دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نجواهای نینوایی

معرفی چند آلبوم محرمی

به مناسبت ایام محرم و عزاداری امام حسین(ع) تعدادی از نواهای عاشورایی از مداحان و خوانندگان مطرح کشور در این یادداشت معرفی می‌شود
کد خبر : 220084

سربلندان/نامداران و جوانان آواز ایران


یکی از تازه ترین آلبوم های عاشورایی موسیقی ایران، آلبومِ «سربلندان» به آهنگ سازی محسن جلیلی است که به همت مرکز موسیقی حوزه هنری در محرم سال 96 منتشر شده است. در آلبوم «سربلندان» علی اصغر شاهزیدی، قاسم رفعتی، مظفر شفیعی، محمد معتمدی، بامداد فلاحتی، حسین علیشاپور، اشکان کمانگری، سروش بخشش و امیرحسین مدرس، خوانندگی 14 قطعه با کلام این اثر را برعهده داشته اند.شعر های این مجموعه نیز از سروده های شاعران نامدار ادبیات فارسی برگزیده شده است. حافظ (زان یار دلنوازم شکری است با شکایت...) و (شاه شمشادقدان...)، شهریار (شیعیان دیگر هوای کربلا دارد حسین(ع)...)، مولانا (کجایید ای شهیدان خدایی)، حبیب ا... چایچیان (امشب شهادت نامه عشّاق امضا می شود..)، قادر طهماسبی (سرّ نی در کربلا می ماند اگر زینب(س) نبود)، سید علی موسوی گرمارودی، عمران صلاحی، فاضل نظری، علیرضا قزوه و سعید بیابانکی، شاعرانِ این مجموعه هستند.


خروش بحر/علیرضا افتخاری


در سال 1386 مرکز موسیقی حوزه هنری آلبومی را به آهنگ سازی فردین کریم خاوری منتشر کرد که «خروش بحر» نام داشت. این اثر را کریم خاوری برای صدای توانمند علیرضا افتخاری ساخته بود. علیرضا افتخاری در آلبوم «خروش بحر» تصنیف هایی را با شعر سعدی، محتشم کاشانی و مهجور اصفهانی در مایه شور، دشتی، چهارگاه و افشاری اجرا کرده است. تک آواز این مجموعه نیز با شعر معروفِ «گلی گم کرده ام، می جویم او را...» در مایه دشتی و با نی فردین لاهورپور خوانده شده است.


عطش و آتش و دشت کربلا/حاج صادق آهنگران


«جاده و اسب مهیاست، بیا تا برویم/کربلا منتظر ماست، بیا تا برویم...»؛ این بیت، مطلعِ آهنگی است به نام «خون خواهی آب»؛ یکی از آشناترین قطعه هایی که در وصف واقعه مهم عاشورا ساخته شده است. این اثر به همراه پنج قطعه دیگر، آلبومِ «عطش و آتش» را شکل داده است؛ آلبومی که آهنگ ساز آن، سیدمحمد میرزمانی (رئیس فعلی هیئت مدیره خانه موسیقی) است و خواننده اش، حاج صادق آهنگران. این آلبوم را نیز مرکز موسیقی حوزه هنری منتشر کرده است. به جز «خون خواهی آب» که شعر آن را ابوالقاسم حسینجانی سروده، شعر قطعه های دیگر آلبوم از سروده های قیصر امین پور (مثنوی نی نامه)، حسنعلی بای (سهم قاسم)، محمدعلی ریاضی یزدی (مهر نماز فلک)، داوری شیرازی (یک دشت کشته) و سیف فرغانی (یا نعره زنید یا بگریید) انتخاب شده است.


وداع 1 و 2/سید حسام الدین سراج


آلبوم «وداع» در دو لوح فشرده، یکی دیگر از آثار موسیقی ایرانی است که به مناسبت ماه محرم تولید شده است. این اثر ارکسترال را سید محمد میرزمانی آهنگ سازی کرده و سید حسام الدین سراج خوانده است. اصغر فردی نیز دکلمه خوانی های این مجموعه را بر عهده داشته است. آلبوم «وداع 1 و 2» شانزده قطعه دارد که شعر 13 آهنگ آن از گنجینه اشعار عاشورایی تاج الشعرا، عمّان سامانی، شاعر مرثیه سرای سده های 13 و 14 هجری است. شعر دو قطعه دیگر این مجموعه از غلامرضا کافی و یک قطعه نیز اثر مشترک علیرضا قزوه و ابراهیم درویشی است.


گلچین/ محمد اصفهانی


یکی از آلبوم های قدیمی محمد اصفهانی، خواننده توانای موسیقی ایران، اثری است در رثای شهیدانِ کربلا. آلبوم «گلچین» ِ محمد اصفهانی که در سال های میانی دهه 70 به همت شرکت سروش تولید شده، هشت تصنیف و یک قطعه بی کلام دارد. از این میان، پنج قطعه درباره حادثه کربلا و دو قطعه در وصف حضرت امیرالمؤمنین(ع) و یک تصنیف نیز درباره شب قدر اجرا شده است. آواز معروف اصفهانی با شعر فریدون مشیری (همه می پرسند چیست در زمزمه مبهم آب...) نیز از جمله قطعه های این مجموعه است. همچنان که از نام آلبوم برمی آید، آهنگ های این مجموعه، گلچینی است از ساخته های چند آهنگ ساز؛ فریدون شهبازیان، روان شاد شهریار فریوسفی، محمد میرزمانی، علی بکان و مجید اخشابی آهنگ های آلبوم «گلچین» را ساخته اند.


مولای عشق/علیرضا عصار


علیرضا عصار، خواننده نامدار و گزیده کار موسیقی پاپ ایران نیز یکی از آلبوم های خود را برای عرض ارادت به آستان شهیدان کربلا خوانده است. آلبوم «مولای عشق» با آهنگ سازی فؤاد حجازی و با شعر هایی از مهدی شریفی 9آهنگ درباره عاشورای سال 61 هجری دارد. از ویژگی شعر های این مجموعه، روایی بودنِ این سروده هاست که بخش هایی از آن ها به شکل دکلمه نیز با صدای شاعر و خواننده این آلبوم اجرا شده است. آلبوم «مولای عشق» در سال 1382 به کوشش شرکت ایران گام، منتشر شد.


با عاشورا می گریم وذوالجناح بی سوار می آید/رسول نجفیان


رسول نجفیان، بازیگر قدیمی تلویزیون و سینمای ایران، در خوانندگی نیز تجربه هایی داشته است. از موفق ترین کار های وی در عالم موسیقی، قطعه پراحساس «رسم زمونه» (عجب رسمیه، رسم زمونه...) است. آلبوم «با عاشورا می گریم» در سال 1384 و به همت انتشارات سروش منتشر شده است. «ذوالجناح بی سوار می آید» نیز دارای 10 نوحه و سوگواره محلی است که نجفیان آن ها را با همان شعر و ملودیِ اصیل اجرا کرده است. این آلبوم در سال 1389 روانه بازار شد.


ماه نی وخورشید/امیرحسین مدرس


آلبوم «ماه نی» دربردارنده تعدادی از نوحه های قدیمی و تازه است که سید حمیدرضا صدری آن ها را با موسیقی امروز همراه کرده و امیرحسین مدرس نیز آن ها را خوانده است. این آلبوم 12 قطعه دارد که از جمله آن ها می توان به بازخوانی نوحه هایی چون «شیعتی»، «به شام هجران من سرزد سپیده»، «به خیمه ها عطش فراگیر بود»و «همه جا کربلاست، همه جا نینواست» اشاره کرد. آلبوم «ماه نی» در سال 1385 به همت مرکز موسیقی حوزه هنری تولید شده است. دیگر آلبومِ عاشورایی امیرحسین مدرس، «خورشید» نام دارد که این خواننده آن را با همراهی دکلمه خوانی امین تارخ اجرا کرده است. موسیقی «خورشید» را علیرضا صالحی نژاد تنظیم و مؤسسه هنر و ادبیات هلال روی نی، آن را منتشر کرده است.


دوشنبه، کربلا/دولت مند خالف


آلبوم «دوشنبه، کربلا» هم به روز دوشنبه که روز زیارتی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) است، اشاره دارد و هم شهر «دوشنبه» (پایتخت تاجیکستان) و عشق مردم آن خطه به سالار شهیدان را به یاد می آورد.دولت مند خالف در این اثر که سال 1393 به همت سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران منتشر شد، شعر هایی را از مولانا، حافظ، بیدل دهلوی و علیرضا قزوه در سوگ شهیدان کربلا خوانده است.متأسفانه این اثر به خوبی در بازار پخش نشده و دسترسی به آن دشوار است.


خاتون/حجت اشرف زاده


مرکز موسیقی حوزه هنری در سال 1395 آلبومِ «خاتون» را با آهنگ سازی محسن جلیلی، شعر های سید محمد سادات اخوی و با صدای حجت اشرف زاده منتشر کرد.
تنظیم قطعه های این آلبوم را هم جلیلی و امین شیرازی بر عهده داشتند. مجموعه «خاتون» 14 قطعه دارد به نام های «گوهر اشک»، «آغاز»، «حسرت»، «کوچه تنهایی»، «قلب داغدار»، «نغمه آه»، «تک نوازی قانون»، «رسم دلبری»، «تک نوازی ترومپت»، «نوحه خدمت»، «تک نوازی نی»، «خادمان خاتون»، «وفا» و «کوچه تنهایی» (بی کلام.)


سلام آقا/رضا صادقی، محسن چاووشی، مهدی یغمایی و محمد علیزاده


چهار خواننده موسیقی پاپ ایران در سال 1388 آلبومی را به مناسبت ماه محرم منتشر کردند که «سلام آقا» نام دارد. این آلبوم 10 قطعه دارد که دو قطعه با صدای صادقی است، دو قطعه را چاووشی خوانده، دو قطعه را علیزاده و چهار قطعه نیز با صدای مهدی یغمایی اجرا شده است. شعر های این مجموعه را مرحوم محمدرضا آغاسی، سید احمد موسوی، فرزاد حسنی، امیر ارجینی، محمد علیزاده، خائف، بهزاد بمانی و رضا صادقی سروده اند. به جز چهار خواننده، مهدی یراحی و میلاد ترابی نیز آهنگ سازی و تنظیم برخی آهنگ ها را برعهده داشته اند. این آلبوم به کوشش شرکت نوای نی لبک شرقی منتشر شده است.


غریبانه/غلام کویتی پور


«غریبانه» با صدای نغمه خوانِ روز های جنگ، غلام کویتی پور، اثری است به آهنگ سازی مجید رضازاده. این آلبوم که به سیاق موسیقی پاپ تنظیم شده است، هشت قطعه دارد که بیشتر آن ها با لحنی حماسی در رثای امام حسین(ع) و شهیدان کربلا اجرا شده است. از قطعه های بسیار معروف این آلبوم، آهنگ های «غریبانه» (یاران چه غریبانه، رفتند از این خانه) و «گفتم کجا؟ گفتا به خون» است. این دو قطعه در میان همه آهنگ هایی که کویتی پور خوانده از جایگاه ممتازی برخوردار است. آلبوم «غریبانه» در سال 1382 و به همت مؤسسه نوای رامشه منتشر شد.


منبع: خراسان


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب