تشریح برنامههای حضور ایران در نمایشگاه کتاب پکن
امیرمسعود شهرامنیا در این نشست گفت: در همه نمایشگاههای فرهنگی و کتاب دنیا مرسوم است که از شهر یا کشوری به عنوان میهمان ویژه دعوت میشود و این فرصت امکان خوبی را برای معرفی و ارائه محصولات فرهنگی میهمان ویژه فراهم میآورد.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر ما تجربه میهمان ویژه شدن در دو نمایشگاه مسکو و بلگراد را داشتیم که موفقیتآمیز بودهاند و حالا نمایشگاه کتاب پکن را پیشرو داریم که مساله میهمان ویژه شدن ایران در آن از سال گذشته مطرح شد و پیرو مذاکرات مختلف رسما از ایران دعوت به عمل آمد.
رئیس موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران توضیح داد: مطابق با تفاهمنامه امضا شدن بین ایران و چین، ایران امسال یعنی سال 2017 در نمایشگاه پکن میهمان ویژه خواهد بود و در برگشت در سال 2019 کشور چین میهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران خواهد شد.
وی ضمن برشمردن فواید تفاهمنامه مورد اشاره توضیح داد: مطابق با این تفاهمنامه هزینههای مربوط به حضور ایران در نمایشگاه پکن حذف میشود و این مساله فواید اقتصادی زیادی برای ما خواهد داشت. به این ترتیب غرفه ایران در نمایشگاه پکن 500 متر مربع خواهد بود که مطابق با توافق همین میزان مساحت در سال 2019 و در نمایشگاه کتاب تهران به کشور چین اختصاص داده خواهد شد.
شهرامنیا گفت: معمولا هدف از حضور میهمانان ویژه در نمایشگاههای فرهنگی تنها به آن نمایشگاه محدود نمیشود بلکه از فرصت به وجود آمده برای معرفی سایر حوزههای فرهنگی و هنری نیز باید استفاده کرد و در این راستا برنامههای مختلف فرهنگی هنری ما در پکن برگزار خواهد شد.
وی درباره برنامهریزیهای صورت گرفته توضیح داد: در این نمایشگاه که برنامهریزیهای آن از پایان نمایشگاه کتاب تهران آغاز شده ناشران، آژانسهای ادبی و دستگاههای مختلفی که ابراز تمایل کرده بودند با ما همراه خواهند شد و جلسات و نشستهای مختلفی نیز در زمینههای مختلف برپا میشود.
رئیس موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران درباره طراحی دکور غرفه ایران گفت: ما طراحی غرفه ایران را به مسابقه گذاشتیم و نهایتا یکی از طرحها که ترکیبی از آجرکاری ایرانی و کاشیگری ایرانی است انتخاب و برای اجرا تصویب شد که در حال حاضر در پکن مراحل آمادهسازی را طی میکند.
وی همچنین با اشاره به ناشران حاضر و همراه در نمایشگاه پکن 2017 اظهار داشت: نشر شمع و مه، ثالث، فرهنگ معاصر، ققنوس، حافظ، نگاه و ایران شناسی در بخش خصوصی و ناشرانی مانند کانون پرورش فکری و انتشارات فاطمی در بخش دولتی حضور خواهند داشت و همچنین آژانسهای ادبی کیا، پل و تماس که به ترتیب در حوزههای کودک و نوجوان، عمومی و دفاع مقدس فعالیت دارند نیز در نمایشگاه پیشرو با ما همراه خواهند بود.
وی ضمن بیان اینکه انجمنهای مختلف مانند انجمن ناشران کودک و نوجوان، مجمع ناشران دفاع مقدس، اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران و انجمن تصویرگران کودک و نوجوان در میهمان ویژه بودن ایران همکاری کردهاند، گفت: در غرفه طراحی شده دیواری را به عنوان دیوار تصویرگری انتخاب کردهایم که آثار برگزیده تصویرگران روی آن نصب میشود و علاوهبر این سه نفر از تصویرگران برگزیده نیز در نمایشگاه حضور خواهند داشت.
رئیس موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران درباره حضور نویسندگان نیز توضیح داد: حداقل 9 نویسنده در این نمایشگاه حضور قطعی خواهند داشت که برخی از آنان که برگزیده جوایز جلال و ... بودهاند با حمایت کامل و برخی با حمایت ناشر به پکن میآیند.
وی درباره هفته فیلم ایران در پکن نیز توضیح داد: به موازات افتتاح نمایشگاه کتاب پکن در موزه ملی فیلم پکن هفته فیلم ایران افتتاح میشود که در آن 6 فیلم برجسته از سینمای ایران که دو فیلم از زندهیاد کیارستمی نیز بین آنها است اکران خواهد شد.
شهرامنیا خاطر نشان کرد: برگزاری نمایشگاه کتابهای ایران ترجمه شده به چینی، کتابهای جدیدالانتشار در حوزه کودک و نوجوان، معرفی آثار برجسته و رونمایی از کتابهایی مانند مربای شیرین و خمره از هوشنگ مرادی کرمانی اجرای موسیقی توسط گروههای پگاه و لیان، نقالی و ... از دیگر برنامههای فرهنگی هنری ما در نمایشگاه کتاب پکن به شمار میرود.
وی در پاسخ به سوالی درباره حضور سید عباس صالحی معاون امور فرهنگی و گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ در دولت دوازدهم گفت: امیدواریم این اتفاق بیفتد اما اگر نشد یکی از معاونان رئیس جمهوری در نمایشگاه پکن حاضر خواهد شد.
وی درباره نمایشگاه پکن و ویژگیهای آن گفت: نمایشگاه پکن معمولا مخاطب عام ندارد و تعداد بازدید کنندگانش حدود 300 هزار نفر است ولی از آنجایی که میتوان از امکان مبادله رایت در این نمایشگاه استفاده کرد و ما تا کنون سهمی از بازار کتاب چین نداشتهایم این فرصت برای ما فرصت مهمی به شمار میآید.
شهرامنیا درباره محدودیتهایی که در این نمایشگاه برای ارائه کتاب وجود دارد نیز گفت: به هر حال قوانینی در زمینه کتابهای جنگی یا مذهبی وجود دارد که ما سعی میکنیم ضمن توجه به اهدافمان از این قوانین نیز تبعیت کنیم.
در بخش دیگری از این نشست محمود آموزگار به بیان توضیحاتی درباره حضور ایران در نمایشگاههای کتاب خارجی پرداخت. وی ضمن ابراز خوشحالی از پیشنهاد سید عباس صالحی به عنوان وزیر فرهنگ و کرباسیان به عنوان وزیر اقتصاد گفت: امیدواریم در چهار سال آینده با اتکاء به اینکه این دو وزیر هر دو اهل کتاب هستند اقدامات بیشتری را در زمینه تحقق مطالبات حوزه کتاب انجام دهیم.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در ادامه سخنان خود گفت: اگر شرایط امروز را با شرایط 5 سال قبل مقایسه کنیم در مییابیم که تجربه حضور ایران در نمایشگاههای آن دوره چندان نتیجه خاصی را برای ما به همراه نداشت و مهمترین اقدام در زمینه حضور در نمایشگاهی مثل فرانکفورت، توزیع جزوه مقررات این نمایشگاه بین ناشران بود.
وی با بیان اینکه هر سال مقادیری کتاب به همراه گز و پسته در غرفه ایران چیده میشد و تاثیری روی ایجاد ارتباط بین نشر داخل و خارج نداشت، افزود: اما از دوره دوازدهم مدیریت اتحادیه که مقارن بود با مهرماه سال 92 اتفاقات خوبی رقم خورد و قرار شد از غرفه 200 متری ایران،80 متر مربع به اتحادیه اختصاص پیدا کند.
آموزگار گفت: خوشبختانه این سیاست در دولت یازدهم مقبول واقع شد و تداوم داشت تا جایی که حضور ایران در نمایشگاهی مانند نمایشگاه فرانکفورت و باقی نمایشگاهها در شکلی جدید و موثرتر دنبال شد.
وی اظهار داشت: رسیدن به این جایگاه علاوهبر اینکه نیازمند هماهنگی با مسئولان دولتی بود به هماهنگی در میان ناشران نیز نیاز داشت تا آنها بتوانند اقداماتی نظیر تهیه چکیده کتاب به زبانهای خارجی، معرفی کتابهای اثرگذار و تعیین قرار ملاقات با ناشران خارجی را انجام دهند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ضمن بیان اینکه عضو نبودن ایران در معاهده کپیرایت مشکلاتی را برای تبادل رایت بین ناشران ایرانی و خارجی به وجود میآرود که باید این مساله را حل کرد، ادامه داد: برقراری ارتباط موثر بین نشر ایران و نشر جهان این امکان را به ما میدهد که اقتصاد گلخانهای نشرمان را از این شرایط خارج کنیم و آینده روشنی را برای آن فراهم آوریم.
وی گفت: اما در زمینه حضور ایران در نمایشگاههای مختلف میبینیم ناشرانی که قبلا حتی حاضر نبودند کتابهایشان را به نمایشگاههای خارجی بفرستند اکنون در نمایشگاههای مختلف شرکت میکنند و این نشان میدهد مسیر درستی در این زمینه پیموده شده است.
در پایان این نشست تمبر اختصاصی حضور ایران در نمایشگاه کتاب پکن 2017 با حضور نمایندهای از شرکت پست رونمایی شد.
بیست و چهارمین دوره نمایشگاه کتاب پکن ازتاریخ 1 تا 5 شهریور ماه برگزار می شود. ایران مهمان ویژه این دوره از نمایشگاه است.
انتهای پیام/