۱۰ درصد ظرفیت خالی تولید در مجتمعهای پتروشیمی فعال شد
به گزارش گروه اقتصادی آنا از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تحقق دومین جهش توسعهای صنعت پتروشیمی یکی از سیاستهای کلان شرکت ملی صنایع پتروشیمی در طول فعالیت دولت دوازدهم خواهد بود که در کنار افزایش ظرفیت تولید، رفع گلوگاهها و موانع تولید نیز از اولویت های این برنامه کلان به شمار میآید.
به عبارتی دیگر، استفاده بهینه از ظرفیت نصب شده در صنعت پتروشیمی و بهرهبرداری از ظرفیتهای خالی می تواند زمینه ساز تحقق دومین جهش توسعهای در صنعت پتروشیمی ایران باشد به طوری که با شناسایی مهمترین گلوگاه های تولید، در عمل میتوان بدون صرف سرمایه گذاریهای کلان چند میلیارد دلاری، از ظرفیتهایی که پیشتر برای ایجاد آنها سرمایه گذاری شده، استفاده حداکثری کرد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی همسو با سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی و به منظور رفع موانع و گلوگاههای تولید، کمیتهای به نام «رفع موانع تولید» را فعال کرده که در این کمیته با شناسایی مهمترین عوامل کاهش تولید مجتمعهای پتروشیمی، برنامهریزی و هماهنگی برای حذف این موانع انجام میشود.
در طول سالهای گذشته، سه عامل بیشترین نقش را در تولید مجتمعهای پتروشیمی زیر ظرفیت نصب شده ایفا کردهاند. نتایج مطالعات «کمیته رفع موانع تولید» نشان میدهد که موانع عرضه خوراک ۴۷ درصد، طولانی شدن فرآیند تعمیرات اساسی، اشکالات فرآیندی و بروز اشکالات تعمیراتی حدود ۳۷ درصد، بالا بودن موجودی انبارها و پائین بودن تقاضا در بازار حدود ۹ درصد و کمبود قطعه، مواد شیمیایی و کاتالیستها حدود ۲,۵ درصد در تولید مجتمعهای پتروشیمی پایین تر از ظرفیت اسمی تأثیرگذار بوده است.
همسو با شناسایی عوامل مهم و تاثیرگذار در کاهش تولید محصولات پتروشیمی ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هماهنگی بیشتر با وزارت نفت، شرکت ملی نفت و گاز، مجتمعها و هلدینگهای فعال در صنعت پتروشیمی موفق شد که در طول فعالیت دولت یازدهم کارنامه نسبتا موفقی در احیای ظرفیتهای خالی در صنعت پتروشیمی به جا گذارد.
ظرفیت خالی صنعت پتروشیمی امسال نصف میشود
در طول فعالیت دولت یازدهم تولید و عرضه انواع خوراک صنایع پتروشیمی شامل متان، اتان، میعانات گازی، گاز غنی، مایعات گازی و گازهای ترش افزایش یافت. بهویژه پس از بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی در عمل هم اکنون تامین سوخت و خوراک پتروشیمیها به نقطه اطمینان بخشی رسیده است.
در کنار افزایش عرضه خوراک به عنوان مهمترین عامل در تولید مجتمع های پتروشیمی پایین تر از ظرفیت اسمی، با ورود شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم اکنون هماهنگی بیشتری برای انجام تعمیرات اساسی بین واحدهای تامین کننده و مصرف کننده خوراک در صنعت نفت صورت گرفته تا دوره تعمیرات واحدها کوتاهتر و زمان توقف و یا کاهش تولید پتروشیمیها به حداقل کاهش یابد.
مجموعه این اقدامها نشان میدهد که در طول چهار سال فعالیت دولت یازدهم نسبت تولید به ظرفیت نصب شده مجتمع های پتروشیمی از حدود ۷۱ درصد در سال ۹۲ به ۸۲ درصد تا پایان سال ۹۵ افزایش داشته است. به این ترتیب از مجموع ۵۶ میلیون و ۷۲۰ هزار تن ظرفیت نصب شده مجتمعهای پتروشیمی در سال ۹۲، تنها ۴۰ میلیون و ۳۹۷ هزار تن محصول پتروشیمی و پلیمری تولید شده است.
در سال ۹۳ میزان نسبت تولید به ظرفیت نصب شده مجتمعهای پتروشیمی به ۷۸ درصد رسید و از مجموع ظرفیت ۵۷ میلیون و ۱۰۴ هزار تنی نصب شده، ۴۴ میلیون و ۳۶۵ هزار تن محصول پتروشیمی و پلیمری تولید شد. همچنین در سال ۹۴ از ۵۷ میلیون و ۹۰۹ هزار تن ظرفیت نصب شده مجتمعها حدود ۴۶ میلیون و ۴۱۱ هزار تن محصول پتروشیمی و پلیمری تولید و نسبت تولید به ظرفیت نصب شده به ۸۰ درصد افزایش یافت.
روند افزایشی احیای ظرفیتهای خالی تا پارسال ادامه یافت و نسبت تولید به ظرفیت نصب شده مجتمع های پتروشیمی کشور به حدود ۸۲ درصد تا پایان سال ۹۵ رسید. به طوری که از مجموع ۶۱ میلیون و ۹۰۸ هزار تن ظرفیت نصب شده حدود ۵۰ میلیون و ۶۱۴ هزار تن محصول پتروشیمی تولید و عرضه شد.
بر اساس برنامه، قرار است امسال تولید محصولات پتروشیمی ایران به حدود ۵۶ ت ا۵۸ میلیون تن و نسبت تولید به ظرفیت نصب شده به ۸۵ تا ۸۶ درصد ارتقا یابد که در این صورت ظرفیت غیرفعال صنعت پتروشیمی از حدود ۳۰ درصد در آغاز به کار دولت یازدهم به حدود ۱۵ درصد یعنی به نصف کاهش می یابد.
انتهای پیام/