دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

۳ گام بانک مرکزی برای کاهش سود بانکی

یک روز پس از ابلاغ بخشنامه ۸ بندی مبنی بر الزام بانک‌ها به پرداخت سود ۱۵ درصد به سپرده‌های بانکی از ۱۱ شهریورماه، رئیس‌کل بانک مرکزی در جدید‌ترین اظهارنظر از کاهش نرخ سود وام بانکی در آینده نزدیک خبر داد.
کد خبر : 206104

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا از ایرنا، این در حالی است که همه منتظر واکنش عملی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری هستند تا مشخص شود آیا آنها پرداخت نرخ سود بالاتر از 15درصد به سپرده‌های یکساله را متوقف خواهند کرد یا نه؟ ولی‌الله سیف روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت:


آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود 18درصدی را برای تسهیلات بانکی درنظر گرفته، اما چون اکنون قیمت تمام‌شده تجهیز بانک‌ها بالاتر است، در بخشنامه جدید ابتدا کاهش نرخ سود سپرده‌ها مدنظر قرار گرفت تا با سر رسید شدن سپرده‌های قبلی و تبدیل آن به 15درصد، زمینه برای کاهش نرخ سود تسهیلات در آینده فراهم شود.


وی با بیان اینکه ممکن است بانک‌ها از یک‌ماه بعد ملزم به کاهش نرخ سود تسهیلات شوند، گفت: با کاهش آن، در مرحله بعد زمینه برای کاهش نرخ سود تسهیلات نیز فراهم می‌شود.


3 اقدام برای کاهش نرخ سود


به گزارش همشهری، 8تیرماه سال گذشته شورای پول و اعتبار نرخ‌های سود علی الحساب سپرده بانکی به حداکثر 15درصد برای سپرده‌های یکساله را اعلام و مصوب کرد تا نرخ سود تسهیلات عقود مشارکتی و غیرمشارکتی، حداکثر معادل 18درصد تعیین شود اما با گذشت 14‌ماه از ابلاغ این دستور به شبکه بانکی، بانک‌ها به‌صورت آشکار و نهان اقدام به نرخ‌شکنی در جذب سپرده‌ها و پرداخت سود بالاتر به سپرده‌های کلان کردند.


پیش از این مقامات بانک مرکزی از بالا بودن نرخ سود در بازار بین بانکی، سپرده‌پذیری مؤسسات غیرمجاز با نرخ سود غیرمنطقی و البته عرضه اوراق خزانه با نرخ سود بالاتر از نرخ بازار پول به‌عنوان 3مانع در برابر تعدیل نرخ سود سپرده و تسهیلات یاد کرده بودند. کاهش نرخ تورم به زیر 10درصد و فاصله دست‌کم 5درصدی نرخ سود سپرده‌ها با تورم باعث شد تا فشارها برای کاهش دستوری نرخ سود افزایش یابد اما بانک مرکزی در برابر این فشارها ایستادگی کرد.


رئیس‌کل بانک مرکزی دیروز از 3اقدام برای تعدیل نرخ سود خبر داد و افزود: یکی از اقدام‌های مؤثر، تعیین تکلیف مؤسسات غیرمجاز بود و امروز مؤسسه غیرمجاز فعال دیگری در کشور نداریم. وی با اشاره به پرداخت تسهیلات تکلیفی از سوی بانک‌ها براساس قانون و مصوبات دولت تصریح کرد:


برای رفع این مشکل، بانک را مرکزی در بازار بین بانکی حضور یافت، بخشی از نقدینگی مورد نیاز بانک‌ها را تأمین و اضافه برداشت بانک‌ها را که مشمول جریمه‌های بالا می‌شدند به خطوط اعتباری تبدیل کرد. به گفته وی، تبدیل اضافه برداشت به خطوط اعتباری تنها مربوط به بانک‌هایی است که موجه بوده و به‌دلیل تسهیلات تکلیفی ایجاد شده بود و اکنون نرخ سود در بازار بین بانکی از 21درصد به دامنه 18درصد کاهش یافته است و امیدواریم شاهد کاهش بیشتر آن باشیم.


همراهی وزارت اقتصاد با بانک مرکزی


خبر مهم اینکه بین بانک مرکزی و مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد برای تعدیل نرخ سود اوراق خزانه توافق شده است. به گفته سیف، براساس توافق بین بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و بورس، امکان پذیرش این اوراق در بازار سرمایه و پول فراهم شد و نرخ‌های آن هم کاهش یافت. به این صورت ابزارهای لازم برای کاهش نرخ سود در نظام بانکی فراهم شده و بانک‌ها نیز علاقه‌مند به کاهش نرخ سود هستند.


سکوت بانک‌ها در برابر فرمان مهار نرخ‌شکنی


با گذشت 2روز از ابلاغ بخشنامه 8بندی بانک مرکزی برای مهار نرخ‌شکنی بانک‌ها در جذب سپرده‌ها، مدیران بانک‌ها سکوت کرده‌اند و مشخص نیست این سکوت نشانه رضایت آنهاست یا نه؟ سه‌شنبه شب در طبقه 17بانک مرکزی نخستین نشست شورای پول و اعتبار با حضور مسعود کرباسیان و محمد شریعتمداری( وزرای اقتصاد و صنعت) برگزار شد و در پایان اعضای شورا بر پیگیری و نظارت دقیق برای کسب اطمینان از اجرای مناسب برنامه‌های پیش‌بینی شده و ساماندهی مطلوب تعاونی‌های غیرمجاز و نیز تقویت ضمانت اجرایی بخشنامه اخیر بانک مرکزی، تأکید کردند.


10روز دیگر تا آغاز اجرای فرمان مهار نرخ سود بانکی از سوی بانک‌ها باقی‌مانده و باید دید آیا از اواسط مهر‌ماه بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار آمادگی کاهش نرخ سود وام بانکی را خواهند داشت یا خیر؟ بانک مرکزی و تیم جدید اقتصادی دولت در آزمونی سخت برای آرام‌سازی بازار پول از التهاب سود بانکی قرار دارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب