دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

شکار صادرکنندگان چک بی محل

سالانه 10 تا 20 درصد به چک های برگشتی در ایران اضافه می شود. سامانه صیاد با تمرکز اطلاعات به کمک دریافت کنندگان چک می آید.
کد خبر : 214789

به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، سیدبهاءالدین حسینی هاشمی تحلیل گر بانکی درباره میزان چک های برگشتی گفت: در سازوکار سنتی صدور چک های بانکی، دریافت کننده چک نمی توانست اطلاعات جامعی از صادرکننده آن به دست آورد و به طور معمول چک براساس شناخت افراد از یکدیگر رد و بدل می شد و مردم چک های غیر یعنی شخص ثالث را هم دریافت می کردند.


وی ادامه داد: درحالیکه هیچ شناختی از وضعیت اعتباری صادرکننده آن نداشتند، این ابهام در اطلاعات باعث شد صادرکننده چک با وجود صدور چک های بی محل با هیچ برخوردی مواجه نشود و به صدور چک بی محل ادامه بدهد.


حسینی هاشمی افزود: با راه‌اندازی سامانه چکاوک امکان پرداخت چک‌های یک بانک از تمام شعب فراهم شد و حتی دیگر نیازی به جابه‌جایی لاشه چک نبود اما با وجود استفاده از امضای الکترونیک به هرحال مردم برای وصول چک مجبور به مراجعه به بانک بودند اما در سامانه صیاد تا اندازه زیادی مشکلات سازوکار سنتی صدور چک کم شده است.


این کارشناس امور بانکی، درخصوص اجرایی شدن سامانه صیاد، تاکید کرد: با اجرایی شدن سامانه الکترونیکی صیاد مشکلاتی که به افزایش چک های برگشتی دامن می زند، کاهش پیدا می‌کند زیرا مهم‌ترین امتیاز سامانه‌های الکترونیکی تمرکز اطلاعات است؛ زمانی که یک شریک تجاری چکی را صادر می کند، طرف دریافت کننده می تواند با آگاهی از اطلاعات حساب صادرکننده چک را بپذیرد. در سامانه الکترونیکی صدور چک دسته چکی وجود ندارد و فرم‌های چک روی نرم‌افزار قرار می‌گیرد و اگر شخصی چک بلامحل صادر کند، سامانه الکترونیکی از صدور چک‌های جدید توسط آن شخص جلوگیری می‌کند.


وی اظهار کرد: راه‌اندازی این سامانه در کشور ما که سالانه 10 تا 20 درصد به حجم چک‌های برگشتی آن اضافه میشود، اتفاق مهمی است؛ چک‌های برگشتی به معضل دستگاه قضایی، دارندگان چک و بخش بازرگانی کشور تبدیل شده و با وجود این سامانه، صدور چک های بلامحل به صفر نمی رسد اما در این سازوکار، می توانید با آگاهی حرکت کنید. در این سامانه اینکه کسی چک برگشتی دارد یا خیر، موجودی حساب، روال پرداخت چک های قبلی و دیگر اطلاعات در اختیار دریافت کننده قرار می گیرد و می توانیند با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرید. ممکن است با اجرا کردن این سامانه باز هم چک هایی برگشت بخورد اما روند افزایش کنترل خواهد شد.


وی در پایان خاطرنشان کرد: اجرای سامانه صیاد و صدور چک های صیادی علاوه بر این، حرکتی در مسیر مبارزه با پولشویی و شفافیت بیشتر امور اقتصادی است. برای اولین بار این سازوکار در ایرلند اجرا شد. در ایران با توجه به افزایش آگاهی مردم در استفاده از تلفن های هوشمند و اپلیکیشن های بانک زمینه برای فعالیت چنین سامانه ای بیش از گذشته فراهم است اما متاسفانه در بخش تجارت هم چنان سنتی عمل می کنیم و بازرگانی قدیمی ما به زمان بیشتری برای سازگاری با چنین سامانه هایی نیاز دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب