دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سلیمی‌نمین: سطح تعاملات سیاسی در حال تنزل است

عباس سلیمی‌نمین گفت: حضور نیروهای برجسته ولو با خطاهای سیاسی در مجلس، بهتر از حضور افراد نازل است و زیان‌ کمتری دارد. خطای نیروی برجسته یک جریان سیاسی در زمان، مشخص می‌شود اما خطر تعاملات آدم‌های نازل، در آینده معلوم خواهد شد.
کد خبر : 208997

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا از خبرآنلاین، دولت دوازدهم با رأی اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی کار خود را آغاز کرد اما همچنان برخی حواشی جلسه بررسی صلاحیت و برنامه های وزرای پیشنهادی محل تحلیل و نقد و نظر است. عدم ارائه رای اعتماد به بیطرف برای وزارت نیرو، میزان دخیل بودن نگاه های سیاسی در ارائه آرای موافق یا مخالف، لابی‎ها و رایزنی‎های فشرده از جمله موضوعاتی است که شخصیت های سیاسی و نمایندگان مجلس هنوز با گذشت دو هفته درباره آن صحبت می کنند.


عباس سلیمی‎نمین جو حاکم بر فضای بررسی صلاحیت‎های وزرای پیشنهادی در مجلس را مناسب نمی داند و معتقد است: سطح تعاملات سیاسی در حال تنزل است.


مشروح گفت‎وگوی عباس سلیمی نمین با خبرآنلاین را در ادامه بخوانید.


****


از 17 وزیر پیشنهادی که به مجلس معرفی شدند 16 نفر رأی اعتماد گرفتند، ارزیابی شما از این روند چه بود؟


تصور می کنم مجلس کار کارشناسی شایسته ای در این زمینه انجام نداد، چون عملکرد بعضی از وزرا که 4 سال در این جایگاه بودند، مشخص بود و می توانست مبنای بررسی کارشناسی عمیق را فراهم کند که نشد. مثلا وزیر راه و شهرسازی واقعا به وعده خود درباره مسکن اجتماعی عمل کرده بود که مجلس به او رأی اعتماد داد! در مسئله واگذاری کیترینگ راه آهن به اتریشی ها هم عملکرد او قابل دفاع نبود. او در بعضی صحبت ها منتقدان خود را مارکسیست نامیده بود چرا نمایندگان به این موضوعات در جریان بررسی صلاحیت او اشاره‎ای نکردند؟


به نظر شما مجلس در رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی نگاه تخصصی داشت یا سیاسی؟


ای کاش رأی سیاسی می دادند! به نظرم داد و ستدهای نازلی در جریان بررسی کابینه صورت گرفت. اگر رای سیاسی بدهند در نهایت باید یک جریان سیاسی مسئولیت امر را بپذیرد، اما فردا چه کسی مسئولیت نکرده‎های برخی وزرا را در این زمینه می پذیرد؟


اما اعضای همه فراکسیون های سیاسی مجلس اعم از اصولگرا، اصلاح طلب و مستقل به این کابینه رأی اعتماد دادند، حتی اصلاح طلبان اعلام نارضایتی می کنند که چرا آقای بیطرف با گرایش بارز اصلاح طلبی نتوانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد.


بعضی وزرا دوباره رأی اعتماد آوردند. وزیر پیشنهادی نفت وقتی سال 92 به مجلس معرفی شد، مورد نقد دلسوزانه آقای توکلی قرار گرفت که «اگر او وزیر شود ما با پرداخت هزینه های کلانی مواجه می شوم». این اتفاق افتاد یا خیر؟ یعنی در خیلی جاها محکوم شدیم و امروز در حال پرداخت هزینه های میلیاردی هستیم. در حالی که اگر آن موقع به این حرف دلسوزانه توجه می شد می توانستیم به راحتی در مجامع بین المللی از پرداخت غرامت مصون بمانیم. اما کاری که آن زمان شد آیا واقعا براساس مصالح کشور بود؟ به نظرم این رأی براساس مناسباتی که صرفا وزرا با نمایندگان برقرار می کنند، داده شد به عبارت دیگر مناسبات فردی. ای کاش مناسبات سیاسی و تشکیلاتی شکل می گرفت.


ادعایی می شود که فراکسیون نمایندگان ولایی یا همان اصولگرایان در مجلس 130 تا 140 عضو دارد، آیا این فراکسیون توانست انتظارات را برآورده کند؟


من جو حاکم را در این زمینه خیلی مناسب نمی دانم. معتقدم ما داریم سطح تعاملات سیاسی را در کشور تنزل می دهیم. یعنی نمایندگانی را به مجلس می فرستیم که اعتبارشان به عکس گرفتن با یک شخصیت خارجی است! و لابد در انتخابات آتی از این عکس برای رأی آوری استفاده می‎کنند! این افراد نازل هستند. وقتی از جریان سیاسی سئوال می شود، چرا افراد سطح پایینی را به مجلس فرستادید؟ جواب می دهند نیروهای برجسته ما را حذف می کنند و امکان رقابت نمی دهند!


اگر واقعا این طوری است همان ها بیایند خیلی بهتر است. یعنی نیروهای سیاسی برجسته ولو با خطاهای سیاسی، مفیدترند و زیان کمتری دارند. این زیان یک روال نامرعی و نامحسوس دارد که در آینده آثار و وضعیتش مشخص می شود. خطای نیروی برجسته یک جریان سیاسی در زمان مشخص می شود اما خطر تعاملات این آدم های نازل در آینده مشخص خواهد شد. اینها سطح و ذائقه جامعه را تنزل می دهند. در ماجرای عکس سلفی نمایندگان با موگرینی تحلیل های مختلفی مطرح شد اما مساله این است که اینها با پایین تر از او نیز عکس می گیرند تا بتوانند در انتخابات از آن استفاده تبلیغاتی کنند. پس اصلا بحث ربطی به جنسیت نماینده اتحادیه اروپا نداشت، متأسفانه بحث را با چننی تحلیل‎های سطحی منحرف کردند. فردی از شهری به مجلس آمده که اصلا هویت و شخصیت سیاسی ندارد. او برای اینکه در این جایگاه بماند و حضورش استمرار یابد، چه کار خواهد کرد؟ کارهای متعددی از معامله گری با وزرا تا امور دیگر.
برخی نمایندگان این مسئله را صریح در صحن مجلس گفتند که برخی نمایندگان به عنوان مخالف برخی وزرای پیشنهادی ثبت نام کردند، اما موافق وزیر مذکور صحبت کردند. فکر می کنید برای چه چنین کاری کردند؟ آیا برای این است که نماینده سرگیجه دارد؟


آیا به خاطر دوربین تلویزیون و پخش مستقیم نبود؟


خیر اصلا به خاطر دوربین نبود. براساس یک برنامه ریزی این کار را انجام دادند. آمدند ثبت نام کردند به عنوان مخالف که جایگاه مخالفان را محدود کنند و بعد به عنوان موافق صحبت کردند. این حرکت به چه معناست؟ آیا این طور معنا نمی شود که در پشت صحنه دادوستدی در کار بوده است؟ باید برای این مسئله فکری کرد. البته درباره بعضی وزرا مثل وزیر نیرو نگرانی در همه جریانات است که دوباره تندروی سیاسی باب نشود، اما ما که نباید اعتدال سیاسی را فراموش کنیم. ما باید در مجلس محور را اعتدال سیاسی بگذاریم، این حرف درستی است ولی بی هویت سیاسی نباید داشته باشیم. بی هویتی سیاسی خطرات جدی دارد. من نوعی بی هویتی سیاسی را رو به رشد می بینم که بسیار خطرناک است. عرض کردم این موضوع خطرناکتر از آن است که بعضی چهره های شاخص جریانات سیاسی بیایند و مثلا منافع حزبی شان را بر منافع جامعه بخواهند غلبه بدهند. این اتفاق خطرناک است اما بی هویتی سیاسی خطرناکتر است.


مدیریت مجلس در جلسات بررسی صلاحیت کابینه را چطور ارزیابی می کنید؟


من در مقام نقد رئیس مجلس نیستم، معتقدم بعضی مسائل از کنترل رئیس مجلس هم خارج می شود. مسائل پشت پرده‎ای که به آن اشاره کردم، چیزی نیست که رئیس مجلس بتواند کنترل کند.


فراکسیون نمایندگان ولایی انتظارات شما را برآورده نکرد؟


خیر برآورده نکرد. آن بخشش خوب بود که نسبت به تندروی سیاسی حساسیت داشت اما نسبت به بی هویتی سیاسی نیز باید حساسیت نشان می داد.


خیلی از اصلاح طلبان معتقدند رأی اعتماد نگرفتن آقای بیطرف به دلیل انفعال فراکسیون امید بود، نظر شما چیست؟


خیر به خاطر نگرانی همه جریانات موجود در مجلس بود تا تندروی سیاسی دوباره در خانه ملت باب نشود. در مقابل یکی از دلایل رأی آوری وزیر کشور هم این بود که یک فرد معتدل می تواند واقعا موجب آرامش در کشور شود، کما اینکه در چهارسال وزارت آقای رحمانی فضلی شاهد تنش نبودیم. بنابراین رأی خیلی خوبی در مجلس آورد. جامعه به آرامش سیاسی تمایل دارد و بخشی از جریان اصلاحات را تندرو و عناصر تندرو را مخل آرامش خودش می داند. بنابراین خیلی تمایل به بازگشت اینها ندارد. البته آدم های متین نیز در جریان اصلاحات هستند ولی جامعه نسبت به تجربیات گذشته همچنان حساسیت هایش را دارد.


رأی اعتماد بالایی که مجلس به دولت داد، تضمینی برای روابط حسنه این دو قوه در آینده به شمار می‎رود؟


روابط مجلس با دولت حسنه خواهد بود. اینکه این موضوع در کجاها به نفع کشور است و در کجاها به نفع کشور نیست، یک بحث دیگری است.


اصلاح طلبان انتقاد می کنند که رئیس جمهور می توانست دفاع قاطع‎تری از آقای بیطرف انجام دهد، آیا این انتقاد را وارد می دانید؟


خیر چون نمونه نقض آن هم وجود دارد. اصلاح طلبان بیشترین نقد را به وزیر کشور داشتند اما آیا واقعا انتقادشان منشأ تأثیر بود؟ بنابراین دفاع آقای روحانی از وزیر نیرو هم منشأ تأثیر نمی توانست باشد.


27214


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب