فیلم رئیسعلی دلواری، خشک و عبوس نیست/ تنها حمایت دولت همان مجوز ساخت و نمایش بود
گروه فرهنگی آنا: برخی روزها در تقویم ما خاصاند؛ از این جهت که خود سوژه خیلی بزرگ است اما در عالم واقع، کسی یا چیزی برایش کاری نکرده تا حداقل عامه مردم نیز در جریان ماجرا قرار بگیرند.
سوژهای مثل رئیسعلی دلواری که امروز، 12 شهریورماه در تقویم فارسی به نامش نهاده شده؛ روز «مبارزه با استعمار انگلیس» که سالروز شهادت رئیسعلی دلواری است. جدا از بحثملی و تاریخی ماجرا، کمی فضا را هم اگر از جنبه فرهنگی بررسی کنیم، همچنان قضیه توفیری ندارد.
سینمایی که سالی چند ده فیلم میسازد و اکران میکند دستش از این بابت خالیست. در این راستا طی یکی دو ساله اخیر فیلمی ساخته شد با عنوان «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» که توسط سیدرضا صافی جلوی دوربین رفته اما فعلا که خبری از اکران آن نیست!
- جلوی اکرانش را نمیگرفتم، رسما نابود میشدیم
در همین ارتباط سید رضا صافی که زمانی قرار بود این فیلم را حتی اسفند 95 به اکران عمومی درآورد، به خبرنگار آنا گفت: ابتدا قرار بود «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» در سبد نوروز 96 باشد اما خودمان جلوی اکرانش را گرفتیم چون عملا در میان آن همه فیلمهای تجاری، از بین میرفتیم.
وی ادامه داد: دنبال اکران زودتر آن هم بودیم اما به این نتیجه رسیدیم که بهترین زمان برای ما فرصتی است که بچهها و دانشاموزان نیز بتوانند به مدرسه بروند و لااقل به کمک آموزش و پرورش این فیلم را در سینما ببینند. چون فیلم برای گروه سنی کودک و نوجوانان هم هست.
- فیلم بالاخره به اکران میرسد؛ از 19 مهرماه در گروه آزاد
صافی با اعلام اینکه فیلم را از نیمه دوم مهرماه و احتمالا از 19 مهرماه روانه سینماها خواهد کرد، ادامه داد: «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» در گروه آزاد اکران میشود و دلیلش نیز مشخص است چون چارهای نداریم و زمان دیگری به ما نمیرسد.
وی با این حال اینگونه گفت: البته روی قول آموزش و پرورش حساب کردهایم چون بهترین فیلم جشنواره رشد در بخش بینالملل هم بودهایم و برای نمایش عمومی قول همکاری دادهاند.
این کارگردان که فیلمش جوایز اصلی جشنواره کودک و نوجوان را نیز در همان سال بدست آورده، افزود: چگونگی ساخت این اثر برای خودش سرگذشت مفصلی دارد. از پیشنهادی که سازمان سینمایی به ما داد تا حمایتی که قرار بود حوزه هنری انجام دهد اما رسما هیچ یک، آن را عملی نکردند.
صافی توضیح داد: همه جا برای حمایت از این نوع فیلمها تا حدودی شلوغکاری میکنند. عملا هم حمایتها برای ساخت آن مورد انتظار ما نبود. همه نیز در ابتدا پشت ایده و طرح بودند اما بخاطر مشکلات اقتصادی و غیره کنار کشیدند.
- این فیلم اثری جدی یا خشک و عبوس نیست
کارگردان «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» درباره روند ساخت این پروژه گفت: وقتی دیدم فضا به آن شکلی که من میخواهم نیست، کمی ابتکار به خرج دادم. در واقع قصه را از حالت خشک تاریخی به سمت فیلم امروزی درآوردم. البته محوریت همچنان رئیسعلی دلواری است اما فضای قصه فرق دارد.
وی با بیان اینکه این فیلم اثری جدی یا خشک و عبوس نیست، اشاره داشت: البته زمینه تاریخی دارد اما اتفاقا طنز، مفرح و شکلی فانتزی به خود گرفته است. به نظرم حتی از این حیث «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» جسارتآمیز است.
- نیمی دولتی و نیمی خصوصی هستیم
صافی درباره اینکه بالاخره پشتوانه ساخت یا حامی این اثر سینمایی کیست، گفت: زمانی که فیلم را رسما کلید زدیم و آن را تمام کردیم و حتی به جشنوارهها بردیم که همه هزینهها کاملا شخصی بود. یعنی با پول خودمان ابتدا فیلم را ساختیم. تنها حمایت دولت از ما همان مجوز پروانه ساخت و نمایش بود!
این کارگردان در این رابطه ادامه داد: بعد از اینکه «پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» توانست چند جایزه اصلی جشنواره فیلم کودک و نوجوان را بگیرد، بنیاد سینمایی فارابی نیمی از هزینه ساخت را تقبل کرد. بنابراین الان میتوانم بگویم که پنجاه درصد فیلم دولتی و پنجاه درصد آن نیز از بخش خصوصی است. با این حال امیدوارم در اکران، حمایت شویم.
گفتنی است «پینوکیو، عمو سردار و رئیسعلی» به کارگردانی رضا صافی و نویسندگی مریم رنجبر قصه همایون پسر نوجوان دلواری است که به عشق تصاحب جایزۀ برتر خاطره نویسی، عزم خود را برای تحقیق پیرامون شخصیت شهید رئیسعلی دلواری جزم می کند. تحقیق تاریخیِ همایون، ما و او را به دنیای شاد، پر حادثه و فانتزی این فیلم میبرد…
حجت شورکی، حسین قفلی، جوهر تنگستانی، اصغر جوادی، وحیده حسینی، مهرنوش ذوالفقاری، احمد قربانی، گلسا مؤتمن، محمدحسین غریبی، علی نیکفر، جعفر بهبهانی، علیرضا میرشکاری و عباس بارونی بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
«پینوکیو، عاموسردار و رئیسعلی» جوایز بهترین فیلمنامه، بهترین فیلم و بهترین دستاورد فنی و هنری از بیست و نهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان در سال 1394 و تندیس زرین بهترین فیلم بخش بینالملل و جایزه ویژه هیئت داوران از چهل و ششمین جشنواره بینالمللی فیلم رشد را بدست آورده است.
انتهای پیام/