فاینانس، دولت را بدهکارتر میکند
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران در نشست هیات نمایندگان اعضای این اتاق در ابتدای جلسه با اشاره به سخنان ترامپ گفت: یک بار دیگر رفتار نامتعارف رئیس جمهور آمریکا مشخص کرد که دیگر این گونه رفتارها در شرایط فعلی جهان قابل قبول و پسندیده نیست زیرا واکنش بازار به فرهنگ عربده کشی کاملا تغییر کرده و بازخوردهای داخلی و خارجی به این نوع لحن کاملا گویای این نوع رفتار زشت بود.
وی با حمایت از سپاه پاسداران ادامه داد: از تمامی نیروهای نظامی و انتظامی و خصوصا سپاه که کیان انقلاب را بر دوش میکشند سپاسگزاریم و هر گونه تعرض به حریم آنها را محکوم میکنیم.
شافعی در ادامه بحث بودجهریزی سال 97 را مطرح کرد و گفت: آنچه که برای بودجهریزی سال آینده نیاز است، رفع معایب سالهای گذشته و توجه به مشکلات رکودی و تولیدی در ساختار اقتصادی کشور است؛ نحوه بودجهریزی در سنوات گذشته همواره بر اصل بزرگ شدن دولت و تنگ شدن فضای فعالیتهای بخش خصوصی استوار بوده،در همین راستا دولت دوازدهم باید ملزم به تغییراتی اساسی در راستای کوچکسازی دولت شود تا بدهی و بحرانهای ناشی از مطالبات پیمانکاران از دولت افزایش پیدا نکند.
وی تاکید کرد: دولت همواره باید از ارائه بودجههای غیر واقعی دوری کند زیرا اصل تقدم منابع بر اصل منافع باید قابل وصول باشد و نباید طبق عادت چندین سال اخیر بودجههای عمرانی به عنوان سوپاپ اطمینان بودجههای جاری به کار گرفته شوند.
وی تاکید کرد: باید هماهنگی نظام بودجهریزی و اهداف برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار بگیرد تا همراستایی، توسعه و پیشرفت عاید حوزه اقتصادی کشور باشد که البته در نظام بودجهریزی کشور تا کنون این موضوع مورد غفلت قرار میگرفت.
شافعی در ادامه با انتقاد از انتشار بیرویه اوراق تعهددار در بودجهها نیز گفت: دولت در راستای تراز کردن بودجه منابعی را بیش از حد توان خود در نظر میگرفت که عوارض آن در سالهای بعد، گریبانگیر خود دولت میشد زیرا حجم بدهیهای دولتی را به طرز غیر قابل جبرانی با افزایش مواجه میکرد.
وی اضافه کرد: ادامه رویه انتشار اوراق تعهددار میتواند به بحران بدهیها تبدیل شده و گسترش آن به بزرگ شدن بخشهای خصولتی بدهکار و جایگزین شدن این نظام معیوب به جای بخش خصوصی واقعی شود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران همچنین درباره استفاده از فاینانسها این گونه گفت: باید در خصوص تامین مالی از طریق خارجیها یا همان فاینانس به صورت محتاطانه عمل شود زیرا تامین مالی به این شکل با ریسک بالایی همراه است و در این شرایط اغلب دولتیها هستند که از فاینانس بهره میبرند. اما باید تاکید کنیم که اگر در سالهای آینده این نوع استفاده از فاینانس ادامهدار باشد طبیعتا خصولتیها نمیتوانند پرداخت بدهیها را در دستور کار خود قرار بدهند.
شافعی با انتقاد از اینکه 70 درصد بودجه هزینه دولتیها میشود، اظهار کرد: افزایش میزان انباشت بدهیهای دولت یکی از معایب نگاه صرفا دولتی به بودجههای سالانه است که همین مورد باعث انباشت بدهیهای دولتی شده و این مطلب مانع بزرگی بر سر راه تصدیگریهای دولتی شده است.
این عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران به درآمدهای مالیاتی در بودجه 97 اشارهای داشت و گفت: اگر طی سال آتی افزایش درآمدهای مالیاتی و تقسیمبندی آن در استانها بر اساس اصل مالیات از مودیان شناسنامهدار باشد جای نگرانی است زیرا هیچگاه بنگاههای تولیدی واقعی از این نوع تصمیمات مالیاتی سودی نمیبرند اما اگر قرار باشد نظام تشخیص مالیاتی در سال 97 با تغییر روبرو گردد و درآمدهای مالیاتی از محل فرارهای مالیاتی انجام شود آن موقع میتوان امیدوار به افزایش درآمد این سازمان بود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در راستای بودجه 97 ،ستادی مبنیبر بررسی این بودجه در اتاق بازرگانی ایران تشکیل شده که نظر کمیسیونهای تخصصی و اتاقهای بازرگانی استانها را جمعآوری میکند تا این اظهار نظرها به دولت و مجلس تقدیم شود.
انتهای پیام/