکند و به خاطر زندگی به جنگ میروند.
آیا نمایش «نذار این خواب تعبیر بشه» با وجود بیعلاقگی مخاطب به نمایشهایی با تم جنگی آن هم به دلایلی چون پرداختن موضوعات تکراری و کلیشهای، توانسته از نگاه مخاطب، نمایشی تاثیرگذار و جدید باشد؟
این اثر نمایشی توانسته بر روی مخاطب خود تاثیراتش را بگذارد و بر اساس صحبتهایی که از نمایش میشود و همچنین موضوعاتی که در جلسات نقد و بررسی مطرح شده میتوان به این نتیجه رسید که بازخورد نمایش و تاثیرات آن بسیار خوب بوده است. تاثیر حضور زنان و اهمیت آنها به عنوان کسانی که بخشی از جنگ بودهاند در نمایش بیشتر جلوه داده شده چرا که من معتقدم جنگ، صرفا در منطقه جنگی و لب مرز وجود نداشته است.
بخشی از جذابیتهای این اثر گویشهای محلی است که کاراکترهای مختلف نمایش دارند. این انتخاب بر چه اساس و با چه هدفی انجام شده است؟
ما از این طریق خواستیم نشان دهیم که همه مردم ایران در اتفاقات مربوط به جنگ شرکت داشتند و یکی از دورترین نقطه کشور به منطقه مرزی، که همان مشهد بود آمده، دیگر از تهران و دو بازیگر دیگر از استان گیلان. این انتخاب به عمد برای این نمایش انجام شد تا نشان دهیم که جنگ لزوما مختص به یک جغرافیا و یک شهر و منطقه نبوده است و اگر جنگ در جنوب کشور رخ داده از شمال کشور نیز مردم درگیر آن بودند و اگر در غرب بوده، مردم از شرق کشور نیز به جنگ رفتهاند. گویشهای مختلف بازیگران عمومیت جنگ به کل کشور را نشان میدهد.
بازخورد مخاطب با کاراکترهای مختلف داستان چگونه بوده است؟
آدمهای مختلف با کاراکترهای مختلفی ارتباط برقرار کردند جالب این است که اکثر مخاطبان با دو زوج خراسانی و گیلانی تعامل بیشتری داشتند چرا که این دو زوج صمیمیت، عشق و دلدادگی زیادی در رفتارشان وجود داشت. در زوج مشهدی یک جور عاشقانگی وجود دارد و همین امر باعث هم توجه مخاطب شد.
از اجرای نمایش راضی هستید؟
از اجرای این نمایش راضی هستم اگرچه هیچگاه به طور کامل این رضایتمندی حاصل نمیشود. خوشحالم که این اتفاق روی داد و از همین بابت هم از مهدی شفیعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی و پیمان شریعتی رئیس تئاتر شهر و همچنین بنیاد روایت به خاطر حمایتها و آزادی عمل بسیار تشکر میکنم.
پروژه اجرایی بعدیتان چیست؟
نمایشنامه دیگری در دست دارم که به لحاظ فضای نمایشی بسیار شبیه نمایش «نذار این خواب تعبیر بشه» است، این اثر نیز موضوع جنگ را دستمایه قرار داده و جریان عاشقانه در جریان جنگ را مطرح میکند. پروژه بعدیام «مرثیه باد» نام دارد که اقتباسی از داستانهای کوتاه ابوتراب خسروی است. در صورتی که شرایط اجرا فراهم شود این نمایش را روی صحنه خواهم برد.
لازم به یادآوری است، نمایش «نذار این خواب تعبیر بشه» تا 24 آبان ماه هر شب ساعت 18 با نقشآفرینی بهرام تشکر، ترانه کوهستانی، بهروز پناهنده، فریبا امینیان، رضا جوشنی و هما پریسان پارسایی سرشت در سالن سایه تئاترشهر روی صحنه میرود.
انتهای پیام/