دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
یادداشت / هادی محمدی

لزوم ارائه پاسخ‌های استراتژیک به اقدامات آمریکا

برجام طی دو سال گذشته حداقل ۱۶ بار به شکل‌ها و سطوح مختلف نقض شده و پاسخ آقای روحانی و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای متناسب با این رفتار شرارت‌گونه آمریکایی‌ها نبوده است.
کد خبر : 213254

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، برجام طی دو سال گذشته حداقل 16 بار به شکل‌ها و سطوح مختلف نقض شده و پاسخ آقای روحانی و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای متناسب با این رفتار شرارت‌گونه آمریکایی‌ها نبوده است. البته نباید از نظر دور داشت که خود برجام همان‌گونه که رهبر انقلاب فرمودند دارای خلل و فرجی است و اشکالات اساسی در متن آن به چشم می‌خورد. نتیجه این موضوع آن شده است که چنین فرصتی را در اختیار آمریکایی‌ها قرار می‌دهد که ضمن بهره‌گیری از ظرفیت‌های برجام برای ادامه تحریم و فشارهای بیرونی، سیاست‌های توسعه‌طلبانه و مداخله‌گرانه خود را برای تسلط بر منطقه و ایران دنبال کنند؛ تا جایی که امروز درصدد آنند که سایر مولفه‌های قدرت ملی ایران نظیر برنامه موشکی و تاسیسات نظامی ایران را نشانه روند. قانون جدیدی که کنگره آمریکا مصوب کرد و به‌عنوان مادر تحریم‌ها لقب گرفت، مصداق تام این موضوع است.


نکته مهم در بیانات رهبر انقلاب آن است که دولت آقای روحانی که همواره به شکلی اصولی و در چارچوبی دقیق مورد حمایت نظام قرار گرفته است باید در دو عرصه به مقامات آمریکایی و رفتارهای اخیر آنها پاسخ دهد. از یک‌طرف دولت باید در محیط داخلی اسباب کاهش فشار اقتصادی روی جامعه را فراهم آورد؛ چراکه هدف اصلی فشارهای بین‌المللی و تحریم‌ها، مردم ایران و اقتصاد ملی هستند. دولت موظف است در این زمینه رهنمودهای رهبر انقلاب درخصوص اقتصاد مقاومتی را به‌طور جدی در دستورکار خود قرار داده و راهبردها و خطوط اصلی اقتصاد مقاومتی را به اجرا بگذارد تا بتواند مردم را از فشارهای خارجی مصون سازد.


دومین اقدام اساسی مورد انتظار از دولت، ایستادن و دادن پاسخ جدی به اقدامات آمریکا درخصوص نقض برجام یا زیاده‌خواهی‌های آنها در حوزه‌های دیگر است. این پاسخ باید به‌نحوی باشد که بتواند در مقابل آمریکا که رفتاری غیرعادی و شیطان‌گونه دارد تولید بازدارندگی کند؛ والا موضع‌گیری‌های سیاسی و استفاده از چارچوب‌هایی که در برجام پیش‌بینی شده ممکن است این امکان را نداشته باشد که هدف مذکور را محقق سازد. از این رو انتظار می‌رود رئیس‌جمهور با پشتوانه مردم که مورد حمایت سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قرار می‌گیرند خود را قادر بداند که پاسخ‌های متناسب و دقیقی به سیاست‌های کاخ سفید بدهد.


آن چیزی که مقامات آمریکایی را برای تحرکات اخیر قانع کرده این است که طرف ایرانی از طریق فشارهای اقتصادی و تحریم پای میز مذاکره آمده و آنها این‌گونه تصور می‌کنند که ادامه فشارهای اقتصادی و تحریم می‌تواند اهداف دیگر آنها را خارج از برنامه هسته‌ای در حوزه‌هایی چون توان دفاعی و مسائل منطقه‌ای یا موضوعات دیگر محقق سازد. بر همین اساس است که آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند از فشارهای بیشتر و بدون حد یقف استفاده کنند و متاسفانه این فرصت را محتوای برجام نیز فراهم آورده؛ چراکه متن توافق هسته‌ای از شفافیت کاملی برخوردار نیست و آمریکایی‌ها می‌توانند به‌سادگی بسیاری از تعهدات خود را نقض کرده و آنها را زیر پا بگذارند. خارج از چارچوب برجام نیز این فرصت در اختیار آنها قرار گرفته که بتوانند از اهرم تحریم و فشار استفاده کنند.


به هر روی باید اذعان داشت که اگر شروط رهبر انقلاب درخصوص برجام مبنی‌بر اینکه هرگونه تحریمی در هر موضوعی و در هر زمانی نقض برجام محسوب می‌شود، در متن برجام گنجانده می‌شد، آمریکایی‌ها امروز این فرصت را نداشتند که فشارهای مضاعفی بر جمهوری اسلامی ایران اعمال کنند. منطق تحریم از دیدگاه آمریکایی‌ها یک منطق اثرگذار است و به‌زعم آنها می‌تواند اهداف موردنظر را تا حدود زیادی عملیاتی کند. لذا استراتژی مقتضی دولت باید به‌گونه‌ای باشد که به رویکرد آمریکایی‌ها پاسخ‌های استراتژیک دهد. پاسخ‌های غیراستراتژیک، تاکتیکی و محدود مطلقا نخواهند توانست محاسبات آمریکایی‌ها را دچار تغییر کنند.


مواردی که آمریکایی‌ها در قانون جدید کنگره تصویب کرده‌اند نقض آشکار بندهای مختلف برجام است و دولت جمهوری اسلامی باید بتواند بازیگران بین‌المللی را نیز به ‌نوعی اقناع برساند که آمریکا ناقض تعهدات خود در برجام است. به بیان دقیق‌تر، انتظار آن است که دولت نوعی فشار بین‌المللی را علیه آمریکا سامان دهد. زمانی آقای روحانی می‌تواند از کشورهای دیگر پاسخی موثر و واکنشی درخور اعتنا مطالبه کند که خود دولت پاسخ‌های قاطعی برای آمریکایی‌ها داشته باشد؛ پاسخ‌هایی که سبب شود دولتمردان آمریکا وسوسه تحقق آرزوهای جدید را در سر نداشته باشند. اگر پاسخ‌های متقابل ما در سطح و در حد رویکرد آمریکا نباشد نمی‌توان انتظار داشت که اروپا یا هر بخش دیگر از جامعه جهانی و سازمان‌های بین‌المللی در کنار ما قرار گیرند و واکنشی بیش از آنچه ما نشان می‌دهیم از خود بروز دهند.


منبع:فرهیختگان


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب