امکان صادرات غیر نفتی به آفریقا را فراهم کنید/سرانه صادرات 150تعاونی از یک میلیون دلار گذشت
به گزارش گروه اقتصادی آنا، حمید کلانتری امروز در همایش اقتصادی و سرمایهگذاری ایران و آفریقا که در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد، گفت: یکی از مهمترین موضوعات در رابطه با توسعه صادرات، استراتژی توسعه صادرات است و توسعه تعامل اقتصادی با آفریقا باید با تعامل دولت و بخش خصوصی فراهم شود.
معاون امور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: روحانی در انتخاب وزرا در دور جدید دولت دوازدهم در مجلس و در بحث وزارت امور خارجه موضوعی را در رابطه با دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه مطرح کرد که بر اساس آن باید اولویت فعالیت این وزارتخانه در تعامل با کشورها بهویژه با کشورهای آفریقایی پررنگتر شده و گسترش فعالیتهای دیپلماسی از مسیر اقتصادی دنبال شود و تعاملات سیاسی خود را حتی با استفاده از ظرفیتهای اقتصادی بین ایران و کشورهای هدف موردتوجه قرار دهند.
کلانتری در ادامه به تجربهای که در سال 84 برای برقراری ارتباطات تجاری با کشورهای آفریقایی اتفاق افتاد، اشاره کرد و افزود: در آن زمان مقرر شد برای توسعه تجارت با کشورهای افریقایی،هر استان بر اساس ظرفیت خود تعامل اقتصادی و تجاری با یک یا چند کشور آفریقایی را برقرار کند که به این ترتیب حدود 40 کشور آفریقایی تحت پوشش قرار میگرفت.
وی افزود: در آن زمان صنعتگران و تجار از این موضوع رضایت داشتند، زیرا در کنار برقراری تعاملات سیاسی، تعاملات تجاری هم به وجود میآمد.
معاون امور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در بخش تعاون 93 تا 95 هزار تعاونی فعال وجود دارند که حداقل حدود 15 هزار تعاونی امکان بالقوه صادرات به آفریقا را دارند.
کلانتری اظهار داشت: در سال جاری 150 تعاونی برتر که صادراتی بیش از یک میلیون دلار داشتند، انتخاب شد و من پیشنهاد میدهم بجای دادن جوایز به این تعاونیها، از آنها برای شرکت در یک سفر جمعی، تخصصی و صادراتی به کشورهای هدف دعوت شود تا به این ترتیب فضای صادراتی کشورهای مختلف توسط این تعاونیها شناخته شود و سازماندهی این کار هم با تعامل بخشهای دولتی، خصوصی، سازمانهای مرتبط با حوزه صادرات، وزارت امور خارجه و انجمنهای دوستی فراهم خواهد شد.
وی بابیان اینکه جهتگیریهای دولت دوباره به سمت صادرات شکل گرفته است، بیان داشت: آقای جهانگیری در روز ملی صادرات گزارشهای خوبی را مطرح کردند و از آمادگی دولت برای پرداخت مشوقهای صادراتی و تسهیل مسائل گمرکی صحبت کردند.
معاون امور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: ما هم به سهم خودمان در جهت حمایت از حضور تعاونیها در کشور آفریقا آمادگی داریم تا موانع اداری را برطرف کرده و هماهنگی لازم را با سازمان امور خارجه و کشورهای مقصد فراهم کنیم.
کلانتری همچنین بیان داشت: البته برای برقراری روابط تجاری و توسعه صادرات به کشورهای دور ازجمله آفریقا باید مشوقهای صادراتی وجود داشته باشد، زیرا وقتی صادرکنندگان امکان صادرات راحتتر به کشورهای همسایه و منطقه را دارند، باید برای صادرات به کشورهای دورتر تسهیلاتی فراهم شود.
وی در ادامه افزود: البته متقابلاً باید از ظرفیت کشورهای هدف صادراتی برای واردات هم استفاده شود.
لزوم احیای مسیر دریایی ابریشم
در ادامه رئیس انجمن دوستی ایران و ساحل عاج گفت: برای توسعه روابط تجاری ایران و آفریقا باید با الهام از جاده ابریشم مسیری دریایی تحت عنوان پروانه ابریشم احیا شود.
سیدمحمد دستغیب امروز در همایش اقتصادی و سرمایهگذاری ایران و آفریقا که در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، گفت: علیرغم وجود ظرفیتهای فراوانی که در آفریقا وجود دارد، نگذاشتهاند که ما ظرفیتهای آنها را بشناسیم و فقط از آفریقا به ما درد، گرسنگی و دربهدری را نشان دادهاند.
رئیس انجمن دوستی ایران و ساحل عاج با طرح این سؤال که اگر درد، گرسنگی و دربهدری در آفریقا وجود دارد، پس اروپاییها در آنجا چه کار میکنند، افزود: روزی دو اروپایی را در آفریقا دیدم که از آنها پرسیدم شما در اینجا چکار میکنید و در پاسخ به من گفتند که مزرعه نمونه میسازیم. بعد از آن متوجه شدم که منظورشان از مزرعه نمونه کشت برون مرزی است.
دستغیب اظهار داشت: کشت برون مرزی با توجه به ظرفیتهایی که در آفریقا وجود دارد، در مشکلات و محدودیتهایی که ما در رابطه با کمبود منابع آبی داریم، میتواند بسیار برای ما مفید به فایده باشد بهطوریکه ما در ساحل عاج 150 هکتار زمین را به کشت پنبه اختصاص دادیم و پنبه حاصل از آن کشت، بلافاصله روی کشتی به فروش رفت.
وی افزود: یکی از نکات مهم در برقراری روابط اقتصادی، استفاده از ظرفیتهاست.
رئیس انجمن دوستی ایران و ساحل عاج با اشاره به احیای مجدد راه ابریشم برای توسعه روابط اقتصادی کشورهای مجاور این جاده گفت: میتوان با الهام از راه ابریشم، یک راه دریایی بنام پروانه ابریشم ایجاد کرد تا امکان برقراری روابط تجاری ایران و آفریقا بیشتر شود.
وی با اشاره به مطرح شدن راه دریایی پروانه ابریشم در انجمن دوستی ایران و آفریقا گفت: در این طرح که با الهام از احیای مسیر تجاری جاده ابریشم پیشنهاد شده است بسیج امکانات برای بخش خصوصی و همچنین ارائه یارانههای دولتی به منظور صادرات به کشورهای آفریقایی پیش بینی شده است که اشتغال زایی و درآمدزایی زیادی هم خواهد داشت.
رئیس انجمن دوستی ایران و ساحل عاج با بیان اینکه تحریم ها به ما نشان داد که چگونه مشکلاتمان را حل کنیم، گفت: طرح ایجاد میکروبانک بانکهای کوچک بینالمللی بین ایران و کشورهای آفریقایی مطرح شده که اولین بانک آن در ساحل عاج تأسیس میشود که میتواند در رفع مشکلات و مراودات مالی تجار ۲ کشور موثر باشد.
وی بیان داشت: هزینه های بالای حمل و نقل، دوری راه و وجود برخی بیماریها از مهمترین مشکلات برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و کشورهای آفریقایی است.
همچنین سفیر سنگال در تهران خواستار طراحی استراتژی همکاری های اقتصادی ایران و آفریقا و استفاده از توانمندی و قابلیت های ایران برای توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی شد.
'باباکار ' در همایش اقتصادی و سرمایه گذاری ایران و آفریقا در محل سالن همایش های صدا و سیما با اشاره به سوابق خوب روابط سیاسی ایران و آفریقا، افزود: روابط اقتصادی ایران با قاره سیاه می تواند در زمینه های مختلف بویژه نفت و گاز، بهداشت، درمان و دارو، همچنین کمک های تکنولوژیکی توسعه یابد.
به گفته این دیپلمات ارشد، برای تحقق این مهم، باید تعریف استراتژی مناسب طرحی برای همکاری ها داشته باشیم.
وی با اشاره به درخواست های متعدد همکاری از سوی ترکیه، چین، هندوستان و سایر کشورها با آفریقا، تصریح کرد: علاقه مندیم این همکاری ها را با جمهوری اسلامی ایران نیز داشته باشیم.
باباکار با بیان اینکه در سال های گذشته به دلیل وجود تحریم ها و فشارهای اقتصادی علیه ایران، مشکلاتی در برقراری و ارتقای روابط و مناسبات اقتصادی داشتیم اما امروز اتحادیه آفریقا متشکل از بیش از 20 کشور آماده توسعه همکاری های همه جانبه اقتصادی با ایران است.
انتهای پیام/